Laurenčík ukončil diskusiu k odvolávaniu Mikulca, Smer to pobúrilo

Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS) ukončil vo štvrtok večer diskusiu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Hlasovať o návrhu sa má v piatok o 11.00 h.

23.09.2021 09:35 , aktualizované: 20:14
mikulec matovič nrsr Foto: ,
Na snímke zľava poslanec NR SR Michal Šípoš, minister financií SR Igor Matovič, minister vnútra SR Roman Mikulec a dole uprostred poslanec NR SR Juraj Krúpa (všetci OĽaNO) počas zasadnutia 40. schôdze NR SR.
debata (120)

Hoci Smer namietal, že po 19.00 h neboli v pléne predkladatelia návrhu, Laurenčík pokračoval v rokovaní a vyzval poslancov prihlásených do rozpravy, aby vystúpili. Keďže ani tí neboli v pléne, Laurenčík oznámil, že im prepadlo poradie a ukončil rozpravu k návrhu. Smer to kritizuje. Koalícia hovorí, že v pléne sedel aspoň jeden z predkladateľov.

Poslanec Boris Susko (Smer) namietal, že ide o hrubé porušovanie rokovacieho poriadku parlamentu, keďže pri rozprave musí byť prítomný predkladateľ. Pripomenul, že sa nemôže rokovať, a teda ani prepadávať poradie faktickým poznámkam ani rečníkom prihláseným v rozprave. Kritizoval to aj šéf Smeru Robert Fico, ktorý reagoval, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nezvláda svoju funkciu. Hovorí tiež o chaose a o porušovaní Ústavy SR.

Plénum si pôvodne odsúhlasilo štvrtkové rokovanie aj po 19.00 h. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že v pléne sedel Dušan Jarjabek (Smer) ako jeden z predkladateľov, preto sa v rokovaní mohlo pokračovať. Skonštatoval, že pokiaľ sedel v pléne aspoň jeden z poslancov podpísaných pod návrh na zvolanie schôdze, ráta sa ako predkladateľ a diskusia pokračuje. Jarjabek to vidí inak. Poznamenal, že bol prihlásený na predrečníka s faktickou poznámkou, a dokonca nesedel za pultom určeným pre predkladateľa. Hovorí o rôznom výklade rokovacieho poriadku.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini povedal, že aj obštrukciu treba vedieť urobiť. Bola by podľa neho úspešná vtedy, ak by nikto z 30 podpísaných poslancov v pléne v daný moment nesedel. „Žiaľ, kolegovia urobili chybu a niektorí v sále boli, čo sa považuje za prítomnosť predkladateľa a schôdza mohla pokračovať,“ reagoval na poslancov Smeru.

Stiahli podpisy

Poslanci Smeru už skôr stiahli podpisy spod návrhu na ďalšiu mimoriadnu schôdzu, ktorá sa mala začať vo štvrtok po hlasovaní o 17.00 h. Oznámil to Fico a odôvodnil to tým, že už sa začalo rokovanie o predošlom návrhu na odvolanie Mikulca.

V diskusii vystúpil okrem Fica ako predkladateľa, tiež premiér Eduard Heger (OĽANO) so stanoviskom vlády a aj minister Mikulec.

Koalícia si odhlasovala, že o návrhu by mali diskutovať dnes do úplného prerokovania, čiže v prípade potreby aj v noci. Na to reagoval Fico s tým, že po 19.00 h nebude v pléne ani jeden z predkladateľov.

„Koalícia je pripravená o tom rokovať dnes do prerokovania, takže pôjdeme do noci a hlasovať budeme zajtra,“ povedal predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) popoludní na tlačovej konferencii.

Hodina otázok sa nezačala načas

Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer) musel posunúť tradičnú Hodinu otázok. V pléne totiž pri jej začatí nebol premiér Eduard Heger (OĽANO). Okrem odpovedí na otázky by mal predseda vlády tiež informovať o tom, kto bude odpovedať za ostatných členov vlády. Chýbali i viacerí ministri, ako aj väčšina poslancov. Premiér spolu s ministrami Romanom Mikulcom a Igorom Matovičom i poslancami za OĽANO mali totiž v čase začiatku Hodiny otázok tlačovú konferenciu.

Hodina otázok sa začína podľa rokovacieho poriadku vo štvrtok o 14.00 h. „Na Hodine otázok musia byť prítomní všetci členovia vlády. Ak sa bude na Hodine otázok diskutovať len o určitom probléme, stačí, ak bude prítomný príslušný člen vlády. V odôvodnených prípadoch môže predseda vlády určiť, ktorý člen vlády bude za neprítomného člena vlády na otázky odpovedať, alebo oznámi, že bude na ne odpovedať sám,“ píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Igor Matovič / Robert Fico / Čítajte viac Matovič ukázal v pléne Ficovi plagát so slovami o vrahovi

Všetky návrhy na odvolanie Mikulca predložil opozičný Smer. Mikulcovi vyčíta viacero vecí, od podozrení z korupcie až po situáciu v jeho rezorte a v bezpečnostných zložkách. Odvolávať ho plánovali už trikrát za posledné mesiace, no ani na jednej z mimoriadnych schôdzí nebolo plénum uznášaniaschopné. Tri návrhy sa preto presunuli na záver riadnej septembrovej schôdze.

Plénum Národnej rady SR začalo rokovanie piateho dňa 40. schôdze návrhom odškodňovacieho zákona, ktorý predložili nezaradení poslanci Miroslav Suja a Ondrej Ďurica.

Odškodňovacím zákonom chcú poslanci čiastočne eliminovať ekonomické straty, ktoré vznikli malým živnostníkom počas vynúteného zatvorenia či obmedzenia činnosti ich prevádzok v súvislosti s protipandemickými obmedzeniami. Poslanci mali rokovať aj o návrhoch z dielne envirorezortu, medzi nimi aj o legislatíve, podľa ktorej by v prevádzkach verejného a rýchleho stravovania mali byť zakázané jednorazové plastové výrobky.

Plénum odmietlo Pellegriniho deklaráciu

Plénum NR SR vo štvrtok odmietlo návrh uznesenia nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho k Deklarácii 1. septembra. Tá hovorí o referende za predčasné voľby. Uznesenie podporilo 61 zo 129 prítomných poslancov.

Pellegriniho poslanci v deklarácii zdôraznili, že moc pochádza z ľudu a občania majú právo korigovať činnosť politikov aj počas volebného obdobia. Aj týmto spôsobom chceli dosiahnuť, aby sa konalo referendum o skrátení volebného obdobia. V deklarácii sa hovorí, že referendum je plne ústavným, demokratickým a legitímnym nástrojom na presadzovanie vôle ľudu.

vláda mikulec Čítajte viac Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi Mikulcovi

Kotleba opäť neuspel

Poslanci opätovne nezvolili Mariana Kotlebu (ĽSNS) za predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS). Rozhodli o tom vo štvrtkovej voľbe.

Kotleba nezískal dostatočný počet hlasov. Zo 135 prítomných poslancov za neho hlasovalo len 58 poslancov. Výsledok oznámili v pléne. Poslanci Kotlebu do funkcie šéfa výboru nezvolili už v predchádzajúcich viacnásobných voľbách.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #odvolávanie #Roman Mikulec #vojna policajtov