Bývalého šéfa Devín banky Kanisa odsúdili na tri roky

Bývalého šéfa Devín banky Ľubomíra Kanisa odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR na tri roky odňatia slobody. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. NS SR rozhodoval o odvolaní voči poslednému verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, z apríla tohto roku. Verdikt je právoplatný.

09.09.2021 13:02
debata (21)

Kanisa okrem toho NS SR odsúdil na svojom verejnom zasadnutí na peňažitý trest vo výške 50-tisíc eur. V prípade, že by ich nezaplatil, mu hrozí ďalší rok väzenia. Okrem toho ho senát NS SR odsúdil na päťročný zákaz činnosti. NS SR rozhodoval vo štvrtok aj o odvolaniach ďalších obžalovaných v kauze, ktorým udelil z väčšej časti podmienečné tresty odňatia slobody a peňažné tresty od 10-tisíc do 20-tisíc eur. Ani jeden z obžalovaných si štvrtkový verdikt nevypočul a dali súhlas advokátom na zasadnutie v ich neprítomnosti. ŠTS rozhodoval 27. apríla 2021 a voči verdiktu podal odvolanie prokurátor aj obžalovaní.

NS SR už v októbri 2019 zrušil časť oslobodzujúceho rozsudku pre bývalého šéfa Devín banky aj ďalších štyroch spoluobžalovaných. Odvolanie prokurátora zamietol len v prípade jednej obžalovanej. Vecou sa tak opäť zaoberal ŠTS v Pezinku. Senát ŠTS v Banskej Bystrici v máji 2018 oslobodil spod obžaloby Kanisa aj ďalších vtedy piatich spoluobžalovaných. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v trestnej veci Devín banky v júli 2015 obžalobu na šesť osôb – Kanisa a spol. pre pokračovacie trestné činy sprenevery a úverového podvodu. V organizovanej skupine mali byť štyria zamestnanci banky a dvaja členovia predstavenstva.

V období rokov 1998 – 2001 vykonávali podľa obžaloby v mene Devín banky rozličné finančné transakcie pri vykonávaní termínovaných vkladov spojených so zmenkovými obchodmi a poskytovaním úverov vybraným určitým slovenským a ruským firmám. Spreneverou pri termínovaných vkladoch mali spôsobiť škodu 30,93 milióna eur. Podvodným spôsobom malo byť tiež poskytnutých 25 úverov v objeme 88,4 milióna eur.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #devín banka