Konanie i súdny proces bola jedna veľká fraška, odkazuje Kováčik z väzby

Počas 11 mesiacov, keď som sedel v kolúznej väzbe, sa vonku odohrávala jedna z najväčších frašiek, akú som vo svojom takmer 60-ročnom živote zažil. Prostredníctvom svojho advokáta Jána Kršiaka to vo štvrtok odkázal bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na margo jeho procesu na Špecializovanom trestnom súde.

23.09.2021 14:20
kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v sprievode eskorty na ŠTS v Pezinku 20. septembra 2021.
debata (177)

„Táto fraška vyvrcholila 20. septembra vyhlásením rozsudku. Rozsudkom som nebol prekvapený. Vzhľadom na priebeh konania, ako aj hlavného pojednávania som nič iné nemohol ani očakávať. Absolútne nerešpektovanie základných zásad trestného konania ma postupne presvedčilo, že konanie voči mojej osobe bude o všetkom možnom, len nie o spravodlivosti,“ odkázal Kováčik prostredníctvom právneho zástupcu.

Obrovským prekvapením pre neho bolo „urýchlené ukončenie veci niekde v polovici vyšetrovania. Veľa svedkov nebolo vypočutých, rozpory neboli odstránené, všetky naše návrhy na doplnenie dokazovania boli zamietnuté“.

VIDEO: Obhajcovia Dušana Kováčika o procese s bývalým špeciálnym prokurátorom. Prečítali aj Kováčikove stanovisko k súdnemu konaniu.

Video

„Spracovanie obžaloby a jej urýchlené predloženie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku za necelých 24 hodín, to už bola iba pomyselná čerešnička na torte. Šok prišiel 16. septembra, keď samosudkyňa vyhlásila dokazovanie za ukončené a večer oznámila, že pojednávanie bude pokračovať nasledujúci deň ráno záverečnými rečami. Moja príprava na záverečnú reč tak bola ohraničená zhruba dva a pol hodiny v kolúznej väzbe bez možnosti porady s mojimi obhajcami,“ zdôraznil Kováčik.

Na margo trestu uviedol, že to nie je trest, ale poprava a návrat 50. rokov minulého storočia.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika odsúdil v pondelok Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 14-ročné väzenie. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Podľa súdu je vinný vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov, zobrať úplatok, ako aj vynášať informácie o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry. Rozsudok nie je právoplatný.

kováčik Čítajte viac Kováčik dostal 14 rokov, prepadne mu majetok
177 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #ŠTS