Reakcie na Kováčika: Vážny signál pre našich ľudí, stelesnenie korupcie či monsterproces

Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je vážnym signálom pre doteraz beztrestný systém „našich ľudí". Uviedla to vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová.

20.09.2021 17:35 , aktualizované: 19:33
Dušan Kováčik Foto: ,
Dušan Kováčik
debata (186)

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš to považuje za dôležitý prejav nástupu spravodlivosti. Kováčik je vinný z činnosti pre zločineckú skupinu takáčovcov, z toho, že prijal 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku mu uložil úhrnný trest vo výške 14 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Takisto mu uložil trest prepadnutia majetku. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

kováčik Čítajte viac Kováčik dostal 14 rokov, prepadne mu majetok VIDEO: Kováčik dostal 14 rokov, prepadne mu majetok.
Video

Súd podľa Remišovej uznal vinným človeka, ktorý namiesto stíhania najvážnejších zločinov a korupcie spolupracoval so zločinom a korupciu páchal. „Aj keď ide o dôležité rozhodnutie, boj proti systému korupcie, klientelizmu a organizovanému zločinu sa ešte len začína," doplnila. Odsúdenie Kováčika vníma ako prvý krok na ťažkej ceste očisty Slovenska od korupcie a na ceste k právnemu štátu.

Šipoš poukázal na to, že hoci je dnes Slovensko svedkami rozsiahlej odvety starého systému, verí, že aj tento rozsudok je dôležitým signálom postupnej očisty Slovenska od korupcie a organizovaného zločinu.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Čo má Fico za lubom?

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vníma tento verdikt ako potvrdenie, že Kováčik je stelesnením skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru-SD. „Rozhodnutie, ktorým súd odsúdil Kovárika, ukazuje, v akom stave právneho štátu bola naša spoločnosť za vlád Roberta Fica. Skutočnosť, že Kovárik bol opakovane zvolený za špeciálneho prokurátora svedčí o tom, v akom prostredí korupcie sme za Fica žili a koľko práce je pred nami, aby sa zo Slovenska právny štát naozaj stal,“ priblížil poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS).

Dúfa, že rozhodli dôkazy

Hnutie Sme rodina a ani jeho šéf a predseda Národnej rady Boris Kollár rozsudok nechce komentovať. Dúfa však, že bolo rozhodnuté na základe relevantných dôkazov. „Hnutie Sme rodina ani samotný predseda Boris Kollár nikdy nekomentovali rozhodnutia súdov. Veríme, že v prípade bývalého špeciálneho prokurátora bolo rozhodnuté na základe relevantných dôkazov,“ povedala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

Kováčika súd uznal za vinného aj pre skutky v rámci ktorých v apríli, respektíve v auguste 2020 odovzdal bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu. Tým podľa sudkyne spáchal trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti.

VIDEO: Fico, Blaha a Kamenický prišli na súd s Kováčikom.
Video

Fico hovorí o trestnom oznámení na sudkyňu

Súdny proces s Kováčikom bol „monsterproces“. Vyhlásil to líder opozičného Smeru Robert Fico s tým, že ako prvé treba podať trestné oznámenie na samosudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Záleskú za ohýbanie zákona.

Fico, ktorý si prišiel vypočuť rozsudok priamo na ŠTS do Pezinka, obvinil novinárov a „zablahoželal“ im za „špinavú robotu“. Avizoval, že sa k prípadu vyjadrí na tlačovej konferencii.

K rozsudku sa vyjadrila aj mimoparlamentná strana Hlas. V stanovisku uviedla, že rešpektuje rozhodnutia súdov, no zároveň vníma, že rozsudok nie je právoplatný. „Preto počkáme na definitívny verdikt,“ povedala pre TASR hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Lipšic: Zákon musí platiť pre každého

Nikto z nás nie je rád, že bývalý špeciálny prokurátor sa musel postaviť pred súd a čeliť obžalobe za závažné zločiny. Ak však chceme žiť v právnom štáte, tak zákon musí platiť pre každého. Na margo odsúdenia Kováčika to uviedol súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Dnešné rozhodnutie ŠTS potvrdilo dôvodnosť nami podanej obžaloby. Chcem v tejto súvislosti oceniť vysoko profesionálny výkon môjho kolegu Michala Šúreka, a to ako v prípravnom konaní, tak aj na hlavnom pojednávaní,“ povedal Lipšic.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik