Matovič pripustil, že Sme rodina pošlú preč z koalície

Podľa Igora Matoviča Boris Kollár poblúdil. "Ak by Sme rodina blokovala boj proti mafii, tak mentálne sa vzďaľuje z koalície a musíme si položiť otázku, či dokáže koalícia fungovať aj bez nich," vyhlásil Matovič.

19.09.2021 12:00 , aktualizované: 14:01
debata (689)

Pracovná skupina pre obnovenie dôvery občanov v právny štát má začať pracovať už v tento pondelok. Jej súčasťou má byť špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala, ale aj minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. „Má právo tam byť každý minister, ja tam chcem byť aspoň na začiatok, aby mali politickú podporu,“ povedal Matovič v TA3. Hnutie Sme rodina sa podľa neho rozhodlo aj napriek dohode na koaličnej či bezpečnostnej rade, že nebude súčasťou pracovnej skupiny. „Našou povinnosťou je hľadať riešenia, aby tu prestala vojna medzi bezpečnostnými zložkami štátu,“ pokračoval Matovič.

Dodal, že pracovná skupina bude zasadať každý deň. Matovič je presvedčený, že o dva týždne by mal byť výsledok hotový. Úlohou skupiny je pritom analyzovať súčasnú situáciu v polícii, prokuratúra a súdoch a navrhnúť riešenia. Aj nové kompetencie generálneho či špeciálneho prokurátora. „Aby to nebolo o tom, že niekto si tu vykonáva svoju kompeteniu a potom príde niekto zboku a vytiahne čarovný paragraf 363,“ povedal Matovič s poukazom na rozhodnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku o zastavení stíhania Jaroslava Haščáka.

Podľa Matoviča sa po voľbách nechceli vyjadrovať k orgánom činným v trestnom konaní, pretože im rozviazali ruky. „Po voľbách som si povedal, že dáme aj zlým ľuďom možnosť obrátiť sa na dobro. Ale oni to iba využívali, aby ďalej kuli pikle,“ reagoval na súčasnú situáciu v polícii, keď vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby obvinili z marenia spravodlivosti a manipuláciu výpovedí niektorých kajúcnikov vyšetrovateľov NA­KA.

„Rok a pol sme mlčali a to bola chyba. Nastal čas, aby sme sa zastali vyšetrovateľov, ktorí si pálili prsty s piťovcami, takáčovcami a teraz ich opľúvaju,“ okomentoval Matovič svoje slová, keď viackrát vyhlásil, že vyšetrovatelia sú podľa neho nevinní. Podľa neho je chyba, že niektorí obvinení sú v zahraničí, lebo práve oni „by vedeli povedať, kde končili úplatky“ s tým, že tie mali končiť u terajšej opozície – Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

„Neviem si predstaviť zradiť ľudí, ktorí nám dali mandát, aby sme vyčistili Slovensko, aby sme si boli pred zákonom rovní,“ rozohnil sa Matovič s tým, že „teraz nepredá vyšetrovateľov za ľúbivý pocit“.

Podľa neho by sa Boris Kollár, líder koaličného hnutia Sme rodina a predseda Národnej rady, mal ospravedlniť za piatkové slová o „čurillovskej mafii“. Čo je odkaz na vyšetrovateľa Jána Čurillu, ktorý je vo väzbe.

„Mám Borisa Kollára rád, myslím si, že veľakrát v ťažkých situáciach podržal slovo. Teraz sa mi zdá akoby Boris Kollár trochu zablúdil, maják mu prestal svietiť. Urobím všetko preto, aby Sme rodina zostalo súčasťou protikorupčnej koalície. Ak by Sme rodina blokovala boj proti mafii, tak mentálne sa vzďaľuje z koalície a musíme si položiť otázku, či dokáže koalícia fungovať aj bez nich,“ vyhlásil Matovič.

Zatiaľ podľa neho platí dohoda, že post šéfa SIS patrí hnutiu Sme rodina. „Ak by sa preukázali slová Daniela Lipšica, že by za týmto hataním spravodlivosti bola SIS, tak by bolo potrebné buchnúť po stole a zobrať tento post Sme rodina,“ razantne uviedol Matovič.

Kollár: Keď sa tak rozhodnú, budem to rešpektovať

Sme rodina podporuje vládny program očisty spoločnosti, chceme, aby smerácka mafia skončila tam, kde patrí, ale musí to byť zákonným spôsobom, reagoval líder hnutia Boris Kollár v RTVS. Vysvetlil, že „niekedy na prelome rokov zistila SIS, že nejaká skupina takáčovcov si dohaduje výpovede s policajtami“. „Vladimír Pčolinský ako riaditeľ SIS na to upozornil, poslal správy všetkým, ktorí ich majú dostávať podľa zákona. Zistili to z odposluchov a sledovania kriminálne závadových osôb. A čo sa stalo? Nejakí kajúcnici naňho našili nejakú vec a zavreli ho na pol roka do väzenia,“ pokračoval Kollár.

Zopakoval, že jeho hnutie chce „bojovať proti smeráckej mafii, ale nedovolí, aby vznikla nejaká nová mafia“.

Na margo žiadosti o ospravedlnenie vyšetrovateľovi Čurillovi, čo verejne podporuje aj Lipšic, Kollár povedal, že „špeciálny prokurátor nie je politik a mal by byť zdržanlivý“. „Keď raz spolupracovali s mafiánskou skupinou takáčovci, tak môžem tento výraz použiť,“ vysvetlil Kollár s tým, že sa neospravedlní.

„Nedovolím, aby sa tu krivil zákom. Podprím Igora Matoviča v tom, aby odhalil všetky činy, ktoré smeráci napáchali. Ale chceme, aby to vyšetrovatelia robili zákonne,“ zdôraznil Kollár. Neúčasť hnutia v pracovnej skupine pre obnovenie dôvery občanov v právny štát zdôvodňuje tým, že najskôr by sa mal „problém riešiť tam, kde sa začal, potom tu nebude paragraf 363 potrebný“.

Dodal, že dohoda pred tlačovou konferenciou, ktorou premiér Eduard Heger (OĽaNO) ohlásil vznik pracovnej skupiny, bola iná. „Nebudem stáť s niekým na tlačovej besede, kto povie, že generálny prokurátor je mafián, sudca okresného súdu ja mafián… To je rozvrat,“ zdôraznil Kollár. Dodal, že sa dohadovanie a manipulovanie výpovedí kajúcnikov preukázalo už aj na súde, keď bol odsúdený kajúcnik Csaba Domotor.

„Nie som pripravený pustiť túto mafiu späť,“ povedal Kollár na margo možného odchodu z vládnej koalície. „Nie som nastavený, aby som tu zachraňoval Roberta Fica a jeho pucipajtášov. Som pripravený podporovať túto koalíciu, aj keď robíme veľa chýb. Len chcem, aby sa tieto veci zákonne vyšetrili. Aby sa konalo podľa práva a spravodlivosti,“ vyhlásil. Hoci, ako dodal, v pondelok na koaličnej rade sa bude riešiť ďalšie fungovanie samotnej koalície. „Sadneme si na koaličnej rade a keď sa tak rozhodnú, rešpektujeme to,“ reagoval Kollár na Matovičove slová, že koalícia by mohla fungovať aj bez Sme rodina.

SaS: Podporujeme vládu Hegera, aj keby sa Sme rodina rozhodla odísť z koalície

Strana SaS plne podporuje vládu Eduarda Hegera (OĽANO) so všetkými poslancami klubu SaS vrátane odídencov zo Za ľudí. Platilo by to, aj keď by sa Sme rodina rozhodla opustiť koalíciu.

„Hodnotové rozdiely medzi koaličnými partnermi sú prirodzené, avšak ak sa neustále zväčšujú, je taktiež prirodzené, že sa budeme rozprávať aj o ďalších možnostiach spoločného vládnutia,“ doplnil hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič v nedeľu povedal, že ak by hnutie Sme rodina blokovalo očistný proces a rozhodlo sa „drukovať“ predstaviteľom opozície, z koalície sa mentálne vzďaľuje a partneri by si museli klásť otázku, či dokážu koalíciu udržať aj bez Sme rodina. Šéf Sme rodina Boris Kollár na to reagoval, že jeho hnutie podporuje vládny program očisty spoločnosti, ale musí sa to diať zákonným spôsobom. Ak chce Matovič vládnuť bez Sme rodina, budú sa o tom podľa neho rozprávať na koaličnej rade.

689 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Boris Kollár #Sme rodina