Väčšej bezpečnosti sa cyklisti zatiaľ nedočkajú

Národná rada vrátila poslancom Smeru na dopracovanie návrh novely zákona o cestnej premávke. Týka sa stanovenia minimálnej vzdialenosti obchádzania cyklistov na cestách.

22.09.2021 17:54
debata (10)

Poslanci Smeru chcú novelou stanoviť v zákone odstup áut od cyklistov pri ich obchádzaní na „najmenej 1,5 metra pri predchádzaní na cestách mimo zastavaného územia obce a najmenej 1 meter pri predchádzaní na cestách v zastavanom území obce“. Koalícia namieta, že návrh nie je odkonzultovaný z kompetentnými rezortmi.

Autori novely argumentovali nárastom počtu nehôd s účasťou cyklistov a potrebou zvýšenia ich ochrany aj legislatívou. „Najčastejšou príčinou smrteľných nehôd cyklistov je zrážka zozadu, zachytenie z bočnej strany, a to pri nedodržaní dostatočného bezpečného odstupu pri predchádzaní cyklistu. V súčasnej právnej úprave zákona o cestnej premávke nie je dostatočne definovaná tzv. bezpečná vzdialenosť obchádzania cyklistov. Zachovanie pojmu ‚dostatočný bočný odstup‘ pri predchádzaní cyklistu v súčasnosti zlyháva,“ skonštatovali.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhovú nahnevala smrť cyklistu. Tvrdo sa obula do slovenských šoférov

Zároveň navrhovali, aby bolo nedodržanie minimálneho bočného odstupu vozidla od predchádzaného cyklistu porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Zároveň chceli, aby sa za závažné porušenie považovalo nie len ohrozenie, ale aj obmedzenie cyklistu pri predchádzaní alebo obchádzaní.

Autori novely už informovali, že návrh predložia opakovane aj na ďalšiu schôdzu. Chcú tak podľa vlastných slov tlačiť na koalíciu, aby svoj návrh s týmto zámerom predložila do NRSR čo najskôr. Romana Tabák totiž počas diskusie informovala, že na podobnom návrhu pracuje, diskutovala o ňom aj s ministerstvami i ďalšími inštitúciami a chce ho predložiť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #poslanci #parlament #zákon o cestnej premávke