Koalícia ide ďalej v pôvodnom zložení. Teda s Kollárom

Vládna koalícia pokračuje v pôvodnom zložení a nechystá sa vláda bez hnutia Sme rodina. Pre agentúru SITA to po rokovaní koaličnej rady povedala šéfka poslaneckého klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová.

20.09.2021 21:32 , aktualizované: 23:40
Boris Kollár Foto: ,
Boris Kollár
debata (264)

„Na koaličnej rade sme všetci konštruktívne spolupracovali v pôvodnom zložení,“ uviedla Zemanová s tým, že „nevyzerá to tak“, že by sa chystala vláda bez hnutia Sme rodina.

VIDEO: Anna Zemanová: Vládna koalícia pokračuje v pôvodnom zložení.
Video

O vládnej zostave bez Sme rodina hovoril cez víkend aj šéf OĽaNO Igor Matovič, ak by Sme rodina blokovala „očistný proces“. „Predpokladám, že oni dvaja (Kollár a Matovič – pozn. SITA) si veci vysvetlili, lebo spoločne sme sa o týchto veciach nerozprávali,“ priblížila Zemanová.

Na otázku, či sa na stretnutí koaličných partnerov, diskutovalo o otvorení koaličnej dohody a o tom, že SaS sa musí jedného rezortu vzdať, Zemanová odpovedala, že to nebolo témou. „Takúto debatu sme nemali Konštruktívne sme sa bavili o legislatívnych návrhoch. Bolo to mimoriadne konštruktívne a priateľské stretnutie,“ uzavrela.

VIDEO: Taraba: Nikto zo Sme rodina ma neoslovil ohľadom vstupu do klubu.

Video

Kollár pred rokovaním uviedol, že pokračovanie koalície bez Sme rodina je reálne. „Všetko je reálne, aj toto je otvorené, samozrejme. Ale my ideme normálne na koaličnú radu, preto, lebo máme zatiaľ platnú koaličnú zmluvu,“ povedal Kollár. Zároveň uviedol, že naďalej platia jeho slová, že sa hnutie nezúčastní na Pracovnej skupine pre obnovu dôvery v právny štát. „Môžu sa rozhodnúť tak, že nás vylúčia, a my tým pádom odídeme. Ani sa nebude dať nič iné urobiť,“ pokračoval.

Matovič a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) považujú za dobré, aby v koalícii zotrval aj Kollár. Remišová dúfa, že aj Kollárovi ide o to, aby bola mafia spravodlivo potrestaná a aby sa uplatňovali princípy právneho štátu. Matovič uviedol, že s Kollárom budú hovoriť na koaličnej rade i po nej. Na otázku, či šéf Sme rodina podporí zmeny vplývajúce zo zasadnutí pracovnej skupiny odpovedal, že bude rád, ak sa k nim pridá a „prestane trošku trucovať“. Ak by ale Kollár odišiel a minister financií by mal ostať v tandeme s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), museli by obaja podľa slov Matoviča predradiť verejný záujem nad osobný. Líder OĽANO deklaroval, že to dokáže.

Boris Kollár Čítajte viac Nové pomery v koalícii? Kollár sľubuje päť nových poslancov

Vymedzenie kompetencií

Matovič a Remišová sa zhodli aj na potrebe lepšieho vymedzenia kompetencií Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Za dobré považujú aj možné samostatnejšie fungovanie špeciálnej prokuratúry. Obaja rovnako považujú za dobré, aby v koalícii zotrval aj Boris Kollár s hnutím Sme rodina. Kollár na otázky o odchode Sme rodina z koalície reagoval tým, že všetko je možné. Zatiaľ ale podľa jeho slov platí koaličná dohoda a chce dotiahnuť napríklad výstavbu nájomných bytov či exekučnú amnestiu. Posilnenie kompetencií ÚŠP označil za neprijateľné. Vyplýva to z vyjadrení pred pondelkovým rokovaním koaličnej rady.

Matovič ani Remišová zatiaľ nepovedali konkrétne plánované zmeny, na ktorých by mala pracovať odborná skupina zriadená v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách. Za náznak toho, že špeciálna prokuratúra by mala pôsobiť samostatnejšie, označili aj nedovolenie účasti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi na pondelkovom zasadnutí skupiny zo strany šéfa prokuratúry Maroša Žilinku.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Na čo by Kollár nemal zabúdať

„Musíme vykolíkovať priestor generálnej prokuratúry a špeciálnej prokuratúry. Musíme jednoznačne určiť ihrisko, kde za spravodlivosť a zákonnosť postupov prokurátorov zodpovedá generálny a kde špeciálny prokurátor,“ povedal Matovič. Javí sa mu, že jedna z týchto zložiek robí nadprácu. Hovorí o vychýlených kompetenciách v prospech GP. Spravodlivé by podľa neho bolo, keby GP zodpovedala za bežné trestné činy, a keď už bol ÚŠP zriadený na dozorovanie závažnejších vecí, ako napríklad korupcia, či organizovaný zločin, tak by v tom mal mať kompetencie od začiatku po koniec.

Remišová dodala, že na zasadnutí skupiny padli viaceré užitočné pripomienky a návrhy. Dodala, že ich bude musieť skupina dostať do legislatívnej podoby, sfinalizovať a následne bude potrebná silná politická vôľa na ich presadenie.

264 debata chyba
Viac na túto tému: #Koaličná rada