Každý je darom a môže zo života urobiť dar, prihovoril sa pápež mladým v Košiciach

Návšteva pápeža Františka na Slovensku pokračovala v utorok na východe krajiny. Svätý Otec navštívil Prešov a Košice.

14.09.2021 08:00 , aktualizované: 21:11
pápež Foto:
Pápež František počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach.
debata (196)

21:10 Počas bohoslužby v Prešove, ktorá bola súčasťou návštevy pápeža Františka, ošetrili zdravotníci 22 účastníkov podujatia. Na podujatí v Košiciach bolo priamo na mieste ošetrených 13 ľudí, z nich dvaja boli prevezení aj do nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

V metropole Šariša sa pacienti sťažovali na bolesť hlavy, bolesť na hrudi či pokolapsový stav. Prevoz do nemocnice podľa rezortu zdravotníctva nutný nebol. „Na podobné zdravotné problémy sa sťažovali aj 13 účastníci podujatí so Svätým Otcom v Košiciach, 11 z nich bolo ošetrených priamo na mieste a dvaja boli následne prevezení do nemocnice,“ priblížila Eliášová.

19:55 Pápež František pred pár minútami pristál na letisku v Bratislave. V hlavnom meste platia dopravné obmedzenia.

V stredu sa pápež František ráno stretne na modlitbách s biskupmi v Národnej svätyni v Šaštíne, kde o 10.00 h odslúži slávnostnú svätú omšu. Svoju apoštolskú cestu ukončí rozlúčkou na letisku v Bratislave o 13.30 h, odkiaľ odletí do Ríma.

19:40 Minimálne 1000 ľudí sa zúčastnilo utorkovej návštevy pápeža Františka na košickom Luníku IX z okien a balkónov svojich domácností na tomto sídlisku. Pre TASR to povedal jeho starosta Marcel Šaňa. „Celá táto udalosť dopadla veľmi dobre, čo ma teší,“ dodal.

VIDEO: Heger po návšteve pápeža na Luníku IX: Predsudky by sme mali odhodiť.
Video

„Verím tomu, že obyvatelia zažívali podobne to, čo ja ako veriaci človek. Naozaj to boli pre mňa silné emócie a veľmi zaujímavý zážitok, na ktorý nezabudnem celý život,“ povedal. Dúfal však, že sa pápež František prejde alebo prevezie pomedzi účastníkov podujatia. Pripomenul, že vzhľadom na svoj harmonogram by to ale nestíhal.

Počas podujatia v rámci stretnutia Svätého Otca s rómskou komunitou nezaznamenal žiadne problémy. Podujatie na mieste pomáhalo organizovať aj 163 dobrovoľníkov.

18:55 Lietadlo s pápežom Františkom odletelo z košického letiska. Prílet do Bratislavy je naplánovaný na cca 19:40. V hlavnom meste budú platiť dopravné obmedzenia.

zväčšiť Návšteva pápeža - dopravné obmedzenia v... Foto: Polícia SR
BA14 Návšteva pápeža - dopravné obmedzenia v Bratislave 14. septembra.

18:45 Pápež priniesol Rómom novú nádej. Počas jeho návštevy Luníka odzneli viaceré inšpiratívne svedectvá.

pápež Čítajte viac Pápež priniesol Rómom novú nádej: Pomôže zapáliť väčšiu vieru

18:10 V závere príhovoru vyzval pápež všetkých na štadióne, aby sa za neho nezabudli modliť. Potom sa im po slovensky za to poďakoval. Potom sa už s mladými pomodlil Otčenáš, a udelil všetkým svoje požehnanie. Po ukončení návštevy Košíc má pápež na 18:30 naplánovaný let späť do do Bratislavy.

18:01 Skutočnou originalitou a revolúciou je dnes oslobodiť sa od kultúry provizórnosti, ísť nad rámec inštinktu a okamihu, znamená to milovať na celý život a celou svojou bytosťou. Na stretnutí s mladými ľuďmi v Košiciach to v utorok vo svojom príhovore povedal pápež František. „Každý je darom a môže zo života urobiť dar,“ uviedol.

Veriaci počas stretnutia pápeža Františka s...
Veriaci počas stretnutia pápeža Františka s...
+13Veriaci počas stretnutia pápeža Františka s...

„Nie sme tu na to, aby sme žili zo dňa na deň, ale aby náš život bol dobrodružnou výpravou,“ uviedol pápež. Konštatoval pritom, že vo veľkých príbehoch sú vždy dve ingrediencie – jednou je láska a druhou dobrodružstvo, hrdinstvo. „Na to, aby bol život veľký, je potrebné jedno aj druhé – láska aj hrdinstvo. Pozeráme sa na Ježiša, hľadíme na Ukrižovaného, je tu oboje – bezhraničná láska a odvaha dať svoj život až do konca, bez polovičatosti. Máme pred očami blahoslavenú Annu, hrdinku lásky. Hovorí nám, aby sme sa usilovali o vysoké ciele. Prosím vás, nenechajme dni nášho života plynúť ako epizódy v telenovele,“ povedal pápež František. Poukázal pritom aj na blahoslavenú Annu Kolesárovú, ktorá ako 16-ročná položila život brániac svoju čistotu a ktorú na košickom štadióne blahorečili pred tromi rokmi.

Mladým ďalej Svätý Otec povedal, aby keď snívajú o láske, neverili v špeciálne efekty, ale v to, že každý z nich je výnimočný. „Každý je darom a môže zo života urobiť dar. Ostatní, spoločnosť, chudobní na vás čakajú. Snívajte o kráse, ktorá presahuje vzhľad, ktorá je viac než len módne trendy. Snívajte bez strachu o založení rodiny, o dávaní života a výchove detí, o strávení svojho života s iným človekom, s ktorým budete mať všetko spoločné, bez toho, aby ste sa hanbili za svoje slabosti, pretože je tu ten alebo tá, kto ich prijíma a miluje, ktorý ťa miluje takého, aký si,“ prihovoril sa.

Skutočné sny podľa neho hovoria o živote, po akom ľudia túžia. „Veľké sny nie sú silné auto, módne oblečenie ani dovolenka, kde si budem robiť, čo mi napadne. Nepočúvajte tých, ktorí vám hovoria o snoch a namiesto toho vám predávajú ilúzie – sú to manipulátori šťastia. Boli sme stvorení pre väčšiu radosť – každý z nás je jedinečný a je na svete, aby sa cítil milovaný vo svojej jedinečnosti a miloval ostatných, ako to nikto nemôže urobiť za neho,“ dodal pápež František.

Mladým ďalej radil, aby nezabúdali na svoje korene, ktorými sú ich rodiča a najmä starí rodičia, aby k nim chodili a rozprávali sa s nimi. Nebezpečenstvom je podľa neho rásť vykorenený, varoval pred preplnenosťou virtuálnym svetom a odpojením sa od života.

Na výhrady, že svet rozmýšľa inak, o láske sa veľa hovorí, ale v skutočnosti platí zásada, nech sa každý stará sám o seba, vyzval mladých, aby sa nenechali ovplyvniť tým, čo nie je dobré. „Nenechajte sa ovládnuť smútkom alebo rezignovaným znechutením tých, ktorí hovoria, že sa nič nezmení. Ten, kto tomu uverí, ochorie na pesimizmus a vnútorne zostarne, zostarne mladý. Dnes je toľko rozkladných síl, tých, ktorí obviňujú všetkých a všetko, šíria negativizmus, sú odborníkmi na sťažnosti. Nepočúvajte ich, pretože sťažovanie sa a pesimizmus nie sú kresťanské. Pán nemá rád smútok a keď niekto zo seba robí obeť. Nie sme stvorení, aby sme skláňali hlavu k zemi, ale aby sme ju pozdvihli k nebu,“ konštatoval pápež.

18:04 Prešov odovzdal pápežovi Františkovi dar v podobe drevorezby z lipy vyobrazujúcej svätého Jozefa pri práci s drevom. Počas návštevy Prešova ho Svätému Otcovi odovzdala primátorka Prešova Andrea Turčanová. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Myšlienka vychádza z toho, že svätý Jozef je patrónom mesta Prešov. Ďalšou spojitosťou je, že práve tento rok vyhlásil pápež František mimoriadny rok sv. Jozefa pri príležitosti 150. výročia vyhlásenia ženícha Panny Márie za patróna celej cirkvi. Zároveň sme chceli, aby bol tento dar pre pápeža spomienkou na návštevu Slovenska, ktorej motto znie: S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom,“ uviedol Tomek.

Drevorezbu vyhotovil špeciálne pre pápeža Františka umelecký rezbár Jaroslav Bujňák z Brezovice. „Autor umiestnil postavu svätého Jozefa do pomyselného rámu, ktorého tvar kopíruje siluetu Kriváňa, symbolu Slovenska, lemovaného národnou trikolórou,“ dodal Tomek.

17:49 Mládež tiež žije vo zvláštnom zmätku tejto doby. Zdôraznil to košický arcibiskup metropolita Bernard Bober vo svojom príhovore počas stretnutia s mladými na košickom štadióne Lokomotíva. Podľa neho cíti celé Slovensko veľkú radosť z osobnej prítomnosti pontifika. V košickej arcidiecéze je tento deň vnímaný ako chvíľa posilnenia a povzbudenia pre ich život. Bober zároveň poprial Svätému Otcovi, aby sa medzi účastníkmi stretnutia cítil ako doma.

„Všetci, no špeciálne mladí, žijeme dnes vo zvláštnom zmätku tejto doby, ktorý nie je ľahké zvládnuť,“ povedal Bober. Veľkým vzorom je však podľa jeho slov a hesla Apoštolskej cesty pre všetkých Panna Mária ako patrónka Slovenska. „Chceme sa jej podobať, predovšetkým v ochote byť nápomocní a vnímaví na potreby druhých,“ uviedol. Ďalšími vzormi sú podľa neho aj sv. Jozef a blahoslavená Anna Kolesárová so svojimi cnosťami, ktorá bola práve na štadióne v roku 2018 blahorečená.

„Svätý otče, vo vás vidíme vodcu a pastiera, ktorý nám v Kristovom mene ukazuje pravé a večné hodnoty a približuje nám skúsenosť Božieho milosrdenstva. Práve to tak veľmi potrebujeme zažiť,“ pokračoval košický arcibiskup. Poukázal na hlad po pápežových slová pre život a napredovanie. Zároveň sa mu v mene všetkých poďakoval za návštevu a stretnutie. „Prosím vás, aby ste nám dali silu a nasmerovanie v tejto dobe zmätku a napätia. Aby sme neboli viac zmätení, a vedeli nájsť ten pravý pevný bod, ktorý nám môže dať iba Ježiš,“ dodal. Po taliansky za veľkého potlesku dodal, že slovenskí mladí ho pozdravujú.

17:39 Pápežova návšteva sídliska Luník IX je znamením inklúzie pre slovenských Rómov, napísala agentúra AP.

Pápež v utorok popoludní prišiel na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretol s rómskou komunitou. Podľa AP ide o gesto začlenia tejto komunity, ktorá je jednou z najviac marginalizovaných menšín v krajine a dlho „trpí diskrimináciou a chudobou“.

Pápež sa počas svojej cesty usiluje „vziať do náručia“ aj tých členov spoločnosti, ktorí sú najviac odsúvaní na jej okraj, napísala v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Pápež František počas jeho stretnutia s rómskou...
Pápež František na košickom Luníku IX.
+4Pápež František na košickom Luníku IX.

František v pondelok popoludní navštívil centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke, kde sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova.

BBC pápežovu návštevu na Slovensku označila za dlhú v porovnaní s nedeľňajším niekoľkohodinovým pobytom Svätého Otca v Maďarsku.

Cirkevný analytik Imrich Gazda podľa BBC vyjadril súhlas s vatikánskymi komentátormi, ktorí sú presvedčení, že pápež vysiela jemný odkaz.

**17:12 Pápež František prišiel v utorok popoludní na stretnutie s mládežou na košickom štadióne Lokomotíva. Na podujatí ho privítalo viac ako 20.000 prevažne mladých ľudí, nechýbajú však ani staršie generácie.

Hlava katolíckej cirkvi prešla cez zaplnený štadión v papamobile, z ktorého zdravila účastníkov. Program stretnutia tvoria svedectvá mladých, dialóg so Svätým Otcom a jeho príhovor. Hymnou je skladba Zdvíhajme svet.

Brány štadióna otvorili pre účastníkov stretnutia už o 8.00 h. Dopoludnia sa konala svätá omša, ktorú celebroval kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup. Jeden z nasledujúcich blokov bol venovaný Anne Kolesárovej, ktorú na tomto štadióne blahorečili pred troma rokmi.

Stretnutie je prioritne určené pre mladých vo veku od 15 do 30 rokov, v dave je však aj množstvo starších ľudí. Účastníci, ktorých je približne 21 000, museli prejsť bezpečnostnými kontrolami. Na štadióne sú rozmiestnení na trávnatej ploche a v sektoroch po obvode s miestami na sedenie.

16:59 Vy v cirkvi nie ste na okraji. Vy ste v srdci cirkvi, povedal pápež František na košickom sídlisku.

pápež Čítajte viac Na Luníku IX. privítali pápeža Františka spevom

16:34 Súdy a predsudky len zväčšujú vzdialenosti, povedal pápež František na sídlisku Luník IX v rámci stretnutia s rómskou komunitou. Ľudí podľa jeho slov nemožno dávať do schém. Vo svojom príhovore zároveň vyzdvihol pastoračnú a integračnú prácu, ako aj prácu s utečencami a väzňami, ktorí sú na okraji. Podľa jeho slov sa nikto v cirkvi nemôže cítiť ako daný nabok.

Pápež František počas jeho stretnutia s rómskou...
Pápež František na košickom Luníku IX.
+4Pápež František na košickom Luníku IX.

„Drahí bratia a sestry, príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. Vďaka tomu sme sa všetci stali chudobnejšími, chudobnejšími v ľudskosti. Na obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii,“ povedal na Luníku IX, kde žijú prevažne Rómovia s tým, že nie je ľahké prekonať predsudky – niekedy ani medzi kresťanmi.

Tam, kde je starostlivosť o osobu, pastoračná práca či trpezlivosť podľa neho časom prichádza ovocie. „Keď sa posilňuje uzavretosť, skôr či neskôr vzplanie hnev," spresnil. Cesta k pokojnému spolužitiu je podľa pápeža Františka integrácia a tento proces sa začína vzájomným poznaním.

VIDEO: Príchod pápeža na sídlisko Luník IX.
Video

Budúcnosť podľa Svätého Otca patrí deťom, pričom sa ich veľké sny nemôžu zlomiť o bariéry. „Chcú rásť spolu s ostatnými, bez prekážok a zabraňovania. Zaslúžia si integrovaný a slobodný život,“ povedal s tým, že pre nich je potrebné robiť odvážne rozhodnutia. „Pre ich dôstojnosť, pre ich vzdelanie, aby vyrastali dobre zakorenené vo svojom pôvode, ale zároveň bez toho, aby videli každú možnosť vylúčenú,“ dodal pápež František.

V rámci svojho príhovoru sa zároveň poďakoval za úsilie pri integračnej práci, ktorá si vyžaduje nemálo úsilia, stretáva sa s nepochopením a nevďačnosťou, dokonca aj v cirkvi. „Drahí kňazi, rehoľníci a laici, milí priatelia, ktorí venujete svoj čas tomu, aby ste svojim bratom a sestrám poskytli všestranný rozvoj. Ďakujem za všetku prácu s tými, ktorí sú na okraji. Myslím aj na utečencov a väzňov. Zvlášť im, ako aj celému väzenskému prostrediu, vyjadrujem svoju blízkosť,“ uviedol pápež.

V súvislosti s prácou v pastoračných centrách povedal, aby pokračovali na ceste osobného sprevádzania, v budovaní bratstva a zasievaní pokoja: „Nebojte sa vyjsť v ústrety marginalizovaným. Zistíte, že idete v ústrety Ježišovi. On vás očakáva tam, kde je krehkosť, nie pohodlie. Kde je služba, nie moc. Kde ide o vtelenie sa a nie o potešenie. Tam je On (Boh, pozn. TASR).“

Rómov pozval k tomu, aby v poctivej práci, dôstojnosti zarábania si na každodenný chlieb a v budovaní vzájomnej dôvery prekonali strach a rany minulosti. „Žehnám vám a prinášam vám objatie celej cirkvi,“ dodal pápež František.

16:10 Pápež František prišiel popoludní na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretáva s rómskou komunitou. Na podujatie podľa organizátorov prišlo viac ako 2000 ľudí. Svätý Otec sa následne presunie na štadión Lokomotíva, kde je na programe stretnutie s mladými.

Stretnutie s rómskou komunitou sa koná na priestranstve pred saleziánskym komunitným centrom. Saleziáni odovzdali pápežovi dva obrazy rómskych blahoslavených – Emílie a Zefirína – a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na Luníku.

Podujatie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. V rámci príprav návštevy pápeža opravili napríklad prístupovú cestu na sídlisko, realizovali upratovacie práce vrátane výzdoby a na jednej z bytoviek pribudla murálna maľba, ktorá znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy. Vyjadrovať má krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach. Dielo reaguje na myšlienky pápeža Františka.

Súčasťou návštevy Svätého Otca na Luníku IX je aj sprievodný program so svedectvami a kultúrno-duchovnými vystúpeniami. Pápež sa spolu s delegáciou previezol aj po Hlavnej ulici, kde z auta pozdravil stovky ľudí, ktorí v centre mesta sledujú jeho návštevu prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky.

Video

14:58 Priestory pre účastníkov stretnutia s pápežom Františkom v Šaštíne-Strážach otvoria organizátori už dnes o 22:00. Ráno o 4:00 bude sprístupnený aj sektor pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, ale preukážu sa potvrdením o negatívnom teste alebo o prekonaní ochorenia. Konferencia biskupov Slovenska informovala, že na svätú omšu s pápežom Františkom v Šaštíne sa zaregistrovalo približne 50-tisíc ľudí. O pútnikov sa postará 1 500 dobrovoľní­kov, ktorí ich nasmerujú do správnych sektorov, k dispozícii budú aj stovky policajtov.

Mesto Šaštín-Stráže bude v stredu 15. septembra od rána pre dopravu uzavreté, vodiči môžu využiť 13 záchytných parkovísk pre osobné autá a štyri pre autobusy.

V Šaštíne svoju pastoračnú návštevu Slovenska v stredu 15. septembra ukončí. Katolícka cirkev na Slovensku si v tento deň pripomína sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

V Šaštíne je v stredu už od 4:00 naplánovaný sprievodný program duchovného zamerania priamo na mieste, kde sa bude konať o 10:00 svätá omša. Stretnutie s hlavou katolíckej cirkvi je pripravené na otvorenom priestranstve v tesnej blízkosti pútnickeho mestečka, odkiaľ je vidieť aj Baziliku Sedembolestnej Panny Márie.

13:55 Pápeža Františka privítali v Košiciach stovky ľudí. Svätý otec obyvateľov zdravil len z auta, nepristavil sa pri nich osobne.

13:50 Na košickom sídlisku Luník IX sa pápež František stretne nielen s miestnymi Rómami, ale aj ďalšími z iných diecéz. Dokopy sa ich na dnešné podujatie zaregistrovalo viac ako dvetisíc.

Na piatich autobusoch prišli na Luník ešte pred svätou omšou dopoludnia aj Rómovia z Jarovníc v Sabinovskom okrese. „Prišli sme sa pozrieť na Svätého Otca, pretože sme ho ešte takto na živo nevideli. Chceme od neho dostať a prijať veľa milostí. Je to skvelý človek s dobrým srdcom,“ povedala pre SITA jedna z pútničok, Jana Giňová. Z rovnakej obce zavítala aj mladá rodinka. „Prišli sme pozrieť pápeža. Nie každý bol pápežom, ale tento je naozaj pápežom. Je ním srdcom. Je to nielen pápež, ale aj dobrý človek,“ povedal pre SITA otec rodiny Ivan, ktorý prišiel s manželkou, deťmi aj ďalšími členmi rodiny.

Mnohí z prítomných, nielen Rómovia, vyzdvihli prácu saleziánov na tomto sídlisku. „Robia tu veľký kus dobrej a ťažkej roboty a určite prinesie ovocie, verím tomu,“ povedala pre SITA Mária, ktorá pricestovala z Košíc. Aj preto, že činnosť saleziánov pozná a ich komunity navštevuje, si vybrala účasť na podujatí na Luníku IX. namiesto štadióna. „Na povzbudenie je určite dobré, že Svätý Otec príde medzi Rómov,“ ocenila rozhodnutie pápeža prísť do rómskej komunity.

Návšteva pápeža Františka na Luníku IX.
Policajní ostreľovači na košickom sídlisku...
+9Košické sídlisko Luník IX. pred príchodom...

Z obce Lomnička na severe Slovenska prišli na stretnutie so Svätým Otcom veriaci aj s tamojším kňazom Martinom Pasiarom. Na starosti má v rámci pastorácie v tejto obci s prevažne rómskym obyvateľstvom viac ako tritisíc ľudí. Podľa jeho slov tam funguje práca s Rómami trinásť rokov, najmä s deťmi a mladými. Dnes prišiel s osemdesiatkou tých, ktorí sa nechali zaočkovať. Ide prevažne o rodičov s deťmi. „Sami si nepomôžu, potrebujú našu pomoc,“ skonštatoval s tým, že stretnutie s pápežom ich viac ubezpečí, že sú súčasťou Cirkvi a nezabúda sa na nich.

Pozdraviť pápeža prišli aj pútnici z Bardejova, a to na dvoch autobusoch. „Veľmi sa tešíme na Svätého Otca, už sme s ním boli aj v Ríme. Uvidíme, akým slovom nás povzbudí,“ povedala Andrea Drveňáková.

13:18 Svätý Otec sa v rámci návštevy Prešova po skončení liturgie nečakane zastavil aj v jezuitskom exercičnom dome. Vybral sa tam pozdraviť jeho zamestnancov. Tí sa tam starajú o ubytovanie kardinálov a biskupov v súvislosti s apoštolskou cestou pápeža. Dnes tam pripravujú obed pre 150 hostí. Potvrdil to provinciál Spoločnosti Ježišovej na Slovensku Jozef Šofranko.

Prijímanie pod obojím pred Mestskou športovou...
Prijímanie pod obojím pred Mestskou športovou...
+10Prijímanie pod obojím pred Mestskou športovou...

Auto so Svätým Otcom zastavilo priamo pri kuchyni. „Išiel priamo k zamestnancom, kde sa s nimi rozprával a poďakoval sa im za všetko. Chvíľočku tam s nimi zotrval,“ opísal Šofranko prekvapivú návštevu. „Pri osobnom stretnutí v nedeľu sme ho informovali, že mu odovzdávame pozdrav od našich spolupracovníkov a zamestnancov, ktorí sa nebudú môcť v Prešove zúčastniť na liturgiu pre svoje povinnosti,“ uviedol provinciál. Keďže tí teda nemohli prísť za pápežom, on sa rozhodol prísť za nimi a pozdraviť ich.

13:11 Zdravotníci riešili počas stretnutia s pápežom v Prešove prevažne kolapsy. Podľa hlavnej operátorky operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Ľuboslavy Pekárovej zdravotné zabezpečenie prebehlo bez problémov.

„Doteraz sme ošetrili približne sedem pacientov. Zvyčajne to boli kolapsy, hypotenzie a dehydratácia. Do zdravotníckeho zariadenia sme nesmerovali žiadneho pacienta, to znamená, že všetko bolo vyriešené na mieste,“ povedala Pekárová.

Návštevníkom svätej omše v Šaštíne, ktorú tam v stredu bude celebrovať pápež František, odporúča, aby dodržiavali pitný režim. „Je potrebné sa zabezpečiť určite v rámci obuvi, pokrývky hlavy, a ak by predsa potrebovali riešiť zdravotný stav, tak kontaktovať na mieste Slovenský červený kríž alebo záchrannú zdravotnú službu, ktorá zabezpečuje zdravotnú starostlivosť,“ dodala Pekárová.

12:48 Návštevu pápeža Františka na Slovensku aj jeho stretnutie s mladými vnímajú oslovení pútnici, ktorí prišli na košický štadión Lokomotíva, aj ako povzbudenie. Oceňujú jeho ľudskosť i snahu prihovárať sa mládeži.

„Myslím, že návšteva Svätého Otca je pre nás veľké povzbudenie. Žijem svoju vieru aktívne, a tak sa teším, že sem prišiel povzbudiť nás. Už aj z príhovorov, ktoré mal inde, vidieť, že Slovákov má rád,“ uviedla pre TASR pútnička Veronika, ktorá pochádza zo Starej Ľubovne. Pápeža už osobne zažila na Svetových dňoch mládeže v Krakove. „Teším sa na jeho spontánnosť a na to, že možno nepôjde úplne podľa nejakých očakávaných štandardov,“ dodala.

Niektorí pútnici prišli na podujatie do Košíc až z Bratislavy. „Chceli sme zažiť to stretnutie s pápežom spolu s mládežou, keďže sme v takomto veku. Celkovo je pre nás inšpiráciou, správaním, tým, aký je. Tešíme sa na to, aké bude to stretnutie, ako bude prebiehať aj celkový program, vyzerá zaujímavo,“ povedala pútnička Adriana. „Sme zvedavé a tešíme sa na to, čo povie mládeži,“ dodala jej kamarátka Lucia.

Na posolstvo od hlavy katolíckej cirkvi sa teší aj Adam zo Slovenskej Vsi v okrese Kežmarok. „Prišli sme si vypočuť slová pápeža Františka, čo nám mladým povie, odkáže. Je ľudský, snaží sa celkovo hovoriť k ľuďom aj s mladými,“ povedal.

zväčšiť Príprava priestoru na futbalovom Štadióne... Foto: SITA
košice, pápež Príprava priestoru na futbalovom Štadióne Lokomotíva v Košiciach pred očakávanou návštevou pápeža Františka.

Do organizácie podujatia sa zapojili aj mnohí dobrovoľníci. „Je tu Svätý otec, čiže pre mňa to bola veľká česť slúžiť, byť tu priamo aj s ľuďmi, ktorí to pripravujú, a byť účastná príhovoru a celej akcie,“ uviedla Magdaléna z Košíc.

Dobrovoľníčku Sáru z Budimíra motivovala najmä atmosféra podujatia s tisícmi mladých ľudí a vzácna príležitosť zažiť pápeža naživo. „Veľmi sa teším, že tu môžem byť a podieľať sa na tomto podujatí, ktoré je jedinečné. Je to neuveriteľná šanca. Tým, že som bola veľmi malá, keď tu bol naposledy pápež, ani si to veľmi nepamätám, takže toto je vlastne pre mňa takýto prvý bližší kontakt,“ dodala.

12:22 V Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je „Peter z Ríma“ po celé storočia veľmi milovaný. Uviedol to vo svojej ďakovnej reči Svätému Otcovi Františkovi na záver svätej liturgie Jána Zlatoústeho v Prešove metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, prešovský arcibiskup Ján Babjak. „Modlime sa za Vás i za Vaše apoštolské dielo, ktoré konáte po celom svete a posilňujete bratov a sestry vo viere. Vieme, s akou láskou sa ujímate marginalizovaných ľudí, ako ich milujete, práve preto že trpia a pripodobňujú sa samému Ježišovi Kristovi, ktorý nás vykúpil svojou smrťou na kríži a slávnym zmŕtvychvstaním,“ uviedol Babjak pri príležitosti pápežovej návštevy katolíkov byzantského obradu na Slovensku v Prešove, kde sídli Gréckokatolícka metropolia sui iuris.

Arcibiskup pápežovi poďakoval za jeho silné slová. „Nesmierne sa tešíme Vašej návšteve, pri ktorej ste predsedali tejto svätej liturgii a radostnej zvesti, ktorú ste nám ohlásili. Budeme uvažovať nad Božím slovom, ktoré zaznelo z Vašich úst a z Vášho srdca a budeme si ho vštepovať do srdca, aby v nás roznecovalo ešte väčšiu lásku a vernosť k Pánu Ježišovi, k Presvätej Bohorodičke, k Ježišovmu krížu, i k Vám, drahý Svätý Otče,“ dodal Babjak

11:07 Kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Krížikov je nespočetne veľa – na krku, v dome, aute, vo vrecku, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce. V deň sviatku Povýšenia svätého Kríža to v homílii počas sv. liturgie Jána Zlatoústeho v Prešove, ktorej predsedá, povedal Svätý Otec František.

„Kríž bol nástrojom smrti, a predsa z neho vzišiel život. Bol tým, na čo sa nikto nechcel pozerať a predsa nám zjavil krásu Božej lásky. Preto ho uctieva svätý Boží ľud a oslavuje liturgia dnešného sviatku. V očiach sveta je kríž prehrou,“ uviedla hlava katolíckej cirkvi. Poukázal na to, že aj nám hrozí nebezpečenstvo, že sa zastavíme pri povrchnom pohľade a neprijmeme logiku kríža. „Koľkokrát túžime po kresťanstve víťazov, po triumfálnom kresťanstve, ktoré by bolo dôležité a významné, oslavované a uctievané. Ale kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným,“ uviedol pápež.

VIDEO: Papamobil nakladajú do kamióna
Video

10:32 Kým mnohí iní hovoria veľa, ale skrz prales prázdnych slov nepovedia vlastne nič, pápež František volí slová, ktoré vedia byť chirurgicky presné a také ostré, že až režú vzduch. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) to povedala v reakcii na pondelkové vystúpenia Svätého Otca počas jeho návštevy na Slovensku.

„Pápež je vzácnou kombináciou, keď jeho slová majú nielen váhu, ale sú v súlade s jeho osobnosťou,“ upozornila Milanová, poukazujúc na to, že hĺbavosť predchodcov je u Františka navýšená aj o nefalšovanú prirodzenosť, ľudskosť a veselú dušu. Z jeho myšlienok zvýraznila sentencie a výzvy, apelujúce na toleranciu a spolupatričnosť. „Nech nikto nie je stigmatizovaný alebo diskriminovaný,“ pripomína ministerka Františkove slová z pondelka.

9:55 VIDEO: Pápež František pricestoval do Prešova. Pred začiatkom liturgie žehnal ľuďom z papamobilu.

Video

Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať – homília Svätého Otca, bude pred prešovskou mestskou športovou halou od 10.30 h.

V Prešove je podľa organizátorov všetko pripravené. Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci. Ako povedali, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom množstve. Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne. Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

Pápež František v Prešove. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pápež František Pápež František v Prešove.

9:24 Na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove čaká na pápeža Franiška 40-tisíc ľudí. Tí do uzavretého areálu medzi riekou Torysou a ulicou Jána Pavla II. postupne prichádzali od skorých ranných hodín. Aj keď svätá božská liturgia v byzantskom obrade začína o 10.30, bezpečnostné kontroly sa otvorili už o 6 hodine ráno.

Na trojici vstupov do areálu boli veľké rady, atmosféra medzi čakajúcimi veriacimi však bola pokojná. Spolu s pekným počasím k tomu pomáhalo veľké množstvo dobrovoľníkov a hudba, ktorá hrala z menšieho pódia vedľa hlavného pódiového komplexu. Okrem náboženských piesní rôznych kňazov čakanie ľuďom spevom krátil aj známy hudobník Ondrej Kandráč.

VIDEO: Na svätú omšu v Prešove je všetko pripravené.

Video

Prehrával sa tiež dokumentárny film o plačúcej klokočovskej ikone Presvätej Bohorodičky, ktorý zároveň zachytával aj ťažké časy gréckokatolíkov v období socializmu.

V Prešove čakali v utorok od rána na pápeža...
V Prešove čakali v utorok od rána na pápeža...
+7V Prešove čakali v utorok od rána na pápeža...

Príchod pápeža Františka sa očakáva pol hodiny pred začiatkom liturgie. Už hodinu a pol pred začiatkom liturgie sv. Jána Zlatoústeho sa vstupy do areálu zatvorili.

Druhé najväčšie východoslovenské mesto pápež navštívil naposledy v júni 1995. V Prešove sa vtedy Ján Pavol II. stretol s gréckokatolíckymi veriacimi.

Na Slovensku Svätý Otec v priebehu necelých štyroch dní navštívi Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín. Program cesty vyvrcholí v Šaštíne, kde sa uskutoční svätá omša s homíliou Svätého Otca.

9:14 Pápež František pricestoval v utorok ráno v rámci svojej návštevy Slovenska na východ krajiny. Z košického letiska cestuje do Prešova, kde bude koncelebrovať svätú liturgiu. Neskôr sa v Košiciach na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a na štadióne Lokomotíva s mladými.

9:00 V Prešove už od rána čakali na pápeža Františka tisíce ľudí. Areál, kde bude slúžiť omšu, bol otvorený od polnoci.

VIDEO: Prešovčania čakajú na pápeža Františka.

Video

Program pápeža Františka (utorok 14. septembra, Prešov, Košice)

  • 08:10 – odlet z Bratislavy
  • 09:00 – prílet na letisko v Košiciach
  • 10:30 – božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho pred Mestskou športovou halou v Prešove
  • 16:00 – stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX v Košiciach
  • 17:00 – stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach
  • 18:30 – odlet z košického letiska
  • 19:20 – prílet na letisko v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva pápeža Františka na Slovensku