BioNTech požiada o schválenie vakcíny pre malé deti

Nemecká spoločnosť BioNTech, ktorá s Pfizerom vyvinula vakcínu Comirnaty, chystá žiadosť pre vekovú kategóriu od 5 do 11 rokov.

11.09.2021 07:30 , aktualizované: 18:59
koronavírus, očkovanie, vakcína
Technik Pfizeru kontroluje vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech) v zariadení spoločnosti v belgickom meste Puurs.
debata (45)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:58 Veľké počty poľských lekárov, zdravotných sestier a ďalších pracovníkov v zdravotníctve pochodovali v sobotu v hlavnom meste Varšava, kde žiadali vyššie platy a zlepšenie pracovných podmienok, sťažených aj pandémiou koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Sektor zdravotníctva v Poľsku dostával menej financií už aj pred pandémiou a nízke platy prinútili mnohých zdravotníkov hľadať si prácu v iných členských krajinách Európskej únie.

Protestujúci, medzi ktorými bolo mnoho pôrodných asistentiek, fyzikálnych terapeutov a laboratórnych technikov, búchali na bubny a trúbili na trúby. V príhovoroch a na pútačoch zdôrazňovali, že pracujú extrémne veľa hodín, čím ohrozujú svojich pacientov a aj sami smerujú k predčasnej smrti.

Zdravotné sestry v bielych čiapočkách niesli pútače s nápismi „Oddýchnutý zdravotník = pacient v bezpečí!“, „Jedna zdravotná sestra na 30 pacientov!“ alebo „Komu treba najprv pomôcť?“

Organizátori vyzvali počas pochodu na minútu ticha na počesť pracovníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom.

Minister zdravotníctva Adam Niedzielski tvrdí, že je otvorený diskusii s protestujúcimi o ich požiadavkách, ale upozorňuje, že štát si nemôže dovoliť splniť všetky ich podmienky.

Rokovania odborov s ministrom zdravotníctva v piatok stroskotali a ten obvinil organizátorov protestu z „predvádzania divadla“ na uliciach v snahe dosiahnuť „potlesk spoločnosti“.

Protestný pochod sa konal v centre Varšavy a jeho trasa mala viesť aj okolo parlamentu a skončiť sa pri úrade premiéra.

12:57 V Austrálii bolo za dnešok 2 077 pozitívne testovaných na covid-19 a padol tak len deň starý rekord 1903 nakazených. Prevažná väčšina infikovaných, dnes 1599, je v štáte Nový Južný Wales, kde majú ľudia už takmer tri mesiace nariadené obmedziť pohyb na verejnosti na minimum. Susedný päťmiliónový stáť Queensland zaznamenal za 24 hodín päť nových prípadov nákazy na jednom mieste a najbližších niekoľko dní bude rozhodujúcich pre prípadné zavedenie karantény, uviedli podľa agentúry Reuters miestne úrady.

25-miliónová Austrália má v porovnaní s inými krajinami relatívne málo prípadov, pozorne sleduje každého nakazeného a jeho možné kontakty. Od začiatku pandémie sa v krajine, ktorej geografia jej oproti husto zaľudneným oblastiam dáva istú výhodu, nakazilo 71 987 ľudí a 1 804 ich zomrelo.

Všetkých päť nakazených v Queenslande sú členovia jednej rodiny z Brisbane. Z vyhlásenia úradov zatiaľ nie je jasné, či by uzávera zahŕňala celý štát alebo len niektoré jeho časti, ako tomu bolo v iných prípadoch.

Austrálske úrady vyzvali obyvateľov, aby naďalej dodržiavali odstupy, avšak horúce počasie pritiahlo mnohých obyvateľov Sydney na pláže. Regionálne minister zdravotníctva v Novom Južnom Walese Brad Hazzard varoval, že polícia bude priamo na plážach kontrolovať, že ľudia nie sú ďalej ako päť kilometrov od domova, ako im prikazuje protipandemické nariadenia.

Policajti a vojaci hliadkujú v uliciach Sydney už niekoľko týždňov, dohliadajú na dodržiavanie opatrení a udeľujú pokuty. Medzi pokutovaným bol aj bývalý premiér Tony Abbott. Ten dnes potvrdil, že musí zaplatiť pokutu 500 austrálskych dolárov (312 eur) potom, čo bol vyfotený na verejnosti bez rúška. Abbott uviedol, že si nemyslí, že by porušil pravidlá, ale chce pokutu zaplatiť, aby nemrhal časom policajtov, uviedol Reuters.

10:59 Nemecký stály výbor pre očkovanie odporúča, aby sa tehotné ženy dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Výbor v piatok uviedol, že po zhodnotení dostupných dôkazov vydáva návrh odporúčania pre očkovanie žien od druhého trimestra tehotenstva i dojčiacich matiek dvomi dávkami mRNA vakcín. Výbor tiež odporúča, aby všetky ženy v plodnom veku, ktoré sa nedali očkovať, tak spravili, aby získali ochranu pred koronavírusom než otehotnejú.

Najmenej jednu dávku vakcíny proti COVID-19 dostali v Nemecku približne dve tretiny obyvateľov a plne zaočkovaných je 61,9 percenta. Miera očkovania sa nedávno značne spomalila a úrady chcú povzbudiť viac ľudí, aby sa pred zimou dali zaočkovať.

10:02 V piatok 10. septembra malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 519 osôb, laboratóriá pritom vykonali 8 073 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa znížil o štyroch na 175 pacientov.

očkovanie Čítajte viac Po štyroch mesiacoch pribudlo viac ako 500 nakazených

9:08 Dvanásťroční a starší školáci, ktorí navštevujú štátne školy v meste Los Angeles, budú čoskoro musieť byť zaočkovaní proti COVID-19. Ide o jedno z najprísnejších protiepidemických oparení v Spojených štátoch, informovala v piatok agentúra AP.

Školská rada pre oblasť Los Angeles v Kalifornii vo štvrtok rozhodla, že študenti, ktorí sa zúčastňujú na športových a iných mimoškolských aktivitách, musia byť plne zaočkovaní do konca októbra, pričom ostatní školáci do 19. decembra.

Školáci, ktorí sa po zimných prázdninách 11. januára 2022 nepreukážu potvrdením o očkovaní, budú vylúčení z prezenčného vyučovania. Výnimky budú udeľované zo zdravotných aj iných dôvodov, priblížila AP.

Okres Los Angeles zaznamenal zvýšenú mieru výskytu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 u detí v období od polovice júla do polovice augusta, počty prípadov však medzitým klesli, povedala šéfa miestneho úradu verejného zdravia Barbara Ferrerová.

Viac ako polovica obyvateľov okresu Los Angeles vo veku od 12 do 17 je už plne zaočkovaná, všíma si AP.

7:30 Nemecká spoločnosť BioNTech chce v najbližších týždňoch požiadať úrady o schválenie svojej vakcíny proti COVIDU-19 pre deti od päť do jedenásť rokov. Nemeckému týždenníka Der Spiegel to povedala Özlem Türeciová, spoluzakladateľka firmy BioNTech, ktorá očkovaciu látku nazvanú Comirnaty vyvinula spoločne s americkým Pfizerom.

„V najbližších týždňoch úradom na celom svete, aj tu v Európe, predložíme štúdiu o päť až jedenásťročných deťoch a požiadame o schválenie pre túto vekovú kategóriu,“ povedala Türeciová.

Spoločnosť podľa nej už pripravuje výrobu detskej vakcíny. Bude obsahovať rovnaké látky ako tá pre dospelých, bude ich ale o niečo menej.

Ugur Sahin, manžel Türeciovej a ďalší zo zakladateľov firmy BioNTech, uviedol, že očakáva, že ku koncu roka budú k dispozícii dáta zo štúdie týkajúce sa detí od šiestich mesiacov.

Od štvrtka môžu vakcínu Pfizer/BioNTech proti COVIDU-19 dostať deti od piatich rokov na Slovensku. Očkovanie je na žiadosť rodičov a po schválení pediatrom, prípadne iným odborníkom. Deti dostávajú oproti dospelým približne tretinovú dávku.

očkovanie Čítajte viac Očkovanie päťročných len na Slovensku? Česi krútia hlavami: Je to experiment
45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus