Hlavné pojednávanie s Ľubošom Ferusom odročili na december

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, odročil hlavné pojednávanie s Ľubošom Ferusom, údajným bývalým bosom nitrianskeho podsvetia, na december 2021. Ľuboš Ferus sa na pojednávaní nezúčastnil pre zdravotné problémy a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

17.09.2021 11:15
debata (2)

„Včera v popoludňajších hodinách skončil na urgentnom príjme, pričom jeho zdravotný stav mu neumožňoval zúčastniť sa pojednávania,“ uviedla pre TASR právna zástupkyňa Ľuboša Ferusa Júlia Vestenická. Súhlas na konanie v jeho neprítomnosti neudelil, pretože chce byť prítomný na výsluchu trojice predvolaných svedkov. Hlavné pojednávanie bude teda pokračovať 8. a 9. decembra.

Ferus je obžalovaný zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných, jeho spoluobvinený Milan K. čelí obvineniu z prijímania úplatku. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu v tejto veci ešte 5. mája 2015.

Podľa ÚŠP mal byť Ľuboš Ferus súčasťou zločineckej skupiny pôsobiacej v okolí Piešťan – tzv. piťovcov 2, ktorá sa zaoberala nelegálnym vymáhaním dlhov, vydieraním a poistnými podvodmi v období medzi rokmi 2005 a 2012. Milan K. je obžalovaný z prijímania úplatku, ktorý mal zabezpečiť, že voči členom zločineckej skupiny nebude vedené vyšetrovanie. ŠTS v tejto veci vo februári 2018 Ľuboša Ferusa oslobodil spod obžaloby. Rozhodnutie prvostupňového súdu nebolo vtedy právoplatné.

Ľuboš Ferus figuruje s ďalšími troma mužmi aj v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru z roku 1997. Je tiež obžalovaný z trestného činu lúpeže so zbraňou a obmedzovania osobnej slobody.

Meno Ľuboša Ferusa sa v minulosti skloňovalo aj s rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre a v kauze podvodu s diaľničnými nálepkami, vo výkone trestu odňatia slobody bol od polovice mája 2013 v kauze cukrovaru. Z väzenia bol prepustený na začiatku októbra 2015.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Ferus