Smer stiahol tri návrhy na odvolanie Mikulca a podal štvrtý

Opozičný Smer podal opätovný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Zároveň sťahuje svoje tri návrhy na jeho odvolanie, ktoré sa z leta presunuli na záver aktuálnej schôdze Národnej rady.

17.09.2021 12:09
mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia vlády 16. septembra 2021.
debata (5)

Informoval šéf Smeru Robert Fico. Kritizuje, že parlament dlhodobo bojkotuje a odkladá návrhy na odvolanie Mikulca. Podľa rokovacieho poriadku musí byť mimoriadna schôdza o odvolávaní Mikulca zvolaná do siedmich dní.

„Pre Smer je neakceptovateľné, aby NR SR dlhodobo odmietala rokovať o situácii v rezorte vnútra. Ide o prípad hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa zo strany tzv. elitných vyšetrovateľov NAKA, niektorými prokurátormi úradu špeciálnej prokuratúry, a nad tým všetkým stojí prípad zneužívania právomoci verejného činiteľa zo strany ministra vnútra,“ povedal Fico.

mikulec Čítajte viac Mikulec nad rezignáciou neuvažuje. Boj medzi NAKA a inšpekciou nie je, tvrdí

Mikulec mal podľa Fica odstúpiť z funkcie už dávno. „Predovšetkým ministrovi vnútra vyčítame, že riadi a vie o zločinoch, ktoré páchajú vyšetrovatelia NAKA len preto, aby likvidovali opozíciu a predovšetkým predstaviteľov stany Smer,“ vyhlásil Fico.

Opozícia Mikulcovi pri pokusoch o jeho odvolanie vyčíta situáciu v rezorte a polícii, podozrenia z poberania úplatkov i to, že sa mal údajne stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Z. v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Dôvodom na jeho odvolanie má byť podľa opozície aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Z. a ďalším dvom svedkom.

Smer tiež kritizuje Mikulca za údajné zasahovanie do vyšetrovania káuz, napríklad pri obvinení exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

NAKA, polícia, vyšetrovanie Čítajte viac Bývalý šéf vyšetrovateľov Šátek: Medzi policajtmi mohol byť legalizant SIS
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Mikulec