Pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze televíznych zmeniek

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie so Štefanom Ághom, obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.

10.09.2021 09:43 , aktualizované: 12:49
debata (4)

Na proces sa dostavil obžalovaný, jeho substitučná obhajkyňa, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, ako aj podnikateľ Milan Fiľo, ktorý bude vypovedať ako svedok.

Šanta: Výpovede Kováčika a Fiľa potvrdili dôvodnosť podania obžaloby

Piatkové výpovede podnikateľa Milana Fiľa a prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika potvrdili dôvodnosť podania obžaloby na Štefana Ágha v kauze televíznych zmeniek TV Markíza. Po ukončení pojednávania so Štefanom Á. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šanta. Proces senát ŠTS odročil na koniec októbra.

„Osobne si myslím, že sme sa z výpovede týchto svedkov dozvedeli veľmi veľa. Aj tieto dôkazy potvrdili dôvodnosť podania obžaloby. Svedkovia jasne vypovedali, že nemali o zmenkách žiadne vedomosti a ak by o nejakom ručiteľskom záväzku Markízy vedeli, vôbec by nevstupovali do Markízy,“ povedal Šanta.

Na odročenom pojednávaní v októbri chce obžalovaný predložiť ako dôkaz neznámu obálku. "S týmito tajomnými obálkami a listinami operoval už v prípravnom konaní. Ja som hlboko presvedčený, že som sa ako prokurátor s týmto návrhom vysporiadal. Súd ma k dispozícii dôkaz z mojej strany, ktorý spochybní tieto snahy obžalovaného o predkladanie nejakého relevantného dôkazu. Bližšie sa ale vyjadriť nemôžem, lebo je to vykonávanie dôkazov v utajenom režime,“ zdôraznil prokurátor.

Fiľo: O existencii zmeniek som sa dozvedel z tlače, Štefana Ágha nepoznám

Podnikateľ Milan Fiľo nepozná Štefana Ágha obžalovaného v kauze televíznych zmeniek TV Markíza. O zmenkách sa dozvedel približne pred dvomi – tromi rokmi z tlače. Uviedol to ako svedok počas piatkového pojednávania so Štefanom Ághom pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

„Neviem o tom nič. Dozvedel som sa o tom z tlače a potom až pri vypočúvaní. Nevedel som na začiatku, ani o čo ide,“ povedal. Svedok vypovedal len k odkupu podielov v TV Markíza v roku 2000. Vtedy odkúpil spoločne s prezidentom Slovenského futbalového zväzu Jánom Kováčikom podiel v televízii. „Nevedel som o žiadnych záväzkoch v TV Markíza. Nikdy som sa o takýto spor nezaujímal,“ vypovedal.

Pokiaľ by vedel, že existujú nejaké zmenky, nikdy by nevstúpil do vlastníckych práv televízie. On osobne mal lepšie vzťahy s Kováčikom ako bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom. Podľa vlastných slov s Ruskom nie je v kontakte desať až 15 rokov a Mariana Kočnera videl dva razy.

Kováčik: O existencii televíznych zmeniek som sa dozvedel v roku 2016 z médií

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik sa o existencii televíznych zmeniek TV Markíza dozvedel v roku 2016 z médií. Uviedol to počas piatkového pojednávania so Štefanom Á. pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku. Svedok sa pridržiaval svojej výpovede z roku 2019. Podľa vlastných slov sa bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska, keď vstúpil do politiky okolo roku 2001, opýtal, či sú ešte nejaké záväzky voči Markíze.

S obžalovaným Štefanom Ághom sa spoznal počas rokovaní s podnikateľom Marianom Kočnerom, keď sa riešil odkup podielu v televízii. Podľa Kováčika približne v roku 2001 spomínal Rusko pri spore aj meno zavraždeného advokáta Ernesta Valka. Ozrejmil, že s advokátom sa niekoľkokrát stretol na spoločenských akciách, a nie pri rokovaniach o podieloch Markízy. Svedok zastupoval v rokovaní o ich odkupe podielnikov.

„Ja už som raz vo veci vypovedal a nemám čo k tomu dodať,“ povedal médiám pri odchode z pojednávacej miestnosti Kováčik. Po ňom by mal vypovedať Milan Fiľo, ktorý mu podľa jeho slov o existencii zmeniek tiež nepovedal.

V júli vypovedala svedkyňa a znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) Policajného zboru z odboru písmoznalectva. Vypovedal aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth.

V prípade mesiac predtým vypovedali bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia. Prokurátor Šanta sa v júli vyjadril, že proces by sa mohol priblížiť do finále, teda mohlo by sa vyhlásiť dokazovanie za ukončené, pristúpiť k záverečným rečiam a napokon aj k vyhláseniu verdiktu. Ďalšie dve pojednávania sú vo veci naplánované na koniec septembra.

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.

Štefan Ágh v minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej 12. januára tohto roka Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #štefan ágh #zmenky TV Markíza