Saková: Kandidát na policajného prezidenta nemôže byť úzko špecializovaný

Kandidát na policajného prezidenta nemôže byť úzko špecializovaný ako Štefan Hamran, ktorého minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poveril riadením polície. Na tlačovej konferencii to uviedla nezaradená poslankyňa parlamentu Denisa Saková.

09.09.2021 16:04 , aktualizované: 16:31
debata (7)

Policajným prezidentom by podľa Sakovej mal byť človek, ktorý má prirodzený rešpekt a nepotrebuje si ho budovať svojím neprístupným správaním. Mal by tiež mať širokospektrálne skúsenosti v práci polície, pretože Policajný zbor je rôznorodý a úlohy, ktoré plní, sú veľké. „Hamran sa za svoju profesionálnu kariéru venoval zásahovému komandu. Očakávala by som, že policajný prezident prejde jednotlivými útvarmi Policajného zboru, aby poznal činnosti, ktoré vykonávajú, a rozumel tým ľuďom,“ tvrdí Saková. Podotkla, že s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským riešili viaceré sťažnosti na Hamrana od zásahového tímu.

Mikulec reagoval, že počas svojho pôsobenia na ministerstve rieši množstvo sťažností od policajtov aj hasičov. „Je to asi prirodzené, že nikdy nevyhoviete všetkým a ľudia sa sťažujú,“ poznamenal.

Pripomenula, že Hamran kandidoval za policajného prezidenta spolu s odstupujúcim šéfom polície Petrom Kovaříkom. Hamran vtedy nezískal ani hlasy koalície a neposunul sa tak do ďalšieho kola, aby ho mohol minister vymenovať.

Podľa Mikulca nie je povinnosťou, aby bol riadením polície poverený viceprezident Policajného zboru. Tvrdí, že ak by bol Kovařík postavený mimo službu, tak v takom prípade by to bol štandardný postup. Keďže Kovařík z funkcie odstúpil, pripadlo do úvahy poveriť riadením niekoho iného ako viceprezidenta. „Snažili sme sa vo vedení ministerstva vybrať človeka, ktorý bude kontinuálne pokračovať vo veciach, ktoré sme začali,“ povedal Mikulec.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po tom, ako sa funkcie vzdal k 15. septembru Kovařík. Mikulec vo štvrtok informoval, že dočasným policajným prezidentom bude Hamran. Do funkcie nastúpi 16. septembra. Riadne výberové konanie na nového policajného prezidenta má byť vyhlásené do 30 dní od zániku funkcie.

SaS rešpektuje rozhodnutie Mikulca poveriť vedením polície Hamrana

Koaličná strana SaS rešpektuje rozhodnutie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) vymenovať za dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana. Pre TASR to uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Štefan Hamran musí zastaviť vojnu v polícii. To je jediné, čo očakávam od nového dočasného policajného prezidenta. Jedine tak prinavrátime dôveru v políciu a orgány činné v trestnom konaní,“ komentoval na sociálnej sieti poslanec SaS Radovan Sloboda. Viackrát sa už podľa neho nesmie opakovať, že policajti zasahujú medzi sebou a mediálne sa dohadujú, kto má z nich pravdu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Denisa Saková #Štefan Hamran