Gröhling: Dôležité je, že koalícia má naďalej 92 poslancov

Po prechode poslancov zo strany Za ľudí do klubu SaS je dôležité, že koalícia má naďalej 92 poslancov, ktorí podporujú vládu Eduarda Hegera (OĽANO), myslí si minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Pri otázke možného otvárania koaličnej zmluvy bude podľa neho rozhodujúci premiér.

11.09.2021 14:55
Branislav Gröhling Foto: ,
Branislav Gröhling.
debata (15)

Podľa poslanca Erika Tomáša (nezaradený) z mimoparlamentného Hlasu-SD by bolo najčistejším riešením, keby vláda po zmenách prešla rekonštrukciou a opätovne požiadala o dôveru parlamentu. Uviedli to v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Gröhling zopakoval, že podľa SaS by ministerka spravodlivosti Mária Kolíková mala zostať vo funkcii. Označil ju za „reformného tigra“. „Deklarujeme aj podporu Veroniky Remišovej v rámci koalície a ministerstva,“ dodal o šéfke strany Za ľudí. Na koaličných radách sa má Kolíková zúčastňovať v prípade, že sa bude preberať odborná téma, ktorá sa jej týka.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte viac Preruší František koaličné hádky? Asi len na tri dni

Tomáš namieta Kolíkovej zotrvanie vo funkcii, hovorí o potrebe dodržiavať koaličnú dohodu. Návrh na odvolanie ministerky však podľa neho dali pre „vecné a odborné dôvody“. Koalícia sa podľa poslanca rekonštrukcie bojí.

Uplynulý týždeň bolo podľa údajov zo 75 percent škôl zatvorených 130 tried, priblížil minister školstva. Prerušené vyučovanie sa teda týkalo viac ako 9000 detí. Po jesenných prázdninách by sa mal prehodnocovať spôsob testovania v školách. Diskutuje sa aj o možnom zvyšovaní platov učiteľov.

Gröhling pripustil aj očkovanie priamo v školách. Pilotne by sa malo uskutočňovať vo vybraných školách Banskobystric­kého kraja.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Branislav Gröhling