Austrália urýchľuje očkovanie, kupuje vakcíny od EÚ

Austrália chce v dvoch najväčších mestách Sydne a Melbourne zrušiť prísnu uzáveru až po zaočkovaní 70 percent austrálskej populácie.

12.09.2021 08:30 , aktualizované: 18:07
Austrália, Melbourne, lockdown Foto: ,
Na snímke z polovice augusta žena sa prechádza so psom pri pobreží v Melbourne. Toto veľké mesto, ako aj Sydney, sú pre koronavírus stále v prísnom režime.
debata (16)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:06 Viacero goríl v zoologickej záhrade v meste Atlanta v americkom štáte Georgia malo pozitívny test na COVID-19, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na vedenie zoologickej záhrady.

gorila Čítajte viac Gorily v zoo v Atlante mali pozitívne testy na COVID-19

13:02 Britská vláda zrušila plány na povinné predkladanie očkovacích pasov pri vstupe na miesta hromadných podujatí v Anglicku, ako sú nočné kluby. Oznámil to v nedeľu minister zdravotníctva Sajid Javid.

Vláda predtým avizovala túto povinnosť od konca septembra napriek nesúhlasu podnikov v tomto sektore i časti konzervatívnych poslancov, píše agentúra AFP.

Javid však v nedeľňajšom vyjadrení uviedol, že vláda už nepovažuje takéto opatrenie za potrebné v situácii, keď sú zaočkované veľké počty obyvateľov.
„Poriadne sme sa na to pozreli a hoci by sme to mali ponechať ako rezervnú možnosť, s potešením môžem povedať, že nebudeme pokračovať v plánoch na očkovacie pasy,“ povedal Javid pre stanicu BBC.

V Spojenom kráľovstve je plne zaočkovaných už viac ako 80 percent obyvateľov vo veku od 16 rokov a očakáva sa, že čoskoro oznámia, či budú vakcíny podávané aj vekovej skupine 12– až 15-ročných, približuje AFP.
Javid vo vysielaní stanice Times Radio spresnil, že kľúčovým faktorom pre zmenu rozhodnutia bolo to, že na rozdiel od niektorých iných krajín, ktoré zaviedli tzv. covidpasy, zaznamenalo Anglicko „neustály nárast našej miery prijímania“ vakcín.
Oznámenie prišlo po tom, ako vláda Škótska vo štvrtok schválila zavedenie očkovacích pasov od budúceho mesiaca pre ľudí, ktorí chcú navštevovať nočné kluby a hudobné festivaly.

Javid v reakcii na správy médií o tom, že britská vláda tiež zruší cestovné obmedzenia vrátane nákladných PCR testov pred odchodom do zahraničia a pri návrate do krajiny, pre televíziu Sky News povedal, že to chce urobiť „hneď, ako to bude možné“.

Minister tiež potvrdil, že vláda navrhne odvolanie niektorých mimoriadnych právomocí, ktoré dostala počas pandémie, vrátane možnosti uzatvárať podniky a školy.

„Nepotrebujeme ich, mali by sme sa ich zbaviť,“ vyhlásil pre Times Radio.

**11:10 Počet žiadostí o pasy počas letnej sezóny stále nedosiahol čísla spred pandémie, oproti minulému roku však vzrástol. Kým v mesiacoch jún, júl, august v roku 2019 zaznamenal rezort vnútra takmer 156 800 žiadostí, vlani ich bolo o 80 000 a tento rok o skoro 33 000 menej. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra.

„V čase protipandemických opatrení a cestovných obmedzení v roku 2020 v štandardne najvyťaženejších mesiacoch jún, júl a august MV SR zaznamenalo výrazný pokles žiadostí o cestovné pasy. Po uvoľnení opatrení sa počet žiadostí zvýšil,“ komentovala Alena Koišová z tlačového oddelenia MV.

V júni 2019 evidoval rezort 64.131 žiadostí, v júli 60.956 a auguste 31.705. V rovnakom období v roku 2020 požiadalo o vydanie cestovného pasu 30.333, 27.943 a 18.514 ľudí. V aktuálnom roku sa počet žiadostí zvýšil na 61.008, 37.797 a 25.021.

10:02 Za sobotu PCR testy odhalili 412 osôb pozitívne testovaných na koronavírus s tým, že zdravotníci urobili spolu 4506 PCR testov. Zároveň v súvislosti s ochorením COVOD-19 nie je evidované žiadne nové úmrtie.

očkovanie Čítajte viac Pozitivita atakuje už 10 %, pribudlo opäť vyše 400 nakazených

9:21 Japonsko už proti koronavírusu zaočkovalo viac ako 50 percent svojej populácie. Japonský minister hospodárstva Jasutoši Nišimura, ktorý má na starosti opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19, v nedeľu pre verejnoprávnu televíziu NHK povedal, že do konca septembra by malo byť úplne zaočkovaných zhruba 60 percent obyvateľstva krajiny.

Distribúcia vakcín proti koronavírusu v Japonskou sa začala v polovici februára, čiže neskôr ako v iných vyspelých štátoch. Dôvodom bol zdĺhavý proces schvaľovania. Vakcináciu starších ľudí, ktorú odštartovali v apríli, brzdil nedostatok očkovacích látok. Koncom mája sa však tempo vakcinácie v Japonsku zrýchlilo.

Japonská vláda uvažuje o zmiernení protipandemických reštrikcií v novembri. Znamenalo by to, že úplne zaočkovaní ľudia budú môcť cestovať a zúčastňovať sa masových podujatí. Brzdiť počet infekcií a úmrtí na COVID-19 sa Japonsku darilo lepšie ako iným vyspelým štátom. V krajine zaznamenali 1,65 milióna nákaz a 16 700 úmrtí.

8:30 Austrália od Európskej únie kúpila milión dávok vakcíny od spoločnosti Moderna, oznámil v nedeľu austrálsky premiér Scott Morrison. Canberra vítanú pomoc pre zrýchlenie očkovacej kampane očakáva budúci týždeň.

Zakúpené únijné vakcíny boli pôvodne určené pre Španielsko, Portugalsko, Bulharsko a Českú republiku, napísal denník The Canberra Times bez ďalších podrobností.

Austrálsky najľudnatejší štát Nový Južný Wales v nedeľu ohlásil ďalších 1 262 infekcií. Je to o niečo menej ako doterajší maximálny denný prírastok 1 599 nakazených, o ktorom tamojšie úrady informovali v sobotu. Susedná Victoria za posledných 24 hodín potvrdila 392 nakazených, čo je tiež menej ako v sobotu.

Pre nárast infekcií v posledných mesiacoch zaviedli dve najľudnatejšie mestá Sydney a Melbourne prísnu uzáveru. Tá má trvať až do chvíle, kým nebude úplne zaočkovaných aspoň 70 percent z 26-miliónovej austrálskej populácie. Splnenie tohto cieľa sa očakáva najskôr koncom októbra.

Úrady v štáte Queensland, naopak, v nedeľu oznámili, že lockdown nezavedú, pretože za posledných 24 hodín nezaznamenali ani jediný prípad nákazy.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus