Čaputová získala Justitia Awards, ocenenie pre právničky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová získala cenu Justitia Awards, ktorú udeľuje organizácia Women in Law Initiative so sídlom vo Viedni.

11.09.2021 09:27
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (144)

Ako informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, poslaním organizácie je spájať predovšetkým ženy pracujúce v rôznych právnických profesiách po celom svete. Je platformou pre diskusiu a výmenu informácií a skúseností v najrôznejších ekonomických a spoločenských oblastiach, kde sa uplatňuje právo. Presadzuje zlepšenie pozície žien v právnických profesiách a podporuje ženské líderstvo v tejto oblasti. Spája ženy-právničky nielen z právnej praxe, ale aj z oblasti právnej teórie a akademických inštitúcií.

Ceny Justitia Awards udelili počas galaceremónie v troch kategóriách: medzinárodné líderky, akademické ocenenie a ceny pre mladé výnimočné právničky. Prezidentka bola nominovaná v prvej kategórii, do ktorej organizátori vybrali najtalentovanejšie a najvplyvnejšie právničky, ktoré zásadným spôsobom menia spoločnosť vďaka svojej erudícii a inovatívnosti. Ide o ocenenie pre výnimočnú ženskú právnickú osobnosť roka.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentka Čaputová udelila milosť matke ťažko chorej dcéry

Prezidentka v ďakovnom video príhovore uviedla, že ocenenie je pre ňu viac záväzkom než odmenou. „Je to záväzok pokračovať v chránení toho, čo je správne, obraňovať spravodlivosť a právny štát. Toto ocenenie je zároveň záväzkom naďalej podporovať a inšpirovať iné ženy a dievčatá, ktoré sa rozhodli pre právnickú profesiu, obzvlášť tie, ktoré svoju prácu vykonávajú v nesmierne náročných podmienkach, ako je to napríklad v Afganistane. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ich podporili," konštatovala Čaputová.

Organizácia Women in Law Initiative je členom Európskej asociácie právničiek. Vznikla v roku 2018 ako trvalé pokračovanie medzinárodnej konferencie Women in Law Conference, ktorá sa prvýkrát konala v roku 2019. Ocenenia Justitia Awards boli prvýkrát udelené minulý rok, keď boli za celoživotné dielo ocenené dve ženské právnické osobnosti, a to dlhoročná úspešná právnička a bývalá prezidentka Law Society of England and Wales Christina Blacklaws a rakúska exkancelárka a zároveň bývalá predsedníčka rakúskeho ústavného súdu Brigitte Bierlein. Tento rok bola v tejto kategórii popri prezidentke SR nominovaná prísediaca sudkyňa Najvyššieho súdu USA Sonia Sotomayor a sudkyňa Odvolacieho súdu USA Ann Claire Williams.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Zuzana Čaputová