Dokazovanie ukončili. Už v piatok si Kováčik možno vypočuje verdikt

Dokazovanie v procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom je ukončené. Uviedla to sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská. V piatok budú prednesené záverečné reči a je možné, že padne už aj verdikt. Kováčik je obžalovaný z viacerých trestných činov

16.09.2021 11:00 , aktualizované: 18:23
zeman, kováčik Foto: ,
Matej Zeman počas pojednávania s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.
debata (24)

Súd odmietol vykonať dôkazy, ktoré navrhol Kováčik. „Ide o návrhy, ktoré smerujú k objasňovaniu okolností, ktoré súd vyhodnotil ako nepodstatné pre toto trestné konanie,“ uviedla samosudkyňa s tým, že ďalšie návrhy považuje aj za nadbytočné.

Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora navrhovala vypočuť viacero svedkov. Medzi nimi aj prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka, ktorý podal obžalobu. Tiež navrhovala vypočuť štvoricu osôb, ktorá čelí obžalobe pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny takáčovcov. Žiadala aj konfrontáciu medzi Kováčikom a takáčovcom Matejom Zemanom, tiež vykonanie ďalších listinných dôkazov.

Bývalý člen takáčovcov Csaba Dömötör, odsúdený v inej veci za krivú výpoveď, vo štvrtok na súde uviedol, že nemá nič spoločné s údajným poskytnutím úplatku pre Kováčika. Za ten mal vybaviť nepodanie sťažnosti voči prepusteniu bývalého bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Vyplýva to z výpovede Zemana pred ŠTS. S Dömötörom bol naposledy v kontakte v polovici júla.

Zeman potvrdil, že aj Dömötör bol členom zločineckej skupiny takáčovcov. V skupine mal vystriedať viacero pozícií, pričom neskôr začal pracovať v súkromnej bezpečnostnej službe Zemana. „Dával som mu pokyny, zadával som mu úlohy, vždy keď bolo potrebné niečo vybaviť. Tiež mi robil šoféra, keď som potreboval niekam odviezť. Bolo to medzi nami ako medzi šéfom a zamestnancom,“ spresnil.

Na poslednom vzájomnom stretnutí v polovici júla sa bavili spolu o trestných konaniach. Dömötör mu mal uviesť, že je predvolaný na výsluch v kauze Kováčika, čo oboch prekvapilo. „Pokiaľ išlo o vyšetrovanie zločineckej skupiny takáčovcov, povedal som mu len, že má uvádzať všetko, čo vie, keď chce spolupracovať s OČTK a priznať sa ku svojej trestnej činnosti,“ dodal.

Zeman vypovedal pred ŠTS v rámci procesu s Kováčikom už v júli. Aj vtedy uviedol, že mal odovzdať úplatok pre bývalého špeciálneho prokurátora. Kováčik mal v júli 2017 zabezpečiť nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku z väzby. Podľa obžaloby mal za to inkasovať 50 000 eur. Zeman je v súčasnosti väzobne stíhaný a obvinený v inej trestnej veci pre údajné manipulovanie výpovedí svedkov.

Na zoznámenie s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom si Zeman nepamätá. Poznajú sa od roku 2012 alebo 2013, keď pracoval v súkromnej bezpečnostnej službe. „Vzájomne sa nám krížili cesty pri rôznych verejných obstarávaniach a súťažiach,“ poznamenal. Makó ešte skôr vypovedal, že mal Kováčikovi odovzdať 50.000 eur.

Obhajoba upozornila, že Zeman sa počas výsluchu opakovane otáčal smerom k prokurátorovi, udržiaval s ním očný kontakt a krútil hlavou. Samosudkyňa takéto správanie nespozorovala.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #Matej Zeman