Petra Scholtza po zatknutí obvinili

Dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra Petra Scholtza obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti.

14.09.2021 16:06 , aktualizované: 19:39
ministerstvo vnútra Foto:
Budova ministerstva vnútra.
debata (15)

V utorok bol aj opätovne vypočutý. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

„Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava po tom, čo dňa 10. septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, vzniesol dňa 14. septembra 2021 obvinenie P. S. pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti,“ uviedol Skladan. Scholtza zadržali v pondelok 13. septembra.

prokuratúra súd Mýtnik väzba, NAKA Čítajte viac Vyšetrovateľov NAKA obvinili z manipulácie výpovedí

V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). „Dňa 14. septembra 2021 vzniesol obvinenie štyrom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava, J. Č., P. Ď., M. S. a Š. M., ktorí budú za účasti ich obhajcov vypočutí,“ doplnil hovorca.

Ako ďalej uviedol, ďalší procesný postup bude stanovený po vyhodnotení všetkých dôkazov. „V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ spresnil.

Dvojicu príslušníkov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurka obvinili v pondelok aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

eduard heger Čítajte aj Heger: Na Slovensku vrcholí zápas o právny štát, mafia a korupcia budú porazené

Svojich kolegov sa jednohlasne zastali vyšetrovatelia 1. a 2. oddelenia vyšetrovania odboru Bratislava Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (OBA NAKA PPZ), ktorí tvrdenia o možnom páchaní trestnej činnosti odmietajú. Sú presvedčení, že ak by mali o tom vedomosti, že sa tak dialo a boli by dôvody na obvinenie i zadržanie, takéto prípady by odhalili a riešili ako mnohokrát počas svojej praxe.

„Nič také sa ale v tomto prípade nestalo a v súčasnosti dochádza buď omylom alebo úmyselne k tomu, že niektoré orgány činné v trestnom konaní (pričom veľmi dobre chápeme zákonné možnosti, postupy a vyhodnocovanie dôkazov) svoju činnosť, z nášho pohľadu a hlavne na základe našej znalosti informácií, vykonávajú tak, že to v nás vzbudzuje dôvodnú obavu, že tieto kroky nesledujú zákonné účely, na ktoré sami zásadne a výhradne dbáme pri našej činnosti ako orgánov činných v trestnom konaní,“ uvádzajú vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol hovorca PPZ Michal Slivka.

Zdôraznili, že prácu vyšetrovateľov berú všetci ako povolanie, službu spoločnosti a občanom bez klišé, ktoré niekedy sprevádza podobné vyjadrenia. Verejnosť ubezpečujú, že svoje povolanie bude každý riadne a zákonne vykonávať aj naďalej.

Doteraz nebola na detektore

Vyšetrovateľka policajnej inšpekcie Diana Santusová sa doteraz nepodrobila detektoru lži. „Vyšetrenie na polygrafe sa doposiaľ nezrealizovalo, ani posledný z termínov sa neuskutočnil z dôvodu opätovných prekážok na strane vyšetrovateľky,“ informovala agentúru SITA riaditeľka Tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

Scholtz v júli činnosť Diane Santusovej pozastavil. Tá bola vedúcou tímu ÚIS, ktorý sa zaoberá údajným manipulovaním vyšetrovania medializovaných káuz. Dôvodom malo byť, že šéf inšpekcie prijal niekoľko podaní, ktoré mohli zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS. Scholtz sa zároveň rozhodol požiadať o vyšetrenie vedúcej tímu na polygrafe.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Komu vyhovuje rozvrat v polícii?
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad inšpekčnej služby #Peter Scholtz #vojna policajtov