Tretiu dávku odporučili v USA seniorom a rizikovým, mladším zatiaľ nie

Poradný výbor nezávislých expertov FDA odmietol pôvodný návrh Pfizeru, ktorý podporoval aj americký prezident Joe Biden, a síce odporúčať tretiu dávku vakcíny pre všetkých ľudí vo veku 16 a viac rokov.

23.09.2021 06:00 , aktualizované: 22:15
debata (144)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:14 V Holandsku sa dvanásťročný chlapec obrátil na súd, pretože sa chcel nechať očkovať proti covidu, aj keď s tým nesúhlasil jeho otec. Školák o vakcínu stál preto, aby mohol ďalej navštevovať svoju babičku, ktorá trpí rakovinou pľúc, a neohrozil ju prípadnou nákazou koronavírusom. Sudca ho podporil a očkovanie umožnil, napísala agentúra AP.

Spor vznikol kvôli nezhode rozvedených rodičov. Zatiaľ čo matka rozhodnutie syna podporovala, otec bol proti kvôli možným vedľajším účinkom. V Holandsku môžu vakcínu dostať aj maloletí od 12 do 17 rokov, ale iba so súhlasom oboch rodičov.

Sudca v Groningene v rozsudku uviedol, že obavy otca sú „pochopiteľné“, chýba im však akákoľvek faktická opora, pretože závažné vedľajšie účinky sa po očkovaní objavujú len zriedkavo. Podanie vakcíny súd povolil preto, že záujmy chlapca sú podľa neho dôležitejšie ako výhrady jeho otca.

21:09 Americká farmaceutická firma Novavax a indická spoločnosť Serum Institute of India (SII) požiadali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu na núdzové použitie. Informovala o tom agentúra AP.

Novavax a SII v spoločnom vyhlásení uviedli, že ich žiadosti o získanie súhlasu od WHO predchádzalo podanie adresované indickým regulačným úradom.

AP poznamenala, že ak očkovacia látka od Novavaxu dostane patričné povolenie od WHO, mohla by sa stať súčasťou globálneho programu, ktorého cieľom je zaistiť dodávky vakcín do chudobnejších krajín sveta.

Tento rok podpísala firma Novavax so Svetovou alianciou pre vakcíny a imunizáciu (GAVI) zmluvu na dodávku 350 miliónov dávok vakcín v rámci programu COVAX. Väčšinu z tohto množstva má vyrobiť indický inštitút SII. V predošlej nezáväznej dohode Novavax prisľúbil poskytnutie do jednej miliardy dávok vakcín.

Vakcíny od Novavaxu sa v porovnaní s niektorými inými očkovacími látkami proti covidu ľahšie skladujú. V júni firma ohlásila, že sú na 90 percent účinné voči symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19.

19:58 Portugalsko od 1. októbra zruší takmer všetky zostávajúce protiepidemické opatrenia. Oznámil to premiér António Costa. Prvýkrát od jari 2020 sa otvoria diskotéky a bary a prestanú platiť nariadenie o obmedzení kapacity pri kultúrnych akciách či v obchodoch, ďalej ale bude povinné nosiť rúška na uzavretých verejných miestach. Juhoeurópska krajina má teraz najvyššiu mieru očkovaných proti covidu na svete, obe dávky vakcíny dostalo takmer 85 percent obyvateľov.

„Sme teraz v situácii, kedy sa môžeme posunúť do tretej a poslednej fázy,“ povedal Costa. Podľa neho krajiny od budúceho týždňa bude fungovať bez väčších obmedzení. Je to v súlade s plánom z konca júla, v ktorom sa vláda zaviazala, že reštrikcie zruší, akonáhle zaočkovanosť dosiahne 85 percent.

Server Our World in Data uvádza, že vakcíny proti covidu v Portugalsku dostalo 84 percent ľudí, čo je teraz najviac na svete. Zároveň sa počet ľudí nakazených koronavírusom a covidových pacientov v nemocniciach znížil na najnižšiu úroveň za 18 mesiacov, uviedla agentúra AP.

18:08 Pandémia nového koronavírusu sa skončí o rok, vyhlásil v rozhovore pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung riaditeľ amerického výrobcu vakcín Moderna Stéphane Bancel.

Do polovice budúceho roka bude vyrobených dostatok vakcín, aby mohol byť proti covidu zaočkovaný každý človek na svete, povedal Bancel švajčiarskym novinám.

Očkovanie by sa onedlho mohlo rozšíriť aj na deti od piatich rokov a neskôr už od šiestich mesiacov, uviedol šéf Moderny.

„Tí, ktorí sa nezaočkujú, budú imunizovaní prirodzene, pretože variant delta je veľmi nákazlivý. Celé to dopadne podobne ako s chrípkou: môžete sa dať zaočkovať a prejsť zimou v poriadku, alebo tak neurobiť a riskovať, že ochoriete alebo dokonca skončíte v nemocnici,“ citovala z rozhovoru v NZZ agentúra ANSA.

17:04 Rada EÚ vo štvrtok pridala Čile, Kuvajt a Rwandu na európsky zoznam krajín, z ktorých je obmedzené cestovanie v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Zo zoznamu naopak vyškrtla Bosnu a Moldavsko.

Rozhodnutie Rady EÚ bolo prijaté po zhodnotení aktuálnej situácie v týchto krajinách. Zoznam sa bude naďalej prehodnocovať každé dva týždne.

Členské štáty Únie by mali od 23. septembra postupne zrušiť obmedzenia v prípade cestovania, ktoré nie je nevyhnutné, pre obyvateľov týchto krajín: Austrália, Čile, Jordánsko, Južná Kórea, Kanada, Katar, Kuvajt, Nový Zéland, Rwanda, Saudská Arábia, Singapur, Ukrajina a Uruguaj. Postupne by sa mali rušiť aj obmedzenia pre Taiwan.

Kritériá, podľa ktorých sa aktualizuje uvedený zoznam, pokrývajú epidemiologickú situáciu a celkovú reakciu tretích krajín na ochorenie COVID-19, ako aj spoľahlivosť dostupných zdrojov informácií a údajov.

16:59 Európska agentúra pre lieky (EMA) má rozhodnúť začiatkom októbra o prípadnom schválení tretej dávky vakcíny proti covidu od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech pre osoby staršie ako 16 rokov. EMA bude zároveň rozhodovať aj o tretej dávke očkovacej látky od Pfizer/BioNTech a tiež od firmy Moderna pre ľudí s oslabenou imunitou, oznámil vo štvrtok vedúci pracovnej skupiny EMA pre očkovacie stratégie Marco Cavaleri. Informovala o tom agentúra AFP.

15:43 Izraelské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok nariadilo riaditeľom škôl, aby od 3. októbra zakázali vstup do areálu školy všetkým učiteľom, ktorí nemajú takzvaný zelený preukaz.

Pedagógom, ktorí z tohto dôvodu nebudú môcť učiť, hrozí, že nedostanú ani mzdu, pretože ich neprítomnosť v práci sa bude považovať za neoprávnenú absenciu, uviedlo ministerstvo školstva podľa agentúry DPA.

Učitelia, ktorí nemajú covidpas, nebudú môcť učiť ani dištančne, dodal web The Times of Israel.

Učiteľské odbory proti tomuto rozhodnutiu ostro protestovali, informoval spravodajský denník The Times of Israel.

Pripomenul, že už od začiatku školského roka – od 2. septembra – sú učitelia v Izraeli povinní mať covidpas na vstup do škôl. Tí, ktorí ho nemali, nepracovali, ale dostávali mzdu.

15:20 Očakáva sa, že Európska lieková agentúra (EMA) začiatkom októbra zverejní svoje rozhodnutie týkajúce sa možného použitia tzv. posilňujúcej dávky vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer-BioNTech. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj.

Pôjde o prvé rozhodnutie tohto európskeho regulačného úradu vo veci aplikovania tretích dávok proticovidových vakcín.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v stredu odobril podávanie tretej dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer pre ľudí starších ako 65 rokov, rizikové skupiny a osoby najviac vystavené nákaze koronavírusom.

„Rozhodnutie EMA týkajúce sa tretej dávky vakcíny sa očakáva začiatkom októbra,“ uviedol nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters.

Spoločnosť Pfizer toto tvrdenie odmietla komentovať a Reutersu sa bezprostredne nepodarilo zastihnúť nikoho z firmy BioNTech.

15:08 Okres Bratislava dosiahol vo vekovej kategórii nad 50 rokov zaočkovanosť 75 percent. Informovali o tom na sociálnej sieti analytici projektu Dáta bez pátosu. Vďaka dosiahnutiu tejto hranice a na základe COVID automatu by sa mohol podľa matematikov od pondelka 27. septembra celý okres presunúť do zelenej farby monitoringu.

„Bratislava by mala byť od pondelka zelená, lebo incidenciu má v dolnej polovici spektra červenej a s dvoma žolíkmi by mala byť o dve farby lepšia,” uviedli Dáta bez pátosu. Vo svojom príspevku tiež nabádajú premiéra Eduarda Hegera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby zvolali online rokovanie vlády na piatok 24. septembra a mimoriadne schválili presun okresu Bratislava do zelenej farby. „Ide o odmenu pre 500-tisíc ľudí, týždeň ich slobodného života a motiváciu pre ostatných,” dodali analytici v príspevku.

14:42 Všetky regióny Chorvátska sú v aktualizovanej covid mape, vydanej vo štvrtok Európskym centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC), červené. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

Situácia súvisiaca s ochorením COVID-19 zostáva v Chorvátsku rovnaká v porovnaní s minulým týždňom.

Ešte horšia situácia je u západného suseda Chorvátska, v Slovinsku, ktoré je na mape ECDC tmavočervené.

Červená farba znamená, že 14-dňové kumulatívne číslo prípadov covidu sa pohybuje v rozmedzí 75 až 200 prípadov na 100-tisíc obyvateľov a percento pozitívnych testov na covid je štyri a viac; alebo to znamená, že 14-dňové kumulatívne číslo prípadov ochorenia je viac než 200, ale menej než 500.

13:59 Britskí experti uviedli, že ochorenie COVID-19 do jari budúceho roka zoslabne a bude pripomínať bežné prechladnutie. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Profesor medicíny na Oxfordskej univerzite John Bell povedal, že vírus by na budúcu jar mohol byť podobný ako bežné prechladnutie. Imunita ľudí voči vírusu sa podľa neho posilňuje očkovaním a vystavovaním sa vírusu.

Británia je podľa Bella „von z najhoršieho“ a veci by sa mali zlepšiť, keď sa skončí zima.

Sarah Gilbertová, vedúca tímu výskumníkov, ktorí vyvinuli vakcínu proti koronavírusu (od Oxford/AstraZe­neca), v stredu povedala, že vírusy sa počas cirkulácie medzi populáciou oslabujú.

Ochorenie podľa nej bude mať na budúci rok už len mierny priebeh. Možnú mutáciu koronavírusu na variant, ktorý by sa vyhýbal účinku vakcín, označila za nepravdepodobný.

13:18 Koronavírus bol aj v 36. týždni prítomný vo všetkých analyzovaných vzorkách odpadových vôd. Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách v jednotlivých krajoch poukázal na nárast v Nitrianskom kraji. V posledných kalendárnych týždňoch pozorujú nárast počtu pozitívnych vzoriek. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku zodpovedá epidemiologickej situácii na Slovensku. Prítomnosť RNA vírusu sme zaznamenali vo všetkých vzorkách. Niektoré vzorky z 36. týždňa ešte vyšetrujeme,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

K miernemu nárastu došlo v Žilinskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Naopak, zníženie zaznamenali hygienici v Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji.

13:15 V Rusku opäť stúpa denný počet úmrtí a prípadov nákazy koronavírusom, vrátili sa k rekordným číslám z augusta. Za posledných 24 hodín tam zaznamenali 820 úmrtí, čo je najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie, informovala agentúra TASS.

Tento rekord zaznamenalo Rusko už druhýkrát, pričom prvýkrát zaevidovali 820 úmrtí v súvislosti s koronavírusom približne pred mesiacom, 26. augusta.

11:52 Starší ľudia, ktorí sa nedali zaočkovať proti koronavírusu, tvoria v Maďarsku väčšinu pacientov hospitalizovaných v štvrtej vlne pandémie. Vo štvrtok to v Budapešti vyhlásil hlavný infektológ Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik, ktorého citovala maďarská tlačová agentúra MTI.

„Polovica z nezaočkovaných ľudí číta a šíri mylné názory, že vakcíny škodia“, a je nemožné presvedčiť ich o opaku, povedal Szlávik pre verejnoprávnu spravodajskú stanicu M1. Skupiny ľudí, ktoré sa snažia mať dosah na starších občanov obvykle žijúcich osamote vo vidieckych oblastiach, „pracujú na tom, aby ovplyvnili tých zvyšných 50 percent“, dodal infektológ.

11:29 Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín, teda do štvrtka rána, 974 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 14 úmrtí. Pre porovnanie, v stredu hlásila krajina 882 prípadov infekcie a 20 úmrtí. Údaje zverejnilo na Twitteri poľské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra PAP.

Hospitalizovaných je aktuálne 1209 pacientov, čo je nárast oproti 1179 pacientom z predchádzajúceho dňa. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 133 ľudí, Poľsko má celkovo k dispozícii 613 pľúcnych ventilátorov.

11:23 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín takmer 8000 nových prípadov nákazy koronavírusom, zomrelo 123 ľudí. Celá krajina od štvrtka prechádza do žltej zóny epidemiologického nebezpečenstva, s čím súvisí sprísnenie niektorých protipandemických opatrení. Reštaurácie a ďalšie služby si musia vybrať, v ktorom z dvoch režimov budú fungovať, informovala agentúra UNIAN.

Za posledných 24 hodín pribudlo na Ukrajine 7866 nových prípadov, z toho bolo 667 detí a 175 zdravotníckych pracovníkov. Najviac nakazených pritom zaznamenali v Charkovskej (839), Ľvovskej (685) a Doneckej oblasti (520) a v Kyjeve (467). V Zakarpatskej oblasti, ktorá sa nachádza na hraniciach so Slovenskom, zaregistrovali 83 nových prípadov.

10:08 V stredu odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 949 nakazených, celkovo ich laboratóriá vyhodnotili 9 925 (pozitivita 9,5 percenta). Počet hospitalizovaných stúpol o päť, v nemocniciach tak aktuálne leží 442 ľudí s covidom. Prvú dávku vakcíny uplynulý deň dostalo 2 280 Slovákov.

očkovanie koronavírus Čítajte viac Laboratóriá odhalili takmer tisíc nakazených, pribudli hospitalizácie aj obete

9:55 V Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách nákazu koronavírusom 526 ľuďom. V súvislosti s covidom zomreli v tomto čase dvaja pacienti, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Aktuálne je infikovaných 7 960 ľudí. Počet hospitalizovaných s covidom je 411, z nich 48 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných vakcínou proti covidu je takmer 5,9 milióna osôb, pričom dve dávky dostalo vyše 5,6 milióna z nich.

Očkovanie treťou dávkou absolvovalo 667-tisíc ľudí. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 819 547 nakazených a 30 145 úmrtí s covidom. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

9:08 Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach od budúceho týždňa opätovne otvorí samostatné oddelenie pre pacientov s covidom. Reaguje tak na epidemiologickú situáciu. V nemocnici od začiatku tretej vlny hospitalizovali osem pacientov, všetci boli bez očkovania. (tasr)

7:26 Karikatúra 23.09.2021 (Danglár)

DANGLÁR, 23.09.2021

7:20 Nemecko za uplynulý deň zaznamenalo 10 696 nových prípadov covidu a 115 s ňou spojených úmrtí. Vyplýva to z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Pred týždňom Nemecko evidovalo 12 925 nových nákaz za deň a 68 úmrtí.

Aktuálny vývoj naznačuje, že šírenie nákazy v Nemecku ďalej spomaľuje. Takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet novo infikovaných na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní, vo štvrtok v Nemecku predstavuje 63,1. Pred týždňom to bolo 76,3.

Počet novo hospitalizovaných pacientov s covidom za sedem posledných dní na 100-tisíc obyvateľov v Nemecku je 1,65. Pri doterajšom maxime okolo minuloročných Vianoc bol ukazovateľ na úrovni 15,5.

V Nemecku sa koronavírusom od začiatku epidémie preukázateľne nakazilo vyše 4,1 milióna ľudí, z ktorých 93 238 zomrelo. Zotavilo sa doteraz vyše 3,9 milióna osôb, u ktorých testy predtým preukázali nákazu. (rki, čtk)

6:00 Vedci objavili ďalšiu stopu vedúcu k možnému pôvodu koronavírusu, ktorý spôsobuje covid. Zistili, že netopiere žijúce v jaskyniach v Laose sú nositeľmi podobného patogénu, ktorý podľa nich môže potenciálne priamo infikovať ľudí.

netopier Čítajte viac Štúdia: U netopierov v Laose sa našli vírusy podobné SARS-CoV-2

6:00 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odobril v stredu podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech pre ľudí vo veku 65 a viac rokov. Podpornú dávku vakcíny schválil aj pre dospelé osoby, u ktorých je vysoké riziko, že by mali závažný priebeh covidu, či tých ľudí, ktorí sú tomuto ochoreniu viac vystavení vzhľadom na svoju prácu.

Tretia dávka sa má podávať najskôr po šiestich mesiacoch od podania druhej dávky vakcíny. Nárok na ňu tak po uplynutí tejto doby budú mať desiatky miliónov Američanov.

Rozhodnutie sa očakávalo, keďže ho v minulotýždňovom hlasovaní odporučil už poradný výbor nezávislých expertov FDA. Rovnaký výbor však odmietol pôvodný návrh Pfizeru, ktorý podporoval aj americký prezident Joe Biden, a síce odporúčanie tretej dávky vakcíny pre všetkých ľudí vo veku 16 a viac rokov.

Zmienený výbor – zložený z vakcinológov, virológov, epidemiológov a ďalších expertov – totiž dospel k záveru, že pomer medzi rizikami a prínosmi očkovania treťou dávkou je u mladších ľudí odlišný v porovnaní so zvyškom populácie, a to obzvlášť v prípade rizika myokarditídy (zápalu srdcového svalu) u mladých mužov.

O podaní tretej dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech aktuálne diskutuje aj poradný výbor amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Ten by mohol odporučiť presnejšie vymedzenie príjemcov tretej dávky, respektíve určiť, aké osoby a faktory by sa mali považovať v súvislosti s možným nakazením za vysokorizikové. Tiež by mohol stanoviť, ktoré pracoviská a iné zariadenia spôsobujú vysoké vystavenie ľudí možnej nákaze covidom.

FDA medzi takýchto zamestnania zahrnul „zdravotníkov, učiteľov, zamestnancov centier s opatrovateľskou starostlivosťou, zamestnancov potravín, pracovníkov v útulkoch pre bezdomovcov či vo väzniciach“ a ďalších. (afp, reuters, tasr)

144 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus