Vznikne komisia na obnovu dôvery v štát. Heger: Musíme vypudiť mafiu

Bezpečnostná rada štátu na svojom štvrtkovom rokovaní schválila vznik špeciálnej komisie na obnovu dôvery v právny štát. Reagovala tak na napätú situáciu v bezpečnostných zložkách krajiny a zatýkanie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry.

16.09.2021 17:05 , aktualizované: 19:37
debata (1000)
Video

Komisia má začať zasadať v pondelok 20. septembra a každý deň má pracovať osem hodín. Jej úlohou je pre vládu a Národnú radu pripraviť návrhy zmien pre fungovania súdov, prokuratúry aj polície.

Kto bude v špeciálnej komisii sedieť a koľko bude mať členov, koaliční partneri nešpecifikovali. V skupine by mali mať zastúpenie súdy, prokuratúry, ministerstvá a ďalšie inštitúcie.

Marian Repa aktual Čítajte viac Boj proti mafii?

„Z orgánov činných v trestnom konaní musíme vypudiť mafiu," povedal premiér Eduard Heger a podotkol, že na tejto iniciatíve je zhoda v celej koalícii.

Šéf kabinetu vyzval „poctivých sudcov, prokurátorov a policajtov, aby bojovali“. „Chcem odkázať všetkým, ktorí v strachu prekračujú zákon, že ich činy budú potrestané,“ dodal Heger.

Bez Mikulca aj SaS

Heger vysvetlil, že po rokovaní bezpečnostnej rady predstúpili pred verejnosť iba zástupcovia koaličných strán. Chýbala však strana Sloboda a solidarita, ktorú v rade zastupuje minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Hovorca SaS Ondrej Šprľák denníku Pravda potvrdil, že zasadnutia rady sa vo štvrtok nezúčastnil Korčok a ani nikto iný zo strany.

Situáciu nevysvetľoval na tlačovke ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý má však ale naďalej dôveru premiéra. „Pod mafiou chápem všetkých ľudí, ktorí si tu vytvorili systém. Teraz ľudia vypovedajú, ako tento systém fungoval. Sú to ľudia, ktorí konajú protizákonne vo svojich funkciách,“ povedal Heger s tým, že nechce byť konkrétnejší.

„Zriaďujeme odbornú pracovnú skupinu, ktorá začne v pondelok rána pracovať. Ich úlohou bude čo najrýchlejšie zanalyzovať, ale aj pripraviť riešenia a návrhy,“ povedal Heger.

NAKA, Národná kriminálna agentúra, polícia Čítajte viac Vojnu v polícii bude riešiť parlament. Na vyšetrovateľov nasadili aj agenta

Minister práce Milan Krajniak, ktorý je zástupcom Sme rodina v rade, dodal, že bezpečnostná rada sa rozhodla zauditovať všetky bezpečnostné zložky krajiny. „Podozrenia, že tu dochádzalo k manipuláciám sú také, že sme sa rozhodli konať,“ vysvetlil minister.

Odborná pracovná skupina by mala mať za cieľ veľmi rýchlo nájsť slabiny v systéme a nastaviť opatrenia tak, aby nedochádzala k podobným chybám.

Krajniak dodal, že panuje veľká zhoda, že sa „nesmie používať dvojaký meter“. „Ak boli nejaké nezákonnosti v minulosti, nikto z nás nesmie pripustiť, aby sme sa im odplácali rovnakým metrom. Zákonnosť je pre mňa aj hnutie Sme rodina prvoradá. Ak platia rovnaké pravidlá pre inšpekciu, NAKA, budúcich aj bývalých vyšetrovateľov, prokuratúru, sudcu, musia byť zákonné,“ vysvetľoval Krajniak.

Podľa neho sa musí prísť na to, či ide o zlyhanie jednotlivcov alebo systémové zlyhanie.

Špičky prelezené korupciou

Vicepremiérka a ministerka Veronika Remišová (za ľudí) vyhlásila, že „Smer tu 12 rokov budoval korupčnú chobotnicu. Niektorí sa priznávajú, že majú zlé svedomie, iní sa priznávajú, lebo chcú pomôcť k očiste spravodlivosti,“ dodala.

Remišová tvrdí, že špičky polície boli „prelezené korupciou“, situáciu na Slovensku prirovnala k boju s mafiou v Taliansku.

polícia, NAKA Čítajte viac Vyhlásenie vyšetrovateľov o obvinení kolegov: Je to omyl alebo úmysel?

„Dnes sú vyšetrovaní ľudia, ktorí 12 rokov boli nedotknuteľní. Majú obrovské prostriedky a teraz ich vyšetrujú. To, čo je úlohou vlády a štátu, je pomôcť, aby systémové zmeny pomohli vystužiť dôveru v štát,“ povedala Remišová.

Matovič hovorí o buchnutí po stole

Líder OĽaNO Igor Matovič dodal, že „Robert Fico s aktívnou pomocou Petra Pellegriniho vyrobili korupčný štát, pokútne obsadzovali bezpečnostné zložky ľuďmi z nitrianskej mafie. Kradli, znásilňovali spravodlivosť a ja osobne som presvedčený, že aj zabíjali,“ vyhlásil Matovič.

„Ich domček z karát sa im už rúti a obávajú sa o vlastnú bezpečnosť, komfort, ktorý si vytvorili a po ktorom túžili,“ pokračoval.

„Títo ľudia majú nakradnuté stovky miliónov,“ uviedol Matovič. „O to vzácnejší sú ľudia, ktorí sa kúpiť nedajú. Osobne som presvedčený, že včera a dnes sa do väzby dostali ľudia, ktorí proti mafii bojujú,“ myslí si Matovič.

kubina Čítajte viac Sudca rozhodoval dva dni. Štyria vyšetrovatelia idú do väzby

Vznik pracovnej skupiny vníma ako „buchnutie po stole“. „Nemôže tu fungovať systém, kde na konci páchatelia budú obeťami,“ podotkol.

Pellegrini: Vyšetrovatelia spolupracovali s mafiou

V reakcii na založenie skupiny líder Hlasu Peter Pellegrini uviedol, že vláda nevie ponúknuť konkrétne riešenia ako ďalej a nevie vysvetliť, prečo skupina elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe.

„Namiesto konkrétneho a razantného rozhodnutia nám opäť ponúka typické ‚matovičovské‘ divadlo nejakých zasadnutí v zrkadlovej sále úradu vlády. Robí tak preto, lebo nevie ponúknuť konkrétne riešenia, ako z toho von. Nevie vysvetliť, prečo skupinka elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Nedokáže vyvrátiť, že ich mnohé vyšetrovania boli zmanipulované a sfalšované. Len dookola omieľa slová o mafii a o tom, ako sa jej musí zbaviť,“ povedal v stanovisku Pellegrini.

Pravdou podľa neho je to, že „práve skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala“.

Predseda Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii uviedol, že bezpečnostná rada chce brať právomoci Generálnej prokuratúre a posilňovať právomoci Úradu špeciálnej prokuratúry. Bývalý trojnásobný premiér je presvedčený, že vo veci údajného manipulovania výpovedí svedkov v známych kauzách sú pôvodcami manipulácie súčasný minister vnútra Mikulec a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Tí podľa neho môžu očakávať, že im čoskoro polícia „zaklope na dvere“.

Podľa Fica sa tak vláda snaží „zamiesť pod koberec“ odhalenie skutočných pôvodcov manipulovania svedkov v známych kauzách a obmedzuje právomoci tých, ktorí chcú skutočne vyšetriť údajné manipulovanie svedeckých výpovedí.

fico kaliňák kamenický Čítajte viac Smer chce opäť odvolávať Mikulca, kritizuje závery bezpečnostnej rady

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová v tlačovej správe uviedla, že zriadenie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát považuje za ďalší dôkaz neschopnosti vlády nastoliť spravodlivosť. „Sme svedkami bezprecedentnej a otvorenej vojny v polícii, kde už nikto nevie, kto bojuje proti komu a ktorá zložka koná v prospech spravodlivosti a ktorá len zneužíva svoje právomoci na boj proti inej. Táto vláda si za rok a pol nominovala generálneho aj špeciálneho prokurátora, dvoch policajných prezidentov či riaditeľa SIS, no napriek tomu v boji proti korupcii zlyháva,“ vyhlásila Bihariová.

Riešením by podľa nej mala byť okamžitá výmena ministra vnútra Romana Mikulca. Ten podľa Bihariovej doteraz neprišiel so žiadnymi inštitucionálnymi reformami a nesie za chaos v jeho rezorte priamu zodpovednosť.

Posledná šanca

„Pred voľbami sme sľúbili, že hydru zničíme. Teraz sa metá a zvádza svoj zápas o prežitie,“ zdôraznil Matovič. „Verím, že dokážeme nájsť spoločné riešenia, ktoré budú v duchu, že možno oddelíme právomoci špeciálnej a generálnej prokuratúry,“ naznačil možné riešenie.

„Ak na špeciálnej prokuratúre alebo kriminálnej agentúre povedia, že nemajú ľudí, tak im tých ľudí sľúbime,“ pokračoval.

„Toto je posledná šanca zvrátiť osud, aby sme ukázali, že dobrí ľudia sú silnejší ako mafia,“ dodal líder OĽaNO.

V podobnom duchu doplnil Matoviča aj Heger. „Teraz vrcholí zápas o právny čas. To, čo tu niekto prácne 12 rokov budoval, sa nedá za rok a pol opraviť. Koalícia je ale pevná a odhodlaná tento systém vyčistiť a nastaviť tak, aby bol odolný voči možnému zneužitiu,“ vyhlásil premiér.

„Kto je zodpovedný za zlyhanie v policajnom zbore? Beriem to aj na seba, nečistili sme mafiu dostatočne rýchlo a dostatočne dôsledne. Kým budú v policajnom zbore či na súdoch ľudia, ktorí sa dajú kúpiť, tak nebude zákonnosť,“ dodal Matovič.

Zasadnutie bezpečnostnej rady zvolal premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci „ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov“. Stíhaní majú byť väzobne, rozhodnutia súdu zatiaľ nie sú právoplatné. Situáciou v bezpečnostných zložkách sa má v piatok zaoberať aj Výbor pre obranu a bezpečnosť.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Komu vyhovuje rozvrat v polícii?

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada SR #vojna policajtov