Pápež pred 50-tisíc ľuďmi: Všetkých vás budem nosiť v srdci

Štyri dni, štyri mestá, a návštevnosť viac ako stotisíc ľudí. Od nedele do stredy prešiel pápež František od Prezidentského paláca, priestranstvom pred športovou halou, Luníkom IX a futbalovým štadiónom až na pole pri Šaštíne.

15.09.2021 08:00 , aktualizované: 19:41
pápež Foto:
Rozlúčka s pápežom Františkom na bratislavskom letisku.
debata (195)

Len pred dvoma mesiacmi absolvoval ťažkú operáciu. Biskupi ho pri vstávaní museli jemne podopierať, no nebolo na ňom vidno známky únavy. „Možno by som mal byť pri tejto prvej ceste po operácii opatrnejší, pretože človek sa musí úplne zotaviť, ale nakoniec to bude rovnako intenzívne ako ostatné cesty, uvidíte,“ povedala ešte v auguste s úsmevom na tvári 84-ročná hlava katolíckej cirkvi.

Na Slovensku vyzdvihol význam spravodlivosti a starostlivosti. Najslabších varoval pred konzumom, materializmom a ideologickou kolonizáciou. Návšteva Slovenska bolo pritom jeho prvé zahraničné turné od začiatku pandémie.

Počasie vyšlo

Vstupné brány, obrovské pódium, veľkoplošné obrazovky, mobilné toalety, 150-členný spevácky zbor, 1 500 dobrovoľní­kov, davy ľudí, nekonečné parkoviská a ochromená premávka. Areál v Šaštíne, kde pápež v sviatočnú stredu odslúžil omšu, skôr pripomínal festival. Hustá premávka smerom k Šaštínu bola blokovaná zo všetkých svetových strán. Otvorený bol od utorkovej noci a aj keď sa brány podujatia mali o deviatej ráno zatvoriť, v radoch stále stáli stovky ľudí.

„Z domu sme vyrazili o piatej a nevieme sa sem dostať,“ trápila sa pred bránou tesne pred deviatou Mária. Modlila sa, aby sa stihla včas dostať do sektoru. Niektorým sa však nepodarilo dostať ani do pútnického mestečka. „Zostali sme v Kútoch, boli zápchy a spadli troleje, asi to tak malo byť,“ hundral v autobuse smerom zo Stupavy starší pán so skladacou stoličkou v rukách. Omšu mu pustili na mobile. Pápež po deviatej ráno začal program polhodinovou jazdou v papamobile naprieč jednotlivými sektormi. Pôvodné očakávania Konferencie biskupov Slovenska sa však nenaplnili. Sprvu odhadovali, že sa na podujatí v Šaštíne zúčastní 350-tisíc ľudí. No aj po tom, čo zmenili podmienku, že s pápežom sa môžu stretnúť aj nezaočkovaní, sa v posledný deň jeho návštevy stretlo na poli pri šaštínskej bazilike zhruba 50-tisíc veriacich.

„Som pyšná, že som tu. Je to krásny zážitok,“ tešila sa Anna zo Starej Turej. Prišla už o piatej ráno jedným zo stoviek autobusov, ktoré zvážali veriacich.

Prosba o súcit

Dominantným posolstvom dvojhodinovej omše bol súcit a pápež poprosil Slovákov, aby „neredukovali vieru na cukor, ktorý osladzuje život“. Pozdvihol skromnosť, pokoru, zastávanie sa chudobných a slabých. Počas omše sa viackrát ozval mohutný potlesk. Na podujatí medzi vatikánskymi viali aj vlajky Mexika, Talianska, Argentíny či susedného Česka. No masovú udalosť sprevádzala aj neustála hrozba pandémie. Samotný okres Senica, kde sa Šaštín-Stráže nachádza, je od tohto pondelka v oranžovej farbe. Aj keď bola omša vonku, diváci museli mať na tvári rúška. Rozhodol tak Úrad verejného zdravotníctva.

Len za utorok na Slovensku pribudlo 760 pozitívne testovaných z PCR testov a 186 pozitívnych z antigénových. Zhoršila sa aj situácia v nemocniciach, kde aktuálne leží 254 pacientov. Dvadsať z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. Minister zdravotníctva Lengvarský ešte v pondelok povedal, že omše počas návštevy pápeža sú rizikové, ale ocenil hygienické opatrenia. „Viem, že situácia je krehká, ale pápež k nám nechodí každú chvíľu. Verím, že väčšina ľudí, ktorí tam budú a budú očkovaní, nezhorší dramaticky situáciu,“ pripomenul minister.

Modliť sa a pracovať

František priletel na Slovensko už v nedeľu, jeho oficiálny program sa začal v pondelok ráno. „Ako pútnik v Bratislave objímam s láskou slovenský ľud a modlím sa za túto krajinu so starobylými kresťanskými koreňmi a s mladou tvárou, aby bola posolstvom bratstva a pokoja v srdci Európy,“ týmito slovami začal v pondelok v Prezidentskom paláci svoju púť po Slovensku. Pandémiu koronavírusu označil za „skúšku našich čias“. Ľudia by podľa neho mali túto krízu prijať ako „výzvu prehodnotiť náš životný štýl“. Vyzdvihol význam spravodlivosti, starostlivosti o najslabších a varoval pred konzumom, materializmom a ideologickou kolonizáciou.

V utorok nasledovali dve pápežove zastávky na východe Slovenska. Tie prilákali odhadom polovicu zaregistrovaných ľudí, ktorých bolo 100-tisíc. V Prešove odslúžil liturgiu svätého Jána Zlatoústeho. Pri odchode sa neohlásene zastavil aj v jezuitskom exercičnom dome pod Kalváriou. „V pondelok v Bratislave som ho poprosil, aby sa, ak to bude možné, zastavil v našom exercičnom dome a pozdravil personál jedálne, ktorý bude pripravovať obed pre otcov biskupov, a tak sa nebude môcť zúčastniť svätej liturgie,“ priznal sa predstavený prešovskej jezuitskej komunity Janko Benkovský.

Ďalšie kroky vatikánskej delegácie smerovali na najväčšie európske rómske geto Luník IX. Tam sa pápež prihovoril rómskej komunite. Na mieste ho sledovalo viac ako tritisíc ľudí, no okná okolitých panelákov boli plné ako v Monaku, keď v uliciach jazdia formuly. Pápež pozval Rómov, ktorých nazýval priateľmi, k tomu, aby v poctivej práci, dôstojnosti zarábania si na každodenný chlieb a v budovaní vzájomnej dôvery prekonali strach a rany minulosti.

„Nebojte sa vyjsť v ústrety marginalizovaným. Zistíte, že ste vyšli v ústrety Ježišovi. Čaká na vás všade tam, kde je to potrebné, nie v pohodlí. Je všade tam, kde ľudia slúžia, nie tam, kde vládnu,“ prihovoril sa František majorite.

Pápež František v stredu tesne po odlete zo Slovenska odkázal z paluby lietadla, že vyjadruje hlbokú vďaku prezidentke a obyvateľom Slovenska za vrúcne prijatie a pohostinnosť. Dodal, že sa bude modliť za pokoj a blaho slovenského národa.

Slovensko pápež navštívil po osemnástich rokoch. Naposledy tu bol pápež Ján Pavol II. v rokoch 1990, 1995 a 2003. Šaštín v minulosti navštívila Matka Tereza a aj Ján Pavol II. sa modlil v miestnej bazilike.

Pri omši v Šaštíne bol aj Bezák. Biskupov to neprekvapilo

Pri svätej omši v Šaštíne bol pri oltári aj emeritný biskup Róbert Bezák, ktorého v roku 2012 odvolali z úradu trnavského arcibiskupa. Podľa slovenských biskupov bola jeho prítomnosť v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to. Bezák sa stal arcibiskupom v roku 2009. Medzi prvými krokmi, ktoré Bezák na novom poste urobil, bol finančný audit. Upozorňoval Vatikán na problémy hospodárenia v diecéze, žiadal o kontrolu. V roku 2012 ho pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu trnavského arcibiskupa. Stal sa emeritným biskupom.

História pútnického miesta

V roku 1564 Angelika Bakičová dala vyhotoviť sochu Panny Márie Sedembolestnej. V modlitbách prosila Pannu Máriu o pomoc s jej manželom. Jej prosby boli údajne vyslyšané.

V roku 1732 cirkevná komisia v Bratislave a potvrdila, že socha Panny Márie Sedembolestnej je zázračná.

V roku 1733 sa rád paulínov podujal postaviť v Šaštíne pútnický chrám a kláštor.

V roku 1927 pápež Pius XI. vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za patrónku Slovenska.

Mesto Šaštín-Stráže vzniklo zlúčením dvoch samostatných obcí v roku 1960.

V roku 1987 baziliku navštívila Matka Tereza z Kalkaty.

Dňa 9. mája 1990 sa konala v Šaštíne prvá celonárodná púť za účasti tisícov veriacich, deväťsto kňazov a všetkých slovenských biskupov.

Dňa 1. júla 1995 pútnické miesto navštívil Ján Pavol II.

Rozlúčka s pápežom Františkom na bratislavskom...
Rozlúčka s pápežom Františkom na bratislavskom...
+6Rozlúčka s pápežom Františkom na bratislavskom...

19:40 Pápež František sa osobne poďakoval riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Michalovi Aláčovi za profesionálnu prácu, ktorú vykonali príslušníci SIS pri jeho návšteve na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa SIS Katarína Némová.

VIDEO: Dary pre pápeža Františka
Video

Pripomenula, že posledné týždne sa medzi priority SIS zaradilo monitorovanie situácie, analýza možných rizík, vykonávanie bezpečnostných opatrení a spolupráca s ostatnými bezpečnostnými zložkami SR na zaistení maximálnej bezpečnosti Svätého Otca a verejnosti na stretnutiach.

„Dnes možno konštatovať, že profesionalita a spolupráca bezpečnostných zložiek podstatnou mierou prispeli k tomu, aby bol Svätý Otec počas návštevy Slovenska v bezpečí,“ zhodnotila Némová.

Aláč sa zároveň poďakoval príslušníkom SIS a ocenil aj spoluprácu s príslušníkmi ostatných bezpečnostných zložiek, ktorí nielen počas uplynulých dní návštevy Svätého Otca, ale aj niekoľko týždňov pred ňou boli v plnom nasadení.

18:42 Pápež František počas letu z Bratislavy do Ríma novinárom na palube lietadla potvrdil odmietavý postoj katolíckej cirkvi voči manželstvám osôb rovnakého pohlavia i interrupciám.

pápež Čítajte viac Pápež hovoril počas letu z Bratislavy o očkovaní, manželstvách i interrupciách

18:37 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyzval na budovanie krajiny, ktorá sa stará aj o slabých a kde zákony platia pre každého. Uviedol to vo svojom videopríhovore po vyprevadení pápeža Františka na bratislavskom letisku. Dodal, že sa zúčastnil na všetkých jeho verejných vystúpeniach v Košiciach, Prešove aj v Šaštíne. Za dôležitý pápežov odkaz pre Slovensko označil jeho vyjadrenie k spravodlivosti, ktorá, ak sa má stať konkrétnou, tak treba viesť dôrazný boj proti korupcii a predovšetkým podporovať a presadzovať zákon.

Hegera sa dotkla aj výzva Svätého Otca, aby Slovensko bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Doplnil, že v náročných časoch, ktoré spoločnosť žije, pápež pripomenul, že veľké zmeny v slovenskej histórii sa podarilo presadiť pokojnou a nenásilnou cestou. Podľa neho aj teraz Slovensko stojí pred veľkými zmenami, ako je obnova krajiny či celej Európy po ťažkej pandémii. Po povzbudení slovami pápeža by sa mal tento reštart využiť na prehodnotenie životného štýlu, ktorý občania vedú.

„Opusťme cestu konzumu a materiálneho zisku. Budujme krajinu, ktorá sa stará o všetkých aj o slabých či marginalizovaných. Budujme krajinu, kde zákony platia rovnako pre všetkých a kde, ako povedal Svätý Otec, spravodlivosť nikdy nie je na predaj,“ povedal Heger. Pápež tiež ukázal, ako má krajina kráčať v jednote aj napriek odlišnostiam. Vyzval, aby sa Slovensko pokúsilo udržať túto jednotu čo najdlhšie.

Predseda vlády SR sa v príhovore poďakoval všetkým, ktorí sa na príprave návštevy podieľali. „Pozeral sa na vás celý svet a vy ste to zvládli na výbornú,“ zhodnotil. Tiež vyjadril vďaku pútnikom a návštevníkom za privítanie pápeža a za dôstojný priebeh všetkých podujatí. Poďakovanie smeroval aj obyvateľom miest, do ktorých pápež zavítal, že rešpektovali rozsiahle dopravné obmedzenia súvisiace s návštevou.

18:06 Počas stretnutia s pápežom Františkom v Šaštíne potrebovalo pomoc od zdravotníckych záchranárov a dobrovoľníkov Slovenského červeného kríža 47 pacientov. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Doplnila, že do nemocníc previezli päť osôb, z toho dvoch letecky – s diagnózami náhla cievna mozgová príhoda a infarkt myokardu. Zvyšných troch pacientov záchranári transportovali do nemocníc s ťažkým zranením ramena a so stavom po kolapse, spojeným s bezvedomím. Medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti tak patrili kolapsy, úrazy a bolesti dolných končatín a hypotenzia. Záchranari pomáhali aj pri kurióznych prípadoch, ako je prisatý kliešť a chrobák v uchu.

Veriaci počas svätej omše v Šaštíne.
Pápež František počas svätej omše v Šaštíne.
+21Pápež František počas svätej omše v Šaštíne.

Krčová podotkla, že zdravotníci dvoch pacientov po nahlásení zdravotných ťažkostí na mieste nenašli. Predpokladajú, že sa im zlepšil zdravotný stav a pôvodne nahlásené miesto preto opustili.

17:51 Po prílete na rímske letisko Ciampino sa pápež Františk tradične zastavil v mariánskej bazilike Santa Maria Maggiore v centre Ríma, kde sa v krátkej modlitbe pred obrazom Presvätej Bohorodičky „Salus populi romani“ poďakoval Panne Márii za ochranu počas apoštolskej cesty. Následne sa vrátil do Vatikánu, oznámilo tlačové stredisko Svätej stolice.

zväčšiť Pápež František v rozhovore s novinármi počas... Foto: SITA/AP
pápež Pápež František v rozhovore s novinármi počas letu z Bratislavy do Ríma.

16:56 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa poďakoval všetkým zložkám Ministerstva vnútra za asistenciu pri návšteve Svätého Otca Franiška na Slovensku. Na sociálnej sieti ocenil ich úsilie a nasadenie.

„Počas ostatných štyroch dní sa starali nielen o bezpečnosť pápeža, ale aj o bezpečnosť všetkých občanov zúčastňujúcich sa podujatiach. Opatrenia boli pritom maximálne, keďže Svätý Otec patrí medzi najstráženejšie osoby na svete,“ uviedol minister.

Zdôraznil, že príprava takejto návštevy obvykle trvá rok, zložky MV to zvládli za tri mesiace. „Stovky príslušníkov Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Leteckého útvaru ministerstva vnútra, Sekcie krízového riadenia – Civilnej ochrany – Kontrolného chemického laboratória, ale aj poslucháči policajných škôl podali naozaj perfektné výkony. Usmerňovali dopravu, dohliadali na bezpečnosť, radili, pomáhali, vysvetľovali či odoberali vzorky ovzdušia,“ vymenoval Mikulec.

16:27 Keramickú plastiku znázorňujúcu Baziliku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne daroval pápežovi Františkovi predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič. Originálne stvárnenie jednej z dominánt TTSK vyrobili klientky centra sociálnych služieb (CSS) v neďalekom Rohove.

„Privítať Svätého Otca je veľkou poctou pre všetkých ľudí dobrej vôle. Dar som pápežovi Františkovi odovzdal v mene obyvateľov Trnavského kraja, je okrem pamiatky na návštevu nášho regiónu predovšetkým symbolom silného sociálneho cítenia s dôrazom na ľudskosť a porozumenie,“ povedal Viskupič.

Klientky CSS vložili podľa zamestnankyne centra Viery Rýšovej „do výroby svoje ruky a najmä srdcia“. Dar pre pápeža Františka vytvorili podľa jej slov s nadšením a láskou. „Sme veľmi vďační za príležitosť prezentovať našu šikovnosť aj pred takýmto vzácnym človekom,“ povedala Rýšová.

16:02 Pápež František prisľúbil, že sa bude modliť za pokoj a blaho slovenského národa. Urobil tak z paluby lietadla smerujúceho zo Slovenska do Ríma. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Pápež František tesne po odlete zo Slovenska odkázal z paluby lietadla, že vyjadruje hlbokú vďaku prezidentke SR Zuzane Čaputovej a obyvateľom Slovenska za vrúcne prijatie a pohostinnosť,“ uviedol Strižinec. Pápež tiež uistil, že sa bude modliť za pokoj a blaho slovenského národa.

15:43 Počas trvania návštevy pápeža Františka na Slovensku polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku ani žiadnu mimoriadnu udalosť, ktorá by narušila jej priebeh a pobyt Svätého Otca v krajine. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

„Ďakujem všetkým policajtom a policajtkám, ktorí sa podieľali na zabezpečení návštevy pápeža Františka a oceňujem aj disciplinovanosť verejnosti, ich ohľaduplnosť a rešpektovanie prísnych bezpečnostných opatrení, ktorých prijatie bolo nevyhnutnosťou,“ skonštatoval viceprezident PZ generál Róbert Bozalka.

Na bezproblémovom zabezpečení návštevy sa podieľali takmer všetky policajné zložky z rôznych útvarov v pôsobnosti krajských riaditeľstiev PZ, Prezídia PZ, Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, hraničnej a cudzineckej polície, ale aj študenti Strednej odbornej školy PZ Pezinok a Devínska Nová Ves, či kadeti z Akadémie PZ. Na bezpečnosť dohliadala aj polícia Českej republiky, Armáda SR, príslušníci Finančnej správy, Hasičský a záchranný zbor, zdravotníci, organizátori či Konferencia biskupov Slovenska.

Polícia sa podľa hovorkyne pripravovala na udalosť niekoľko mesiacov.

15:20 Lietadlo talianskej spoločnosti Alitalia s pápežom Františkom na palube o 15:17 po 90 minútach letu pristálo na medzinárodnom letisku Ciampiono v Ríme.

František ešte počas letu na Twitteri vyjadril vďaku Slovensku za pohostenie a radosť nad tým, že mohol cestu uskutočniť.

15:05 Spôsob komunikácie s biskupmi či miesta, ktoré navštívil Svätý Otec a to, čo tam povedal, bolo o stavaní mostov a pozvanie k tomu, aby sme v tom pokračovali. Uviedol na margo návštevy pápeža Františka na Slovensku pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko.

Pripomenul, že pápež sa nazýva aj pontifex, čiže staviteľ mostov. „Návšteva domova Betlehem v Bratislave a košického sídliska Lunik IX je mostom smerom k ľuďom, ktorí potrebujú akúkoľvek pomoc,“ povedal Haľko. Stretnutie so židovskou komunitou je podľa jeho slov tiež premosťovaním, ktoré je historicky komplikované. „Mládež je veľmi dôležitá skupina. Veľká časť mládeže je vzdialená od cirkvi a od Boha a tiež sme vyzvaní k tomu, aby sme hľadali mosty aj k nim,“ poznamenal Haľko.

13:47 Airbus A320 s pápežom Františkom na palube vzlietol z bratislavského letiska a vydal sa na menej ako dvojhodinovú cestu do Ríma.

13:32 Pápež František ukončil svoju návštevu Slovenska. Spred lietadla zamával zúčastneným na bratislavskom letisku a nastúpil do lietadla Alitalie, ktoré ho dopraví do Ríma.

Odlet je naplánovaný na 13:45, prílet do hlavného mesta Talianska približne o 15:30.

13:28 Pápež František sa lúči s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ďalšími politikmi a členmi duchovnej obce.

12:52 Pápež František už dorazil na bratislavské letisko, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

12:48 Na sociálnej sieti sa objavila aj fotografia z návštevy pápeža Františka v jezuitskom dome v Prešove, kde František nečakane navštívil personál jedálne.

12:34 Pri svätej omši v Šaštíne koncelebroval aj emeritný biskup Róbert Bezák, ktorého v roku 2012 odvolali z úradu trnavského arcibiskupa. Podľa slovenských biskupov bola jeho prítomnosť v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to.

„Vedeli sme o tom, že príde, už skôr, takže sme neboli prekvapení,“ povedal novinárom prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

VIDEO: Vráti sa Róbert Bezák k práci biskupa?
Video

Bober pripomenul, že Bezák je jedným z biskupov, je emeritný, tak ako viacerí iní biskupi na Slovensku. „To, čo sa stalo rozhodnutím Ríma, sme rešpektovali. Nič iné nemôžeme povedať, pretože tieto veci súvisia s rozhodnutím Svätého Otca, či už predchádzajúceho alebo tohto,“ povedal k Bezákovmu odvolaniu.

Biskupov sa médiá pýtali aj na to, či by sa pre Bezáka našlo miesto v cirkvi. „Myslím si, že už aj dostal ponuky, otázka je, či ich akceptoval. A čo by sa mu mohlo teraz ponúknuť, či by to akceptoval, to je druhá vec, a či urobí pápež nejakú rehabilitáciu. Stretol sa s ním nielen dnes, ale aj predvčerom. Myslím si, že tam bola nejaká reč. Ak to urobí, to, čo som prijal predtým, prijmem aj dnes,“ povedal Bober k prípadnej Bezákovej rehabilitácii.

zväčšiť Arcibiskup Robert Bezák (druhý sprava)... Foto: SITA, Martin Medňanský
bezák, pápež Arcibiskup Robert Bezák (druhý sprava) prichádza na pódium pred svätou omšou, ktorú slúžil pápež František.

Pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko považuje za veľmi silné gesto to, že sa biskupi spoločne s Bezákom modlili pod sochou šaštínskej Panny Márie, a potom spolu koncelebrovali svätú omšu.

Bezák sa stal arcibiskupom v roku 2009. Medzi prvými krokmi, ktoré Bezák na novom poste urobil, bol finančný audit. Upozorňoval Vatikán na problémy hospodárenia v diecéze, žiadal o kontrolu. Na prelome januára a februára 2012 bola v Trnavskej arcidiecéze vykonaná apoštolská vizitácia. Na jej základe 9. júla 2012 požiadal dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. arcibiskupa Bezáka o demisiu. Tú Bezák odmietol, a tak s platnosťou k 2. júlu 2012 ho pápež odvolal z úradu trnavského arcibiskupa. Stal sa emeritným biskupom.

12:28 Diaľnica D2 a obchvat v Bratislave je v takmer 80-kilometrovom úseku uzavretý pre presun pápeža zo Šaštína na bratislavské letisko.

12:10 Krátko po 12. hodine pápež František opustil Šaštín a smeruje na bratislavské letisko.

11:58 Za veľký dar pre východniarov označil predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka návštevu pápeža Františka na východe Slovenska. „Jeho návšteva v našom kraji priniesla pokoj, povzbudenie aj pripomenutie, že ako spoločnosť dosiahneme viac, keď budeme držať spolu. Takýto odkaz sme ako spoločnosť potrebovali zvlášť v období pandémie, ktorá nás v posledných mesiacoch rozdeľovala,“ uviedol Trnka.

Pápež František počas jeho stretnutia s rómskou...
Pápež František na košickom Luníku IX.
+4Pápež František na košickom Luníku IX.

Ako veľkorysé gesto vníma, že si Svätý Otec pre svoju návštevu vybral aj miesta ako košické sídlisko Luník IX, ktorého obyvatelia potrebujú nádej. „Vďačný som i za povzbudenie mladých ľudí na štadióne Lokomotíva, pretože práve mladí sú nositeľmi hodnôt v našej krajine a potrebujú vzor,“ povedal predseda KSK.

Do Košického kraja zavítal pápež po takmer 20 rokoch.

11:45 Po požehnaní veriacich položil pápež František k soche Sedembolestnej Panny Márie zlatú ružu ako dar. Po omši sa presúva zo Šaštína na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

Veriaci počas svätej omše v Šaštíne.
Pápež František počas svätej omše v Šaštíne.
+21Pápež František počas svätej omše v Šaštíne.

11:36 Svätá omša sa skončila. Ponesiem vás všetkých vo svojom srdci, povedal František na záver omši v rozlúčkovom príhovore. "Ďakujem všetkým,” zneli posledné slová Svätého Otca v Šaštíne. Pápež za potlesku odišiel v sprievode biskupov a kňazov.

„Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie,“ povedal pápež zhromaždeným veriacim.

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám. „Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým,“ doplnil pápež.

11:27 Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský sa na záver svätej omše v Šaštíne poďakoval Svätému Otcovi Františkovi za jeho apoštolskú cestu na Slovensku. Vyjadril mu vďaku, že slávil v stredu najsvätejšiu Eucharistiu na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery a teraz bude už len na nás, ho udržať.

„Je to veľká pocta a radosť pre národnú mariánsku svätyňu, pre Bratislavskú arcidiecézu a pre celú našu vlasť. Sme veľmi šťastní, že sme pod vaším vedením mohli vyjadriť našu veľkú úctu a lásku našej nebeskej Matke,“ povedal Zvolenský. Zároveň Svätému Otcovi poďakoval za to, že popri svojich povinnostiach prijal pozvanie a prišiel na Slovensko. „A že ste zostali s nami až do slávnosti Panny Márie Sedembolestnej, ako ju voláme v našej tradícii,“ povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska.

„Peter kráčal po slovenskej zemi. Navštívil nielen naše hlavné mesto Bratislavu, ale aj Košice a Prešov. A naplnil náš sen, aby sme sa s ním mohli stretnúť v Šaštíne,“ poznamenal Zvolenský. Podľa jeho slov Svätý Otec putoval po Slovensku, aby nám ukázal s Máriou a Jozefom cestu, ktorá vedie k Ježišovi.

Vo svojom príhovore Zvolenský poďakoval pápežovi za to, že Slovákom znova pripomenul, že sa máme venovať chudobným a že si nesmieme prestať všímať tých, ktorí zaostali a potrebujú našu pomoc. „Vďaka, že ste nás posilnili vo vzájomnom vzťahu katolíkov rímskeho a gréckeho obradu, sme synmi a dcérami tej istej katolíckej cirkvi,“ podotkol. Vďaku vyjadril aj za to, že sa hlava katolíckej cirkvi stretla s predstaviteľmi židovského náboženského spoločenstva a s predstaviteľmi kresťanských cirkví, s ktorými sa usilujú hľadať cesty k plnej jednote.

„Vďaka, za stretnutie s našimi mladými, kde ste im otvorili svoje otcovské srdce. A kde ste nám pripomenuli, aby sme nestratili schopnosť obdivovať a snívať,“ vyhlásil Zvolenský. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery. „Teraz je našou úlohou, aby sme si plameň viery udržali, aby čím viacerí Pána Boha poznali a milovali a aby sa venovali pomoci blížnym,“ dodal.

Zároveň poprosil pápeža, aby, keď sa vráti do Ríma, spomínal na Slovensko a myslel na Slovákov vo svojich modlitbách.

11:05 Omša sa pomaly chýli ku koncu. Jednotlivé zahraničné tlačové agentúry sa pomaly balia a miera na letisko, pretože už o 13:30 sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál na medzinárodnom letisku v Bratislave.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara je s podujatím spokojný. „Zvládli sme to. Našťastie nám dnes vyšlo počasie,“ uviedol. Pápež slúži omšu na poli v blízkosti Šaštínskej baziliky. Jednotlivé sektory nie sú zakryté a keby pršalo vznikol by aj problém s parkovaním.

10:58 Na svätú omšu so Svätým Otcom do Šaštína prišlo viac ako 50 000 ľudí. Informuje o tom Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

10:55 Omšu doprevádza 150 členný spevácky zbor.

10:52 Pápež František v Šaštíne vyhlásil, že Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická. Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Tiež dodal, že nesmieme redukovať vieru na cukor, ktorý osladzuje život. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia, nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi.

„Panna Mária je vzorom viery pre slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, vždy pobádaná jednoduchou a úprimnou zbožnosťou, vždy na púti, v hľadaní Pána. Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou,“ povedal počas homílie pápež František. „A prosím vás, zostaňte na ceste! Mária je cestou, ktorá nás vovádza do srdca Krista,“ doplnil.

10:30 „Pred Ježišom nik nemôže zostať vlažný alebo „sedieť naraz na dvoch stoličkách“. Prijať ho znamená súhlasiť s tým, aby u mňa odhalil protirečenia, modly, vnuknutia zla, lebo On ma dvíha, podáva mi ruku a pomáha mi znovu začať. Takýchto prorokov potrebuje aj dnešné Slovensko," povedal pápež František vo svojej kázni. Ľudia po týchto slovách tlieskali.

10:17 V sektore pre VIP je prezidentka Zuzana Čaputová, minister financií Igor Matovič (OĽaNO) aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

10:02 V Šaštíne sa začala svätá omša, ktorú slávi sám pápež. Katolícka cirkev na Slovensku si dnes pripomína sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. Tento deň je tiež štátnym sviatkom.

9:48 V Šaštíne vidieť aj ľudí z iných krajín, napríklad z Ukrajiny, Mexika, Talianska a samozrejme Česka. Pred začiatkom podujatia dobrovoľníci rozdávali návštevníkom spevníky a zbor s veriacimi trénoval spievanie žalmov. Omša sa má začať o 10.00.

9:37 Pápež vynechal naplánované stretnutie s biskupmi v Šaštínskej bazilike a za potlesku a zvuku zvonov zdraví veriacich.

9:33 Papamobil jazdí medzi sektormi a pápež víta veriacich. Hoci mali byť sektory o 9.00 uzavreté na bránach stoja ešte zhruba dve tisícky ľudí.

VIDEO: Pápež František prichádza v Papamobile do Šaštína
Video

9:10 Svätý Otec František prišiel do Šaštína. Ide o posledný deň jeho apoštolskej cesty na Slovensku. Pred svätou omšou, na ktorej odznie homília od hlavy katolíckej cirkvi, sa stretne ešte s biskupmi.

VIDEO: Takto videli veriaci pápeža z davu.
Video

Svätá omša je naplánovaná so začiatkom o 10.00 h. Aktuálne sú v Šaštíne už desaťtisíce pútnikov.

Ľudia sú pripravení na stretnutie s pápežom v...
Ľudia sú pripravení na stretnutie s pápežom v...
+10Ľudia sú pripravení na stretnutie s pápežom v...

Slávnosť sa bude konať v latinskom jazyku. Jednotlivé čítania a čítanie z Evanjelia podľa Lukáša bude prednášané po slovensky. Modlitba veriacich bude po slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky a rómsky, nasledovať bude požehnanie rodín. Na záver svätej omše pozdraví pápeža bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a ľud pozdraví aj Svätý Otec.

9:00 Jednotlivé sektory, ktoré boli mimoriadne otvorené do 9:00, uzavreli.

8:24 Diaľnicu D2 v úseku od Bratislavy po Kúty uzavreli pre presun pápeža.

8:00 Práve na sviatok Sedembolestnej Panny Márie zavŕši svoju štvordňovú návštevu na priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne. Od skorého rána sem prichádzajú tisícky pútnikov. Od stretnutia očakávajú povzbudenie a tešia sa, že uvidia hlavu katolíckej cirkvi naživo. Slovensko pápež navštívil po takmer 20 rokoch. Naposledy tu bol pápež Ján Pavol II. v rokoch 1990, 1995 a 2003.

VIDEO: Takto sa veriaci schádzajú v Šaštíne.

Video

Pápežov program začína modlitebným stretnutím s biskupmi a následne o 10. hodine začne omša. Návšteva sa končí o 13:45 kedy odletí naspäť do Ríma. Rozlúčkový ceremoniál sa uskutoční na bratislavskom letisku.

Na podujatie sa podľa organizátorov zaregistrovalo približne 45-tisíc účastníkov, z toho 437 hendikepo­vaných, 5 981 detí a 2 629 cudzincov. S organizáciou pomáha 1 432 dobrovoľní­kov, organizátorov a dodávateľov je 464. Na podujatie v Šaštíne sa zároveň registrovalo 757 kňazov.

VIDEO: Atmosféra v Šaštíne.
Video

Na viacerých cestách do Šaštína sa tvoria kolóny a premávka je zhustená. Veriaci mali byť v sektoroch najneskôr o ôsmej, no mnohí si príchod nechali na poslednú chvíľu a v okolí Šaštínskej Baziliky Sedembolestnej Panny Márie autá postupujú krokom. Preto organizátori umožnia vstup do sektorov až do 9.00 h.

Video

V súvislosti s omšou v Šaštíne treba počítať so zdržaním na príjazdových cestách. Zhustená premávka je v týchto chvíľach najmä zo smeru od Senice. Polícia odporúča využiť iné príjazdové trasy.

„Od Holíča na Petrovu Ves, od Kútov na obec Čáry. Od Trnavy využiť cestu cez Bukovú, Prievaly, Plavecký Mikuláš, Lakšársku Novú Ves a Borský Mikuláš. Od Malaciek odporúčame použiť aj cestu v smere Sekule, Borský Svätý Jur a Šaštín – Stráže,“ uviedla polícia.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #pápež František #cirkev #Šaštín #Sedembolestná Panna Mária