Lipšic má podozrenie, že ho sleduje SIS. Šeliga to chce riešiť na mimoriadnom výbore

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) chce iniciovať mimoriadne rokovanie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Dôvodom sú podozrenia zo sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica tajnou službou.

17.09.2021 20:13
lipšic Foto: ,
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
debata (337)

Uviedol to v piatok po tom, ako sa zúčastnil na mimoriadnom rokovaní parlamentného brannobezpečnos­tného výboru.

Sú indície, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je sledovaný Slovenskou informačnou službou. V tejto súvislosti požiadam listom ešte dnes Mariána Saloňa (Smer, predseda výboru, poznámka TASR), aby zvolal mimoriadny výbor, povedal Šeliga. Podozrenia zo sledovania špeciálneho prokurátora označil za šialené.

Lipšic pred piatkovým rokovaním Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorý bol prizvaný, naznačil, že ho cestou prenasledovalo auto s neexistujúcimi ‚ešpézetkami‘. „To ja neviem kto. Nebudem to verejne komentovať,“ reagoval Lipšic. Podľa neho by to asi mala riešiť polícia. Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera povedal, že si o tom nemyslí nič. „Takéto poznatky nemám,“ podotkol.

Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa Čítajte viac Na Úrade inšpekčnej služby zrealizuje výbor poslanecký prieskum

Na výbore pre obranu bezpečnosť bola diskusia aj o paragrafe 363 Trestného poriadku, ktorý chce koalícia upraviť. Poslanec Šeliga označil za nespravodlivé, že ustanovenie tohto paragrafu sa nebudú môcť vzťahovať na väzobne stíhaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pretože prípad dozoruje krajská prokuratúra, kde sa sťažnosť podáva na generálnu prokuratúru. Šeliga takýto postup označil za nespravodlivý preto, že v inom prípade generálna prokuratúra zrušila obvinenie podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi.

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý odišiel z rokovania výboru pre obranu a bezpečnosť skôr, povedal, že rokovanie nešlo príliš do hĺbky Na výbore sa viedli debaty súvisiace s fungovaním policajného zboru, policajnej inšpekcie, generálnej a špeciálnej prokuratúry. K vyjadreniu špeciálneho prokurátora Lipšica, že za dianím v bezpečnostných zložkách je tajná služba, Pčolinský poznamenal, že „by mal čítať menej konšpiračných časopisov“.

Daniel Lipšic Čítajte aj Lipšic ukazuje na SIS a počíta s tým, že zatknú aj jeho
337 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #SIS #Juraj Šeliga