Kováčik je znova obžalovaný. Opäť pre 50-tisíc

Deň po odsudzujúcom rozsudku prichádza ďalší úder. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bude čeliť ďalšej obžalobe z prijímania úplatku. Aj v tomto prípade si mal prísť na 50-tisíc eur.

21.09.2021 11:31 , aktualizované: 22.09.2021 06:00
kováčik Foto: ,
Dušan Kováčik
debata (99)

Deň po odsudzujúcom rozsudku prichádza ďalší úder. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bude čeliť ďalšej obžalobe z prijímania úplatku. Aj v tomto prípade si mal prísť na 50-tisíc eur.

Kováčik, ktorého čaká okrem odvolania na Najvyššom súde aj pojednávanie v novopodanej obžalobe, navyše stále čelí aj obvineniu zo spolupráce s údajnou organizovanou skupinou okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Kováčik bol najnovšie obžalovaný z trestného činu prijímania úplatku. „Obžaloba Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto trestnej veci bola podaná na Špecializovaný trestný súd dňa 14. septembra 2021. Napadla zákonnému sudcovi (14 T) na pracovisku v Banskej Bystrici. JUDr. P. K. je obžalovaný za prečin podplácania a JUDr. D. K. za zločin prijímania úplatku,“ informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Zákonným sudcom po značkou 14 T by mal byť bývalý predseda tohto súdu Michal Truban.

Obžaloba bola v týchto dňoch zároveň podaná aj na bývalého príslušníka SIS Petra Košča, známeho tiež ako Pán X, za prečin podplácania. Podnikateľ spomínaný aj v spise Gorila je od konca marca na úteku a 1. apríla po ňom bolo na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vyhlásené pátranie.

Opäť 50-tisíc

Kováčik mal podľa medializovaných informácií prijať od Košča 50-tisíc eur. Za to mal prostredníctvom odňatia dvojice spisov svojmu podriadenému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi zabrzdiť trestné stíhanie Košča, ako aj bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka.

Ten bol napokon vlani v decembri v obnovenom vyšetrovaní zadržaný v rámci policajnej akcie Judáš. Čelí obvineniu, že vynášal informácie o odpočúvaniach skupine sýkorovcov. Obvinenie bolo bývalému špeciálnemu prokurátorovi vznesené ešte 23. marca 2021.

Takmer po roku Kováčika v pondelok 20. septembra 2021 odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 14-ročné väzenie a prepadnutie majetku. Bol uznaný za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby – založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, a dvoch prečinov ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Podľa súdu pomáhal bratislavskej zločineckej organizácii takáčovcov, za čo prijal 50-tisíceurový úplatok, a rovnako mal dvakrát vyzradiť vyhradenú skutočnosť bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, pretože Kováčik sa proti nemu odvolal.

Ani prvá, ani posledná

Bývalého špeciálneho prokurátora pôvodne zadržali a obvinili ešte vlani 22. októbra v rámci akcie Božie mlyny. Postupne mu však boli vznesené aj ďalšie dve obvinenia.

Ešte 5. novembra 2020 mu pribudlo obvinenie v súvislosti s údajnou organizovanou skupinou okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku a pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Kováčik pôsobil vo funkcii špeciálneho prokurátora dovedna takmer tri celé funkčné obdobia. Podobne ako bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, aj Kováčik začínal kariéru na dnes už neexistujúcej vojenskej prokuratúre.

A bol to práve dnes už trestne stíhaný Trnka, kto Kováčika do funkcie navrhol. Národná rada Trnkovi vyhovela a Kováčika zvolila pohodlnou ústavnou väčšinou 118 hlasov. Funkcie sa ujal 12. mája 2004.

V roku 2009 získal len o jeden hlas menej a špeciálnu prokuratúru viedol následne ďalších päť rokov. V roku 2014 bol už na návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára zvolený aj tretíkrát, v tajnej voľbe však už získal len 92 hlasov.

Tretie, už sedemročné, funkčné obdobie sa mu malo skončiť 1. septembra 2021. Po jeho vzatí do väzby a potvrdení tohto rozhodnutia Najvyšším súdom sa 10. novembra funkcie špeciálneho prokurátora sám vzdal. Jeho miesto zaujal od 15. februára bývalý politik a advokát Daniel Lipšic.

kováčik Čítajte viac Kováčik dostal 14 rokov, prepadne mu majetok

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik