Prichádzajú prvé mrazy. Aká je šanca, že príde aj babie leto?

Nový týždeň bude na začiatku studený, v dolinách počítajte aj s mrazmi. Dokáže sa na nás slnko usmiať a priniesť babie leto?

19.09.2021 18:22

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na celý prichádzajúci týždeň.

Video

Výrazná zmena počasia strieda ďalšiu. Po tropických teplotách prichádza ochladenie, prízemné mrazy sa môžu niekde objaviť aj v nížinách. Klimatológ Pavel Faško vysvetľuje, že prudké zmeny počasia ovplyvňuje aj to, ako prúdi vzduch.

V piatok sa na Slovensku výrazne ochladilo. V tomto období bolo počas noci a rána najchladnejšie v Oravskej Lesnej. Roku 1959 tam 18. septembra namerali –5 a o deň neskôr –6 stupňov.

Chladnejšie počasie pretrvá aj do pracovného týždňa, počas dňa to však nebude až také nepriaznivé. „Mal by sa prejaviť výbežok tlakovej výše a mala by sa zmenšiť oblačnosť. Keď bude počas dňa svietiť slnko, malo by spôsobiť aké-také oteplenie,“ pokračuje Faško.

Upozorňuje však na chladné noci a rána. „Bude až tak chladno, že v prvej polovici budúceho týždňa sa môžu prízemné mrazy vyskytnúť nielen v kotlinách a údoliach, ale niekde aj v nížinách,“ upozorňuje. V nasledujúcich dňoch bude celkovo chladnejšie v porovnaní s podmienkami, ktoré by to mali byť v tomto období.

***

VIDEO: Prezidentský palác ožil farbami. Rozžiarila ho Biela noc.

Video

Od polovice augusta dochádza už k tretej výraznej zmene charakteru počasia. Od uplynulej nedele pritom meteorológovia zaznamenali až tri tropické dni. Ide o výsledok otepľovania, ktoré nastúpilo začiatkom septembra po chladnom augustovom závere.

„Najteplejšie bolo v stredu 15. septembra, keď bolo Hurbanove +31,6 stupňa,“ poznamenáva odborník na počasie s tým, že rovnakú teplotu tam zaznamenali aj vlani. Rekord však prekonaný nebol, i keď táto hodnota od neho nemala ďaleko. „Je to štvrtá najvyššia hodnota na tento deň. Rekord pochádza z 15. septembra 1947. V Hurbanove vtedy namerali + 32,8 stupňa,“ približuje Faško.

Podotýka však, že nejde o babie leto, keďže je preň typickým obdobím koniec septembra a október a nesprevádzajú ho takéto vysoké teploty. Dosiaľ najneskorší tropický deň bol zaznamenaný 30. septembra. Bolo to roku 1991 v Žihárci, kde namerali + 31,6 stupňa. Napríklad aj v Nitre bolo vtedy + 30,9 stupňa.

Výrazné striedanie teplotne odlišných hmôt je podľa neho spôsobené tým, že teraz akoby na Slovensku neexistovala zonálna cirkulácia vzduchu, teda že by k nám prúdil od západu na východ. „Buď k nám prúdi od severu alebo severovýchodu smerom na juh, vtedy je chladno, alebo prúdi od juhu alebo juhozápadu a vtedy je veľmi teplo,“ približuje klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie