Heger očakáva prvé výsledky pracovnej skupiny ešte tento týždeň

Členovia Pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát na dnešnom prvom stretnutí riešili tému zatýkania policajtov, ktorí pomáhali v boji proti organizovanému zločinu. Ako na tlačovej konferencii ozrejmil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), reč bola aj o paragrafe 363 Trestného poriadku.

20.09.2021 12:00 , aktualizované: 14:28
heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (176)

Heger priznal, že on sám oslovil niektoré inštitúcie a požiadal ich, aby nominovali svojich zástupcov do pracovnej skupiny. „Dnes, rokovanie už bežalo, keď sme preverovali, prečo neprišiel pán Lipšic, tak sme dostali list, v ktorom bolo vysvetlenie generálneho prokurátora, že on rozhoduje o účasti,“ vysvetlil neúčasť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na zasadnutí pracovnej skupiny Heger.

VIDEO: Prvé rokovanie odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát.
Video

„Rešpektujem to, ale aj som to myslel v dobrom. Mne ide o to, aby sme dosiahli, dospeli ku kvalitným riešeniam,“ dodal premiér. Podľa neho cieľom pracovnej skupiny je aj nastavenie kompetencií generálneho a špeciálneho prokurátora.

Na margo neúčasti zástupcu Najvyššieho súdu v pracovnej komisii Heger povedal, že „títo ľudia sa snažia nebyť v konflikte záujmov“. Pracovná skupina má pripraviť návrhy na legislatívu, tie budú buď dopracované na jednotlivých ministerstvách, alebo budú posunuté na vládu.

zväčšiť
komisia, právny štát

„Nám ide, aby sme využili ich praktickú skúsenosť pri posudzovaní situácie a pri navrhovaní riešení. Nám ide o čas, aby ten nepokoj mohol ustať, preto sme ich prizvali na konzultáciu,“ pokračoval Heger.

VIDEO: Heger po prvom rokovaní odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát.
Video

Heger skonštatoval, že prvá diskusia bola pomerne rýchla v niektorých veciach, dokonca už tento týždeň by mali byť hotové prvé návrhy. Nechcel však špecifikovať, čoho konkrétne sa tieto návrhy týkajú.

najvyšší súd Čítajte viac Zástupca Najvyššieho súdu nebude v Hegerovej pracovnej skupine

Skupina bude pracovať osem hodín denne

Na Úrade vlády SR od pondelka začala fungovať odborná pracovná skupina zameraná na obnovu dôvery v právny štát. Jej zriadenie schválila minulý týždeň bezpečnostná rada štátu ako reakciu na situáciu v bezpečnostných zložkách. Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Pracovať má osem hodín denne.

Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič očakáva prvé výsledky pracovnej skupiny už za pár dní. Pre očistu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje, potrebujeme v prvom rade garantovať statočným a odvážnym vyšetrovateľom a prokurátorom, aby mohli ísť po krku tzv. našim ľuďom alebo zbohatlíkom, ktorí tu roky rozkrádali Slovensko," uviedol pred rokovaním.

Myslí si, že treba napríklad jasne vymedziť právomoci generálnej a špeciálnej prokuratúry. Paragraf 363 by zrušil alebo výrazne oklieštil. Hnutie Sme rodina, ktoré sa na skupine odmieta zúčastňovať, chce Matovič ubezpečiť, že zmeny nie sú namierené proti niekomu, ale za očistu a spravodlivosť pre každého.

Líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová považuje za nevyhnutné zmeny na policajnej inšpekcii, ale aj na špeciálnej a generálnej prokuratúre. „Stav v polícii a na prokuratúre sa musí zmeniť. Rovnako sa musia ozrejmiť podozrenia z opakovaného zneužívania tajnej služby. Prinášam konkrétne návrhy na zmeny policajnej inšpekcie, na zmeny na špeciálnej a generálnej prokuratúre, na nový prístup k sporným zákonným ustanoveniam a aj k výberu sudcov, prokurátorov a policajtov,“ avizovala na sociálnej sieti.

remišová, heger, matovič, krajniak Čítajte viac Vznikne komisia na obnovu dôvery v štát. Heger: Musíme vypudiť mafiu

Zriadenie skupiny odobrila aj koaličná SaS. Jej predseda a minister hospodárstva Richard Sulík minulý týždeň označil aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách za neprehľadnú a zamotanú.

Predseda Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár oznámil, že hnutie sa nebude zúčastňovať na pracovnej skupine. Uviedol, že nebude podporovať vytvorenie tzv. druhej mafie, podozrenia sú podľa neho vážne. Vyzval koalíciu, aby sa vrátila k práci, ktorú sľubovala voličom.

O vzniku pracovnej skupiny rozhodla vo štvrtok bezpečnostná rada. Premiér Eduard Heger (OĽANO) ju zvolal po tom, ako Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

NAKA Čítajte aj Šimko: Vojna v polícii je dôsledkom zlej politiky 'rozväzovania rúk'
176 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger #vojna policajtov