Merkelová láka Nemcov na očkovanie: Nikdy to nebolo jednoduchšie

V Nemecku rozmiestnia mobilné vakcinačné jednotky, napríklad v električkách, mešitách a na futbalových ihriskách.

13.09.2021 06:00 , aktualizované: 21:08
Nemecko, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy v závode na výrobu laboratórnych pomôcok.
debata (45)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:08 Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co. v pondelok uviedla, že molnupiravir, jej antivirotické liečivo proti ochoreniu COVID-19, by mohlo byť v USA schválené na núdzové použitie ešte pred koncom tohto roka.

molnupiravir Čítajte viac Liek proti covidu od Mercku možno schvália pred koncom roka

20:26 Po letných prázdninách sa opäť vrátili do tried asi štyri milióny talianskych školákov. V desiatich z 20 regiónov v krajine sa školský rok začal v pondelok. Študenti v regióne Tridentsko-Horná Adiža začali vyučovanie minulý týždeň a ostatné regióny začnú školský rok v priebehu tohto týždňa. Tamojšia vláda sa usilovala vyhnúť akýmkoľvek spôsobom opakovaného diaľkového štúdia, keďže žiaci od vypuknutia pandémie koronavírusu strávili v školách minimum času.

Všetci učitelia musia od nového školského roka disponovať tzv. green pasom, čo znamená, že dostali najmenej jednu dávku vakcíny, v ostatných šiestich mesiacoch sa zotavili z ochorenia COVID-19 alebo majú negatívny výsledok testu nie starší ako 48 hodín.

Minister školstva Patrizio Bianchi uviedol, že znovuotvorenie škôl bolo v pondelok bezproblémové a až 93 % učiteľov predložilo spomenuté green pasy. Niekoľko ďalších pedagógov malo osvedčenie, že zo zdravotných dôvodov nemôžu podstúpiť očkovanie.

18:46 U ľudí, ktorí sú úplne vakcinovaní proti koronavírusu, je podstatne menej pravdepodobné úmrtie na COVID-19 ako u nezaočkovaných alebo zaočkovaných len jednou dávkou. Vyplýva to z údajov britského štatistického úradu. Od januára do júla tohto roka v Anglicku na COVID-19 zomrelo len 256 úplne zaočkovaných ľudí, pričom celkovo po nákaze koronavírusom v tomto období v krajine zomrelo viac ako 51-tisíc ľudí. Informuje o tom portál bbc.com.

Úmrtia na COVID-19 napriek úplnému zaočkovaniu sa stávajú hlavne medzi najzraniteľnejšími skupinami, mužmi a ľuďmi s oslabeným imunitným systémom, pričom ich priemerný vek v Anglicku je 84 rokov. Úmrtie napriek úplnému zaočkovaniu sa definuje ako úmrtie na COVID-19, ktoré nastalo v dôsledky nákazy najmenej dva týždne po druhej dávke.

Medzi tými, ktorí v Anglicku zomreli napriek úplnému zaočkovaniu, bolo 13 percent ľudí s oslabenou imunitou a viac ako 75 percent bolo klinicky mimoriadne zraniteľných. V Spojenom kráľovstve je úplne zaočkovaných už 80 percent ľudí vo veku nad 16 rokov a takmer 90 percent obyvateľov dostalo aspoň jednu dávku očkovacej látky.

18:41 Počet pacientov s vážnym priebehom COVID-19 v Singapure sa zdvojnásobil, čo spolu s prudkým nárastom počtu nových prípadov narušilo plány na opätovné otvorenie tejto krajiny s 81-percentnou zaočkovanosťou. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Singapur je jednou z najrýchlejšie napredujúcou očkovacou kampaňou na svete, pripomína Reuters. Plne zaočkovaných je tam 81 percent obyvateľov. Tempo očkovania sa však v poslednom období spomalilo a denné počty nových prípadov začali narastať.

Singapur preto tento mesiac pozastavil plány na postupné opätovné otváranie krajiny.

Počet nových prípadov počas víkendu bol desaťkrát vyšší ako pred mesiacom. Mnohí experti však podľa Reuters situáciou príliš znepokojení nie sú z dôvodu nízkeho počtu vážnych prípadov a vysokého percenta zaočkovaných v krajine.

Singapur však v nedeľu hlásil 54 pacientov, ktorí potrebujú kyslík. To je dvojnásobný nárast v porovnaní s počtom takýchto pacientov dva dni predtým, píše Reuters.

Singapur zvažuje, že tretiu dávku vakcíny ponúkne aj mladým dospelým a začiatkom budúceho roka by mohol začať s očkovaním detí. Tento týždeň začne podávať tretie dávky starším osobám a ľuďom s oslabenou imunitou.

Podanie tretej dávky krajine pomôže k rýchlejšiemu uvoľneniu opatrení, najmä čo sa týka otvorenia hraníc, uviedol dekan fakulty verejného zdravia Národnej univerzity v Singapure (National University of Singapore – NUS).

Singapur od začiatku pandémie zaznamenal 71.687 prípadov nákazy koronavírusom a 58 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

18:10 Hlavní poradcovia vlád v oblasti zdravotníctva v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku odporučili očkovanie proti koronavírusu vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech aj deťom vo veku od 12 do 15 rokov. Toto odporúčanie musí najskôr prehodnotiť britská vláda, napísala v pondelok agentúra DPA.

Hlavní poradcovia toto rozhodnutie spravili na základe toho, aké následky má pandémia na vzdelanie detí a ich mentálne zdravie v súvislosti s tým, že nechodia do školy.

Približne tri milióny detí v Británii sa tak bude môcť podľa DPA zrejme čoskoro nechať zaočkovať proti koronavírusu. Predpokladá sa, že očkovaciu látku začnú deťom podávať priamo na školách tak skoro, ako to len bude možné.

Hlavní poradcovia vlád v oblasti zdravotníctva si myslia, že čo i len jedna dávka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dokáže do značnej miery znížiť šancu, aby deti medzi sebou vírus prenášali. Podľa klinických štúdií môže prvá dávka tejto vakcíny znížiť riziko nákazy koronavírusovým variantom delta o 55 percent a zabraňuje vzniku ťažkého priebehu ochorenia a smrti.

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca očkovať deti neplánujú, kedže tú v súčasnosti neporúčajú pre ľudí mladších ako 18 rokov.

Hlavní poradcovia zároveň požiadali britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI), aby preveril, či je deti tejto vekovej kategórie potrebné zaočkovať aj druhou dávkou vakcíny. Tú zrejme nezačnú deťom podávať skôr ako pred jarným trimestrom.

Hlavní poradcovia vlád v oblasti zdravotníctva sa rozhodli očkovanie pre deti od 12 do 15 rokov odporučiť aj napriek tomu, že JCVI prednedávnom ich očkovanie neodporučil. Prínosy očkovania detí by podľa výboru boli totiž „príliš malé“.

V Británii je podľa Anglického úradu verejného zdravotníctva (PHE) v súčasnosti plne zaočkovaných proti koronavírusu približne 81 percent obyvateľov starších ako 16 rokov.

16:25 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyslal počas uplynulých dní výjazdové očkovacie tímy do desiatich obcí v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Lučenec s najnižšími počtami zaočkovaných proti COVID-19. Vakcínu dostalo celkovo 242 ľudí.

„Celkovo sa nám podarilo takto zaočkovať 242 ľudí, z toho 231 prvou dávkou vakcíny. Priemerne stúpla zaočkovanosť prvou dávkou v týchto obciach o 5,43 percen­tuálneho bodu. Najväčší záujem o očkovanie bol v obciach Sútor, Radnovce či Barca,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Druhú dávku vakcíny podali v obciach 11 ľuďom, ktorí sa tak zaradili medzi plne zaočkovaných. Vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech pritom dostalo 97 osôb, zvyšní využili možnosť očkovania jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson.

„Zistili sme, že okrem technických komplikácií, ako náročnosť registrácie či cesty za očkovaním, tu ľudí odrádzajú aj rôzne hoaxy, ktoré sa o očkovaní medzi nimi šíria. Zmeniť ich názor je pomerne náročné a do vysvetľovania a vyvrátenia najrôznejších konšpiračných teórií investovali naše tímy priamo na mieste veľa času a energie,“ zdôraznil Lunter.

Ako pripomenul, s výjazdovým očkovaním v obciach v okrese Revúca pokračuje kraj aj v týchto dňoch a ku koncu týždňa začína aj s očkovaním priamo na svojich stredných školách.

„Verím, že pedagógovia, študenti a ich rodiny využijú možnosť nechať sa zaočkovať priamo v škole,“ dodal podpredseda BBSK.

15:43 Krajský policajný vyšetrovateľ sa v súčasnosti zaoberá trestným oznámením, ktoré má súvis s nákupom vakcíny Sputnik V. Potvrdila to bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.

„Oznámenie je zo strany polície preverované z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a podozrenia z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uviedla. Dodala, že vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nateraz nie je možné poskytnúť bližšie informácie. (tasr)

15:29 V Grécku sa od pondelka musia nezaočkovaní zamestnanci a žiaci starší ako 12 rokov preukázať pri vstupe na pracoviská a do škôl negatívnym testom či potvrdením o prekonaní covidu. Informovala o tom agentúra AP a server eKathimerini.com.

Podľa nových nariadení budú musieť všetci pracovníci v súkromnom a verejnom sektore bez potvrdenia o očkovaní alebo prekonaní covidu absolvovať jeden rýchlotest týždenne. Dva testy týždenne budú potrebovať ľudia pracujúci na akademickej pôde, v cestovnom ruchu, v reštauráciách, kaviarňach či baroch, ale aj žiaci a študenti. Testy na covid sú spoplatnené, bezplatné sú iba pre žiakov a študentov, píše eKathimerini.

Covidpasom je po novom potrebné sa preukázať pri vstupe do reštaurácií, barov, kín či iných kultúrnych zariadení. Podľa eKathimerini je prekrytie horných dýchacích ciest povinné pre všetkých vo vnútorných verejných priestranstvách a v preplnených vonkajších priestoroch.

Ako uvádza agentúra AP, plne zaočkovaných je v Grécku zhruba 56 percent ľudí starších ako 12 rokov. Zdravotníci majú očkovanie proti covidu povinné od 1. septembra.

15:01 Najviac prípadov koronavírusu importovali počas júla a augusta na Slovensko z Chorvátska.

Chorvátsko / Turizmus / Opatija / Istria / Čítajte viac Najviac prípadov covidu importovali počas júla a augusta na Slovensko z Chorvátska

14:02 Holandsko od 25. septembra upustí od povinného zachovávania fyzického odstupu 1,5 metra, avšak od tohto dátumu bude vyžadovať preukázanie sa covidpasom s dôkazom o očkovaní či negatívnym testom od všetkých osôb nad 13 rokov pri vstupe do kín, divadiel, koncertných sál, kaviarní či barov.

Spravodajský server DutchNews.nl v pondelok napísal, že tieto informácie unikli z vládneho kabinetu. Oficiálne by to mali potvrdiť v utorok večer na tlačovej konferencii predseda vlády Mark Rutte a minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

Ministri počas nedele rokovali o najnovších plánoch týkajúcich sa pandémie ochorenia COVID-19. Informácie do médií unikli po tomto zasadnutí.

Podľa rovnakého zdroja používanie ochranných rúšok zostane povinné v prostriedkoch verejnej dopravy, ale už sa nebude vyžadovať na nástupištiach a zastávkach. Skončia aj obmedzenia počtu ľudí na futbalových štadiónoch, avšak fanúšikovia sa budú musieť do 24 hodín pred začiatkom zápasu preukázať dôkazom o očkovaní proti COVID-19 alebo platným negatívnym testom. Nočné kluby zostanú zatvorené, keďže všetky prevádzky musia zavrieť najneskôr o polnoci. Pokiaľ to bude možné, zamestnanci majú pracovať z domu.

Odborníci členov vládneho kabinetu presvedčili, že jediným spôsobom, ako zrušiť pravidlo 1,5-metrových rozostupov, je zavedenie systému covidpasov v priestoroch, kde sa vo veľkej miere stretávajú cudzí ľudia, teda napríklad v baroch a divadlách.

Testy na koronavírus vyžadované pre účasť na väčších podujatiach sú v súčasnosti v Holandsku bezplatné, avšak ministri navrhujú od konca septembra zaviesť poplatky za testovanie, čo má povzbudiť viac ľudí k očkovaniu.

DutchNews.nl pripomenul, že aj napriek tomu, že viac než 70 percent obyvateľov je plne zaočkovaných, približne 1,8 milióna ľudí nebolo očkovaných alebo nie sú dostatočne chránení očkovacou látkou.

13:44 Vrchol tretej vlny pandémie by mal nastať koncom septembra až začiatkom októbra. Myslí si to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako povedal v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo, vtedy by mal nastať najväčší vrchol ochorení aj hospitalizácií vzhľadom na infekčnosť ochorenia.

Prípady budú podľa neho prudko pribúdať a potom nastane aj prudký pokles. Podľa miery zaočkovanosti by však vývoj epidemickej situácie nemal presiahnuť polovicu vrcholu druhej vlny, aj pri tých vážnych prípadoch. „Pokiaľ sa neobjaví nová infekčnejšia mutácia, čo by však nemalo nastať, tak budeme sledovať vývoj imunity populácie a potom sa budeme baviť o ďalšej taktike očkovania,“ doplnil šéf rezortu zdravotníctva­. (sita)

12:21 Británia zrušila zmluvu na plánovanú dodávku vakcín proti koronavírusu od francúzsko-rakúskeho startupového výrobcu Valneva. Londýn to zdôvodnil porušením záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy, čo však Valneva dôrazne odmieta. Informovali o tom agentúry AFP a APA s odvolaním sa na samotnú firmu Valneva.

Britská vláda si na roky 2021/2022 objednala 100 miliónov dávok vyvíjanej vakcíny s možnosťou dodania ďalších 190 miliónov do roku 2025. Celková hodnota 190 miliónov dávok je 1,4 miliardy eur, konštatovala Valneva.

Na rozdiel od väčšiny očkovacích látok proti covidu je vakcína VLA2001 založená na „deaktivovanej“ verzii samotného koronavírusu – ľudský organizmus je pri tomto type vakcíny konfrontovaný s neškodnými vírusmi, čím si obranný systém vytvára potrebnú ochrannú imunitnú reakciu.

Spoločnosť Valneva koncom augusta na základe výsledkov z prvej a druhej fázy klinických testov uviedla, že jej vakcína by mohla mať účinnosť vyše 80 percent. Výsledky tretej fázy štúdií by mali byť dostupné začiatkom štvrtého kvartálu. Následne ich posúdi britský Regulačný úrad re lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA).

Firma Valneva očakáva podmienečné schválenie svojej vakcíny koncom tohto roka.

„Valneva pokračuje vo svojom záväzku vyvinúť vakcínu VLA2001 a zvýši svoje úsilie, čo sa týka ďalších potenciálnych zákazníkov, aby sa jej vakcína mohla využívať v boji proti pandémii,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

11:48 Viac ako 300 000 ľudí je podozrivých z porušovania stanovenej karantény po príchode do Anglicka a Severného Írska v období od marca do mája tohto roku. Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC.

Od 17. marca do 31. mája pricestovalo do Anglicka a Severného Írska viac ako milión ľudí z krajín, ktoré britské úrady v tom čase zaradili na zoznam oblastí zo zvýšeným rizikom nákazy koronavírusom. Po návrate z takýchto krajín sa od cestujúcich vyžadovalo dodržanie desaťdňovej karantény a preukázanie sa negatívnym testom na covid.

Podľa BBC je však takmer tretina zo spomínaného milióna príchodzích podozrivá z toho, že tieto nariadenia nedodržala. Presný počet tých, ktorí nariadenia porušili alebo ich nebolo možné vypátrať, však britská vláda nevie odhadnúť, píše BBC.

V snahe vymáhať dodržiavanie reštrikcií britské ministerstvo vnútra oznámilo, že dodržiavanie predmetných opatrení plánuje skontrolovať u všetkých osôb, ktoré sú podozrivé z ich porušovania.

Podľa tieňového ministra vnútra z tábora opozičných labouristov Nicka Thomasa-Symondsa údaje získané BBC „potvrdzujú najhoršie obavy z ľahostajnej politiky vládneho kabinetu týkajúcej sa hraničných kontrol“. Rezort vnútra v tejto súvislosti obvinil z „hrubej nedbanlivosti“.

Poslanec Konzervatívnej strany Huw Merriman naopak uviedol, že vláda robila v tomto smere všetko, čo bolo v jej silách. „Mohli sme mať zdroje na skontrolovanie každého jednotlivca, ktorý bol doma v karanténe? Samozrejme, že nie – vždy sme vedeli, že tieto riziká v existujúcom systéme existujú,“ dodal.

Ako uvádza BBC, správa o podozreniach, že karanténu porušovali státisíce ľudí, prichádza v čase, keď britský premiér Boris Johnson plánuje predstaviť plán boja proti koronavírusovej pandémii na nadchádzajúcu zimu spoločne s iniciatívou pozbaviť vládu rozšírených právomocí v čase pandémie – a to vrátane možnosti zatvoriť školy či podniky.

11:11 Na frankfurtskom letisku, najväčšom v Nemecku, v auguste vzlietlo a pristálo viac cestujúcich ako v ktorýkoľvek iný mesiac od začiatku pandémie koronavírusu vlani v marci.

Podľa údajov, ktoré v pondelok zverejnil prevádzkovateľ letiska, spoločnosť Fraport, v najväčšom nemeckom leteckom uzle zaznamenali v auguste 2021 takmer 3,4 milióna cestujúcich. To bolo o 123 % viac ako v auguste 2020, ale stále o 51 % menej ako v auguste 2019 pred vypuknutím globálnej zdravotnej krízy.

Objem nákladu a leteckej pošty sa v porovnaní s augustom 2020 zvýšil o približne 13 %.

10:02 Za nedeľu 1 439 PCR testov odhalilo 54 osôb pozitívnych na koronavírus. V súvislosti s ochorením COVID-19 zaevidovali dve nové úmrtia.

Covid-19 Čítajte viac Pribudli dve úmrtia na covid, pozitivita testovania dosiahla takmer štyri percentá

9:06 Nový Zéland o najmenej týždeň predĺžil lockdown v najväčšom meste krajiny Auckland, ktoré sa pred takmer mesiacom stalo novým ohniskom nákazy koronavírusom SARS CoV-2. Oznámila to v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, ktorú citoval denník The Guardian.

V Aucklande, meste so zhruba 1,7 miliónmi obyvateľov, bude podľa Ardernovej prinajmenšom do 21. septembra naďalej platiť štvrtý, a zároveň najvyšší stupeň varovania pred šírením koronavírusu. Vo zvyšku krajiny platí počas nasledujúceho týždňa druhý stupeň varovania, v rámci ktorého platia isté obmedzenia ohľadom počtu ľudí na zhromaždeniach či zakrývania horných dýchacích ciest, píše The Guardian.

V utorok 17. augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň vysokonákazlivý koronavírusový variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie. V dôsledku toho bol v krajine vyhlásený celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili.

8:26 Viac ako dve tretiny zamestnancov v Nemecku, ktorí pre koronakrízu pracujú z domu, chcú v takomto spôsobe výkonu svojho zamestnania pokračovať aj po pandémii. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, o ktorého výsledkoch v pondelok informovala agentúra DPA.

Podľa tejto sondáže, ktorá prebehla koncom júla na objednávku energetickej firmy EON, sa popularita práce z domu v dôsledku pandémie zvýšila. Až 71 percent z respondentov, ktorí pracujú z domu, uviedlo, že by v takomto spôsobe práce chceli pokračovať aj v budúcnosti. Ich počet sa tak zvýšil oproti začiatkom pandémie, respektíve prieskumu z vlaňajšieho mája, keď sa tak vyjadrilo len 58 percent opýtaných, pripomína DPA.

6:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu znova vyzvala občanov, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. Vláda zároveň mieni otvoriť na týždeň ďalšie dočasné vakcinačné centrá, aby zlepšila mieru zaočkovania obyvateľov. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

„Dať sa zaočkovať nikdy nebolo jednoduchšie,“ povedala Merkelová vo videoodkaze na spropagovanie týždeň trvajúcej akcie, ktorá sa začne v pondelok. „Preto vás žiadam: chráňte seba a ostatných. Dajte sa zaočkovať,“ povedala kancelárka.

V nasledujúcich dňoch budú po celej krajine rozmiestnené mobilné vakcinačné jednotky, napríklad v električkách, mešitách a na futbalových ihriskách.

Zatiaľ je v Nemecku, krajine s približne 80 miliónmi obyvateľov, úplne zaočkovaných vyše 50 miliónov ľudí, čo Merkelová označila za „obrovský úspech“.

Žiaľ, počet nových denných prípadov nákazy v Nemecku opäť stúpa, dodala Merkelová.

Keďže veľká väčšina pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti nebolo zaočkovaných, zásadné je presvedčiť ešte viac ľudí, aby si dali vakcínu aplikovať – takto zvládnu zimu, vysvetlila Merkelová.

Koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazili asi štyri milióny Nemcov a vyše 90.000 zomrelo, doplnila kancelárka.

Kým pred rokom neexistovalo žiadne riešenie pandémie, „dnes môžeme ponúknuť toto riešenie: očkovanie bezpečnými a účinnými vakcínami“, zdôraznila Merkelová.

Spomínaná akcia má prebiehať od 13. do 19. septembra.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus