Talianska vláda schválila povinné covid pasy na všetkých pracoviskách

Zamestnanci, ktorí budú chodiť v Taliansku do práce bez "zeleného pasu", budú podľa návrhu nového opatrenia po piatich dňoch dočasne vykázaní z pracoviska bez vyplatenia mzdy.

16.09.2021 06:15 , aktualizované: 23:12
covid pas koronavírus Foto: ,
Kontrolovanie green pasu na škole v Ríme.
debata (99)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:12 Slováci zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 sa k tretej dávke vakcíny stavajú pozitívne. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na Hrane televízie Joj.

Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Viac ako dve tretiny Slovákov by sa nechali preočkovať treťou dávkou vakcíny

22:55 Očkovacia lotéria sú vyhodené peniaze, ktoré mali byť použité inak. Uviedla to predsedníčka Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková v politicko-diskusnej relácii Na hrane televízie Joj. Cigániková priznala, že lotéria zvýšeniu zaočkovanosti vôbec nepomohla, počet očkovaných naďalej klesá.

„Ukázalo sa presne to, čoho sme sa báli, že ten efekt bude žiadny,” uviedla Cigániková. Podľa jej slov z prieskumov vychádza, že ľudia sú zle informovaní a majú obavy a zároveň to, že Slováci viac veria lekárom ako politikom. Preto by mali byť financie pridelené skôr do očkovacích centier, respektíve priamo k lekárom do terénu. Tak, aby ľudia dostávali informácie najmä od osôb, ktorým dôverujú.

22:15 Do firiem a na podujatia v Rumunsku bude možné vstupovať len s covid pasom. Oznámili to vo štvrtok tamojšie úrady. Týkať sa to bude tých oblastí, v ktorých priemerný počet ochorení COVID-19 za 14 dní bude na úrovni tri prípady na tisíc obyvateľov. V takejto situácii bude nutné v reštauračných zariadeniach, na súkromných podujatiach či na športoviskách predložiť covid pas na základe vakcinácie alebo negatívneho výsledku testovania alebo na základe potvrdenia o prekonaní ochorenia.

Napriek predkladaniu covid pasov však bude možné kapacitu reštaurácií využívať len na 50 percent. Kapacitu športovísk budú môcť využívať len na 30 percent a kapacitu kín či koncertných sál na 50 percent. Na svadbách a krstinách bude môcť byť maximálne 200 ľudí.

Rumunsko za uplynulý deň nahlásilo 4441 nových infekcií koronavírusom. Za necelý mesiac denný počet nákaz vzrástol desaťnásobne. Rumunsko, ktoré má 19 miliónov obyvateľov, má v rámci Európskej únie jednu z najnižších mier zaočkovanosti. Vakcinovaných je len 27 percent obyvateľov. Doteraz v krajine celkovo zaznamenali 1,1 milióna infekcií koronavírusom a 35 286 úmrtí na COVID-19.

20:10 Vláda talianskeho premiéra Maria Draghiho vo štvrtok jednomyseľne odhlasovala povinné covid pasy na všetkých pracoviskách. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na svoje zdroje. Povinnosť mať covid pas pri vstupe na pracovisko začne platiť od 15. októbra a bude trvať do konca tohto roka, uviedli zdroje. Vyžadovať sa bude od pracovníkov a neplatených dobrovoľníkov v súkromnom aj verejnom sektore, dodali zdroje.

Zamestnanci, ktorí budú chodiť do práce bez „zeleného pasu“, budú po piatich dňoch dočasne vykázaní z pracoviska bez vyplatenia mzdy – tak znie návrh nového opatrenia. Ľudia, ktorí sa budú vyhýbať kontrolám covid pasov, riskujú pokuty vo výške 600 až 1500 eur. Ľudia si budú môcť dať urobiť test na koronavírus v lekárňach za zníženú cenu.

„Zelené certifikáty“ alebo covid pasy ukazujú, že človek je zaočkovaný proti koronavírusu, prekonal ochorenie COVID-19 alebo má negatívny test nie starší než dva dni.

19:17 Čínski zdravotnícki predstavitelia vo štvrtok oznámili, že v najľudnatejšej krajine sveta úplne zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 viac ako miliardu ľudí, čo predstavuje 72 % z jej 1,4-miliardovej populácie. Ako uviedol hovorca čínskej Štátnej zdravotníckej komisie Mi Feng, do stredy bolo podaných 2,16 miliardy dávok vakcín a 1,01 miliardy osôb bolo úplne zaočkovaných.

Oznámenie prišlo v období, keď Čína bojuje s novým ohniskom delta variantu koronavírusu v juhovýchodnej provincii Fu-ťien, kde v priebehu ostatných šiestich dní potvrdili 200 prípadov. V snahe zabrániť šíreniu vírusu úrady uzatvorili postihnuté oblasti, zatvorili školy a zábavné zariadenia a obmedzili cestovanie mimo provinciu.

18:22 V Anglicku začali vo štvrtok podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu zdravotným a sociálnym pracovníkom v prvej línii. Národná zdravotná služba (NHS) ju ponúkne ďalej ľuďom starším ako 50 rokov, ľuďom v opatrovateľských domovoch a zraniteľným osobám vo veku od 16 do 49 rokov. Informovala o tom na webe spravodajská stanica Sky News. Treťou, posilňujúcou dávkou vakcíny sa v Británii budú môcť dať zaočkovať ľudia, ktorým podali druhú dávku vakcíny pred najmenej šiestimi mesiacmi.

Tento krok prichádza napriek výzvam Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá apelovala na bohaté krajiny s veľkými zásobami očkovacích látok proti koronavírusu, aby do konca roka nepokračovali v preočkovávaní ďalšími dávkami a vakcíny sprístupnili pre chudobnejšie krajiny.

17:50 Policajti za minulý týždeň zistili 23 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény a 78 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok. Skontrolovali takmer 35 000 osôb. Informuje o tom Polícia SR na svojom profile na sociálnej sieti.

Policajti v období od 6. do 12. septembra zároveň uložili 38 pokút za 3145 eur a 36 prípadov postúpili na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva. Zároveň bolo napomenutých 17 osôb. Kontroly vykonalo v rámci bežného výkonu služby takmer 13 000 policajtov.

Od začiatku roka do 12. septembra policajti riešili celkovo 66 455 priestupkov a deliktov. Napomenutím vybavili 8064 prípadov, uložili 49.859 pokút, postúpili 6003 prípadov a v riešení je 2529 prípadov.

16:35 Rakúsko hlásilo za uplynulých 24 hodín 2198 nakazených koronavírusom a 14 úmrtí. Počet obetí ochorenia COVID-19 je dvojnásobne vyšší než v stredu, resp. pred týždňom, informuje agentúra APA s odvolaním sa na štvrtkové údaje rezortu zdravotníctva vo Viedni. Momentálne je hospitalizovaných 822 ľudí, 202 z nich na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Za týždeň pribudlo na JIS 14 pacientov. Sedemdňová incidencia sa pohybuje na úrovni 162,5 prípadu na 100.000 obyvateľov.

Za týždeň sa počet obetí covidu zvýšil o 48. Od začiatku pandémie v Rakúsku zomrelo 10.870 ľudí a 718.091 sa vírusom nakazilo. Uzdravilo sa 684.548 osôb. Počet aktívnych prípadov nákazy stúpol o 607 na 22.673

14:22 Tisícky zdravotníkov vo Francúzsku dočasne prepustili zo zamestnania, pretože sa nedali zaočkovať proti koronavírusu pred vypršaním lehoty stanovenej do 15. septembra. Uviedol to vo štvrtok francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorého citovala agentúra AFP.

„Včera (v stredu) bolo v zdravotníckych strediskách a na klinikách upovedomených o dočasnom prepustení asi 3000 zamestnancov, ktorí ešte neboli zaočkovaní,“ povedal Véran pre rozhlasovú stanicu RTL. Dodal, že „niekoľko desiatok“ z nich radšej podalo výpoveď, než by sa dali zaočkovať. Véran však zároveň podotkol, že vo Francúzsku je celkovo až 2,7 milióna zdravotníckych pracovníkov a „pokračovanie zdravotnej starostlivosti je tak zabezpečené“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dal personálu v nemocniciach, domovoch dôchodcov a požiarnych službách v júli ultimátum, aby sa do 15. septembra zaočkovali aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Zaočkovať sa však zdráhalo najmä veľa zdravotných sestier, pričom ako dôvod uvádzali obavy v súvislosti s bezpečnosťou alebo účinnosťou vakcinácie. To predstavovalo riziko, že očkovacia kampaň vo Francúzsku by sa mohla zastaviť, konštatuje AFP.

Francúzsky úrad verejného zdravotníctva minulý týždeň uviedol, že zaočkovať sa ešte musí zhruba 12 percent nemocničného personálu a šesť percent lekárov v súkromných ambulanciách.

Obe dávky očkovacej látky proti koronavírusu dostalo už približne 70 percent Francúzov. Vakcíny sú v krajine dostupné pre všetkých obyvateľov nad 12 rokov. Až 74 percent však dostalo len prvú dávku. Podľa AFP by takéto čísla mohli znamenať, že veľa ľudí sa aj napriek neobmedzenému prístupu k vakcínam nechce dať očkovať. Vakcíny pomohli Francúzsku obmedziť „štvrtú vlnu“ nákazy, ktorú zažíva s menej než 2000 pacientmi na jednotkách intenzívnej starostlivosti denne. Véran však uviedol, že je „príliš skoro“ na uvažovanie o zrušení preukazovania sa zdravotnými preukazmi. „Stále je zhruba 10 000 nových prípadov denne – pandémia sa neskončila,“ upozornil. Francúzske ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 79 nových úmrtí na COVID-19. Ochoreniu podľahlo v krajine celkovo už 115 829 ľudí.

13:40 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok informoval, že ľudia z okolia prezidenta Vladimira Putina, ktorí ochoreli na covid, sa nakazili preto, že neboli včas preočkovaní. Dodal, že takmer všetci nakazení majú asymptomatickú alebo miernu formu ochorenia COVID-19. Agentúra Interfax dodala, že podľa Peskova boli takmer všetci nakazení z Putinovho okolia zaočkovaní už dávnejšie, takže im klesli protilátky a keďže sa včas nepreočkovali, nakazili sa.

Putin vo štvrtok uviedol, že predtým, než nastúpil do karantény, mali pozitívny výsledok testu na koronavírus desiatky ľudí z jeho blízkeho okolia. Podľa vyjadrenia Peskova ide predovšetkým o zamestnancov, ktorí zaisťujú Putinovu bezpečnosť, majú na starosti chod jeho úradu a jeho komfort pri práci.

Ruský prezident je v karanténe od utorka. Zároveň sa dal otestovať na prítomnosť koronavírusu, avšak s negatívnym výsledkom. Vyjadril tiež presvedčenie, že ho voči vírusu ochráni ruská vakcína, ktorou je zaočkovaný. Šesťdesiatosemročný Putin koncom júna – po niekoľkých mesiacoch dohadov – informoval verejnosť, že je proti koronavírusu zaočkovaný vakcínou Sputnik V. Druhú dávku tejto vakcíny dostal v apríli tohto roka.

Rusko patrí medzi krajiny najviac postihnuté pandémiou koronavírusu, pričom podľa bilancie agentúry AFP má piaty najvyšší počet zaznamenaných prípadov. Táto krajina napriek dobrému prístupu k očkovacím látkam musí bojovať o udržanie nákazy pod kontrolou. Nezávislé prieskumy pritom ukazujú, že väčšina Rusov sa proti koronavírusu neplánuje dať zaočkovať.

13:19 V univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach je momentálne hospitalizovaných 43 COVID pacientov, 93 percent z nich nie je zaočkovaných. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Košice Monika Krišková. „Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených osem ťažko chorých, ďalší deviati na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) potrebujú neinvazívny vysokoprietokový kyslík. Vzhľadom k rýchlosti šírenia ochorenia COVID-19 považujeme za nevyhnutné prijať nové opatrenia, ktorými posilníme ochranu zdravia a bezpečnosť pacientov, ale aj našich zdravotníkov,“ povedal generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik.

Každý, kto vstupuje do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice musí mať prekryté dýchacie cesty respirátorom bez výdychového ventilu FFP2. Oddnes zároveň v druhej najväčšej nemocnici na Slovensku obmedzili voľný pohyb osôb na minimum. Nové opatrenia a usmernenia pre pacientov vychádzajú z aktuálneho COVID automatu pre červený stupeň.

lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Koncom septembra rátame s tritisíc nakazenými denne

12:24 Pätina Nemcov sa stavia odmietavo k zvýhodneniu očkovaných proti COVIDU-19 a vyliečených z tejto choroby. Nie je podľa nich dobré, aby sa na osoby s imunitou nevzťahovali obmedzenia kontaktu a pohybu a aby títo ľudia mohli na rozdiel od ostatných voľne chodiť do reštaurácií, hotelov či na športové a kultúrne akcie. Podľa agentúry DPA to vyplýva z najnovšieho prieskumu, ktorý zverejnil hamburský Opaschowského inštitút pre výskum budúcnosti (Oiz).

Zo sondáže vyplýva, že výsady pre očkovaných a uzdravených odmietajú hlavne mladí (25 percent) a slobodní (28 percent) ľudia. Nižšie percento odmietania je medzi rodinami so staršími deťmi a ľuďmi na vidieku (v oboch prípadoch okolo 15 percent).

Podľa výskumníka Horsta Opaschowského možné na základe výsledkov prieskumov usudzovať, že neočkovaní a odporcovia očkovania sa proti obmedzovaniu svojich slobôd v dôsledku pandémie budú naďalej brániť. „Za stabilnými 20 percentami odmietačov sa zrejme schováva mnoho ľudí nespokojných so súčasnou politikou, ktorí sa cítia byť na strane porazených súčasnej krízy a vyvolávajú sociálne konflikty a napätie v spoločnosti,“ domnieva sa Opaschowski

Niektoré spolkovej krajiny uplatňujú alebo sa chystajú uplatňovať široko diskutované pravidlo, podľa ktorého majitelia reštaurácií a ďalších podnikov sami rozhodujú, či budú vpúšťať iba očkovaných hostí a hostí, ktorí sa uzdravili z COVIDU-19. Ak sa pre takzvaný „2G model“ rozhodnú, nebudú pre návštevníkov platiť žiadne ďalšie reštrikcie. Keď budú naďalej vpúšťať aj neočkovaných, budú sa všetci hostia musieť preukazovať certifikátom o očkovaní, negatívnym testom na COVID-19 alebo dokladom o prekonaní choroby.

V Nemecku sa debatuje aj o tom, že by neočkovaní prestali mať nárok na náhradu príjmu počas nariadenej karantény.

11:38 Nové dáta z rozsiahlej klinickej štúdie spoločnosti Moderna týkajúce sa jej očkovacej látky proti koronavírusu ukazujú, že účinnosť vakcíny s narastajúcim časom klesá. Oznámila to v stredajšom tlačovom vyhlásení firma Moderna Inc. Podľa výrobcu to znamená, že potrebná je i tretia, podporná dávka, píše agentúra Reuters.

Viaceré nedávne štúdie naznačovali, že vakcína od Moderny s pribúdajúcim časom vykazuje lepšiu účinnosť v porovnaní s očkovacou látkou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Podľa expertov to zrejme súviselo s mierne dlhším intervalom medzi prvou a druhou dávkou, ako aj s väčším množstvom účinných látok. Obe vakcíny sú podľa výsledkov tretej fázy testov mimoriadne účinné v súvislosti s ochranou pred chorobou COVID-19.

Zo stredajšej – dosiaľ nerecenzovanej – štúdie však vyplýva, že u ľudí zaočkovaných zhruba pred 13 mesiacmi sa v porovnaní s osobami, ktorí dostali vakcínu pred ôsmimi mesiacmi, objavila vyššia miera nákazy. Na testoch sa zúčastnilo 14 000 dobrovoľní­kov zaočkovaných od júla do októbra 2020 a 11 000 ľudí, ktorí boli pôvodne v skupine dostávajúcej len placebo a vakcínu im podali v termíne od vlaňajšieho decembra do marca 2021.

Autori štúdie zaznamenali 88 prípadov nákazy u ľudí, ktorí boli zaočkovaní len nedávno, a 162 prípadov u tých, čo dostali vakcínu vlani. Vážnych prípadov – čo je hlavný znak hodnotenia klesajúcej ochrany – evidovali však len 19.

Moderna požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie tretej dávky svojej vakcíny proti covidu 1. septembra.

Moderna takisto poukázala na dve štúdie, ktoré dokazujú, že jej vakcína zaisťuje dlhodobú ochranu voči vážnemu priebehu ochorenia. V štúdii kalifornskej spoločnosti Kaiser Permanente vykonanej v dobe šírenia nákazlivého variantu delta vedci zistili, že vakcína mala účinnosť 87 percent vzhľadom na zabránenie diagnóze a 96 percent ohľadne vyhnutia sa hospitalizácii s covidom. Výskumníci analyzovali dáta viac ako 352 000 ľudí zaočkovaných oboma dávkami vakcíny a rovnaký počet nezaočkovaných jednotlivcov v podobnom veku a s podobnými rizikovými faktormi.

Spoločnosť pripomenula i štúdiu Centra na kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) zverejnenú minulý týždeň, ktorá sa zaoberala dátami týkajúcimi sa vyše 32 000 návštevníkov stredísk urgentnej starostlivosti, pohotovosti a nemocníc v deviatich štátoch USA a väčších mestách. Z výsledkov vyplynulo, že vakcína od Moderny mala 95-percentnú účinnosť v prevencii hospitalizácie pri všetkých vekových skupinách. Vakcína od Pfizer/BioNTech dosiahla úspešnosť 80 percent a od firmy Johnson & Johnson 60 percent.

11:25 Od pondelka budú podľa COVID automatu v zelenej farbe, teda v stupni monitoringu, už len štyri okresy. Jeden bude v bordovej už od zajtra.

SR Bratislava koronavírus demonštráciea očkovanie BAX Čítajte viac Zelené Slovensko je minulosťou, okresy budú už aj bordové

10:32 V Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách nákazu novým druhom koronavírusu 458 osobám. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli za tento čas štyria ľudia, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gv.hu.

Počet infikovaných vírusom SARS-CoV-2 stúpol od vypuknutia pandémie na 816 680 a počet obetí na 30 118. Z covidu sa zotavilo 779 433 ľudí.

Aktuálne je nakazených 7129 osôb. V maďarských nemocniciach ošetrujú 343 covidových pacientov, z ktorých 40 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 3931 osôb.

10:05 V stredu odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 370 nakazených, celkovo ich laboratóriá vyhodnotili 4 067. Počet hospitalizovaných sa nezmenil.

koronavírus, testovanie, Markovce Čítajte viac Na Slovensku pribudlo 370 prípadov nákazy koronavírusom

9:48 Ruský prezident Vladmir Putin vo štvrtok uviedol, že predtým, než nastúpil do karantény, mali desiatky ľudí z jeho blízkeho okolia pozitívny test na koronavírus. Informuje o tom agentúra AFP.

„Ako viete, prípady koronavírusu sa objavili v mojom blízkom okolí. Nie len jeden alebo dvaja ľudia, ale niekoľko desiatok osôb,“ povedal Putin prostredníctvom videospojenia na schôdzke Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), ktorá sa koná v tadžickej metropole Dušanbe.

9:23 Pápež František si láme hlavu nad tým, prečo toľko ľudí, vrátane niektorých kardinálov rímskokatolíckej cirkvi, odmietlo očkovanie proti COVIDU-19. Povedal to novinárom počas letu zo Slovenska do Vatikánu, píše agentúra AP. Ľudstvo pritom podľa pápeža malo v minulosti k vakcinácii dobrý vzťah a očkovanie malých detí proti osýpkam a obrne tiež obvykle nikto nespochybňuje.

Sám František je proti kovidu očkovaný vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech a očkovanie už skôr podporoval. Ani tentoraz nemenoval žiadne konkrétne prípravky či firmy. Niektorí ľudia podľa neho mohli váhať, pretože bolo k dispozícii mnoho vakcín, z ktorých niektoré boli „len o málo účinnejšie ako destilovaná voda“, uviedol podľa AP pápež. Odmietnuť vakcínu je podľa neho „samovražda“.

Poznámkou o „odmietačoch“ očkovania narážal zrejme na amerického kardinála Raymonda Burkeho. Ten sa dlhodobo vyjadroval proti očkovaniu, pred mesiacom sa chorobou COVID-19 nakazil a musel byť hospitalizovaný. S dýchaním mu pomáhal pľúcne ventilátory.

6:15 Všetci diplomati, ktorí sa budúci týždeň zúčastnia na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, budú musieť predložiť doklad o zaočkovaní proti covidu. Potvrdilo to v stredu vedenie mesta, informuje agentúra AFP.

Delegáti musia byť zaočkovaní, aby mohli vstúpiť do rokovacej sály, uviedol úrad newyorského starostu v liste adresovanom predsedovi VZ OSN s dátumom 9. septembra. Zaočkovanie bude podľa listu vyžadované aj vtedy, ak budú chcieť jesť alebo cvičiť vo vnútorných priestoroch.

V New Yorku od pondelka platí povinnosť predložiť potvrdenie o zaočkovaní najmenej jednou dávkou vakcíny v prípade mnohých aktivít vo vnútorných priestoroch vrátane reštaurácií a zábavných podnikov, píše AFP.

List podpísaný zdravotníckym komisárom mesta New York tiež pripomína diplomatom, že štát New York vyžaduje od každého nosenie rúšok vo verejnej doprave. Samotné mesto okrem toho „dôrazne odporúča“ nosenie rúšok vnútri bez ohľadu na to, či bol niekto zaočkovaný.

Všeobecná rozprava 76. zasadnutia VZ OSN, na ktorej sa zúčastnia vysokí predstavitelia členských krajín svetovej organizácie, sa začína budúci utorok a potrvá do ďalšieho pondelka.

Vlani prebehla virtuálne vzhľadom na pandémiu koronavírusu, tento rok pôjde o podujatie s osobnou i „hybridnou“ účasťou delegátov.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus