Kollár odmietol pracovnú skupinu avizovanú Hegerom

Hnutie Sme rodina sa nebude zúčastňovať na pracovnej skupine, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát. Vyhlásil to na piatkovej tlačovej konferencii líder hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár.

17.09.2021 12:54 , aktualizované: 13:21
kollár Foto: ,
Boris Kollár počas tlačového vyhlásenia na pôde parlamentu.
debata (131)
VIDEO: Kollár: Nebudem podporovať, aby sa tu z jednej mafie vytvorila druhá a nie som ochotný sa na tomto zúčastňovať.
Video

„Máme tu ďalšie obvinenia v policajných kauzách a už nie je normálne, čo sa tu deje. Nebudem podporovať, aby sa tu z jednej mafie vytvorila druhá a nie som ochotný sa na tomto zúčastňovať," zdôraznil predseda parlamentu.

Nové vážne obvinenia v kauzách v polícii podľa neho prekračujú všetky hranice. Odvolával sa na uznesenia i odposluchy. Nechce tiež, aby „jednu mafiu vystriedala druhá“. Dodal, že treba bojovať proti tzv. Ficovej mafii, ktorá si podľa neho sprivatizovala spravodlivosť. „Nebudem podporovať, aby na druhej strane vznikla nová mafia, môžem ju pokojne nazvať ‚čurillovská‘, a tá bude robiť to isté, len pod nejakým krásnym heslom a transparentom, ale bude zneužívať zákon,“ pripomenul.

Šéf Sme rodina zdôraznil, že bude podporovať právo a spravodlivosť. „Ale nebudem účelovo meniť zákony len preto, že sa nám nepáči jedno rozhodnutie,“ vyhlásil.

pellegrini Čítajte viac Pellegrini vyzýva Kollára na odchod z koalície, ten reagoval jasne

Kollár zároveň vyzval koaličných partnerov, aby sa vrátili k tomu, čo sľúbili ľuďom. Spomenul predovšetkým nezdražovanie elektrickej energie, plynu, výstavbu nájomných bytov či zvyšovanie dôchodkov. „Musíme sa vrátiť späť k našej práci pre ľudí, nedoťahovať sa len o jednotlivé stoličky a účelovo meniť zákony“, dodal.

Kollár to povedal vo svojom dnešnom mimoriadnom vyhlásení v budove NR SR.

Vznik odbornej pracovnej skupiny avizoval premiér vo štvrtok ako reakciu na „mimoriadne znepokojujúci“ vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Má zasadať nepretržite od pondelka (20. 9.). Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.

VIDEO: Krajniak: To, čo odznelo na tlačovej konferencii bolo iné, než sa dialo vnútri.
Video

Heger vo štvrtok zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda, na tlačovej konferencii pri ňom stáli viacerí koaliční partneri vrátane podpredsedu Sme rodina a ministra práce Milana Krajniaka. „To, čo odznelo na štvrtkovej tlačovej konferencii, bolo iné, než som mal pocit, že sa dialo vnútri. Žiadne trestné konania nesmú byť krivené. Na tlačovej konferencii som zrazu počúval, že kolegovia si zrejme už stranu vybrali, ale my sa nepridáme na jednu alebo na druhú stranu. My chceme, aby tu platil zákon,“ povedal Krajniak v piatok novinárom.

Vznik pracovnej skupiny oznámila koalícia po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zvolal ju premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie.

remišová, heger, matovič, krajniak Čítajte viac Vznikne komisia na obnovu dôvery v štát. Heger: Musíme vypudiť mafiu
131 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár