Prerástol Kollár Matovičovi cez hlavu?

Pápež František volá po otvorenej cirkvi. „Biskup Bezák je toho stelesnením, a cirkevná hierarchia by ho najradšej poslala do Patagónie,“ povedal v podcaste Marián Repa.

18.09.2021 06:00
debata (90)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Napätie v bezpečnostných zložkách pokračuje. Väzobne sú stíhaní elitní vyšetrovatelia v kauze Očistec, ktorých obvinili vyšetrovatelia inšpekčnej služby. A koalícia nevie ako ďalej. Dohodla sa na vytvorení špeciálnej komisie, ktorá má od pondelka pracovať na zmenách v procesoch polície, súdov a prokuratúry. „Inšpekcia vytasila kolty skôr ako ľudia z tímu Očistec,“ domnieva sa Michal Horský v podcaste Počúvajte pravdu.

Pridáva presvedčenie o tom, že významnú úlohu v celej veci zohrala SIS: …“niektoré veci prosto zobchodovali.“ Celá situácia je pre koalíciu veľmi komplikovaná, pretože išla vládnuť s étosom boja proti korupcii.

„Ak sa to nevyrieši, Igor Matovič (OĽaNO) má pravdu, že koalícia stráca zmysel existencie“, pripomenul v podcaste ďalší komentátor denníka Pravda Marián Repa.

V súvislosti s činnosťou komisie na obnovenie dôvery v štát je skôr skeptický. „Vždy sa vytvoria komisie a vždy je to alibistické. V tomto prípade ale cítiť, že koalícia situáciu vníma ako vážnu,“ dodal.

Upozorňuje na zvláštnu pozíciu Borisa Kollára ako šéfa hnutia Sme rodina: „Hrá dvojakú hru. Raz je protikorupčný, ale potom rozpráva ako Robert Fico (Smer),“ argumentuje komentátor a kladie si otázku, či urobil Matovič správne, ak si za najbližšieho spojenca vybral práve Kollára.

„Prerástol mu cez hlavu, a teraz na to doplácame všetci,“ uzavrel Repa.

Na otázku, prečo Sme rodina odmieta účasť v špeciálnej komisii, odpovedal Horský: „Nechcú zmeny a vedia, že bez nich to koalícia dokáže ťažšie.“ Na druhej strane je otázne, či hnutie Sme rodina nie je v súčasnosti skôr na príťaž protikorupčnému ťaženiu koalície. „Áno, v tomto sú viac príťažou ako prínosom,“ odpovedal komentátor denníka Pravda Marián Repa.

V podcaste sme analyzovali aj posledné prieskumy podpory politických strán, pričom obaja komentátori sa zhodli na stabilite percentuálnej podpory pre liberálnu SaS.

„Je to vďaka racionálnemu správaniu sa Richarda Sulíka (SaS),“ dodal Repa.

Kritikou nešetril mimoparlamentnú stranu Hlas, ktorá podľa neho stráca podporu voličov aj na základe nejasných politických postojov. Za víťaza politických súperení pritom jednoznačne označil opozičný Smer.

Zmení sa katolícka cirkev po návšteve pápeža Františka na Slovensku, a bude otvorenejšia? Čo odkázal pápež politikom a čo verejnosti? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentátormi Mariánom Repom a Michalom Horským.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu