Europoslanci monitorujú situáciu na Slovensku. Heger s nimi hovoril aj o ochrane novinárov

Monitorovacia skupina z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné práva sa počas aktuálnej návštevy SR zaujímala aj o tému ochrany novinárov. Pred rokovaním vlády o tom médiá informoval predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

22.09.2021 12:42 , aktualizované: 13:22
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (35)

„Skupine sme predstavili kontúry pripravovaného zákona, ktorý sa týka tejto témy,“ upozornil Heger, pričom dodal, že oblasť ochrany novinárov má dve roviny. „Jednak je to samotná legislatívna úprava, ktorá sa do konca roka objaví v parlamente, druhou rovinou je všeobecné zvyšovanie úcty a rešpektu k novinárskej profesii. "Tam máme na Slovensku ešte hodný kus cesty pred sebou, ale je našou povinnosťou prispieť k tomu, aby sa zvýšila úcta verejnosti k novinárskej profesii,“ dodal Heger.

Monitorovacia skupina pod vedením holandskej poslankyne Sophie in 't Veldovej podľa neho ocenila aj reformné kroky a proces očisty justície, polície a prokuratúry, ktoré na Slovensku súčasná vláda zaviedla.

VIDEO: Aka je červená čiara v koalícii pre Hegera?

Video

Heger sa v prípade novinárskych otázok vyjadril aj k polemikám o možných riešeniach, na ktorých pracuje odborná komisia pre obnovu dôvery v právny štát, a v tomto kontexte i k vyjadreniam koaličného partnera Sme rodina o možnom odchode z koalície, ak nastanú neakceptovateľné zmeny týkajúce sa generálnej prokuratúry a paragrafu 363. Heger upozornil, že aj on má „červené čiary“ a jednou z nich je spravodlivosť.

„Nikdy neurobím obchod v koalícii na úkor riešení, ktoré presadzujú spravodlivosť, som na to ochotný aj obetovať ústavnú väčšinu,“ upozornil. Verí však, že riešenia odbornej skupiny nájdu dostatok podpory v koalícii.

Mikulec s europoslancami diskutoval aj o situácii v polícii

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na stretnutí s delegáciou europoslancov diskutoval o právnom štáte, boji proti korupcii, pripravovanej reforme Policajného zboru a aktuálnej situácii v polícii. Poslancov EP ubezpečil, že v úsilí pri posilňovaní právneho štátu a potláčaní korupcie „vláda nepoľaví a bude pokračovať v nastúpených krokoch a reformách, a to aj po aktuálnom dianí v bezpečnostných zložkách a na politickej scéne,“ informoval TASR tlačový odbor ministerstva.

„Som veľmi rád, že naše snahy a výsledky v boji proti korupcii ocenila aj Európska komisia vo svojej poslednej správe o právnom štáte,“ uviedol Mikulec po stretnutí. Zároveň sa vyjadril, že rezort si je vedomý aj nedostatkov, „na ktorých denno-denne pracuje“. Pripomenul, že ministerstvo zaviedlo transparentné pravidlá výberového konania v polícii, na základe ktorých došlo na viacerých kľúčových funkciách k výmene riadiacich pracovníkov výhradne na základe riadneho výberového konania.

Mikulec europoslancov informoval aj o zriadení odbornej pracovnej skupiny pre právny štát, ktorej úlohou je pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry v súlade s platným právom a princípmi právneho štátu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #novinári #Eduard Heger