Fico vyzval Hlas na spoluprácu. Spoločne si trúfa vyhrať voľby

Videom na sociálnej sieti vyzval predseda strany Smer Robert Fico poslancov okolo Petra Pellegriniho združených v strane Hlas, aby sa začali rokovať o predvolebnej a povolebnej spolupráci. Fico odhaduje, že spolu by mohli v parlamentných voľbách získať 35 až 40 percent.

18.09.2021 19:53 , aktualizované: 21:20
debata (675)

„Je našou spoločnou povinnosťou okamžite začať rokovania o forme predvolebnej a povolebnej spolupráce, ktorá zabezpečí, že prirodzený blok Smeru a Hlasu, či už ako jedna strana, alebo dvojkoalícia, bude mať schopnosť dosiahnuť výsledok na úrovni 35 až 40 percent, čo je úplne reálne. Pokiaľ sa bude Hlas viac orientovať na spoluprácu s liberálnymi stranami, ako je to dnes zrejmé, zabudnime na to, že Slovensko môže mať po voľbách silnú a stabilnú sociálno-demokratickú vládu,“ povedal Fico.

Hlas Petra Pellegriniho zatiaľ vedie v prieskumoch sympatií voličov. Kým ešte začiatkom roka mala jeho strana vyše 20 percent, v ostatných mesiacoch postupne, ale kontinuálne klesá. Volila by ho už menej ako pätina voličov.

Naopak, Smer sa po vlaňajšom odchode Pellegriniho krídla začal spamätávať, v prieskumoch mieri k hranici 15 percent. O druhé miesto v politickom rebríčku v súčasnosti zápasí s koaličnou SaS.

VIDEO: Fico láka Hlas na spoluprácu so Smerom.

Video

„Kde sa pozrieme, všade je chaos a rozklad. Štát, polícia, verejné financie, boj s pandémiou, vzťahy vo vládnej koalícii, všade vládne totálny rozvrat,“ zhodnotil aktuálnu situáciu na Slovensku Fico.

Podľa neho krajina „nepochybne smeruje k predčasným voľbám a k novej vláde“.

Tvrdí, že „dobrou alternatívou pre Slovensko nemôže byť ďalší vládny zlepenec, koalícia vytvorená zo strán na jedno použitie, ako je napríklad dnes už prakticky neexistujúci Kiskov patvor Za ľudí“.

Podľa neho krajina potrebuje stabilnú vládu, ktorá bude postavená na skúsených politikoch a stabilných politických štruktúrach.

„A na takejto alternatíve musíme začať pracovať už dnes,“ povedal trojnásobný bývalý premiér. „Mrzí ma očividná nervozita vo vyhláseniach nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho na adresu Smeru. Obavám sa, že keď to takto bude pokračovať, tak terčom politiky Hlasu nebude súčasná vládna koalícia, ale Smer,“ myslí si.

Podľa Fica nie je riešenie hašterenie medzi stranami, ktoré sú v súčasnosti v opozícii. „Politici Hlasu zdieľajú s nami rovnakú minulosť, všetko, čo dosiahli, dosiahli vďaka Smeru a nemôžu sa tváriť, že nemajú nič spoločné s ťažkými chvíľami, ktoré Smer musel prejsť a ktoré nakoniec aj úspešne zvládol,“ pripomenul Fico udalosti z minulého roka.

Krátko po parlamentných voľbách, ktoré vyhralo hnutie OĽaNO Igora Matoviča, ktorý do vlády pribral SaS, Sme rodina a stranu Za ľudí, došlo k štiepeniu Smeru.

Peter Pellegrini a jedenásť poslancov sa doslova odtrhlo, vystúpili najskôr z poslaneckého klubu, potom si založili vlastnú stranu Hlas. Rekordne rýchlo sa im podarilo vyzbierať takmer 100-tisíd podpisov pod žiadosť o registráciu strany.

K Pellegrinimu sa pridali poslanci, ktorí získali najviac preferenčných krúžkov ako Richard Raši, Denisa Saková, ale aj Peter Žiga.

„Je našou spoločnou povinnosťou okamžite začať rokovania o forme predvolebnej a povolebnej spolupráce, ktorá zabezpečí, že prirodzený blok Smeru a Hlasu, či už ako jedna strana alebo dvojkoalícia, bude mať schopnosť dosiahnuť výsledok na úrovni 35 až 40 percent, čo je úplne reálne. Pokiaľ sa bude Hlas viac orientovať na spoluprácu s liberálnymi stranami, ako je to dnes zrejmé, zabudnime na to, že Slovensko môže mať po voľbách silnú a stabilnú sociálno-demokratickú vládu,“ konštatoval Fico.

Svoje vyhlásenie zakončil otvorenou výzvou politikom Hlasu „na okamžité otvorenie takýchto rozhovorov, pretože to je nielen logické a prirodzené, ale sa to od nás aj očakáva“.

Strana Hlas zatiaľ na Ficovu výzvu nereagovala. Stanoviská jednotlivých politikov sa očakávajú až v nedeľu v televíznych diskusných reláciách.

© Autorské práva vyhradené

675 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Hlas