Postupy inšpekčného tímu a NAKA podľa Lipšica vzbudzujú pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti

Doterajšie informácie o postupe špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktoré doposiaľ prenikli na verejnosť, vzbudzujú viaceré pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti jeho metód a postupov. Uviedol pre TASR špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v reakcii na pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA a povereného riaditeľa ÚIS Petra Scholtza.

13.09.2021 21:33
najvyšší súd, zmenky, markíza, Kočner, Lipšic, Foto: ,
Daniel Lipšic.
debata (366)

„Reagujúc na medializované informácie o zadržaní vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú súčasťou tímu Očistec a podieľajú sa na vyšetrovaní aj iných závažných trestných vecí spadajúcich pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), musíme predovšetkým konštatovať, že nemáme bližšiu vedomosť, ktorých konkrétnych káuz sa má dôvod ich zadržania a obvinenia týkať. Poznajúc však dlhoročnú prácu a charakterové vlastnosti týchto vyšetrovateľov vyjadrujeme presvedčenie, že dôvody zadržania a obvinenia budú náležite preskúmané a vysvetlené tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti z účelovosti postupu príslušníkov ÚIS a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, ktoré môžu oprávnene spoločnosť znepokojovať,“ zdôraznil Lipšic.

Polícia / Kukláči / NAKA / Čítajte viac Inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA i svojho vlastného dočasného šéfa

Podľa jeho slov sú tieto obavy pritom umocnené faktom, že v pondelok bol zadržaný aj dočasne poverený riaditeľ ÚIS, podľa medializovaných informácií opäť so súhlasom prokurátora KP Bratislava. „Pritom netreba zabúdať, že prokurátor tejto prokuratúry vzniesol obvinenie aj voči prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi Kovářikovi, ktorý v nadväznosti na tento fakt odstúpil z funkcie,“ dodal špeciálny prokurátor.

V pondelok zadržal vyšetrovateľ ÚIS štyroch príslušníkov NAKA. Voči Jánovi Č. a Pavlovi Ď. z trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vzniesol aj obvinenie. Zadržali aj svojho dočasne povereného šéfa Scholtza. Urobiť tak mali na pokyn prokurátora KP v Bratislave Juraja Chyla, ktorý dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka.

366 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #NAKA #Úrad inšpekčnej služby #vojna policajtov