Inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA i svojho vlastného dočasného šéfa

Štyroch vyšetrovateľov z tímu Očistec, medzi nimi Jána Čurillu a Pavla Ďurka, zadržal v pondelok Úrad inšpekčnej služby. V ten istý deň, ale v inom čase inšpekcia zadržala aj dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza.

13.09.2021 10:27 , aktualizované: 20:42
Polícia / Kukláči / NAKA / Foto:
debata (1305)

Čurillu a Ďurka obvinil vyšetrovateľ inšpekcie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Zatiaľ nie je isté, či bude prokurátor žiadať i väzobné stíhanie. Ďalšími dvomi zadržanými sú vyšetrovatelia Milan Sabota a Štefan Mašin. Ich zatiaľ vypočuli ako podozrivých. „Po vyhodnotení všetkých dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup,“ dodal Skladan.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zadržanie vyšetrovateľov NAKA považuje za pokračovanie snáh o ich zastrašovanie. „Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny,“ spresnil s tým, že ho neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, „ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta“. Dodal, že každým dňom rastie jeho presvedčenie o špinavých hrách v pozadí.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec nesúhlasí s postupom pri zadržaní Scholza a ďalších vyšetrovateľov

Kolíková: Postup inšpekcie sa musí vysvetliť

Pre ministerku spravodlivosti Máriou Kolíkovú (nom. SaS) je ťažko uveriteľné, že boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Povedala to dnes na tlačovom brífingu v súvislosti s medializovanou informáciou, že inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec.

Video: Kolíková: Je ťažko uveriteľné, že boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu.

Video

„Teraz, keď dochádza k skutočnosti, že konania, ktoré nám prebiehajú cez špeciálnu prokuratúru, sú inou zložkou prokuratúry napádané, že to trestné konanie malo defekty, tak to znamená, že ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry, špecializovaného trestného súdu. Je pre mňa zložité tomu uveriť, že by sa dali takto oklamať. Ale môže sa to stať, aj keď si všetci robili svoju prácu,“ povedala Kolíková. Dodala, že treba dôsledne trvať na tom, aby bol postup inšpekcie vysvetlený.

Remišová: Chaos v bezpečnostných zložkách vyhovuje iba organizovanému zločinu

„Je zvláštne, že stíhania vyšetrovateľov dozoruje stále tá istá Krajská prokuratúra v Bratislave, podriadená priamo generálnej prokuratúre,“ uviedla v reakcii v statuse na sociálnej sieti vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Upozornila, že už niekoľko mesiacov sleduje pokračujúce útoky na vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí našli odvahu stíhať ľudí na najvyšších miestach.

Tvrdí, že ak sa preukáže, že stíhania policajtov najväčších káuz bývalej garnitúry sú účelové, Slovensko má obrovský problém. „Od generálnej prokuratúry očakávam okamžité dôkladné vysvetlenie a odôvodnenie týchto postupov,“ dodala.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) vníma negatívne, keď sa politici vyjadrujú ku krokom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Mrzí ho, že keď sa to politikom hodí, nechcú kroky orgánov komentovať a hovoria o ich rešpektovaní, no keď sa im konkrétne kroky nehodia hovoria o odvolávaní kompetentných osôb. Pýta sa preto, či budú chcieť politici zrušiť napríklad celý Ústavný súd (ÚS) SR, keď sa im nebude páčiť jedno jeho rozhodnutie.

„Toto je cesta do pekla,“ podotkol s tým, že politici by sa mali starať o politiku. Upozornil, že nie je dobré miešať výkonnú a zákonodarnú moc so súdnou. Jednotlivé zlyhania podľa neho treba riešiť, no nechce hovoriť o vojne v polícii.

Zasadne brannobezpečnostný výbor

Predseda parlamentného brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) zvoláva mimoriadne zasadnutie výboru k situácii v polícii. Pozvať chce riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Termín zasadnutia výboru oznámi čoskoro, informoval o tom na sociálnej sieti.

Policajný prezident Peter Kovařík nemá informácie a nepozná dôvody, prečo inšpekcia ministerstva vnútra zaistila vyšetrovateľov NAKA. Uviedol to v reakcii na pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA.

„Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie Úradu inšpekčnej služby,“ uviedol Kovařík v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

súd, polícia, expolicajti, kauza Očistec Čítajte viac Svedok v kauze Očistec, takáčovec Dömötör, priznal, že podal zmanipulovanú výpoveď

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini tvrdí, že koalícia rozvrátila právny štát a jediné riešenie sú predčasné voľby. „Už nestačí odchod ministra vnútra. Tu už musí za porušovanie elementárnych zásad demokracie niesť zodpovednosť celá vláda a zo svojich funkcií odísť,“ vyhlásil. Zadržanie vyšetrovateľov NAKA a obvinenie dvoch z nich podľa Pellegriniho potvrdzuje, že orgány činné v trestnom konaní sa zneužívajú na politické ciele. Hovorí, že skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry namiesto spravodlivosti plní politickú zákazku hnutia OĽANO na likvidáciu politických oponentov. Vidí za tým ministrov financií Igora Matoviča a vnútra Romana Mikulca i špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Šéf Smeru-SD Robert Fico je presvedčený, že zásahom inšpekcie „sa začal postupne rozkladať systém založený na manipulácii svedeckých výpovedí, vďaka ktorému sú dnes vo väzbe nevinní ľudia a nemôžu sa brániť na slobode“. Ako dôkaz, že sa dejú „vážne veci“, označil „protiútok predstaviteľov vládnej koalície vo vláde a v parlamente“ a „nadprácu na obhajobu Lipšica či Mikulca“ zo strany niektorých médií. Podľa Fica by mala na situáciu v bezpečnostných zložkách reagovať aj NR SR, vymedziť jasné vzťahy a zastaviť zneužívanie právomocí verejného činiteľa týmito zložkami.

Manipulovanie svedeckých výpovedí

Inšpekcia vyšetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí. V tejto súvislosti bol na podmienečný trest odsúdený Csaba Dömötör. Obvinení sú aj takáčovec Matej Zeman i podnikateľ Peter Petrov.

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz v júli pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diany Santusovej. Činnosť tímu, ktorý prešetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí, pozastavená nie je.

Vyšetrovatelia z kauzy Očistec ešte v závere mája vyjadrili znepokojenie nad útokmi, ktoré sa voči nim vedú. Uviedli, že ich vnímajú ako pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu, s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 osôb.

Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa už vedie súdny proces.

NAKA / Polícia / Čítajte viac Šéf inšpekcie pozastavil činnosť vedúcej tímu úradu, ktorá prešetruje NAKA
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #inšpekcia ministerstva vnútra #Úrad inšpekčnej služby #kauza Očistec #vojna policajtov