Pápeža privítali chlebom a soľou: Slovensko mi vlieva energiu

Svätý Otec pricestoval na návštevu Slovenska. Spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, šéfom parlamentu Borisom Kollárom či premiérom Eduardom Hegerom ho privítali veriaci z Vajnor a slovenské osobnosti, ktoré predstavujú témy blízke prezidentke i pápežovi Františkovi.

12.09.2021 15:28 , aktualizované: 20:39
pápež František návšteva Foto: ,
V nedeľu 12. septembra 2021 pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska pápež František
debata (407)

Pastoračná cesta Svätého Otca, ktorá sa nesie v znamení motta „S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom“, sa začala o 15.30 oficiálnym prijatím na Bratislavskom letisku M.R.Štefánika. Potrvá od 12. do 15. septembra.

VIDEO: Pozrite si prvé minúty pápeža Františka po prílete na Slovensko

Pápeža Františka privítala prezidentka Zuzana Čaputová, na ktorej pozvanie pápež na Slovensko prišiel, pod prednými schodmi lietadla.

Ihneď po vystúpení z lietadla deti zo súboru Lúčka v krojoch z Važca privítali Františka typicky slovensky – chlebom a soľou. Pápež dostal aj kyticu vytvorenú len z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín charakteristických pre náš región.

Krátko po prílete pápeža sa na 12 minút rozozneli zvony katolíckych kostolov na celom Slovensku.

Okrem najvyšších ústavných činiteľov pápeža privítali aj minister zahraničných veci Ivan Korčok, bratislavský primátor Matúš Vallo, ombutsmanka Mária Patakyova, Mária Jasenková, z detského centra Plamienok, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, či František Mikloško, významný predstaviteľ katolíckeho disentu.

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová...
Pápež František a bratislavský arcibiskup a...
+8Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v...

„Sú to ľudia, ktorí symbolizujú ochranu ľudských práv, demokracie a spája ich záujem o ochranu ľudí na okraji spoločnosti,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Plním svoj sľub

V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub, to boli prvé slová pápeža Františka po príchode na Slovensko, ktoré adresoval prezidentke SRČaputovej. Uviedla to vo svojom vyhlásení na letisku.

Prezidentke bolo cťou a potešením, že mohla na Slovensku privítať Svätého Otca. „V dobe, v ktorej žijeme, je poznačená bolesťou, smútkom, rozdeľovaním spoločnosti, môže byť jeho príchod naozaj nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu sa s pápežom po prílete stretla v salóniku na bratislavskom letisku, kde sa ho opýtala, ako sa má. On jej podľa Čaputovej slov odpovedal, že sa cíti, akoby omladol, a táto cesta mu vlieva energiu.

Okolo 16:10 sa pápež z letiska v autokolóne vybral do centra Bratislavy na Apoštolskú nunciatúru, kde sa okolo 16:40 začalo ekumenické stretnutie.

VIDEO Kolóna s pápežom Františkom počas presunu cez Petržalku

Video

Žiadal malú izbu

Nunciatúra v blízkosti bratislavského Horského parku sa zároveň na nasledujúce dni stane aj miestom jeho pobytu, kde má podľa svojho želania zriadenú malú izbu. Nunciatúru možno vnímať ako istú formu veľvyslanectva Vatikánu na Slovensku. Vedie ju nuncius, ktorý je predĺženou rukou pápeža na Slovensku a pomáha pri udržiavaní vzájomných vzťahov Vatikánu a Slovenska. Vedie ju Giacomo Guido Ottonello.

Hlava katolíckej cirkvi na apoštolskej nunciatúre poďakovala predstaviteľom registrovaných cirkví a náboženských spoločností za to, že prijali jeho pozvanie na spoločné stretnutie a srdečne ich pozdravila. Pápež František to povedal počas príhovoru predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností Slovenska v Bratislave.

Nový začiatok

„Som rád, že prvé stretnutie na Slovensku je s vami. Je dôkazom, že kresťanská viera je a chce byť v tejto krajine semienkom jednoty a kvasom bratstva. Cesta vašich komunít začala nanovo po rokoch ateistického prenasledovania, kedy bola náboženská sloboda znemožnená alebo tvrdo skúšaná. Potom konečne nastala sloboda,“ zdôraznil pápež. Dodal, že cirkvi teraz spája úsek cesty, na ktorom zakusujú, aké je krásne, ale aj ťažké žiť vieru. „Existuje totiž pokušenie znova sa stať otrokmi už nie nejakého režimu, ale ešte horšieho otroctva. Toho vnútorného otroctva,“ uviedol František.

zväčšiť Pápež František na ekumenickom stretnutí na... Foto: TASR
pápež Pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave.

Pápež vyzval účastníkov stretnutia, aby si pomáhali navzájom a nepadli do pasce uspokojenia sa s „chlebom a niečím k tomu“. Dodal, že toto riziko prichádza náhle, keď sa všetko znormalizuje a ustáli. „Tu, zo srdca Európy, ma to núti sa pýtať, či sme my, kresťania, nestratili horlivosť ohlasovania a proroctvo svedectva?“, vystríhal pápež pred stratou jednoty, ktorú ohlasoval Ježiš Kristus.

Vyzdvihol bratov zo Solúnu

František vyzdvihol aj dielo solúnskych bratov Sv. Cyrila a Metoda. „Títo bratia nech nám pomôžu pokračovať v ceste a pomáhajú rozvíjať medzi sebou bratské spoločenstvo. Napokon, ako si môžeme želať Európu, ktorá znova nájde svoje kresťanské korene, ak sme my sami vykorenení z plného spoločenstva? Ako môžeme snívať o Európe slobodnej od ideológií, ak nemáme odvahu postaviť Ježišovu slobodu pred potreby jednotlivých skupín veriacich?,“ konštatoval pápež.

zväčšiť Veriaci pred príchodom pápeža Františka na... Foto: TASR
pápež Veriaci pred príchodom pápeža Františka na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave.

František zdôraznil aj potrebu starostlivosti o chudobných. Zdôraznil, že len vtedy, keď sa cirkvi zastanú tých najslabších, dostane sa z pandémie chudoby naozaj celé spoločenstvo. „Ďakujem vám za vašu prítomnosť. Mierna a pohostinná povaha typická pre slovenský ľud, tradičné pokojné spolunažívanie medzi vami a vaša spolupráca pre dobro krajiny sú vzácne,“ dodal pápež. Predstaviteľov cirkví a náboženských spoločenstiev povzbudil, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať.

Tri dary od jezuitov

V príjemnej, priateľskej a uvoľnenej atmosfére sa nieslo súkromné stretnutie Svätého Otca s predstaviteľmi Spoločnosti Ježišovej, ktoré trvalo viac ako hodinu a pol. Pre agentúru SITA to povedal provinciál spoločnosti Jozef Šofranko SJ. Pápež sa stretol s viac ako 50 členmi tejto spoločnosti, do ktorej sám patrí. „Bolo pre nás povzbudením, že nás samotný Svätý Otec, náš spolubrat, pozval na toto stretnutie. Nie my sme boli jeho iniciátormi, ale pozvanie a prosba o stretnutie vyšla z jeho strany. Svätý Otec si sadol uprostred nás, okamžite sme mu mohli klásť otázky, hneď to prešlo do veľmi hlbokých rozhovorov, ktoré sú pre nás povzbudzujúce, ale aj výzvou,“ opísal Šofranko.

zväčšiť Ľudia s transparentom čakajúci na pápeža... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
pápež Ľudia s transparentom čakajúci na pápeža Františka na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave.

Slovenskí jezuiti odovzdali pápežovi Františkovi tri dary. Prvým bola symbolická ruža, ktorú pripravili z papierových listov deti v jezuitskom Centre pomoci pre rodinu v Trnave. „Reprezentuje modlitby mnohých detí a nám blízkych rodín, i celej našej provincie za Svätého Otca a na jeho úmysly, je výrazom duchovnosti,“ vysvetlil Šofranko. Druhým bola kniha komentárov k biblickej Knihe žalmov. „Kniha je ovocím našej spolupráce s biblistami a teológmi nielen z katolíckych, ale aj evanjelických fakúlt, a tiež so židovskou obcou. Odzrkadľuje akademický apoštolát našej provincie, naše úsilie o ekumenický a medzináboženský dialóg,“ priblížil ďalej provinciál jezuitskej komunity na Slovensku. Tretím darom bola kniha v angličtine s názvom Watersource from the Rock (Prameň zo skaly, pozn. redakcie). Podľa Šofranka prináša svedectvo viery slovenských jezuitov z čias komunistického prenasledovania.

Stretnutím so svojimi jezuitskými spolubratmi ukončil Svätý Otec prvý deň oficiálnej návštevy Slovenska, ktorá potrvá do stredy 15. septembra.

pápež františek Čítajte viac Pápeža na letisku privíta aj preživšia holokaustu

Bez incidentu

Bratislavská polícia nezaznamenala v súvislosti s príchodom pápeža Františka na Slovensko žiadne narušenie verejného poriadku a ani výrazné obmedzenia v premávke. Informovala o tom Veronika Martiniaková z Policajného zboru v Bratislave.

„V súvislosti s pobytom Svätého Otca na Slovensku na celý dnešný deň, ako aj na tie nadchádzajúce pripravila bratislavská polícia bezpečnostné opatrenie zamerané na zabezpečenie verejného poriadku, bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ako aj ochrany osôb a ich majetku,“ uviedla Martiniaková. Dodala, že do bezpečnostného opatrenia sú velení policajti poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ako aj špeciálne zložky Policajného zboru.

Heger: Je to muž lásky

Pred príletom Svätého otca Heger uviedol, že František je mužom lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. „To, čo chcem, aby pápež zanechal na Slovensku, je pokoj a verím, že ho prinesie aj do politiky, a hlavne nám to pomôže odraziť sa a pozerať dopredu,“ hovorí Heger. Dodal, že od návštevy pápeža má veľké očakávania a je to významná udalosť pre Slovensko.

Kollár verí, že pápež František na Slovensku upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. „Bol by som rád, keby sme upokojili situáciu, a som presvedčený, že návšteva Svätého Otca ju môže upokojiť,“ povedal Kollár.

Nedôstojný Matovič

Minister financií a expremiér Igor Matovič na sociálnej sieti „privítal“ pápeža Františka mimoriadne nedôstojne, keď napísal: „Vitaj, Padre“.

Odhliadnuc od tykania, ktoré je v prípade Svätého otca nedôstojné, sa v románsky hovoriacich krajinách oslovenie „Padre“ používa pre katolíckeho rádového kňaza.

Hlavný program sa pápežovi začne v pondelok ráno. Aj s Čaputovou vystúpia na stretnutí v Prezidentskej záhrade s príhovormi. Podujatie sa uskutoční po oficiálnom uvítacom ceremoniáli. Zúčastní sa na ňom približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života. VIDEO: Pozrite si, ako bude prebiehať stretnutie pápeža a prezidentky v prezidentskom paláci
Video

„Okrem najvyšších ústavných činiteľov, členov vlády SR, zástupcov NR SR a poslancov Európskeho parlamentu či bývalých prezidentov budú prítomní aj predstavitelia najvýznamnejších štátnych a verejných inštitúcií, predstavitelia akademickej a vedeckej obce, lekári, zdravotníci a záchranári, predstavitelia stavovských, náboženských a cirkevných organizácií, predstavitelia samosprávy a ozbrojených síl, predstavitelia kultúrnej obce a médií, športoví reprezentanti, predstavitelia politických strán, menšín, zástupcovia neziskových organizácií a členovia diplomatického zboru,“ priblížil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Oficiálny uvítací ceremoniál sa uskutoční na prednom nádvorí Prezidentského paláca. Po súkromnom stretnutí Čaputovej s pápežom v Zlatom salóne pozdraví Svätý Otec aj členov najbližšej rodiny prezidentky, hovorí Strižinec. Napokon si osobne vymenia dary v Zelenom salóne paláca.

Na Slovensku Svätý Otec v priebehu necelých štyroch dní navštívi Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín.

František priletel na Slovensko z Maďarska, kde sa v Budapešti zúčastnil na závere Medzinárodného eucharistického kongresu. Stretol sa aj s tamojším premiérom Viktorom Orbánom.

pápež, orbán Čítajte viac Pápež v Budapešti: Hrozba antisemitizmu stále číha v Európe

Ide o prvú návštevu pápeža Františka na Slovensku. Naposledy navštívila hlava katolíckej cirkvi, pápež Ján Pavol II., Slovensko v septembri 2003.

407 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva pápeža Františka na Slovensku