Heger k 9/11: Spoločným cieľom by mal byť slobodný svet

Spoločným cieľom ľudí by mal byť svet, v ktorom sa každý bude cítiť slobodný a dostane šancu prežiť kvalitný život. Pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch amerických to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO).

11.09.2021 09:47 , aktualizované: 16:43
Ground Zero Foto:
Ground Zero. Na mieste, kde ešte 11. septembra 2001 stáli Dvojičky WTC, je dnes pamätník.
debata (88)

Doplnil, že z úcty k tým, ktorí zbytočne prišli o život pri teroristických útokoch, vojnách či v bojoch za slobodu, si dovolí ostať idealistom.

„Myslím dnes na všetkých, ktorí prišli o svoj život. Na všetkých, ktorí prišli o blízkych a na všetkých hrdinov, ktorí okamžite prejavili odvahu, solidaritu a nebojácne na mieste činu zasiahli. Po dvoch dekádach so spomienkou na tento brutálny čin sa ešte s väčšou obavou prizerám na situáciu v Afganistane. Je potrebné túto krajinu stabilizovať, aby sa nestala opätovne útočiskom terorizmu," zdôraznil premiér.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti tragickej udalosti z 11. septembra na sociálnej sieti uviedla, že v tento deň smútime nad stratou, ktorá mnohým ľuďom spôsobila veľkú bolesť. Upozornila tiež na hrozbu terorizmu.

„Terorizmus zvíťazí, ak nebudeme schopní zostať tým, kým ako demokratické a slobodné spoločnosti sme,“ napísala.

Naď: Pád zmenil potrebu posilnenia mechanizmov na obranu štátov

Pád Dvojičiek v New Yorku bol udalosťou, ktorá zmenila vnímanie a potrebu posilnenia mechanizmov na obranu štátov, a to na pozadí kolektívnej obrany. Pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti.

Jedenásty september roku 2001 je podľa Naďa dňom, keď sa do životov ľudí zapísal pojem terorizmus viac ako predtým. Zároveň je dňom, keď sa hranice solidarity a spolupatričnosti posunuli v každom na vyššiu priečku hodnôt. „Spolu so smútkom z medzinárodnej tragédie však nastalo obrovské odhodlanie ešte viac brániť princípy demokracie, ktoré musíme chrániť aj dnes,“ skonštatoval šéf obrany. Dodal, že je povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa zrak celého sveta neuprel na takúto tragédiu.

Korčok: Svet sa zmenil

Udalosti z 11. septembra 2001 neboli len americkou, ale aj medzinárodnou tragédiou s následkami, s ktorými sa ľudia vyrovnávajú dodnes. Svet sa za 20 rokov od teroristických útokov na území Spojených štátov amerických zmenil. Nezmenilo sa však odhodlanie brániť a presadzovať hodnoty, na ktorých je založené spoločenstvo demokratických krajín, ktorého je Slovensko pevnou súčasťou. Pri príležitosti 20. výročia to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

„Pri tejto príležitosti opätovne potvrdzujeme pripravenosť Slovenskej republiky stáť po boku našich spojencov a partnerov v boji proti terorizmu vo svete. Ani po 20 rokoch nezabúdame na 2 977 obetí z viac ako 90 krajín, ktoré prišli o život počas tohto najhoršieho teroristického útoku v dejinách USA," uviedol šéf rezortu diplomacie vo svojom profile na sociálnej sieti.

Útoky z 11. septembra 2001 boli sériou koordinovaných teroristických útokov. Podľa oficiálneho vyšetrovania štyri komerčné lietadlá unieslo devätnásť mužov z militantnej islamskej organizácie al-Káida. Dve lietadlá narazili do Twin Towers Svetového obchodného centra v New Yorku, čím spôsobili pád obidvoch veží. Tretie lietadlo narazilo do západného krídla budovy vedenia Ministerstva obrany USA – Pentagónu vo Virgínii. Štvrté lietadlo spadlo v Pensylvánii neďaleko mesta Shanksville po tom, čo sa niektorí pasažieri a členovia posádky pokúsili dostať lietadlo od teroristov pod svoju kontrolu. Nikto na palube týchto lietadiel neprežil. Útoky si vyžiadali okolo 25-tisíc zranených a 2 977 obetí.

Sept 11 Teaching Memorial Čítajte viac Boj pokračuje. Na 11. september sa nedá zabudnúť
88 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #New York #al-Káida