Pápež sa stretol aj s Hegerom a Kollárom, od prezidentky dostal tri dary

V pondelok sa začala hlavná časť návštevy pápeža Františka na Slovensku. Pápež sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci. Obaja sa prihovorili asi 500 hosťom zo sfér politického a spoločenského života. V bratislavskej Katedrále sv. Martina sa následne stretol s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi. Navštívil i centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke a na Rybnom námestí sa stretol so zástupcami židovskej komunity.

13.09.2021 09:00 , aktualizované: 21:00
pápež František Foto: ,
Pápež František hovorí počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina 13. septembra 2021 v Bratislave.
debata (292)

21:00 Bratislavská polícia nezaznamenala počas pondelkových podujatí súvisiacich s návštevou pápeža Františka na Slovensku narušenia verejného poriadku či páchanie inej protiprávnej činnosti. TASR o tom v pondelok podvečer informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Bratislavskí policajti aj v pondelok monitorovali priebeh a dohliadali na bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta SR Bratislavy v súvislosti s návštevou Svätého Otca Františka. Prípady narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti sme nezaznamenali,“ uviedol hovorca.

20:10 Keď v septembri 2021 zavítal pápež František do Dómu sv. Martina v Bratislave, ťažko, preťažko sa museli počúvať jeho slová mnohým vysokým cirkevným hodnostárom i strážcom diktujúcej, kontrolujúcej a trestajúcej cirkevnej pevnosti, píše v komentári Silvia Ruppeldtová.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Papa z pampy

19:57 Na utorkové stretnutie s pápežom Františkom v Košiciach môžu prísť aj záujemcovia, ktorým doposiaľ nebola doručená vstupenka, ale iba potvrdzovací e-mail o registrácii. Overovaní budú pri vstupe na podujatia. TASR o tom informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian.

„Ak sa zaregistrovali do nedeľňajšej (12. 9.) polnoci a prišiel im potvrdzovací mail o zaregistrovaní, môžu prísť na stretnutie so Svätým Otcom v Košiciach,“ povedal s tým, že registrovaní tak nemusia čakať, kým im príde vstupenka s QR kódom. Podľa jeho slov bude stačiť, ak sa v súlade s platnými opatreniami preukážu pri vstupe potvrdením o zaočkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. So sebou musia mať aj preukaz totožnosti.

Pre veľký nápor podľa Fabiana Národné centrum zdravotníckych informácií (NZCI) nestíha overiť dáta všetkých registrovaných, a v dôsledku toho im organizátori nestihnú vstupenku dodať.

Pápež v rámci návštevy Slovenska (12. – 15. 9.) zavíta okrem iného aj na košické sídlisko Luníku IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.

19:42 Záujemcovia, ktorí doposiaľ nedostali vstupenku na utorkové stretnutie s pápežom Františkom v Prešove, tam môžu prísť s potvrdzujúcim e-mailom o registrácii. Overia ich pri vstupe do areálu pri Mestskej športovej hale v Prešove. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Organizátori podujatia zároveň vyzývajú veriacich, aby čo najskôr napísali reklamačný mail a ako prílohu doložili COVID pass. Reklamáciu je potrebné poslať e-mailom na adresu reklamacie@navstevapapeza.sk.

Pápež František po sv. liturgii v Prešove zavíta v utorok aj na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.

19:36 Pápež František sa dnes popoludní mimo oficiálneho programu stretol s emeritným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom. Denníku Postoj stretnutie potvrdil hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Bezák to potvrdil aj naživo v rozhovore pre televíziu Markíza vo večerných hlavných správach.

Róbert Bezák bol najmladším slovenským arcibiskupom (mal 49 rokov), takisto bol prvým na Slovensku, ktorého z pastoračného riadenia arcidiecézy pápež odvolal (júl 2012). Bezákovo odvolanie vyvolalo medzi veriacimi a verejnosťou množstvo reakcií.

19:30 Pápeža Františka čaká v utorok 14. septembra program v Prešove a v Košiciach.

Po rannom odlete z Bratislavy do Košíc sa presunie do Prešova, kde o 10:30 odslúži božskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať. Tá sa uskutoční na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove. Pápež bude mať počas omše aj kázeň. Popoludní o 16:00 sa pápež stretne s rómskou komunitou na košickom sídlisku Luník IX, kde sa prítomným krátko prihovorí. Následne sa o 17:00 stretne s mladými na košickom Štadióne Lokomotíva, kde bude mať príhovor.

Večer odletí z Košíc do Bratislavy na nunciatúru, kde je počas celej návštevy Slovenska ubytovaný.

19:12 Premiér Eduard Heger uviedol, že on a jeho rodina absolvovali s pápežom veľmi príjemné stretnutie. Premiér sa pápeža opýtal, s akým posolstvom prichádza pre neho ako predsedu vlády. „Svätý otec vyzdvihol, že na Slovensku vidí aj v politike mladých ľudí, čo teda veľmi pozitívne hodnotil. Páčilo sa mu aj to, že na Slovensku videl veľa mladých ľudí, rodín s deťmi, čo je pre neho veľkým znakom, že Slovensko má pred sebou skvelú budúcnosť,“ povedal Heger.

Premiér sa pápeža pýtal aj na výber destinácií na Slovensku. Pápež vysvetlil, že počas každej návštevy sa chce stretnúť s ľuďmi, ktorí sú v núdzi a na okraji spoločnosti. „Tak tomu bude aj na Slovensku, pretože vidí, že v dnešnej dobe sa aj toto dostáva na okraj a je dôležité ukazovať kresťanskú lásku a ľudskosť v záujme o týchto ľudí a pomôcť im,“ povedal Heger.

Predseda vlády dodal, že na záver stretnutia on a jeho rodina odovzdali pápežovi darčeky. „Naše dve dcéry pre pápeža ručne vyrobili mydlo a syn mu odovzdal pohľadnicu s krížom, ktorú urobil,“ povedal Heger. Vyzdvihol pápežovu srdečnosť v tom, že je to človek ľudskosti, ktorý sa zaujíma o každého človeka bez rozdielu.

19:00 Vyjadrenie Eduarda Hegera po stretnutí so Svätým Otcom.

Video

18:46 Podľa predsedu národnej rady Borisa Kollára je pápež František veľmi pokrokový a má veľmi rád ľudí. Nerozlišuje, či je dieťa z úplnej či neúplnej rodiny a hlása to, aby boli do božieho stáda prijímaní všetci. „Za toto som mu poďakoval, že tú cirkev aj týmto posúva dopredu, modernizuje ju a má pokrokové myšlienky a názory," uviedol Kollár po stretnutí so Svätým Otcom.

S pápežom Františkom sa rozprával aj o ochrane životného prostredia. „Máme šťastie, že tento pápež je taký, aký je a ide s dobou. Cíti aj skrivodlivosti sveta, ale cíti aj našu zodpovednosť voči našim budúcim generáciám,“ dodal. Predseda parlamentu predstavil pápežovi Františkovi projekt sochy vierozvestov Cyrila a Metoda v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska. Socha by mala stáť v areáli Bratislavského hra­du.

18:35 Vyjadrenie Borisa Kollára po stretnutí s pápežom.

Video

18:10 Hlava katolíckej cirkvi sa po skončení verejného programu odobrala do priestorov Apoštolskej nunciatúry pri Horskom parku. Súčasťou neverejného programu pápeža Františka je aj stretnutie s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a predsedom vlády Eduardom Hegerom.

17:45 Pamäť nemôže a nesmie ustúpiť zabudnutiu. Na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave to uviedol pápež František, vyjadrujúci pietu nad obeťami holokaustu. Pri stretnutí s predstaviteľmi súčasnej židovskej komunity zdôraznil, že viera nesmie predstavovať vyšší princíp, ktorým bude zdôvodnená diskriminácia a útlak.

Na súčasnom bratislavskom Rybnom námestí pripomenul František genius loci bývalej židovskej štvrte i bezprostrednú blízkosť židovskej synagógy a katolíckeho chrámu, ktorá symbolizovala bezproblémové mierové spolužitie dvoch konfesií. „Architektúra vyjadrovala pokojné spolunažívanie dvoch komunít, vzácny symbol veľkého významu, úžasný znak jednoty v mene Boha našich otcov. Tu cítim aj ja, ako mnohí z nich, potrebu ‚vyzuť si sandále‘, lebo sa nachádzam na mieste požehnanom bratstvom ľudí v mene Najvyššieho,“ povedal pápež.

Pápež na mieste bývalej židovskej synagógy v... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
pápež františek Pápež na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave vyjadril pietu nad obeťami holokaustu.

Zároveň však pripomenul, že miesto symbolizuje aj temné obdobie slovenskej histórie, keď protižidovské nariadenia dospeli nielen k obmedzeniu práv, ale až k deportáciám a smrti viac než 100 000 slovenských židov. František na záver ocenil spoluprácu kresťanských a židovských komunít a prácu, ktorú urobili od roku 2017 pri zbližovaní oboch konfesií. Na pietnom mieste po prejave zapálil sviečky na počesť obetí holokaustu.

VIDEO: Prezidentka Čaputová darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady.

Video

17:19 Prítomnosť pápeža Františka pri pamätníku holokaustu v Bratislave je pre židovskú komunitu zlomová, historická chvíľa. Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richard Duda to uviedol v príhovore pri stretnutí Svätého Otca so zástupcami židovskej komunity na Rybnom námestí v Bratislave. Vyzval na spoluprácu medzi kresťanmi a židmi.

„Sme presvedčení, že najdôležitejšou zásadou, ktorou sa rozvoj židovsko-kresťanských vzťahov má riadiť, je neustála komunikácia. Len ňou sa dá dosiahnuť stav trvalého zbližovania a pokojného súžitia. Veríme, že nefalošná ochota viesť úprimný dialóg umožní jedného dňa dať definitívnu bodku aj za tienistým obdobím spolužitia, ktoré pred 80 rokmi, počas hrôzostrašného svetového vojnového konfliktu, vážne poznačilo vzťahy medzi obyvateľmi na tomto území,“ vyhlásil Duda.

Pripomenul, že v Bratislave a na Slovensku je niekoľko miest zhmotňujúcich symbiózu medzi kresťanmi a židmi. Mimoriadne symbolickým miestom je podľa neho aj Rybné námestie, kde sa stretnutie konalo.

„Bok po boku tu stál kresťanský a židovský svätostánok. Obyvatelia multietnického mesta sa tu modlili k jednému Bohu a spoločne prežívali radosti a starosti, ktoré im život priniesol. Architektúra teda stelesňovala súžitie komunít až do chvíle, kým nenastal čas temna,“ skonštatoval. Poukázal na to, že židovská komunita takmer zanikla počas druhej svetovej vojny a synagóga padla za obeť „barbarskému zásahu“ v období budovania komunizmu.

V príhovore Duda vyzdvihol dôležitosť lásky k blížnemu, ktorú ilustroval na svojom kresťansko-židovskom manželstve. „Som presvedčený, že harmonické partnerské a rodinné vzťahy dokážu zabezpečiť stabilitu v spoločnostiach všade na svete. V takých spoločnostiach, v ktorých náboženská či etnická príslušnosť bude len a len príležitosťou na vzájomné obohacovanie a mierové spolunažívani­e,“ dodal.

17:12 Premiér Eduard Heger sa v pondelok popoludní stretol v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom. Stretnutia sa zúčastnil aj minister vnútra Roman Mikulec. Parolina sprevádzali aj ďalší predstavitelia štátneho sekretariátu Svätej stolice. V pondelok podvečer sa má Heger stretnúť aj s pápežom Františkom.

Premiér Eduard Heger v Zrkadlovej sále Úradu... Foto: TASR
Eduard Heger / Pietro Parolin / Premiér Eduard Heger v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom

16:20 Pápež František v pondelok popoludní navštívil centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke. Privítala ho predstavená centra z kongregácie Matky Terezy. Misionárky lásky sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova. V budove bývalej materskej školy ponúkajú útočisko aj pre ťažko chorých.

Príchod pápeža na stretnutie s miestnou komunitou sprevádzal na nádvorí detský spevácky zbor. Prítomní boli aj rodičia s deťmi. Svätý Otec sa prítomným krátko prihovoril. Vyjadril radosť z tohto stretnutia. Poďakoval sestrám za ich službu. „Keď sme aj v skúške, Pán je vždy medzi nami, nikdy nás neopustí. Nikdy na to nezabudnite, ani v ťažkých chvíľach,“ povzbudil prítomných.

Krátko po príchode navštívil Svätý Otec chorých, ktorí sa nachádzajú v interiéri centra. Misionárky lásky sídlia v petržalskom centre Betlehem 20 rokov. Zakladateľkou tejto rehole je svätá Matka Tereza. Momentálne v centre Betlehem pôsobí sedem rehoľníčok. Všetky pochádzajú zo zahraničia. Venujú sa charitatívnej činnosti.

pápež Čítajte viac Pápež: Prišiel som k vám ako pútnik. František príhovorom prekvapil kňazov

15:34 Pápež František zanechal v Čestnej knihe Prezidentského paláca v Bratislave odkaz: „Ako pútnik v Bratislave objímam s láskou slovenský ľud a modlím sa za túto krajinu so starobylými kresťanskými koreňmi a s mladou tvárou, aby bola posolstvom bratstva a pokoja v srdci Európy.“ Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska na svojom webe.

KBS priblížila, že odkaz zapísal pápež do knihy po pondelkovom súkromnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Zlatej sále Prezidentského paláca, po ktorom pokračoval jeho program stretnutím s predstaviteľmi verejného života Slovenska a diplomatickým zborom v záhrade komplexu Grasalkovičovho paláca.

14:26 Návšteva pápeža Františka na Slovensku je nesmierna pocta, pretože Svätý Otec reprezentuje jedno z najsilnejších náboženstiev vo svete. Povedala to expremiérka Iveta Radičová, ktorá sa zúčastnila na stretnutí s pápežom v Prezidentskej záhrade v Bratislave. Ľudia by podľa nej nemali zabúdať na to, že kresťanstvo znamenalo najväčšiu revolúciu vo vývoji civilizácie.

Pre Radičovú je podľa jej vlastných slov najpodstatnejšie to, aké posolstvá zanecháva pápež na Slovensku. „Pripomenul, že tá najzásadnejšia otázka nie je túžba žiť, ale načo žijeme a dokázať na ňu nájsť odpoveď,“ podotkla.

Z pápežových prejavov v Radičovej zarezonovala dôležitosť slobody. Ľudia by sa nemali nechať zotročiť samým sebou, svojím vnútrom a úzkym videním sveta. „Sloboda znamená nečakať, že príde niekto, nejaká autorita zvonka, ktorá nám ukáže ako žiť,“ poznamenala.

Posolstvo podľa Radičovej zaznelo aj v príhovore pápeža v Prezidentskej záhrade, kde vravel o tom, ako chápať pokrok, spravodlivosť v nevyhnutnej pomoci slabším a najmä, že klimatická kríza ani pandémia sa nevyriešia, ak nebudú ľudia spolupracovať.

14:08 Pápež František prišiel na Slovensko v ťažkých časoch, keď je krajina vyčerpaná po dvoch vlnách pandémie a zároveň je na začiatku ďalšej. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo. Svätý Otec podľa neho prišiel do rozhádanej a fragmentarizovanej spoločnosti, kde začína byť problém nájsť spoločnú reč s hocikým.

„Potrebujeme silný impulz k zmiereniu, aby sme zvládli ďalšie dni a mesiace a znovuobjavili nádej. Chcem veriť, že práve pápež František, jeho osobnosť a duchovný odkaz, rešpektovaný aj za hranicami katolíckej cirkvi, našej spoločnosti tento impulz môže dať,“ vyhlásil na sociálnej sieti primátor hlavného mesta. Vallo spoločne s predstaviteľmi štátu i cirkvi v nedeľu vítali pápeža na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika.

pápež František návšteva Čítajte viac Pápeža privítali chlebom a soľou: Slovensko mi vlieva energiu

14:02 Pápež František daroval prezidentke Zuzane Čaputovej na pondelkovom stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska. V strede medaily je zobrazená Panna Mária, patrónka Slovenska. V pozadí je dvojkríž, ktorý patrí k symbolom krajiny. Pastoračnú cestu Svätého Otca pripomína aj dátum a text na okraji medaily.

Ako informovali z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (KBS), medzi tradičné symbolické predmety spojené s apoštolskými cestami pápežov patrí i pamätná medaila. „Slúži ako dar Svätého Otca pre vybrané osoby, s ktorými sa stretne, i ako pamiatka pre históriu,“ uviedli z KBS.

Autorkou pamätnej medaily pastoračnej návštevy pápeža Františka v dňoch 12. – 15. septembra na Slovensku je talianska umelkyňa Daniela Longová, z dielne ktorej pochádzajú i medaily jeho predchádzajúcich apoštolských ciest, ako aj niektorých ciest Benedikta XVI.

Pamätná medaila návštevy Svätého Otca na Slovensku má na svojej rubovej strane erb pápeža Františka a po obvode kruhu latinský nápis „FRANCISCVS P.M.“. Na čelnej strane je v strede zobrazená patrónka Slovenska, Sedembolestná Panna Mária. Za jej postavou sa na vzorkovanom pozadí vyníma symbol našej vlasti – cyrilo-metodský dvojramenný kríž. Na obvode je latinský názov cesty a dátum. Medaila má priemer 50 milimetrov a je vyrobená z pozláteného bronzu.

Pápež František daroval prezidentke Zuzane... Foto: Kancelária prezidenta SR
Medaila Pápež František daroval prezidentke Zuzane Čaputovej medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska.

12:49 Prejavy pápeža Františka a prezidentky Zuzany Čaputovej v Prezidentskej záhrade upozornili na problémy, ktoré pociťujú ľudia v každodennom živote. Zároveň tieto problémy prepojili s procesmi dejúcimi sa na svetovej úrovni. Uviedla to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá sa zúčastnila na stretnutí s pápežom v Prezidentskej záhrade v Bratislave.

„Pápež to krásne spojil s odkazmi chleba a soli. Zdôraznil, že chlieb je potrebné rozdávať, a nie si ho nechávať pre seba, a čo všetko je soľou zeme od cyrilo-metodskej tradície až po schopnosti pretrvávať s týmito hodnotami v súčasnom modernom svete a prežiť na tejto planéte,“ povedala ombudsmanka.

Zhodnotila, že pápežov prejav bol „komplexom úžasných myšlienok“. Podľa Patakyovej si bude vyžadovať veľa času, kým ľudia dozrú a pochopia, čo všetko im pápež chcel povedať.

12:43 Najsilnejší odkaz z príhovoru pápeža Františka v Prezidentskom paláci bolo, že Slovensko má byť srdcom pokoja pre Európu, myslí si premiér Eduard Heger. „Páči sa mi, že vyzdvihol bratstvo, že nemá byť len s Čechmi, ale že máme tento postoj šíriť aj ďalej,“ poznamenal Heger.

Dodal, že v ňom zarezonovalo aj podobenstvo chleba a soli. Chlieb by sme podľa pápeža nemali zhromažďovať, ale deliť sa oň. Podobenstvom soli chcel ukázať, že soľ dáva chuť len vtedy, keď sa rozpustí, tak aj spoločnosť nájde chuť cez nezištnosť toho, kto sa stravuje, pre druhých. Heger zdôraznil, že dôležitými sú aj pápežove posolstvá o starostlivosti o núdznych.

V príhovore prezidentky Zuzany Čaputovej u Hegera zarezonovala spolupráca, ktorá je podľa neho kľúčom k úspešnej budúcnosti Slovenska. Premiér sa má s pápežom stretnúť v pondelok podvečer. Jeho najdôležitejšou otázkou bude, aký má pápež odkaz pre neho ako predsedu vlády.

Pápež František počas privítacieho ceremoniálu... Foto: TASR
Pápež František Pápež František počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci v Bratislave

12:41 Súčasťou uvítacieho ceremoniálu počas návštevy pápeža Františka v utorok v Prešove bude i Miroslav Keba, zhotoviteľ pápežského trónu, informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„Svätý Otec príde v pápežskej kolóne do Prešova o 10.00 h. Deti oblečené v krojoch z regiónu Šariš privítajú pápeža starým slovanským zvykom chlebom a soľou. Okrem detí budú súčasťou uvítacieho ceremoniálu aj manželia Miroslav a Zuzana Kebovci. Práve Miroslav Keba mal tú česť zhotoviť vo svojej dielni pápežský trón, na ktorom bude počas svätej liturgie sedieť Svätý Otec,“ povedal Pavlišinovič.

Miroslav Keba s manželkou sú gréckokatolíci, ktorí žijú v obci Davidov. Spoločne vychovávajú osem detí. „Keď sme rozmýšľali, kto bude vítať Svätého Otca v Prešove, skrsla nám myšlienka, nech je to apolitický človek, jednoducho niekto z ľudu, zároveň nech jeho srdce bije pre gréckokatolícku cirkev a nech vedie pekný rodinný život. V Miroslavovi Kebovi sme videli ochotného človeka, ktorý sa ujal zodpovedne svojej úlohy a všetko týkajúce sa pápežského trónu riešil do najmenších detailov,“ povedal o kritériách výberu Ľubomír Petrík, koordinátor príprav návštevy pápeža v Prešove.

12:33 Prezidentka Čaputová darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily, ale aj medicínske vybavenie určené na pomoc v najchudobnejších častiach sveta prostredníctvom vatikánskych organizácií. Hlava štátu odovzdala pápežovi dary počas pondelkového stretnutia v Prezidentskom paláci.

Symbolickým darom prezidentky Svätému Otcovi je chlieb. „Keďže chlieb vzniká z mnohých zŕn, aj v starokresťanskej modlitbe sa spomína ako symbol spájania. Chlieb je zároveň symbolom života, ľudskej práce a dobrých skutkov,“ zdôvodnil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Darovaný chlieb upiekli v trnavskej pekárni Chlieb náš. Uložený bol v prútenom košíku, ktorý uplietol majster ľudovej umeleckej výroby Pavol Vrtich z Nového Mesta nad Váhom z lúpaného prútia a prikrytý paličkovanou čipkou z Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Vzor ružice na nej má pôvod v obci Slovenský Grob. Prikrývku navrhla výtvarníčka Božena Janeková v roku 1987.

Rehoľníčky čakajú na príchod pápeža Františka... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Cirkev / Nábožentsvo / Rehoľníčky / Mníšky / Rehoľníčky čakajú na príchod pápeža Františka počas stretnutia s prezidentkou Čaputovou v Prezidentskom paláci 13. septembra 2021 v Bratislave

Ďalším darom je kniha Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej. V rámci reštaurátorskej práce sa zameriava na obnovu sakrálnych pamiatok, ktorá sprítomňuje umelecké poklady a vieru dávnych majstrov. Približuje rôzne reštaurátorské postupy a techniky na dielach od gotiky až po súčasnosť.

„Keďže prezidentku SR a pápeža Františka spája vzťah k životnému prostrediu a obaja opakovane pripomínajú riziká spojené s klimatickými zmenami a naliehavosť klimatickej krízy, medzi darmi je aj nabíjacia stanica od slovenskej startupovej firmy AgeVolt z Bratislavy, ktorú budú môcť vo Vatikáne používať na dobíjanie elektromobilov,“ priblížil Strižinec. Výrobok je čiastočne z recyklovaných materiálov. Flexibilitou a riadenou umelou inteligenciou prispieva k znižovaniu emisií oxidu uhličitého.

Prezidentka sa rozhodla tiež podporiť Vatikánsku komisiu pre covid-19 a Fond pápežských misijných diel, cez ktoré je financovaný boj s pandémiou v chudobnejších štátoch v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike a Oceánii. Rovnako pomáha aj ľuďom bez domova a iným marginalizovaným skupinám. Darovala im zdravotnícke pomôcky a prístroje.

Súčasťou medicínskeho vybavenia je pľúcny ventilátor od spoločnosti IPM Chirana, ktorý sa skladá z 1200 komponentov riadených umelou inteligenciou. Je navrhnutý tak, aby pacientovi poskytol individualizovanú pomoc podľa stavu jeho pľúc. Firma poskytne prístroj a vyškolí personál v zariadení podľa výberu Svätej stolice.

Medzi darmi je aj 14 germicídnych žiaričov od spoločností Microwell v Šali, Nexa v Piešťanoch a Unizdrav v Prešove, 98-tisíc špeciálnych injekčných striekačiek od spoločnosti Chirana T Injecta, ktoré sa používajú na očkovanie proti covidu, 108-tisíc ochranných rúšok od firmy Vidra zo Žiliny a 40 kartónov dezinfekčných prostriedkov od firmy Banchem z Dunajskej Stredy. Tradičným darom prezidentky je aj med od včiel z úľov v Prezidentskej záhrade.

12:08 Počas návštevy pápeža v Bratislave zatiaľ polícia nezaznamenala žiadne prípady narušenia verejného poriadku či páchania inej protiprávnej činnosti. V tlačovej správe to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave Michal Szeiff. Bratislavskí policajti monitorujú situáciu a dohliadajú na bezpečnosť v súvislosti s návštevou Svätého otca na území hlavného mesta.

11:40 Pápež František po stretnutí so slovenským klérom opustil Katedrálu svätého Martina v Bratislave.

11:08 Cirkev má byť znakom slobody a prijatia. Má byť pokorná ako Ježiš, ktorý sa zriekol všetkého a stal sa chudobným, aby nás obohatil. Vyhlásil to pápež František v príhovore v bratislavskej Katedrále sv. Martina, kde sa stretol s biskupmi, kňazmi, ako aj ďalšími zasvätenými osobami a katechétmi.

Pápež František / Zuzana Čaputová / Čítajte viac Pápež v Bratislave: Dejiny Slovenska pozývajú, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy

Pápež v príhovore uviedol, že cirkevní hodnostári by mali zanechať prílišné starosti o seba, svoje štruktúry či o to, ako sa spoločnosť na Cirkev pozerá. „Ponorme sa radšej do skutočného života ľudí a klaďme si otázku, aké sú potreby a duchovné očakávania nášho ľudu? Čo očakávame od cirkvi?"

František pritom považuje za najdôležitejšie vlastnosti slobodu, tvorivosť a dialóg. Cirkev by podľa neho mala byť znakom slobody, prijatia a trpezlivého zvestovania viery. „Nech je evanjeliová zvesť oslobodzujúca a nikdy nie utláčajúca!“ vyzval František.

Podľa neho treba tvorivo hľadať rôzne spôsoby prinášania Evanjelia ľuďom, ale rovnako nezabúdať viesť dialóg s inými náboženstvami a neveriacimi. „A prosím vás, modlite sa za mňa!“ ukončil svoj príhovor príznačnou vetou.

11:05 Láska pápeža Františka voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, je pohľad, ktorý sa snažia biskupi a kňazi nanovo nadobudnúť aj s pomocou svojich patrónov, ako aj svätého Martina, patróna bratislavskej Katedrály sv. Martina. V príhovore na stretnutí s pápežom v priestoroch katedrály to vyhlásil bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

„Už vo vašej prvej encyklike, ktorú ste adresovali nám, biskupom, kňazom a diakonom, zasväteným osobám a veriacim laikom, sme si uvedomili vašu lásku voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, ktorí zaostali, opustení, vyradení,“ vyhlásil Zvolenský.

Pápež František počas stretnutia s biskupmi,... Foto: TASR
Pápež František Pápež František počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina 13. septembra 2021 v Bratislave

10:53 V priestoroch Katedrály sv. Martina v Bratislave sa v pondelok dopoludnia stretávajú so Svätým Otcom Františkom biskupi, kňazi, zasvätené osoby, seminaristi a katechéti. S biskupmi sa hlava katolíckej cirkvi stretne ešte raz, a to v stredu 15. septembra počas modlitbového stretnutia v Národnej Svätyni v Šaštíne, ktoré sa uskutoční pred svätou omšou.

Pápeža pri vchode do katedrály privítal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a miestny farár, ktorý mu podal kríž a svätenú vodu na pokropenie. Po krátkej tichej modlitbe Svätý Otec František pristúpil k oltáru.

Súčasťou stretnutia v Katedrále sv. Martina je okrem príhovoru pápeža aj pozdrav Zvolenského. Zúčastnení sa s pápežom spoločne pomodlia aj modlitbu Otče náš. Hlava katolíckej cirkvi pozdraví biskupov aj jednotlivo.

Video: Stretnutie pápeža Františka s občianskymi predstaviteľmi, občianskou spoločnosťou a diplomatickým zborom v Bratislave.

10:30 Na stretnutí s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave pápež František uviedol, že Slovensko sa ako krajina v srdci Európy dokázalo napriek mnohým skúškam pokojným spôsobom integrovať a odlíšiť.

Jeho dejiny podľa pápeža pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Kým na rôznych frontoch pokračujú boje o nadvládu, nech táto krajina naďalej potvrdzuje svoje posolstvo integrácie a pokoja a Európa nech sa vyznačuje solidaritou prekračujúcou jej hranice, ktorá by ju mohla dostať späť do centra dejín.

Príhovor pápeža Františka si prečítate tu.

10:18 Výsledkom každej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia. Svet čelí krízam a jediný spôsob, ako ich zvládnuť, spočíva v spolupráci. Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť a uvedomenie si, že ľudia tvoria jednotu. V príhovore v Prezidentskom paláci pri príležitosti návštevy pápeža Františka na Slovensku to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Hlava štátu pápeža privítala ako nositeľa veľmi potrebnej inšpirácie pre budúcnosť ľudstva. „Pre budúcnosť nášho Slovenska, aj pre budúcnosť kresťanstva v ňom je veľmi dôležitý spôsob, akým predkladáte posolstvo evanjelia pre našu dobu – nielen ako ‚dedičstvo otcov‘, ale aj ako cestu pretvárajúcu našu prítomnosť a ukazujúcu do budúcnosti,“ povedala.

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Pápež František / Zuzana Čaputová / Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová na stretnutí s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru 13. septembra 2021 v Bratislave.

Podotkla, že svet je v súčasnosti mnohonásobne prepojený, ale zároveň je tragicky rozdeľovaný. Každá kríza, aj tá pandemická, prináša silné slová a gestá. „Pokojný tón, porozumenie a pochopenie sú čoraz viac považované za prejav slabosti. Akoby sme si postupne zvykali na to, že výsledkom ľudského snaženia, spoločenskej alebo politickej diskusie, má byť porazenie svojho názorového oponenta,“ poznamenala hlava štátu.

Celý príhovor prezidentky si prečítate tu.

9:32 Na podujatia s pápežom Františkom sa prihlásilo celkovo vyše 100-tisíc ľudí. Konferencia biskupov Slovenska v noci z nedele na pondelok po mesiaci uzavrela oficiálnu registráciu účastníkov na verejné podujatia spojené s jeho návštevou na Slovensku.

Vyplýva to z údajov registračného tímu. Ide o registráciu pre plne zaočkované osoby, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Približne polovica registrovaných príde na záverečnú svätú omšu so Svätým Otcom 15. septembra do Šaštína, zvyšok do Košíc a Prešova. KBS upozorňuje, že bez registrácie sa záujemcovia na verejné podujatia spojené s návštevou pápeža nedostanú. Na podujatia sa prihlásilo aj takmer 7-tisíc nezaočkovaných ľu­dí.

„Spolu s pápežom Františkom, ktorý nás poctil svojou návštevou, sa tešíme na každého jedného z vás. Zároveň opätovne všetkých prosíme a vyzývame, aby si pred príchodom na jednotlivé verejné miesta spojené s programom, pozreli všetky pokyny a povinnosti, ktoré je nutné splniť,“ povedal hovorca KBS Martin Kramara.

Zároveň dodal, že prosia ľudí o trpezlivosť. „Ak vám neprišla ešte vstupenka, alebo máte akýkoľvek problém po registrácii, ozvite sa nám na infolinku +421 2 2220 0075 či e-mailovú adresu: registracia@navstevapapeza.sk,“ poznamenal Kramara. (tasr)

Video: Privítanie pápeža Františka na nádvorí prezidentského paláca.

Video

9:18 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok ráno v Prezidentskom paláci stretla s pápežom Františkom. Svätý Otec pricestoval na Slovensko po osemnástich rokoch.

Čaputová sa spoločne s pápežom presunula na stretnutie medzi štyrmi očami do zlatého salóna v Prezidentskom paláci. Prítomný tam bude aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas schôdzky hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom.

Obvykle je na osobný rozhovor so Svätým Otcom vyhradených 15 minút, hlava štátu však dostala „nadpriemerný čas“. Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v Zelenom salóne Prezidentského paláca.

zväčšiť Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová... Foto: Pravda, Robert Hüttner
čaká náročný program Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci 13. septembra 2021 v Bratislave

Program pápeža Františka (pondelok 13. septembra, Bratislava)

  • 09:30 – zdvorilostná návšteva u prezidentky Zuzany Čaputovej
  • 10:00 – stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského pa­láca
  • 10:45 – stretnutie s biskupmi, kňazmi, so zasvätenými osobami, seminaristami a s katechétmi v Katedrále sv. Martina
  • 16:00 – súkromná návšteva centra ,Betlehem'
  • 16:45 – stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí
  • 18:00 – stretnutie s predsedom parlamentu
  • 18:15 – stretnutie s predsedom vlády
Pápež František Čítajte viac Na pápeža autom (I.): Pozor, Bratislavu čakajú policajné manévre!

© Autorské práva vyhradené

292 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva pápeža Františka na Slovensku