Súd s Trnkom pokračuje. Púšťajú sa Kočnerove nahrávky

Marian Kočner na jednej z troch nahrávok tvrdí, že je presvedčený, že Dobroslav Trnka stál za vydieraním a pýta sa ho, kde sú kópie Gorily. Ide o rozhovor z leta 2014, keď si bol Kočner už istý, že Trnka sa spojil s Kósom a starostom Dolného Baru Bereczkom a spoločne vydierali Jaroslava Haščáka. Obžalovaný Trnka sedí v pojednávacej miestnosti a počúva. V prípade odsúdenia môže dostať trest na dva až desať rokov väzenia.

13.09.2021 09:05 , aktualizované: 13:26
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka
debata (13)

Polícia zaistila nahrávku rozhovoru Trnku s Marianom Kočnerom z roku 2014. Odsúdený Kočner na vtedajšieho generálneho prokurátora kričí a nadáva mu, prečo s nahrávkou vydieral podnikateľa Jaroslava Haščáka s Gorilou.

Práve túto nahrávku chce sudca Marek Filo prehrať v pojednávacej miestnosti. Martin Krakovský, Trnkov advokát namieta vykonanie takéhoto dôkazu, predmetnej nahrávke považuje za dôkaz, ktorý bol získaný nezákonne.

„Môj klient nedal žiaden súhlas na to, aby bol jeho prejav nahrávaný,“ priblížil Krakovský.

Sudca Filo považuje nahrávku za „získanú zákonným spôsobom“ a po vyriešení technických problémov ju prehrá verejne.

"Problém je v jednej veci, dá sa povedať, že zajtra sa všetci zrútime. Všetci traja máme veľký problém. Ten materiál som mal ja a kedysi dávno. A aj Dobroš, ale nikto nevedel, že ho má aj on. Nechceme mať v tom namočený nos, nechcem sa ráno nezobudiť. Nemyslím si, že Slavo to bude s vami riešiť. Tá vec sa týka ešte niekoho a ten keď to začne riešiť " inštruuje Kočner právnika Loránta Kósu o nahrávke Gorily.

Kočner usvedčuje Kósu, že nahrávka, s ktorou vydieral Haščáka pochádza od Trnku. Kósa tvrdí, že nevedel, že Trnka nahrávku Gorily má. „To, že to máte vy vie celé mesto,“ dodal Kočnerovi.

„Pán premiér je presvedčený že vy ste to dostali od Dobroša, Dobroš odo mňa a my traja sme dnes v centre záujmu najvyšších štátnych a všetkých ostatných orgánov tohto štátu. Netýka sa to len Slava, ten si to zaplatí. Komu to môže poškodiť je kandidát na prezidenta, premiér,“ varuje Kočner.

„Ja som to dostal v obálke, ktorú som hodil do schránky Škublovi (právnikovi Jarsolava Haščáka, pozn. red.). Tuším, čo to je, ale počuť o tom nechcem,“ reaguje Kósa. Po niekoľkominútovom rozhovore Kočner vraví, že mu po vysvetlení odľahlo. Uveril Kósovmu príbehu o tom, že Trnka s tým nič nemá.

„Dobroš, ospravedlňujem sa ti z toho, že som ťa z niečoho obvinil,“ vraví Kočner s tým, že „naozaj to tak vyzeralo“.

„Poprosím vás pán Kósa, keď vám zavolá Škubla, povedzte mu že Dobroš s tým nemá nič spoločné. ,“ dodal Kočner.

Druhá nahrávka sa začína Kočnerovým monológom, počas ktorého uvedie čas a miesto stretnutia. Ide o nahrávku s Kósom, kde hovorí o klientovi, firme, od koho mal nahrávku mať. Kósa tvrdí, že si myslel, že za firmou stojí Kočner. Kočner to odmieta a tvrdí, že o ničom nevedel. „Viem, aký má názor na túto vec a že na výpalné je alergický,“ opisuje Kočner Haščákov postoj k vydieraniu. Je presvedčený, že by to nemalo zmysel.

Tretia nahrávka. Kočner s Trnkom

Tretia nahrávka je verejnosti známa. Ide o záznam, kde Kočner nadáva Trnkovi, že je „tupý ch..j“. Kočner tvrdí, že je presvedčený, že Trnka stál za vydieraním a pýta sa ho, kde sú kópie Gorily.

Ide o rozhovor z leta 2014, keď si bol Kočner už istý, že Trnka sa spojil s Kósom a starostom Dolného Baru Bereczkom a spoločne vydierali Haščáka. Záznam má viac než hodinu. Počas rozhovoru podnikateľ zdôrazňuje, že keby šlo Trnkovi o peniaze, mal mu to povedať, keďže mu drží kasu.

"No prosím ťa, potreboval by som jednu vec vedieť, presne do detailov, se vším všudy, naozaj tak ako sa udiala, a to je Gorila, Kósa, Oskar, ty a všetko to, čo ste s tým urobili.

To znamená moje otázky sú, okrem toho teda, že si Oskarovi a Kósovi povedal, že ten materiál máš od Siskárov a nie odo mňa, čiže to si im zatajil. Keby si im to povedal, tak by do toho nešli," nadáva Kočner Trnkovi a usvedčuje ho z klamstva.

„Ty si k…t. Ty si jeden nebetyčný k…t., k…t, k…tov. Prečo ste išli vydierať toho Haščáka? Vieš k…a, že je to človek, ktorý okrem iného pomáhal, do p..e, a kupoval poslancov, keď si sa mal stať generálnym prokurátorom,“ nadával Kočner na nahrávke Trnkovi a opakuje, že mu neverí.

Obžalovaný Trnka sedí v pojednávacej miestnosti a počúva.

Až neskôr v nahrávke Trnka pripúšťa, že vo vydieraní Haščáka mal prsty.

„Oskár dostal nápad, že by sa to dalo speňažiť. Že by sme to nahrali. Povedal som, že si to necháme premyslieť hlavou,“ hovorí na nahrávke bývalý šéf prokuratúry. Trnka začal Kočnera presviedčať, že „Slavo vedel, že Kočner s vydieraním nič nemal“.

Oskar štyri

Špecializovaný trestný súd schválil v roku 2019 odpočúvanie Trnku. Polícia ho v mesiacoch august a september toho roku odpočúvala aj z jeho auta, akciu nazvala Oskar 4. Trnka pritom nevedel, že polícia už má v rukách známu nahrávku Trnku s Kočnerom.

Na nahrávkach je Trnka s Kósom a rozoberajú, čo na nich kto povedal. Rozmýšlajú, či polícii poskytol informácie Haščák.

„Keď budeme všetko popierať, tak to je v pohode,“ uisťuje Trnka Kósu. Kósa na nahrávke prezrádza, čo vypovedal na polícii. „To odkiaľ vedia o tom Maďarsku, že nahrávka bola u notára?" zisťuje dvojica.

Muži sa bavia, že nahrávka je získaná nezákonne a tým pádom nemôže byť použitá ako dôkaz. “Ty si im to stretnutie potvrdil?” Pýta sa jeden druhého. “Takže to nejde o nahrávku z bytu, ale o nahrávku, keď ste boli v kancli,” hovorí tiež Kósa Trnkovi.

“Dobroš, vyslovene bola otázka, či viem o tom, že ten záznam bol v Maďarsku u notára, toto musel Haščák vypovedať, odkiaľ by to vedeli?”

“Tam sme zatĺkali ako hovädo. O Maďarsku vedel Haščák. Musíme sa zastaviť u Oskára, nech nám to všetko vyklopí.”

Na druhej nahrávke sú tí istí muži. Kósa rozpráva o tom, čo ho na výsluchu u vyšetrovateľa Záloma zarazilo.

"Bola to otázka, či som sa stretol s Marianom v Park cafe a on že či sme sa rozprávali,” spovedá sa Kósa Trnkovi. Policajti o stretnutí vedeli z druhej Kočnerovej nahrávky medzi Kočnerom a Kósom.

“Nie je to, kde on mal namontovaný ten systém na tých novinárov?” pýta sa Kósu Trnka.

“Nie, toto je drahá reštaurácia za parlamentom. On vtedy mi núkal tie peniaze nech poviem, odkiaľ to mám, ja som samozrejme zatĺkal. On si myslel, že si ma kúpi," uviedol Kósa a dodal, že sa rozprávali len pri aute, takže polícia o stretnutí môže vedieť len s Kočnerovej výpovede.

“Počul som dva zdroje, že Marián ešte drží bobríka mlčanlivosti a druhý, že Marián už púšťa,” dodal Kósa.

Druhý pojednávací deň

Na poslednom pojednávaní s Trnkom v kauze Gorila vypovedal jeho nasledovník vo funkcii Jaromír Čižnár. Opísal stretnutie s expremiérom Robertom Ficom a Trnkom na Úrade vlády, kde si spolu vypočuli časť Gorily. „Čo to má byť? Postav sa a vypadni,“ mali byť jediné Ficove slová v reakcii na vypočutú nahrávku.

Čižnár popísal stretnutie s Trnkom a vtedajším premiérom Robertom Ficom asi z roku 2008, kde mal Trnka z laptopu cez USB kľúč pustiť asi 1,5 minútovú časť Gorily.

Šifrovanie USB kľúča a nahrávať naň zvukové súbory mal pre Trnku zabezpečiť jeho vtedajší podriadený prokurátor Miloš Bystriansky.

Pri skúške, či sa nahrávanie podarilo, si jeden zo súborov pustil. „Počul som len šum a pár hlasov,“ priblížil.

Postav sa a vypadni

„Boli sme priatelia a pracovali sme spolu. Priateľské vzťahy ale postupne ochladli,“ uviedol Čižnár vo vzťahu k Trnkovi.

Čižnár popísal, že sa mal Trnka okolo roku 2008 alebo 2009 domáhať stretnutia s vtedajším premiérom Robertom Ficom. Kedže ten odmietal, o sprostredkovanie stretnutia požiadal Čižnára. Nakoniec sa stretli asi na pol hodiny všetci traja na Úrade vlády.

Trnka tam mal z laptopu cez USB kľúč pustiť asi 1,5 minútový audiozáznam, na ktorom rozprával jeden zo zakladateľov politickej strany Smer František Határ. Toho hlas rozpoznal, keďže sa poznali a označil za aj za priateľa.

S kým sa Határ rozprával, Čižnár identifikovať nevedel. „Haščáka som v živote nestretol ani nevidel. Keby som ho dnes stretol ani ho nespoznám,“ popísal vzťah k Haščákovi, ktorý mal byť spolu s Határom druhou osobou na nahrávke.

„Nebolo tam nič iné, len že sa pán Határ s niekým rozprával o vyberaní sponzorského pre stranu Smer,“ popísal obsah nahrávky Čižnár. „Ani som nevedel, čo to malo znamenať,“ tvrdí.

„Čo to má byť? Postav sa a vypadni,“ mali byť jediné Ficove slová v reakcii na vypočutú nahrávku.

Od Pittnera

Podľa Trnku ale žiadnu pomoc na dohodnutie stretnutia žiadnu pomoc nepotreboval. „Svedok sa zrejme musí mýliť v čase, kedy opisuje stretnutie na Úrade vlády s Robertom Ficom. Od roku 2006 som sa pravidelne zúčastňoval zasadnutí vlády, takže som nepotreboval od neho dohodnúť tresnutie. Ak som niečo potreboval, mal dosť dosť možností,“ reagoval Trnka na Čižnárove slová.

Tvrdí, že naopak problematický vzťah mal s Ficom vtedy Čižnár. „Ako Ficov kamarát zabránil jeho sestre v kariérnom postupe,“ tvrdí Trnka.

„Pánovi Ficovi som nič neprehrával a tobôž nie z USB kľúča,“ tvrdí Trnka. Podľa neho sekvenciu nahrávky púšťal Čižnárovi v roku 2006 v jeho kancelárii na Krajskej prokuratúre v Bratislave. „Neviem, či tam bol pán Fico,“ poznamenal.

Čižnárovi ju púšťal, pretože vedel o jeho priateľskom vzťahu s Határom, ktorého aj on sám vraj na nahrávke spoznal. Chcel si teda overiť, či je to naozaj on.

„Nahrávka bola nejasná a vyplynulo z nej, že sa dohaduje na nejakom sponzorskom dare. Zrejme niekedy pred voľbami v roku 2006,“ popísal Trnka. „Z nahrávky nič trestné nevyplývalo,“ poznamenal.

Túto nahrávku podľa vlastných slov dostal od vtedajšieho bývalého riaditeľa SIS Ladislava Pittnera. S tým sa vraj dobre poznal vďaka predchádzajúcim pracovným vzťahom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka