Sľubovali 50-tisíc bytov, výsledok je nula

Pred voľbami sľubovali desiatky tisíc nájomných bytov. Blíži sa polovica volebného obdobia, a štát nepostavil ani jeden byt. Namiesto podpory nájomného bývania prišla vláda s katastrofálnym zákonom. Ak by prešiel, výsledkom by neboli nové byty, ale vyššie ceny.

24.09.2021 00:00
Drucker, PR článok, reklama, nepoužívať

Ceny astronomicky stúpajú už niekoľko rokov. Vo veľkých mestách je situácia kritická. Mladé rodiny potrebujú bývať, nemajú kde. Samosprávy nemajú právomoci, pozemky, peniaze, ani vôľu stavať – stačí sa pozrieť do Bratislavy. Štát nemá schopných ľudí, ktorí by nastavili motivujúce prostredie a zmysluplné dotačné programy. Súkromní developeri nemajú dôvod stavať nájomné byty. V dobe akútneho nedostatku dokážu predať akýkoľvek byt s brutálnou maržou.

Podporu nájomného bývania vláda uchopila zo zlého konca. Keď na Slovensku v predchádzajúcich desaťročiach nebolo dosť práce, štát reagoval tým, že výstavbu nových fabrík zaradil do kategórie strategických investícií. V mene modernizácie krajiny sa strategickou investíciou v minulosti stala aj výstavba diaľnic.

V súčasnosti mladé rodiny na Slovensku čelia kríze s nedostatkom bytov, ktorej koniec je v nedohľadne. Štát musí aj v tomto prípade zareagovať primerane. Dobrá voľba navrhuje, aby vláda medzi strategické investície zaradila aj podporu nájomného bývania.

Ak štát vie pripraviť, vykúpiť, vybaviť a poorať pozemok pod fabriku, musí to vedieť aj pod bytovku. V spolupráci so samosprávou, ktorá bude mať úlohu obstarať stavebníka a zaručiť udržateľný model prevádzky bytov. Problém by sme mohli riešiť hneď a systematicky. Nie katastrofálnymi nápadmi ako doteraz.

chyba