Austrália zažíva tretiu vlnu, polovica ľudí je pod zámkom

Striktné opatrenia obmedzujú pohyb polovici obyvateľov Austrálie. Úrady ich uvoľnia, keď naočkujú 70 percent dospelých obyvateľov.

24.09.2021 06:15 , aktualizované: 21:21
debata (103)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:20 Pozitívny výsledok testu na koronavírus majú ďalší dvaja členovia brazílskeho kabinetu a tiež syn prezidenta Jaira Bolsonara. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. Pozitívny výsledok testu v piatok oznámili ministerka pôdohospodárstva Tereza Cristina, generálny prokurátor Bruno Bianco – ktorý má tiež status ministra – a federálny poslanec Eduardo Bolsonaro. Rovnakú informáciu pred pár dňami zverejnil aj brazílsky minister zdravotníctva Marcelo Queiroga, ktorý sa spoločne s Bolsonarom zúčastnil na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Queiroga bol pozitívne testovaný už v utorok a následne zostal v izolácii v New Yorku. Ostatní členovia brazílskej delegácie sa v stredu vrátili domov. Prezident Bolsonaro následne nastúpil do karantény a zrušil svoj plánovaný program. Súčasťou brazílskej delegácie v New Yorku bol aj syn brazílskeho prezidenta, 37-ročný poslanec dolnej komory federálneho parlamentu Eduardo Bolsonaro. O svojom pozitívnom výsledku testu na koronavírus informoval v piatok na sociálnej sieti Twitter, pričom tiež uviedol, že je zaočkovaný prvou dávkou vakcíny od Pfizeru.

Ministerka pôdohospodárstva Tereza Cristina, ktorá v New Yorku nebola, oznámila svoju diagnózu týždeň po tom, ako sa v Taliansku stretla s ministrami krajín skupiny G20. „Bola som pozitívne testovaná na COVID-19. Cítim sa dobre. Zrušila som všetky osobné stretnutia a v karanténe zostanem po dobu odporúčanú lekármi,“ napísala na Twitteri. Reuters dodal, že ministerka bola proti covidu zaočkovaná. Tlačový úrad generálneho prokurátora uviedol, že Bianco nemá príznaky nákazy a je v izolácii. Dodal, že Bianco bol zaočkovaný prvou dávkou proticovidovej vakcíny.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa počas pobytu v New Yorku niekoľkokrát objavil na verejnosti bez rúška, dosiaľ vakcínu nedostal. Viackrát pritom uviedol, že bude posledným Brazílčanom, ktorý sa dá zaočkovať. Tvrdí tiež, že vakcínu nepotrebuje, pretože má „dostatok protilátok“ po prekonanom ochorení. Jeho vláda však čelí kritike za to, ako sa vyrovnávala s koronavírusovou pandémiou.

Bolsonaro upútal v USA pozornosť médií po tom, čo ho v New Yorku odfotografovali, ako konzumuje pizzu pred reštauráciou. Do prevádzky ho totiž nevpustili práve preto, že nie je zaočkovaný.

20:12 Americký prezident Joe Biden vyzval milióny obyvateľov USA, aby si nechali podať tretiu dávku vakcíny proti COVIDU-19 od firiem Pfizer/BioNTech. Zdôraznil, že preočkovanie je bezplatné, a povedal, že ho sám „čo najskôr“ podstúpi. Po rozhodnutí Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) majú v USA na posilňovaciu dávku nárok okrem seniorov a chronicky chorých tiež pracovníci v zdravotníctve alebo učitelia.

Preočkovanie uvedenou vakcínou dostalo v stredu zelenú od Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktorý ho schválil pre vybrané skupiny vrátane osôb starších ako 64 rokov. Odborná komisia CDC vo štvrtok odhlasovala, že majú byť okrem seniorov braní ako ohrození jedinci už len dospelí ľudia s dlhodobým zdravotným problémom, ako je napríklad cukrovka. Preočkovanie zdravotníkov či učiteľov pri hlasovaní neprešlo.

Šéfka CDC Rochelle Walenská sa však priklonila k názoru FDA a schválila odporúčanie, do ktorého sú zahrnutí aj všetci dospelí ľudia žijúci alebo pracujúci v prostredí, kde existuje značné riziko kontaktu s koronavírusovou nákazou. Walenská sa nemusela držať stanovísk svojho poradného panelu, denník The New York Times však jej rozhodnutie odkloniť sa od nich označil za veľmi neobvyklé.

18:09 Ľudia sa nechávajú zaočkovať proti novému koronavírusu najmä z dôvodu ochrany zdravia svojich blízkych a okolia. Uviedla to až polovica opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý realizovala pre Iniciatívu za dobré vzťahy.

Pre ochranu vlastného zdravia sa dalo zaočkovať 46,3 percenta respondentov. Tretím najčastejším dôvodom bolo tvrdenie, že respondenti nepotrebovali vakcínu, ale nechceli byť obmedzovaní opatreniami (17,4 percenta).

Viac ako 15 percent opýtaných sa nechalo zaočkovať, pretože chceli prispieť k celospoločenskému riešeniu pandémie. Viac ako deväť percent sa spoľahlo na odporúčanie autorít, ako sú lekári či vedci.

Prieskum sa realizoval v dňoch 6. až 13. septembra formou telefonického dopytovania na vzorke tisíc respondentov. Cieľom prieskumu bolo získať aj informácie o motívoch očkovaných ľudí, keďže doteraz bola skúmaná najmä motivácia nezaočkovaných.

17:56 Dovedna 55-tisíc dávok proticovidovej vakcíny od firmy AstraZeneca v Bosne a Hercegovine exspirovalo. Tamojšie úrady teraz hľadajú subjekt, ktorý tieto očkovacie látky bezpečne zlikviduje, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na úrad verejného zdravia Republiky srbskej, jednej z dvoch správnych častí Bosny a Hercegoviny.

Vakcíny dostala Bosna a Hercegovina darom dva mesiace pred exspiráciou. Miestne médiá medzitým informovali, že ďalších 350-tisíc dávok exspiruje v októbri.

V krajine je zaočkovaných len asi 12 percent obyvateľov. Tamojšie úrady za predchádzajúci deň evidovali 26 úmrtí v spojitosti s koronavírusom, dovedna ich je viac než 10 300. Bosna a Hercegovina má približne 3,3 milióna obyvateľov.

16:54 K 24. septembru bolo prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Trenčíne zaočkovaných 29 235 ľudí, teda 52,12 %. Plne zaočkovaných bolo k rovnakému dátumu 27 837 Trenčanov, čo je 49,62 % z celkového počtu obyvateľov.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, k rovnakému dátumu sa učili žiaci dvoch tried základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trenčín dištančne, boli v karanténe. Trenčín zostáva aj na budúci týždeň podľa COVID automatu v prvom stupni ohrozenia, teda v červenej farbe.

Po tom, ako ukončilo svoju činnosť veľkokapacitné očkovacie centrum na výstavisku Expo Center, stále platí možnosť zaočkovať sa vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Vakcinačné centrum sídli vedľa neurologického a psychiatrického pavilónu, na začiatku hlavného parkoviska. Očkujú vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

16:34 Nórsko od soboty 16.00 h zruší takmer všetky zostávajúce obmedzenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 a život v krajine sa vráti do normálu. Oznámila to v piatok premiérka Erna Solbergová, ktorú citoval internetový denník The Local.

„Teraz už budeme môcť žiť takmer ako pred pandémiou. Nemyslím si však, že všetko bude celkom tak ako predtým. Myslím, si, že koronavírus nás bude ovplyvňovať po zvyšok nášho života – či už v dobrom alebo zlom,“ uviedla Solbergová.

Zrušenie opatrení, ako napríklad zachovávania rozstupov, odporučil Nórsky ústav verejného zdravia. Zrušia sa aj limity na počet účastníkov zhromaždení.

Bistrá, bary a nočné podniky budú môcť byť otvorené aj po polnoci, napísala agentúra AP. Školy a materské školy sa vrátia do normálnej prevádzky a „podávanie rúk bude opäť povolené,“ uviedol s úsmevom minister zdravotníctva Bent Hie.

16:18 Holandsko od soboty zavádza povinné covidpasy pre vstup do reštaurácií a na športové a kultúrne podujatia. Zároveň ruší reštrikcie, ktoré obmedzovali kapacitu verejných podujatí a nariaďovali fyzické rozstupy medzi ich návštevníkmi, informovala v piatok agentúra DPA.

Pri vstupe do pohostinských zariadení a na športové a kultúrne podujatia sa budú musieť Holanďania od soboty preukazovať potvrdením o zaočkovaní proti covidu, či o prekonaní tohto ochorenia alebo aktuálnym negatívnym testom.

Reštaurácie, bary, obchody, divadlá či štadióny budú môcť zároveň začať opäť fungovať s plnou kapacitou a nebudú už musieť dodržiavať povinné, minimálne 1,5-metrové rozstupy medzi návštevníkmi. Uvoľnenie opatrení umožnili klesajúce prírastky nových prípadov nákazy a vysoká miera zaočkanosti proti covidu.

16:03 Za alarmujúco nízku označil primátor Košíc Jaroslav Polaček zaočkovanosť proti ochoreniu COVID-19 v druhom najväčšom meste Slovenska, v porovnaní s Bratislavou či samotnou Európou. Ako pre TASR povedal, mesto vyzýva všetkých, ktorí sa môžu dať zaočkovať, aby tak urobili.

Zaočkovanosť v Košiciach sa podľa jeho slov pohybuje na úrovni okolo 45 percent. Zaočkovanosť obyvateľov starších ako 50 rokov dosahuje okolo 60 percent. „Snažíme sa ľudí vyzývať, vysvetľovať – je to našou úlohou,“ uviedol Polaček. Očkovanie je podľa neho jediným dostupným riešením. „Myslíme si, že je potrebné ľudí aj edukovať. Očkovania sa netreba báť,“ dodal Polaček.

Priblížil, že v čistiarňach odpadových vôd sú inštalované senzory, ktoré analyzujú kontamináciu vody v súvislosti s novým koronavírusom. Na základe získaných dát je následne možné predpokladať vývoj situácie. „Samozrejme, aj toto sú novinky a je tam aj občas nejaká nepresnosť,“ povedal.

14:58 Slovenská republika daruje Taiwanu 160-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Na Taiwan odletia spolu s chirurgickými oblekmi v sobotu (25. 9.). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Štátny tajomník rezortu Karol Galek poďakoval za spoluprácu pri darovaní vakcín predovšetkým ministerstvám zdravotníctva a zahraničných vecí. „Spoločným úsilím sa nám podarilo počet vakcín zvýšiť oproti pôvodným plánom niekoľkonásobne. Verím, že Taiwanu a jeho obyvateľom pomôžu prekonať kritické pandemické obdobie,“ skonštatoval.

12:53 Na posilňujúcu tretiu dávku očkovania proti covidu prišlo v Česku od pondelka do stredajšieho večera 1147 z približne 10-tisíc ľudí, ktorým už uplynulo osem mesiacov od ukončenej vakcinácie alebo ktorí patria medzi rizikové osoby.

Sú medzi nimi najmä zdravotníci, informoval v piatok webový spravodajský portál Novinky.cz.

V pondelok absolvovalo preočkovanie podľa údajov ministerstva zdravotníctva 282 ľudí, v utorok vyše 544 a v stredu ďalších 321.

„Odporúčame posilňujúcu dávku ľuďom, ktorí sú vo väčšom riziku. Sú to chronicky chorí pacienti, ktorí majú predispozíciu mať ťažší priebeh covidu, seniori nad 60 rokov, zdravotníci a sociálni pracovníci,“ uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

12:23 V Rusku v piatok zaregistrovali 828 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. V krajine pritom už štvrtý deň v poradí evidujú viac ako 800 úmrtí za deň. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na federálny operatívny štáb pre boj s koronavírusom.

Počet úmrtí oproti predchádzajúcemu dňu vzrástol, vo štvrtok totiž v Rusku evidovali 820 úmrtí, čo je druhý najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie. Dovtedy rekordných 820 úmrtí prvýkrát v krajine zaevidovali aj 26. augusta.

Najviac úmrtí v piatok pribudlo v Petrohrade, kde zaznamenali 59 obetí. V hlavnom meste — v Moskve — zomrelo 56 ľudí, čo je najviac od 24. augusta.

Celkovo si pandémia v Rusku vyžiadala životy 202 273 ľudí. Smrtnosť predstavuje podľa štábu pre boj s koronavírusom 2,74 percenta.

Za posledných 24 hodín zaevidovali v Rusku 21 379 nových prípadov infekcie, vyzdravelo 15 828 ľudí. V krajine od začiatku pandémie celkovo zaznamenali takmer 7,38 milióna prípadov nákazy a v súčasnosti tam evidujú takmer 600-tisíc aktívnych prípadov.

12:09 Vietnamská štátna farmaceutická spoločnosť Vabiotech plánuje v priebehu niekoľkých dní spustiť komerčnú výrobu protikoronaví­rusovej vakcíny Sputnik V s použitím polotovarov dodávaných z Ruska. Pre agentúru Reuters to v piatok potvrdil hovorca spoločnosti.

„Testovacia várka, ktorú sme vyrobili, splnila ruské požiadavky na kvalitu,“ povedal hovorca Pham Duy Long. Vzorky z prvej šarže dostal na kontrolu kvality Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Štátna firma Vabiotech plánuje vyrobiť počas prvého mesiaca vyše milión dávok ruskej vakcíny. Šéf spoločnosti ešte koncom júla pre agentúru AFP uviedol, že výroba Sputnika V „pomôže zabezpečiť kvalitné a cenovo dostupné“ vakcíny pre Vietnam a ďalšie krajiny v regióne.

11:13 Výskum možnosti premeny jedlých rastlín na „továrne“ na mRNA vakcíny, ďalšia stopa vedúca k možnému pôvodu koronavírusu, sľubné výsledky novej liečby rakoviny vaječníkov, ale aj úspešný let posádky vesmírnych turistov, ktorá ako prvá obletela Zem bez profesionálneho astronauta. TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií z oblasti vedy v rámci uplynulého týždňa.

Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside (UCR) vedú výskum zameraný na možnosti premeny jedlých rastlín – vrátane napríklad šalátu – na „továrne“ na mRNA vakcíny. V budúcnosti by sa tak mohli takéto očkovacie látky dostať do ľudského organizmu konzumáciou určitých druhov rastlín. Projekt amerických vedcov si kladie tri hlavné ciele. Chce dokázať, že genetická informácia obsiahnutá v mRNA vakcínach môže byť úspešne dopravená do tej časti rastlinných buniek, kde sa bude replikovať. Ďalej chcú vedci demonštrovať, že rastliny môžu produkovať dostatok mRNA, aby mohli nahradiť tradičné očkovanie. Okrem toho chcú bádatelia tiež stanoviť správne dávkovanie. Ako uvádza UCR na svojom webe, kľúčovými pre túto metódu sú chloroplasty – malé organely v rastlinných bunkách, ktoré premieňajú slnečné svetlo na energiu, ktorú môže rastlina využiť.

Významný objav sa podaril aj bádateľom z francúzskeho Pasteurovho inštitútu a Národnej univerzity v Laose. Zistili, že netopiere žijúce v jaskyniach v Laose sú nositeľmi podobného patogénu, ktorý podľa nich môže potenciálne priamo infikovať ľudí. Objavili tak ďalšiu stopu vedúcu k možnému pôvodu koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

10:15 Vo štvrtok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 829 osôb, laboratóriá pritom vykonali 8 010 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 54, v nemocniciach tak leží celkovo 496 pacientov. Za uplynulý deň pribudli dve obete ochorenia COVID-19. Zaočkovať sa nechalo 3 009 ľudí.

testy, testovanie, koronavírus Čítajte viac Vírus sa potvrdil u ďalších vyše 800 ľudí. Hospitalizácie stúpajú

9:45 Viac ako polovica dospelých obyvateľov Austrálie je už plne zaočkovaná. V piatok to oznámili austrálske úrady, ktoré sa snažia urýchliť očkovanie, aby v krajine mohli uvoľniť protipandemické opatrenia.

Austrália v súčasnosti bojuje s treťou vlnou pandémie spôsobovanou nákazlivejším koronavírusovým variantom delta, pre ktorú zaviedli lockdown v najväčších austrálskych mestách Sydney a Melbourne, ako aj v hlavnom meste Canberra. Tieto opatrenia ovplyvnili životy viac ako 25 miliónov ľudí.

Prísny lockdown a rozhodnutie uzatvoriť na dva týždne staveniská pre šírenie koronavírusu medzi stavebnými pracovníkmi vyvolali niekoľkodňové protesty v druhom najväčšom meste krajiny Melbourne. Protesty viedli k zatknutiu niekoľkých desiatok ľudí.

Aj napriek zvyšujúcej sa miere zaočkovanosti evidujú v austrálskom štáte Viktória v posledných dňoch rekordné počty nakazených. V piatok tam pribudlo jedno úmrtie o 733 nových prípadov nákazy, čo je druhé najvyššie číslo od začiatku pandémie. Najviac prípadov zaznamenali v štátnej metropole Melbourne.

V štáte Nový Južný Wales, ktorý bol epicentrom vírusu, sa denný prírastok nových prípadov stabilizoval. V piatok tam zaznamenali 1043 prípadov, čo je menej ako vo štvrtok, keď zaznamenali 1 063 prípadov infekcie. Oba austrálske štáty — Viktória i Nový Južný Wales — pritom svojim obyvateľom prisľúbili slobody, ak bude tam bude zaočkovaných 70 percent obyvateľov starších ako 16 rokov. Očakáva sa, že tento míľnik dosiahnu už budúci mesiac.

Austrálii sa v porovnaní s mnohými inými krajinami podarilo vyhnúť vysokým počtom nakazených aj napriek tretej vlne spôsobnej variantom delta. Celkovo tam od začiatku pandémie zaznamenali približne 94-tisíc prípadov nákazy SARS-CoV-2 a 1 208 úmrtí. Približne 61-tisíc infekcií pritom zdravotníci zaznamenali od polovice tohto júna, keď sa v Sydney objavil prvý prípad mutácie delta. (reuters, tasr)

9:38 Dvanásťročný Holanďan má napriek nesúhlasu svojho otca právo dostať vakcínu proti koronavírusu, aby mohol navštíviť svoju zomierajúcu starú matku, rozhodol holandský súd. Ide o jeden z prvých prípadov tohto druhu. Nemenovaný chlapec z mesta Groningen na severe Holandska tvrdil, že vakcína zníži pravdepodobnosť, že na starú matku môže preniesť infekciu.

Deti vo veku od 12 do 17 rokov sa v Holandsku môžu rozhodnúť, či sa dajú očkovať, potrebujú však k tomu povolenie od oboch rodičov. V tomto prípade sú rodičia chlapca rozvedení a jeho matka s očkovaním súhlasila.

Sudca okresného súdu v Groningene udelil chlapcovi povolenie na vakcináciu v prospech „záujmov, ktorých sa vakcinácia týka, predovšetkým záujmu maloletého“. Súd nariadil, aby bol chlapec zaočkovaný „v krátkom čase“, pretože jeho záujmy sú dôležitejšie než akékoľvek možné odvolanie zo strany právnikov jeho otca.

Súd rozhodol v tomto prípade už v utorok, verdikt však zverejnili vo štvrtok. V súdnych dokumentoch sa uvádza, že otec chlapca, ktorý v očkovanie neverí, odmietol dať synovi povolenie, aby dostal vakcínu. „Chlapec sa chcel dať zaočkovať, pretože sa nechcel nakaziť a chcel znížiť riziko, že nakazí ostatných vo svojom okolí,“ uvádza sa v dokumentoch.

Chlapcova stará matka navyše trpí rakovinou pľúc v poslednom štádiu. „Maloletý s ňou chce stráviť toľko času, ako to len bude možné, ale nie je zaočkovaný. Obáva sa, že svoju starú mamu môže nakaziť, a je presvedčený, že ak by to urobil, bolo by to život ohrozujúce,“ uviedol súd. Chlapec tvrdil, že „s otcom je ťažké hovoriť a jeho tvrdenia neboli ním vypočuté“.

Chlapcov otec zase argumentoval, že vakcíny sú „stále v testovacej fáze“ a pravdepodobne predstavujú „dlhodobé veľké riziko pre reprodukčné orgány“. Sudca však uviedol, že takéto obavy podľa všetkého nemajú vedecký základ.

Sudcovia podľa holandského zákona môžu urobiť rozhodnutie v najlepšom záujme dieťaťa v prípade, ak jeho rodičia nesúhlasia. Skepticizmus voči vakcínam v Holandsku narastá. Cez víkend sa očakávajú protesty, keďže vláda sa chystá predstaviť covidpas, ktorý bude potrebný na vstup do reštaurácií a barov. (afp, tasr)

9:30 Približne 290 pozitívne testovaných na koronavírus, ktorým je nariadená karanténa, evidujú hygienici aktuálne v okrese Bardejov. Na základe epidemiologickej situácie bol okres Bardejov zaradený do bordovej fázy s prijatými opatreniami hneď od piatka 17. septembra­. (tasr)

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

9:21 Južná Kórea zaznamenala v piatok najvyšší denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Uviedli to miestne zdravotnícke úrady. Za posledných 24 hodín zaznamenali vyše 2 400 nových prípadov. Zhruba 70 percent nakazených za posledný deň pripadá na hlavné mestá Soul a okolie.

Podľa úradov vzostup prípadov zrejme súvisí s tradičnými sviatkami Čchusok, kedy sa na cestu za blízkymi a príbuznými vydávajú milióny Kórejčanov. Sviatky začali minulý víkend a trvali do stredy.

Úrady Kórejčanov vyzvali, aby rešpektovali pandemické nariadenia. Napríklad v Soule stále platí zákaz zhromažďovania troch a viac ľudí, ak účastníci nie sú zaočkovaní proti covidu. Predseda vlády Kim Pu-Kjon uviedol, že dodržiavanie pravidiel pomôže Kórei zvládnuť budúci týždeň, kedy sa naplno prejaví dopad sviatkov. Podľa expertov je však obyvateľstvo čoraz viac unavené opatreniami, a prestáva ich preto dodržiavať.

V Južnej Kórei, kde žije približne 52 miliónov ľudí, sa nákaza koronavírusom preukázala od začiatku epidémie u 295-tisíc ľudí, z ktorých 2 400 zomrelo. Plne zaočkovaných je v krajine zhruba 43 percent obyvateľov, aspoň jednu dávku dostalo 70 percent obyvateľstva. (ap, čtk)

7:12 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila v piatok syntetické liečivo s obsahom protilátok proti koronavírusu pre infikovaných rizikových pacientov. Je to po prvý raz, čo WHO schválila nejaké liečivo na prevenciu proti ťažkému priebehu covidu pre ohrozených pacientov. Článok s novým odporúčaním WHO bol zverejnený v odbornom periodiku British Medical Journal.

WHO poukázala na štúdie, podľa ktorých kombinácia protilátok kasirivimab a imdevimab vyvinutá americkou biotechnologickou firmou Regeneron a švajčiarskym farmaceutickým gigantom Roche môžu zlepšiť šance na prežitie vážne chorých pacientov.

WHO odporučila užívanie týchto látok covidovým pacientom, ktorí trpia i inými ochoreniami a hrozí im preto riziko, že skončia na oddelení intenzívnej starostlivosti. Takisto by toto liečivo mali dostať ťažko chorí, ktorí nemajú voči covidu nijaké protilátky.

Uvedený koktail protilátok podľa výsledkov troch dosiaľ nerecenzovaných klinických štúdií dokázal znížiť riziko hospitalizácií u neočkovaných osôb, starších ľudí či pacientov s imunosupresiou nakazených covidom. „U všetkých iných covidových pacientov nebudú pravdepodobne benefity tejto liečby protilátkami nijako významné,“ zhrnula WHO.

Tento prípravok s názvom Ronapreve podávali i bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorého po prepuknutí covidu nakrátko hospitalizovali. WHO poznamenala, že výzvu predstavuje vysoká cena tohto liečiva, ako aj jeho nízka dostupnosť. Preto rokujú s firmou Roche o nižších cenách, prípadnom dare či spravodlivom rozdelení v jednotlivých krajinách sveta. WHO je za to, aby toto liečivo mohli produkovať i iní výrobcovia, v dôsledku čoho by sa na trh dostali jeho lacnejšie verzie.

V júli plne schválila túto liečbu pomocou protilátok ako prvá krajina Japonsko, a to pre pacientov s miernym až stredne silným priebehom ochorenia. Na núdzové alebo dočasné použitie ju povolili okrem iného i v EÚ, Spojených štátoch, Indii, Švajčiarsku či v Kanade. (bmj.com, dpa, afp, tasr)

6:35 Poradný výbor amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok odporučil podávanie podpornej, tretej dávky vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech pre ľudí od 65 rokov, obyvateľov ošetrovateľských zariadení, ako aj pre osoby vo veku 50–64 rokov, ktoré patria vzhľadom na svoj zdravotný stav medzi rizikovú skupinu.

Panel expertov ponúkol možnosť posilňovacej dávky i pre 18–49-ročných s chronickými chorobami. Podpornú dávku ale, naopak, odmietli odporučiť pre ľudí vo veku 18–64 rokov, ktorí žijú alebo pracujú v inštitúciách, kde hrozí vysoké riziko nákazy covidom. Ide o zdravotníkov, učiteľov, ľudí žijúcich v útulkoch pre bezdomovcov či väzňov. Niektorí z odborníkov to zdôvodnili ťažkosťami pri implementácii návrhu, ktorý by zahŕňal i tieto skupiny.

Tieto odporúčania však nie sú záväzné a jednotlivé štáty USA sa môžu v tejto záležitosti riadiť vlastnými pravidlami. Panel CDC zdôraznil, že svoje odporúčania zmení, ak sa objavia nové dôkazy, že ďalšiu dávku potrebuje viac ľudí.

Už v stredu schválil tretiu dávky očkovacej látky Pfizer/BioNTech pre osoby nad 65 rokov, dospelých, u ktorých je vysoké riziko, že by mali závažný priebeh covidu, či tých, ktorí sú tomuto ochoreniu viac vystavení vzhľadom na svoju prácu, aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Tieto kroky amerických úradov znamenajú, že v USA sa môže vakcinácia treťou dávkou Pfizer/BioNTech pre milióny ľudí, ktorí dostali druhú dávku najmenej pred šiestimi mesiacmi, spustiť už tento týždeň. Podľa CDC ide o 26 miliónov obyvateľov Spojených štátov vrátane 13 miliónov vo veku od 65 rokov. Plne zaočkovaných je dosiaľ 182 miliónov Američanov, čo predstavuje len 55 percent tamojšej populácie.

V auguste prezident Joe Biden spolu s viacerými poprednými zdravotníckymi predstaviteľmi vyjadrili nádej, že v týždni od 10. septembra sa začne s podávaním tretích dávok pre všetkých ľudí zaočkovaných pred ôsmimi mesiacmi vzhľadom na dáta naznačujúce pokles imunity so zvyšujúcim sa odstupom od dňa vakcinácie. Mnohí vedci ale potrebu dodatočných dávok spochybnili s tým, že ochrana voči úmrtiu či vážnemu priebehu covidu je aj s plynúcim časom silná. (ap, reuters, tasr)

6:33 Spojené štáty americké vyšlú na ZOH 2022 do čínskeho Pekingu výpravu zloženú výhradne zo športovcov zaočkovaných proti covidu. Americký olympijský a paralympijský výbor pritom od 1. novembra 2021 vyžaduje od športovcov, trénerov a iného podporného personálu potvrdenie o zaočkovaní.

Peking, koronavírus Čítajte viac USA vyšlú do Pekingu len zaočkovaných. My nikoho nenútime, znie z Nórska

6:15 Austrálsky štát Viktória vo štvrtok oznámil 766 nových prípadov koronavírusu za deň, čo je najviac od začiatku pandémie. Predchádzajúce denné maximum úrady zaregistrovali 5. augusta, keď testy odhalili 725 infikovaných. Demonštrácia proti koronavírusovým opatreniam v Melbourne boli vo štvrtok výrazne menšie ako v predchádzajú­cich dňoch.

Austrália sa potýka s treťou vlnou šírenia infekcie, kvôli ktorej úrady zaviedli striktné karanténne opatrenia v Melbourne, Sydney a metropole Canberre, čo obmedzuje pohyb takmer polovice z 25 miliónov obyvateľov krajiny. Úrady zároveň sľúbili rozvoľniť opatrenia, akonáhle bude zaočkovaných 70 percent dospelých, čo sa očakáva budúci mesiac. V tejto chvíli zdravotníci vakcinovali približne 55 percent ľudí starších ako 16 rokov v štáte Nový Južný Wales a okolo 45 percent vo Viktórii.

Ulice mesta Melbourne boli vo štvrtok po troch dňoch demonštrácií poväčšinou pokojnejšie. Strážili ich stovky policajtov, ktorí podľa denníka The Guardian zadržali 92 ľudí, okrem iného kvôli „porušeniu pokynov hlavného hygienika“. Protesty boli podľa britského spravodajského serveru roztrieštené a výrazne menšie ako v predchádzajú­cich dňoch.

V uliciach druhého najľudnatejšieho austrálskeho mesta stovky demonštrantov od pondelka do stredy protestovali okrem iného proti povinnému očkovaniu proti covidu pre zamestnancov v stavebníctve a dočasnom uzavretí stavenísk. Podľa úradov sa k nim pridali extrémisti a členovia krajne pravicových skupín. Polícia miestami násilné protesty rozháňala, len v stredu zatkla vyše 200 ľudí. (reuters, tasr, theguardian.com)

103 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus