Dobré srdce nesmie chýbať. Nikomu

Každá doba má svojich hrdinov. Aj táto. Sú nimi ľudia, ktorí majú láskavé srdce a starajú sa o iných. Tí najlepší si v pondelok na Galavečere v bratislavskej Starej tržnici prevzali ocenenie Dobré srdce.

23.09.2021 15:20
Dobré srdce Foto: ,
Šéfredaktor denníka Pravda Jakub Prokeš odovzdáva cenu Marte Kupcovej.
debata (4)

„Ukázali sme, že napriek nedostatkom v legislatíve a rozpočte človek s dobrým srdcom v slovenských sociálnych službách stále je,“ povedala Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, ktorá ceny po druhý raz udeľovala.

VIDEO: Ocenenia Dobré srdce.

Video

Najkrajší je úsmev a pokrok ľudí, o ktorých sa staráme, zhodli sa v podstate všetci víťazi deviatich kategórií. Pochádzajú z celého Slovenska a porota nakoniec vyberala zo 40 ľudí pracujúcich v sociálnej oblasti, ktorých nominovali ich kolegovia, klienti či blízki. Denník Pravda je hlavným mediálnym partnerom podujatia Dobré srdce.

Cenu v kategórii Dobrovoľník v sociálnych službách Marte Kupcovej odovzdával šéfredaktor denníka Pravda Jakub Prokeš. „Činnosť dobrovoľníkov je rovnako dôležitá, ako ktorákoľvek iná práca v sociálnych službách. Všetci títo ľudia si zaslúžia našu úctu a vďaku. Bez dobrého srdca by sa to naozaj nedalo,“ zhodnotil.

VIDEO: Marta Kupcová.

Video

Víťazka kategórie už roky raz do týždňa varí jedlo pre ľudí bez domova v občianskom združení Vagus v Bratislave. Jej obedy sú legendárne. Žena, ktorá takto dobrovoľníči už deväť rokov, hovorí, že nie je dobré, keď majú ľudia predsudky voči bezdomovcom a hovoria, že sú si sami na vine.

„Jednoducho sa stalo, že sa ocitli na ulici, tak prečo im nepomôcť,“ podotkla Kupcová. Hovorí, že je vďačná za kolektív mladých ľudí, ktorí v združení pomáhajú a vymýšľajú aktivity pre ľudí bez domova.

VIDEO: Anna Ghannamová.

Video

Všetci ocenení robia svojou prácou radosť iným. „Práca ma robí lepším človekom,“ hovorí aj fyzioterapeutka Katarína Čečotová z domova sociálnych služieb v Prakovciach v okrese Gelnica. Zo slávnostného večera si odniesla Dobré srdce za víťazstvo v kategórii odborný pracovník. V domove pracuje už deväť rokov, venuje sa deťom aj dospelým s poruchami správania a so psychickými ochoreniami. Ľudí, o ktorých sa stará, považuje za svoju rodinu.

Ceny za výnimočný počin si odniesli dve ženy. Lekárka Mária Čunderlíková založila a 20 rokov vedie bratislavské Centrum Memory, kde učia ľudí, ako si zlepšiť pamäť a trénovať mozog. Tiež pomáhajú pacientom s demenciou. „Ak sa týmto ľuďom nikto nevenuje, sú v zdravotníckom systéme stratení a odsúvaní na druhú koľaj,“ podotkla Čunderlíková. Želá si, aby sa každý človek s takýmito problémami mal kam obrátiť.

VIDEO: Ildikó Madarászová.

Video

Druhou laureátkou Dobrého srdca za výnimočný počin je Ildikó Madarászová. Pred 25 rokmi založila združenie Nezábudka na pomoc deťom a mladistvých so zdravotným postihnutím. „Pri zdravotne postihnutom dieťati trpí celá rodina, aj zdraví súrodenci. Najmä matky si často nemôžu nájsť ani trochu času pre seba,“ hovorí o poslaní Nezábudky. V dennom centre v Senci pripravujú program pre deti a pomáhajú aj rodinám. „Dá sa povedať, že Nezábudka je taká slovná hračka – chceme, aby sa na tieto rodiny nezabúdalo,“ usmiala sa Madarászová.

VIDEO: Pavol Vilček.

Video

Redaktorka denníka Pravda Dorota Hudecová, vedúca príloh Užitočná Pravda a Seniori, bola nominovaná v kategórii novinárov, ktorí sa venujú sociálnym témam. Nakoniec si prvenstvo odniesla Barbara Štefanovičová z TA3.

Organizátori si uctili aj päť pracovníčok sociálnych služieb, ktoré sa v tomto roku stali obeťami koronavírusu. Infikovali sa pri výkone povolania. Sú nimi Katarína Škirkanicová, Lenka Štefanková, Mária Trenčíková, Margita Kostúriková a Ingrid Tomášová.

VIDEO: Vladimír Lengvarský.

Video

Nositelia ocenenia Dobré srdce 2021

  • kategória manažér: Pavol Vilček, riaditeľ Spišskej katolíckej charity
  • kategória odborný pracovník: Katarína Čečotová, fyzioterapeutka v Domove sociálnych služieb IDEA – stredisko Matilda Huta
  • kategória opatrovateľ: Pavol Kalina, zariadenie pre seniorov PE-ES, Nitrianske Sučany
  • kategória sestra v sociálnych službách: Zdenka Majchrová, zariadenie pre seniorov Iskierka nádeje, Trenčín, a in memoriam Margita Kostúriková, Centrum sociálnych služieb, Likavka
  • kategória dobrovoľník: Marta Kupcová, OZ Vagus
  • kategória novinár o sociálnych službách: Barbara Štefanovičová, TA3
  • kategória fundraiser: Soňa Vancáková, OZ Maják nádeje
  • kategória poskytovateľ: Sociálny dom Antic, Bardejov
  • kategória výnimočný počin: Ildikó Madarászová, zakladateľka a riaditeľka združenia pre pomoc rodinám so zdravotne postihnutými deťmi a mladistvými Nezábudka, a Mária Čunderlíková, zakladateľka Memory Centra

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #charita #dobré srdce