Po ťažkej chorobe zomrel otec prezidentky Čaputovej

Vo veku 79 rokov zomrel otec prezidentky SR Zuzany Čaputovej, Štefan Strapák. Podľahol dlhej a ťažkej chorobe. Informoval o tom Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

15.09.2021 14:08 , aktualizované: 20:09
čaputová, strapák Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová so svojim otcom Štefanom Strapákom.
debata

„Kancelária prezidenta SR s hlbokým zármutkom oznamuje, že po dlhej a ťažkej chorobe zomrel dnes, doma a v pokoji, vo veku 79 rokov, otec prezidentky SR Zuzany Čaputovej, pán Štefan Strapák,“ spresnil Strižinec.

Prezidentka sa symbolicky so svojim otcom rozlúčila na bratislavskom letisku v deň, keď sa lúčila s pápežom Františkom. Čaputová to uviedla na sociálnej sieti.

„Dnes som sa rozlúčila na letisku so Svätým Otcom. V duchu som ale so slzami kývala aj tomu svojmu. V pondelok ešte vnímal, keď som mu povedala, že mu pápež požehnal. Odišiel v pokoji, doma, v starostlivosti rodiny. Ďakujem za všetko, oci. V mene celej rodiny ďakujem za všetku prejavenú sústrasť,“ napísala Čaputová.

Prezidentka z tohto dôvodu upravila svoj pracovný program na najbližšie dni. „V tejto súvislosti prosíme médiá a verejnosť, aby v tejto ťažkej chvíli rešpektovali súkromie prezidentky, jej najbližšej rodiny a ostatných pozostalých,“ dodal hovorca.

Úprimnú sústrasť nad stratou otca vyjadrili Čaputovej na sociálnej sieti viaceré politické strany. „Hnutie vyjadruje úprimnú sústrasť pani prezidentke a celej rodine, prajeme im veľa síl, aby sa vyrovnali s touto obrovskou stratou,“ uviedlo hnutie Sme rodina. Ľútosť nad stratou vyjadrilo prezidentke a jej rodine aj hnutie OĽANO. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť pani prezidentke aj pozostalej rodine a blízkym,“ doplnil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

Úprimnú sústrasť vyjadrila medzi prvými aj strana Smer. „Smrť rodiča je obrovskou stratou, ktorá hlboko zasiahne každého človeka. Prajeme pani prezidentke veľa síl, aby sa dokázala vyrovnať s touto nesmiernou stratou,“ uviedla strana. Ľútosť vyjadrila aj europoslankyňa Monika Beňová (Smer). Tá vyjadrila svoju spoluúčasť a prezidentke popriala veľa síl v jej žiali za blízkou osobou.

„Vyslovujem úprimnú sústrasť pani prezidentke v súvislosti s úmrtím jej otca. Sú to ťažké chvíle, keď nás opúšťajú tí, ktorí nás viedli po dlhé roky životom,“ uviedol predseda strany Hlas Peter Pellegrini vo svojom statuse na sociálnej sieti. Verí, že aj za pomoci najbližších sa prezidentke podarí prekonať túto vážnu stratu.

Ku kondolencii prezidentke sa pripojila aj mimoparlamentná strana SNS. „V živote sú chvíle, keď sa zastaví čas. Rodičia sú našou najväčšou oporou v živote. Strata blízkeho človeka je veľkou ranou. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť aj celej rodine Čaputovcov,“ uviedla SNS.

pápež František Čítajte viac Pápež sa stretol aj s Hegerom a Kollárom, od prezidentky dostal tri dary
debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Zuzana Čaputová