Zástupca Najvyššieho súdu nebude v Hegerovej pracovnej skupine

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta dospel k záveru, že Najvyšší súd do pracovnej skupiny "Pre obnovu dôvery v právny štát" svojho zástupcu nevyšle.

20.09.2021 12:30
najvyšší súd Foto: ,
Najvyšší súd SR.
debata (136)

Vznik pracovnej skupiny Heger ohlásil ešte minulý týždeň. Okrem zástupcov generálnej a špeciálnej prokuratúry, v nej mal pracovať aj zástupca Najvyššieho súdu SR.

Podľa Šikutu však účasť práve nominanta Najvyššieho súdu „so sebou nesie nemalé riziká“. „Výkon súdnej moci musí prebiehať tak, aby bola po celý čas zachovaná požiadavka jej nezávislosti a nestrannosti, a to nielen v subjektívnej rovine, ale aj v objektívnej, smerom navonok. Možno očakávať, že na Najvyššom súde sa raz budú rozhodovať všetky verejnosťou sledované trestné veci, v ktorých bola, resp. bude podaná obžaloba. Taktiež sa na ňom priebežne rozhodujú mnohé väzobné veci. Tieto veci musí Najvyšší súd zvládať nielen právne, ale aj komunikačne smerom k verejnosti,“ reagoval Šikuta na ponuku od premiéra.

Keďže chce, aby Najvyšší súd dokázal rozhodovať všetky veci spravodlivo a zákonne, považuje Šikuta za lepšie „vyhnúť sa všetkému, čo by mohlo poskytnúť čo aj len minimálnu zámienku na spochybnenie nezávislosti a nestrannosti Najvyššieho súdu i jeho jednotlivých sudcov“. Preto Najvyšší súd svojho zástupcu do pracovnej skupiny Bezpečnostnej rady nevyšle.

heger Čítajte viac Heger očakáva prvé výsledky pracovnej skupiny ešte tento týždeň

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Ján Šikuta #vojna policajtov