Svedok v prípade smrti Slováka v Belgicku: Neverím, že to bude spravodlivo uzavreté

V kauze smrti Jozefa Chovanca v Belgicku bude na budúci týždeň rekonštrukcia činu. Dôležitého svedka na ňu nepozvali.

25.09.2021 14:00
Jozef Chovanec, ruka
Zábery z cely na letisku v Belgicku zo zásahu proti Jozefovi Chovancovi.
debata (21)

VIDEO: Roman Behúl, svedok incidentu s Jozefom Chovancom v lietadle v Belgicku, hovorí o tom, čo videl na vlastné oči.

Video

Tragická smrť Jozefa Chovanca na letisku v Belgicku vo februári 2018, ktorej predchádzal kontroverzný zákrok policajtov v letiskovej cele predbežného zadržania, sa opäť dostáva do pozornosti. Na budúci týždeň sa má v belgickom meste Charleroi po zhruba troch rokoch od udalosti uskutočniť rekonštrukcia celého incidentu.

Jedného z priamych svedkov Romana Behúla, ktorý v ten osudný večer sedel v rovnakom lietadle, však belgické úrady na ňu neprizvali, hoci on sám chce vypovedať. Znepokojený tým, čo videl a najmä, akú to malo dohru, má záujem, aby sa prípad dôsledne vyšetril. Aj preto, aby sa podobný už nezopakoval.

Oficiálnym dôvodom zadržania Jozefa Chovanca malo byť jeho agresívne správanie na palube lietadla. Spolucestujúci Roman Behúl však tvrdí, že muž nejavil ani náznak agresie. „Pripadal mi ako človek, ktorý je dezorientovaný, otupelý, možno hendikepovaný. Ako bol veľký a silný, paradoxne pôsobil až bezmocný,“ povedal pre Pravdu Behúl.

Pokračuje, že podľa neho v lietadle nenastal nejaký konflikt. Letuška Chovanca vraj viackrát vyzvala, aby opustil sedadlo, on však najskôr nereagoval, potom jej povedal, že lietadlo neopustí a chce ísť domov.

Personál lietadla následne zavolal políciu a tá podľa Behúla síce nie fyzicky, ale veľmi nekompromisne zakročila a Chovanca vyviedla.

„Správali sa k nemu ako veľmi podozrivému, akoby nejakého teroristu prichytili,“ hovorí Behúl a dodáva, že vtedy ešte nebola agresia na žiadnej zo strán sporu.

Video

Hrozivý videozáznam zákroku

Presuňme sa do 24. februára 2018. Sú štyri hodiny nadránom. Jozef Chovanec vstáva z postele v letiskovej cele. Ide k jej dverám a zrejme niečo kričí. Zakrátko začne čelom búchať do mreží. Na ďalších záberoch leží na zemi, sadne si na posteľ a má triašku, potom poskakuje po cele. Opäť mieri k dverám a znovu búcha hlavou o mrežu. Krv strieka na stenu. Potom sa oprie, oči zatvorené, po jeho tvári prúdom tečie krv.

Do cely vchádzajú policajti a muža pacifikujú. Leží na posteli dolu tvárou, ruky a nohy znehybnené putami. Surový zásah proti mužovi z Terchovej zachytila kamera. Vidieť, ako ho dusili a popritom sa zabávali, smiali, jedna zo žien dokonca hajlovala.

„Istý čas boli v cele siedmi, dve policajtky sa smiali. Kľačali na ňom sedemnásť minút. Ku koncu sa muž začal vzpierať, ale to už bolo zrejme len vypätie posledných síl z nedostatku kyslíka počas dusenia a umierania,“ zhodnotil ešte vlani pre Pravdu lekár a skúsený záchranár Viliam Dobiáš. Necenzurovaný a nezostrihaný videozáznam zo zákroku v Chovancovej cele zverejnila Pravda vo verejnom záujme. Denníku ho poskytla manželka Jozefa Chovanca a jej právnici. Zadržaný muž, podľa oficiálnych správ, zomrel až o dva dni neskôr v nemocnici na infarkt. Jeho manželka je však presvedčená, že smrť nastala už v cele, čo uvádza aj analýza, ktorú vypracoval belgický odborník. Denník Pravda ju má k dispozícii.

Roky to stálo

O prešetrenie tragédie nemal okrem manželky Jozefa Chovanca dva roky prakticky nikto záujem. Ľady sa pohli práve až zverejnením kontroverzného zákroku, ktorý aj slovenský záchranár Dobiáš opísal ako mučenie bezmocného spútaného človeka a zabitie v priamom prenose.

Tlak na objasnenie prípadu napokon vyvinula aj prezidentka Zuzana Čaputová a belgickým orgánom odovzdalo verbálnu nótu tiež oficiálne zastúpenie Slovenska v Bruseli. Aj tieto aktivity zrejme viedli k tomu, že Belgicko po počiatočnej neochote vyšetriť skutok napokon pristúpi k spomínanej rekonštrukcii udalosti. Tá už bola raz naplánovaná na február tohto roka. Na ňu bol belgickým súdom pozvaný aj spomínaný svedok Roman Behúl. Zaujímavosťou je, že sudkyňa v prípade požadovala, aby Behúl prišiel do krajiny vypovedať bez akéhokoľvek sprievodu, teda ani svojho advokáta, ktorý by dohliadal na zákonnosť procesov. Rekonštrukcia bola napokon pre pandémiu odložená.

Na túto rekonštrukciu skutku, ktorá má byť na budúci týždeň, však už pozvanie nedostal a zo zoznamu svedkov nateraz vypadol. „Vraj o tom rozhoduje sudkyňa, nikto nezrušil moje pôvodné predvolanie…ale výsledok je takýto,“ hovorí Behúl.

Aj pre tento vývoj a vzhľadom na fakt, koľko času ubehlo od činu, je ohľadom skutočného doriešenia prípadu skeptický. "Ak to necháme čisto na orgány v Belgicku, neverím, že to bude spravodlivo uzavreté,“ dodáva Roman Behúl.

Kolíková: Na Behúlovú výpoveď treba prihliadať

Na rekonštrukcii prípadu úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku sa majú zúčastniť traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska. V piatok to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. K nepozvaniu ďalšieho svedka Romana Behúla na rekonštrukciu povedala, že ide o rozhodnutie sudkyne. „Mám vedomosť, že je tam iná sudkyňa. Mohla vyhodnotiť inak potrebu vypočutia jednotlivých svedkov,“ skonštatovala Kolíková. Dodala, že Behúlova výpoveď je v spise a určite na ňu treba prihliadať. „Sudkyňa o ňom vie, vie o ňom aj naša kancelária, ktorá nás zastupuje ako poškodenú stranu v tomto konaní, určite na to upozorní. Rovnako tam bude prítomný zástupca ministerstva zahraničných vecí,“ poznamenala. Ministerstvo spravodlivosti podľa Kolíkovej sleduje celé vyšetrovanie. Iniciovalo, aby Slovensko vstúpilo do konania, a pôsobí na strane poškodeného. Intenzívne komunikuje aj s advokátskou kanceláriou. SR tiež znáša časť nákladov, napríklad na vycestovanie svedkov alebo expertov.

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec