Matovič urobil chybu, keď dal prednosť Kollárovi pred Sulíkom. Teraz je v pasci

Kroky Roberta Fica (Smer) znervózňujú koalíciu. „Správne cíti trhliny v ich vzťahoch, a nedá si zobrať šancu zaútočiť,“ povedal v podcaste Marián Repa.

25.09.2021 06:00
Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte...
Pocuvajte pravdu
debata (162)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Koalícia prežila ďalší útok opozície, keď neprešiel návrh Smeru na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Pri hlasovaní sa ale zdržalo hnutie Sme rodina. Jeho líder Boris Kollár sa netají výhradami voči šéfovi rezortu vnútra, a zdôrazňuje politickú zodpovednosť ministra za napätie v bezpečnostných zložkách.

„Kým má Mikulec ochranu Igora Matoviča (OĽaNO), tak sa nič nezmení,“ povedal Marián Repa v podcaste Počúvajte pravdu.

Nevylúčil však jeho odchod v prípade nejakej mimoriadnej udalosti. Mikulca prirovnal k exministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO), ktorý mal tiež ochranu expremiéra.

„Stačila kauza Sputnik, a Krajčí musel odísť. To sa môže stať aj Mikulcovi,“ dodal komentátor denníka Pravda.

Všíma si politickú prácu opozičného Smeru a lídra Roberta Fica. Ten podľa Repu veľmi dobre vníma deliace čiary a trhliny vo vnútri koalície, vie dobre využiť príležitosť, a nedá si zobrať šancu zaútočiť na koalíciu. „Fico ide za svojím cieľom, chce byť najsilnejším v opozícii,“ vysvetlil komentátor denníka Pravda.

Nielen vlažný postoj Kollárovcov pri Mikulcovi, ale aj rázne slová hnutia Sme rodina o nájomných bytoch, vyvolávajú obavy, či koalícia zostane pokope. Boris Kollár žiada, aby koaliční partneri podporili na októbrovej schôdzi parlamentu projekt výstavby nájomných bytov. Inak nahlas hovorí o odchode z vlády, alebo o zablokovaní parlamentu.

„Kollár napína svaly, ale z koalície neodíde, lebo ešte nenastal ten správny čas,“ komentoval situáciu Repa. Podľa neho šéf hnutia Sme rodina čaká na to, čo sa bude diať v polícií a na prokuratúre, prípadne či sa zmení paragraf 363 Trestného poriadku.

„Je zarážajúce, že strana so 17 poslancami vydiera celú koalíciu, a premiér Eduard Heger sa prizerá,“ konštatoval komentátor.

„Keby sme mali premiéra, ktorý vládne, tak buchne po stole a SIS Kollárovi zoberie,“ vyslovil riešenie situácie.

Vinníkom je podľa Repu ale v prvom rade expremiér a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý si po voľbách vybral za spojenca práve Borisa Kollára.

„Chyba sa stala. Sulík mal byť spojencom, a nie nepriateľom. Teraz Matovič precitol, ale sám sa dostal do pasce,“ myslí si komentátor denníka Pravda Marián Repa.

Čo správne povedala na tému nájomných bytov Veronika Remišová (Za ľudí)? Čaká koalíciu menšinové vládnutie? Dozviete sa v podcaste Počúvajte pravdu.

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu