Kollár ukončil rokovanie skôr, poslanci budú pokračovať v piatok

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) ukončil štvrtkové rokovanie parlamentu o niečo skôr. Zvyčajne plénum rokuje do 19. hodiny. Poslanci sa vrátia do lavíc v piatok ráno.

16.09.2021 13:47 , aktualizované: 18:05
parlament Foto: ,
Atmosféra v pléne parlamentu.
debata (7)

Kollár v prvý deň 40. schôdze NR SR prerušil rokovanie skôr ako zvyčajne. O niektorých návrhoch zákonov plénum nemohlo rokovať pre neprítomnosť predkladateľov. V sále sa pritom nachádzalo len zopár poslancov. Viacero bodov bolo zároveň termínovaných na iný dátum.

Parlament vo štvrtok odštartoval 40. schôdzu. Poslanci prešli viaceré návrhy zákonov z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ale aj niektoré body rezortu spravodlivosti.

Parlament dnes posunul do druhého čítania niekoľko noviel zákonov. Cieľom návrhu zákona o obchodnom registri je zavedenie automatizovaného doplnenia identifikačných údajov o osobách v určitom právnom postavení bez potreby podania návrhu na zápis údajov do obchodného registra, a to spôsobom využitia hodnôt referenčných údajov, takzvaným stotožnením. Novela má tiež za cieľ podať samostatný bezplatný návrh na zápis, ktorým sa výlučne dopĺňajú identifikačné údaje o osobách v určitom právnom postavení, teda bez súdneho poplatku.

Vojenské hodnosti by viac nemali získavať verejní funkcionári

V povyšovaní do vojenskej hodnosti majú nastať zmeny. Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o brannej povinnosti, zákona o vojnových veteránoch a zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Cieľom novely je upraviť povyšovanie do vojenskej hodnosti vojaka v zálohe a vymenúvanie do vojenskej hodnosti alebo povyšovanie do vojenskej hodnosti profesionálneho vojaka vo výslužbe a vojnového veterána.

remišová, heger, matovič, krajniak Čítajte aj Vznikne komisia na obnovu dôvery v štát. Heger: Musíme vypudiť mafiu

„Na základe poznatkov z aplikačnej praxe, keď boli verejní funkcionári vymenovaní alebo povýšení bez náležitého zdôvodnenia alebo v súvislosti s výkonom ich verejnej funkcie aj o niekoľko hodností a v snahe zabrániť takémuto konaniu v budúcnosti, sa navrhuje, aby takto oceňovaný vojak vo výslužbe alebo vojnový veterán nebol verejný funkcionár,“ konštatuje sa v dôvodovej správe návrhu zákona.

Do druhého čítania prešiel tiež návrh zákona o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky. Cieľom návrhu zákona je upraviť a zjednotiť procesnú úpravu disciplinárneho konania vo veciach sudcov, prokurátorov, notárov a súdnych exekútorov pred najvyšším správnym súdom. Zároveň odstraňuje súčasný stav disciplinárnych konaní.

Schôdza sa začala minútou ticha

V úvode schôdze vystúpil podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer), ktorý ocenil osobnosť zakladateľa Smeru a dlhoročného poslanca Ivana Vargu, ktorý zomrel v utorok (14. 9.). Parlament si ho uctil minútou ticha.

Plénum na schôdzi definitívne nerozhodne o návrhu zákona, ktorým sa má podporiť výstavba štátnych nájomných bytov. Rokovanie o tomto bode presunuli na schôdzu so začiatkom 19. októbra. Požiadal o to predkladateľ návrhu, poslanec Miloš Svrček (Sme rodina).

varga Čítajte viac Zomrel jeden zo zakladajúcich členov Smeru

„Dôvodom sú predovšetkým stále prebiehajúce a neukončené rokovania k pripomienkam zo strany dotknutých subjektov, ktoré boli predložené v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Verím, že v najbližších dňoch sa sfinalizuje konečný obsah návrhu zákona, ktorý bude prijateľný pre všetky dotknuté strany,“ priblížil Svrček pre TASR.

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania je už v druhom čítaní. Podľa neho výstavba nových nájomných bytov, ktorých nájom by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 % lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov, by mala byť systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv.

Staronový poslanec

Vojtech Tóth (OĽANO) sa vrátil do poslaneckých lavíc. V úvode 40. schôdze zložil opätovne poslanecký sľub. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života,“ znie sľub. Poslanec ho potvrdzuje slovom „sľubujem“ a podpisom.

zväčšiť Vojtech Tóth druhýkrát zložil sľub ako poslanec. Foto: Martin Martiš, Pravda
tóth Vojtech Tóth druhýkrát zložil sľub ako poslanec.

Do pléna sa Tóth vracia po tom, ako sa mandátu vzdal Jozef Bubnár, ktorý bol zvolený za hnutie OĽANO. Svoj odchod z parlamentu zdôvodnil zdravotnými problémami, ako aj útokmi na politikov najmä v súvislosti s pandémiou. Ukázal na množstvo jej negatívnych dôsledkov a frustráciu, ktorú si vo veľkej miere podľa neho „odskákali“ politici, vedci či novinári.

Tóth už bol poslancom v tomto volebnom období. Do parlamentu pôvodne nastúpil po tom, ako sa Ján Mičovský (OĽANO) stal ministrom pôdohospodárstva. Po Mičovského demisii mu Tóth uvoľnil miesto v poslaneckých laviciach.

Odloženie Mikulcovho zákona

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zároveň požiadal o preloženie hlasovania v prvom čítaní o návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive na októbrovú schôdzu. Novela hovorí o tom, že doba platnosti zbrojnej licencie by sa mala obmedziť na päť rokov, dosiaľ nebola určená. Zbrojný preukaz by mal naďalej platiť desať rokov, pričom raz za päť rokov sa má preverovať bezúhonnosť a spoľahlivosť držiteľa zbrojného preukazu a podmienka pobytu na území SR. Zmeny majú nastať aj pri kategóriách zbraní.

Poslanec Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) chcel, aby parlament požiadal premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby prišiel bezodkladne informovať NR SR o výsledkoch rokovania Bezpečnostnej rady SR v súvislosti so situáciou v Národnej kriminálnej agentúre, na Úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR a Úrade špeciálnej prokuratúry. Nezaradený poslanec Peter Pellegrini zároveň chcel požiadať vládu, aby o poslaneckom návrhu novely rokovacieho poriadku umožnila rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Oba návrhy parlament odmietol.

eduard heger Čítajte viac Heger zvolal pre situáciu v polícii bezpečnostnú radu

Plénum rovnako odmietlo aj návrhy poslancov Smeru, aby sa do programu schôdze zaradila aj diskusia o zdražovaní cien potravín, stabilizácii verejných financií či o cenách energií.

Definitíva k rozpočtu

Plénum by malo definitívne rozhodnúť o návrhu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý sa už viackrát presúval. Dôvodom sú nezhody medzi koaličnými partnermi. SaS chce presadiť do zákona aj daňovú brzdu, bez toho o návrhu nebude hlasovať.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini stiahol návrh na odvolanie Kolíkovej, na demisiu vyzval premiéra

Poslancov čaká aj vládny návrh zákona, ktorý sa týka plánu obnovy. Parlament by sa mal zaoberať aj novelou zákona o verejnom obstarávaní či návrhom zákona, ktorým sa majú elektronické mýtne systémy v rámci EÚ navzájom prepojiť. Prerokovať by mali tiež správu o finančnej stabilite, ale aj správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti za minulý rok.

Poslanci OĽANO a Sme rodina navrhujú nový zákon o pomoci tehotným ženám. Podľa návrhu chcú vytvoriť podporné opatrenia pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek zase navrhuje zákonom definovať životné partnerstvo, ktoré má byť prístupné pre všetky páry, bez ohľadu na pohlavie osôb, ktoré pár tvoria.

Aj návrh k voľbám

V parlamente sú aj návrhy, ktorými chce opozícia dosiahnuť predčasné voľby. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho chcú zmeniť rokovací poriadok tak, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opäť aj skôr ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách. Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. Smer-SD chce do ústavy doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie NR SR.

Na programe schôdze majú poslanci tiež správy o činnosti Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020. Poslanci by sa mali tiež opäť pokúsiť zvoliť člena Správnej rady TASR.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #schôdza parlamentu