Okresy hrajú farbami, sú zelené aj bordové. Režim na hraniciach sa zmierni

V štyroch okresoch v bordovej farbe už platia prísne pravidlá a rovnako štyri okresy si užívajú voľnosť zelenej na Covid automate.

20.09.2021 08:00
počasie, koronavírus, mesto, rúško, Foto: ,
Na Slovensku sú výrazné rozdiely medzi okresmi, zelené majú najviac slobody, bordové prísne opatrenia.
debata (41)

Od pondelka zostávajú len štyri okresy v najmiernejšej, zelenej farbe. Rovnaký počet okresov bude v bordovej farbe, teda v druhom stupni ohrozenia. Núdzový stav sa zatiaľ nebude vyhlasovať.

  • Zelená farba, monitoring: Dunajská Streda, Medzilaborce, Pezinok a Poltár
  • Oranžová farba, ostražitosť: všetky ostatné okresy
  • Červená farba, prvý stupeň ohrozenia: Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Gelnica, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levice, Levoča, Martin, Poprad, Prešov, Revúca, Sabinov, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žilina a Zvolen
  • Bordová farba, druhý stupeň ohrozenia: Krupina, Rožňava a Skalica (okres Bardejov je bordový už od piatka)
Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Voľnejšie hranice

Režim na hraniciach sa od pondelka uvoľňuje. Vláda vo štvrtok schválila prechod do zelenej fázy, teda I. stupňa alert systému. Hranice sa tak budú monitorovať a kontroly budú náhodné. Policajti ich budú vykonávať v rámci bežného výkonu služby. Dosiaľ bolo Slovensko v II. stupni, teda oranžovej fáze, v ktorej mala prejsť kontrolou väčšina osôb vstupujúcich na územie SR.

Nové povinnosti

V červených okresoch ľudí čakajú výraznejšie obmedzenia. Vnútri už musia nosiť respirátor. Vonku, všade tam, kde nevedia dodržať dvojmetrové rozstupy, musia mať rúška.

Najväčšie obmedzenie však čaká najmä tých, ktorí nie sú ani očkovaní, ani testovaní, ani neprekonali ochorenie COVID-19. Nedostanú sa na niektoré športoviská a neposedia si ani v reštaurácii. Ak chce byť reštaurácia otvorená pre všetkých, musí predávať jedlo a nápoje len cez okienko.

Pre nezaočkovaných sa sprísnia aj podmienky na bohoslužbách, hromadných podujatiach. Ak prevádzky fungujú v režime len pre zaočkovaných, môžu mať aj naďalej ľubovoľný počet návštevníkov.

No v bordových okresoch budú musieť obchodníci obnoviť aj hodiny pre seniorov. Ide o obchody, ktoré budú pre všetkých, teda aj pre ľudí bez očkovania či testu. V bordových okresoch budú už aj v exteriéri povinné rúška.

Reštaurácie budú môcť mať otvorené pre OTP len terasy. Pôvodne Covid automat rátal aj so zavedením núdzového stavu a s nočným zákazom vychádzania od 21. do 5. hodiny nasledujúceho dňa.

Zohľadnili deti

Zmenil sa aj Covid automat, ktorý zohľadňuje otvorené školy. Po novom sa deti do 18 rokov budú zaratúvať iba jednou pätinou. „Päť infikovaných detí sa bude rátať ako jeden dospelý,“ spresnil Lengvarský.

„Tým bude incidencia okresu pre posudzovanie farbičkovania asi o 20 až 30 percent nižšia. Umožní to veľa okresom zostať v oranžovej a nejsť do červenej a hlavne nejsť do bordovej a zostať v červenej,“ vysvetľuje Ivan Bošňák.

Podobne to bolo aj v pôvodnej verzii Covid automatu z februára. Vtedy sa za rizikové považovali najmä hospitalizácie a jeden novoinfikovaný prípad nad a vrátane 65 rokov sa rátal za štyri. Do štatistík sa zapisovali jednotlivé prípady, no o miere opatrení rozhodoval vek infikovaných. Väčšia váha sa tak bude prikladať pozitívnym prípadom v dospelej populácii a menšia pri deťoch, keďže u nich je následné riziko hospitalizácie nižšie.

Od júla sa na Slovensku infikovalo zhruba štyritisíc ľudí mladších ako tridsať rokov, naopak, v rizikovej populácii nad 60 rokov to je len tisícka.

„Pozitívne testovaných do 18 rokov je asi 30 percent z celkového počtu a proporčne bude toto percento rásť,“ dodal Bošňák.

Zároveň zavádza možnosť pre regionálne úrady verejného zdravotníctva rozhodnúť o tom, že ich okres aj napriek tomu, že susedný je na tom zle, nepôjde do horšej farby, a to predovšetkým ak tieto okresy sú minimálne prepojené. Rozdiel medzi takýmito okresmi tak bude môcť byť najnovšie aj o dva stupne.

Všade prísnejšie, okrem zelených

Od pondelka sa sprísňujú opatrenia v iných ako zelených okresoch. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú na nosenie rúšok, návštevy v zdravotníckych zariadeniach či prevádzku kúpeľov a wellness. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

V zelených a oranžových okresoch platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou, a to v v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. Rúško je povinné aj na hromadných podujatiach, a to aj v exteriéri. V červených okresoch je povinný už respirátor v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou na hromadných podujatiach. Respirátor v interiéri, verejnej doprave a taxíkoch je povinný aj v bordových okresoch.

Návštevníkmi v zdravotníckych zariadeniach môžu byť len osoby, ktoré sú plne zaočkované, prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami alebo majú negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. „Netýka sa to osôb, ktoré privážajú či sprevádzajú pacientov na vyšetrenie alebo hospitalizáciu, len osôb, ktoré prichádzajú navštíviť hospitalizované osoby,“ pripomenula Račková.

Pre liečebne na predpis lekára naďalej neplatia kapacitné obmedzenia. Prevádzky wellness, akvaparky, prírodné a liečebné kúpele stále majú možnosť vybrať si z troch režimov fungovania. Podmienky prevádzky sa sprísňujú od oranžovej farby, keď prevádzky nemôžu už využiť režim základ, ktorý umožňuje pustiť do priestoru všetkých bez ohľadu na očkovanie či test. V prípade režimu OTP (očkovaný-testovaný-prekonanie COVID-19) môžu okresy v oranžovej farbe naplniť maximálne polovicu svojej kapacity.

V červených okresoch v režime OTP je možné ubytovať len desať osôb v týchto prevádzkach. Režim základ sa nesmie využívať, v prípade režimu zaočkovaných nemajú prevádzky kapacitné limity. „V bordových okresoch je činnosť povolená do desať osôb len pre prevádzky, ktoré sú súčasťou ubytovacích zariadení a poskytujú služby len pre plne zaočkovaných ubytovaných hostí,“ dodala Račková.

Prísnejšie podmienky pre bohoslužby či svadby

Od pondelka sa sprísňujú opatrenia v iných ako zelených okresoch. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú na bohoslužby, svadby či oslavy. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Bohoslužby sa aj naďalej môžu realizovať v troch režimoch. V zelených, oranžových, červených aj bordových okresoch je možné organizovať omše pre zaočkovaných bez kapacitného obmedzenia. V prípade režimu OTP (očkovaní-testovaní-po prekonaní COVID-19) je v zelených okresoch možné naplniť polovicu kapacity priestoru na státie a 75 percent kapacity priestoru na sedenie. V oranžových okresoch môže byť interiér zaplnený maximálne na 25 percent priestoru, exteriér na 50 percent. V červených okresoch je možná naplnenosť priestoru na 25 percent bez ohľadu na to, či ide o exteriér alebo interiér. Rovnaké pravidlo platí v bordových okresoch s tým, že v priestore môže byť maximálne 50 ľudí.

Ak sa budú bohoslužby konať pre všetkých bez ohľadu na očkovanie či test (režim základ) v zelených okresoch môže byť priestor na státie zaplnený maximálne na polovicu a priestor na sedenie na 75 percent. V oranžových okresoch môže byť v priestore na státie v exteriéri maximálne sto ľudí, v interiéri 50. Priestor na sedenie v exteriéri môže byť zaplnený na polovicu, v interiéri na štvrtinu, avšak maximálne do sto osôb. V červených okresoch v základnom režime musí byť na jednu osobu vyhradených 15 štvorcových metrov kapacity priestoru. Rovnaké pravidlo platí aj v bordových okresoch.

Bez kapacitného limitu pre zaočkovaných je možné organizovať obrad sobáša alebo krstu od zelenej až po bordovú farbu okresu. V oranžových okresoch v režime OTP môže byť interiér zaplnený na štvrtinu, exteriér na polovicu. V prípade režimu základ môže byť v priestore na sedenie v interiéri najviac 100 osôb alebo 200 osôb v exteriéri. O polovicu menej je to v prípade priestoru na státie.

V červených okresoch v režime OTP je možné pri obrade sobáša alebo krstu mať naplnených 25 percent kapacity priestoru. V prípade režimu základ musí byť na jednu osobu vyhradených 15 štvorcových metrov plochy priestoru. Ešte prísnejšie je to v bordových okresoch, keď v režime OTP je možné naplniť 25 percent kapacity priestoru a v režime základ môže byť v priestore maximálne šesť ľudí.

Svadby, kary, oslavy, večierky alebo podujatia v prevádzkach verejného stravovania sa nesmú konať v bordových okresoch pri režime základ ani OTP. Podujatia sú možné len pre zaočkovaných, aj to maximálne pre 20 osôb. Svadby či oslavy sa nesmú konať v režime základ ani červených, oranžových a zelených okresoch. V režime OTP je možné mať v interiéri maximálne 25 osôb, v exteriéri 40 osôb v červených okresoch. V prípade zaočkovaných môže byť v červených okresoch v interiéri maximálne 50 ľudí a v exteriéri 80.

Miernejšie podmienky platia pre oranžové okresy, kedy v režime OTP môže byť v interiéri na oslave či kare maximálne 50 osôb v interiéri alebo 100 v exteriéri. Dvojnásobný počet ľudí sa môže na podujatiach zúčastniť, pokiaľ sa budú organizovať v režime zaočkovaní. V zelených okresoch je v režime OTP povolených 200 osôb v interiéri a 400 v exteriéri. Dvojnásobok účastníkov na podujatí je možný, ak sa podujatie organizuje v režime len pre zaočkovaných.

VIDEO: Lengvarský v Ide o pravdu: Tretia a posledná vlna príde koncom septembra. Vianoce očakávam už bez vírusu. (26.08.2021)
Video

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat