O prokurátorovi Bystríkovi Palovičovi bude opäť rozhodovať disciplinárna komisia

Rozhodnutie o zbavení funkcie bratislavského okresného prokurátora Bystríka Paloviča opäť prerokuje druhá disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR. Na štvrtkovom zasadnutí na Krajskej prokuratúre (KP) v Žiline o tom rozhodla odvolacia disciplinárna komisia GP SR.

09.09.2021 16:44
debata (1)

Odvolacia disciplinárna komisia zistila podľa jej predsedu Jozefa Kováčika nedostatky vo formulácii skutkov, ale aj pri postupe prvostupňovej komisie. „Toto rozhodnutie neznamená zbavenie viny disciplinárne stíhaného prokurátora alebo zastavenie trestného stíhania. Ale umožňuje odstrániť niektoré procesné nedostatky. Čiže, bude opätovne rozhodnuté o vine prokurátora aj o disciplinárnom opatrení,“ vysvetlil Kováčik s tým, že disciplinárne stíhaný prokurátor má v tomto prípade naďalej pozastavený výkon funkcie.

„Rozhodnutie odvolacej disciplinárnej komisie rešpektujem. Vyjadrujem obdiv, že pod takýmto tlakom niekto dokázal rozhodnúť zákonne. Klobúk dole. Je tu extrémny politický aj mediálny tlak na isté konkrétne rozhodnutia. Ale dnes odvolacia disciplinárna komisia ukázala, že týmto tlakom vie odolať. Priznám sa, ja osobne som tomu neveril. Ale o to viac im patrí profesionálne uznanie,“ povedal obhajca bratislavského okresného prokurátora Rastislav Palovič.

Disciplinárna komisia zbavila Bystríka Paloviča funkcie v novembri 2020. Dôvodom boli blízke kontakty a vynášanie informácií Marianovi Kočnerovi, ktorý figuruje vo viacerých kauzách, ale aj nezákonné lustrácie či ignorovanie základných povinností prokurátora.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bystrík Palovič