Rôzne skúsenosti zaočkovaných krajín. Izrael sprísňuje, Nórsko uvoľňuje

Tretia dávka vakcíny, sprísnenie opatrení voči neočkovaným učiteľom. Izrael znepokojuje rast počtu úmrtí. Odbornící varujú, že doterajšie opatrenia v krajine nestačia na boj proti pandémii. Naopak, Nórsko si bude užívať voľnosť. Vraciame sa k normálnemu spôsobu života, povedala nórska premiérka.

25.09.2021 07:30 , aktualizované: 22:04
Izrael, valcína, očkovanie Foto: ,
Izrael už dlhší čas dáva posilňujúcu tretiu vakcínu takmer každému, kto má viac ako 12 rokov.
debata (145)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:04 Odvolací súd pozastavil nariadenie o zavedení povinného očkovania proti koronavírusu pre učiteľov a ďalších pracovníkov verejných škôl v New Yorku. Stalo sa tak len niekoľko dní predtým, ako toto nariadenie malo vstúpiť do platnosti.

Nariadenie o povinnom očkovaní zamestnancov najväčšieho školského systému v USA malo vstúpiť do platnosti v pondelok, avšak sudca druhostupňového obvodného odvolacieho súdu toto nariadenie dočasne pozastavil a prípad urýchlene postúpil trojčlennej porote.

Hovorkyňa newyorského odboru pre vzdelávanie Danielle Filsonová uviedla, že miestni predstavitelia očakávajú, že obvodný súd v tejto veci rozhodne už budúci týždeň. „Sme presvedčení, že naše nariadenie o očkovaní bude podporené, keď (súdu) odprezentujeme všetky fakty. Je to totiž úroveň ochrany, ktorú si naši študenti a zamestnanci zaslúžia,“ uviedla Filsonová.

Podľa Filsonovej je viac ako 82 percent zamestnancov školstva v New Yorku zaočkovaných. Napriek tomu však odbory reprezentujúce učiteľov a riaditeľov newyorských škôl varovali, že systém, ktorého súčasťou je asi milión študentov, môže v dôsledku nariadenia o povinnom očkovaní postrádať až 10-tisíc učiteľov a iných školských zamestnancov. Starosta New Yorku Bill de Blasio zatiaľ odmietal výzvy na odloženie tohto nariadenia. (tasr, ap)

20:21 Stovky ľudí v sobotu protestovali v holandskej metropole Haag proti covidpasom, ktorými sa Holanďania od tohto víkendu musia preukazovať. Holandský premiér Mark Rutte tiež v sobotu odvolal námestníčku ministra hospodárstva Monu Keijzerovú, ktorá vyjadrila negatívny postoj ku covidpasom.

Covidpasmi, teda potvrdením o očkovaní alebo negatívnom teste na koronavírus, sa obyvatelia Holandska musia preukazovať od soboty pri vstupe do barov, reštaurácií a na športové a kultúrne podujatia. Zároveň v Holandsku rušia reštrikcie, ktoré obmedzovali kapacitu verejných podujatí a nariaďovali fyzické rozstupy medzi ich návštevníkmi. V krajine totiž dostalo aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu už približne 72 percent obyvateľov.

Väčšina Holanďanov s covidpasmi súhlasí, avšak niekoľko stoviek ľudí proti ich používaniu v Haagu protestovalo. Demonštranti so sebou mali transparenty, na ktorých prirovnávali protipandemické opatrenia k opatreniam, ktoré prijímali represívne režimy. „Medicínsky apartheid. Stop očkovacím pasom“ stálo na jednom z transparentov.

Viac ako 40 percent vlastníkov barov a reštaurácií sa pritom vyjadrilo, že covidpasy od svojich zákazníkov nebudú požadovať, uviedlo to tamojšie združenie pohostinstiev. To vo svojom vyhlásení uviedlo, že mnohí majitelia prevádzok vnímajú covidpasy ako „politický nástroj“, ktorý je namierený na zvýšenie miery zaočkovanosti, a mohol by im uškodiť a sťažiť zotavenie z následkov pandémie.

Niekoľko hodín po tom, ako nariadenie o požívaní covidpasov vstúpilo do platnosti, odvolal holandský premiér Mark Rutte námestníčku ministra hospodárstva Monu Keijzerovú, ktorá verejne toto opatrenie spochybnila. Rutteho kancelária uviedla, že Keijzerovú odvolali, pretože jej komentáre boli v rozpore s politikou kabinetu. (reuters, tasr)

19:26 Rusko zaznamenalo svoj doteraz najvyšší počet úmrtí pacientov s covidom od začiatku pandémie. Vládny krízový štáb v sobotu oznámil, že v súvislosti so SARS-CoV-2 predchádzajúci deň zomrelo 828 ľudí.

V najväčšej krajine sveta už štvrtý deň po sebe registrujú viac ako 800 úmrtí denne. Pritom v stredu ich bolo 820, čo bolo vyrovnanie rekordného prírastku zomrelých z 26. augusta. Podľa údajov krízového štábu doteraz kvôli tejto infekcii zomrelo v Rusku celkovo 202 273 ľudí.

Štatistický úrad ale uvádza vyšší počet – 365-tisíc mŕtvych od vlaňajšieho apríla do tohtoročného júla. Vláda tento rozpor vysvetľuje tým, že štatistici do svojich čísel zahŕňajú i mŕtvych, pri ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti.

Naďalej vysoké sú v Rusku aj denné prírastky novo nakazených. V piatok ich podľa v sobotu zverejnených údajov pribudlo 21 379. Počas štvrtku testy potvrdili 21 438 nakazených. K dnešku v krajine so 146 miliónmi obyvateľov, zaznamenali 7,38 milióna prípadov covidu. (čtk)

17:11 Južná Kórea v sobotu oznámila 3 273 novo preukázaných prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň, čo je najviac od začiatku pandémie. Predchádzajúce denné maximum ohlásila o deň skôr. Je to prvýkrát, čo tento ázijský štát registruje vyše 3-tisíc prípadov v priebehu 24 hodín.

Južná Kórea v súčasnosti čelí dosiaľ najhoršej vlne covidovej infekcie. Miera úmrtnosti a závažných prípadov však zostáva relatívne nízka a stabilná, prvá sa pohybuje na úrovni 0,82 percenta, v druhom prípade ide o 339 prípadov, konštatovala agentúra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA), podľa ktorej pozitívnu úlohu v tomto ohľade zohráva očkovanie.

Juhokórejskí zdravotníci doteraz poskytli aspoň jednu dávku niektorého z očkovacích preparátov proti covidu-19 viac ako 73 percentám obyvateľov, plne očkovaných je takmer 45 percent Juhokórejčanov. Ázijská krajina, kde žije približne 52 miliónov obyvateľov, eviduje od začiatku pandémie 298 402 infiko­vaných a 2 441 úmrtí s covidom. (čtk, reuters)

15:46 India plánuje do konca októbra vyviezť osem miliónov dávok vakcín proti covidu. K oznámeniu prišlo po tom, čo krajina vývoz vakcín do iných krajín sveta tento týždeň obnovila. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na indické ministerstvo zahraničných vecí.

Indický premiér Naréndra Módí prisľúbil obnovenie vývozu vakcín na piatkovom stretnutí lídrov zoskupenia s oficiálnym názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD). Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie na schôdzke v Bielom dome vo Washingtone diskutovali okrem iného aj o ochrane stability indo-tichomorského regiónu.

Väčšina z celkovo ôsmich miliónov dávok vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson bude odoslaná do krajín ázijsko-tichomorského regiónu, potvrdilo ministerstvo. India je jedným z najväčších výrobcov vakcín na svete, pričom krajina sa začiatkom tohto roka sa zaviazala, že do decembra 2022 vyvezie jednu miliardu dávok očkovacích látok. Naí Dillí však v máji zrušilo export z dôvodu obrovského nárastu infikovaných vo vlastnej populácii.

India tento týždeň zákaz vývozu dávok očkovacích látok zrušila v súvislosti so zlepšením situácie v krajine. Od začiatku očkovacej kampane v januári bolo v Indii podaných takmer 840 miliónov dávok očkovacích látok. Zatiaľ je v krajine proti covidu úplne zaočkovaných 16 percent dospelej populácie. (afp, tasr)

14:12 Český premiér Andrej Babiš uviedol v piatok v predvolebnej debate na Českej televízii, že sa nechá zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti covidu. “Zaočkovať treťou dávkou sa nechám 7. októbra,” povedal Babiš, pričom odmietol, že by malo ísť o predvolebný krok. “Bude to osem mesiacov od druhej dávky,” dodal. Voľby do Poslaneckej snemovne, teda do dolnej komory českého parlamentu, sa budú konať 8. a 9. októbra.

Obyvatelia Českej republiky sa môžu nechať zaočkovať treťou dávkou od 20. septembra. Doteraz túto možnosť využilo už viac ako tisíc ľudí. Podmienkou je však, že od prijímateľovej druhej vakcíny muselo ubehnúť minimálne osem mesiacov. Rizikoví pacienti, napríklad tí s oslabenou imunitou, sa môžu nechať zaočkovať treťou dávkou aj skôr, no musí im to povoliť lekár.

V debate na ČT sa stretli lídri politických zoskupení, ktoré kandidujú v Ústeckom kraji. Babiš bol v debate ostro kritizovaný za prijaté zdravotné opatrenia počas pandémie. Predseda českej koalície Pirátov a hnutia STAN Ivan Bartoš českého premiéra v tomto smere obvinil z hazardovania s dôverou verejnosti, pričom dodal, že státisíce seniorov neboli stále zaočkovaní. (novinky.cz, tasr)

12:59 Koalícia a opozícia musia viac spolupracovať v boji proti pandémii a záchrane ľudských životov ohrozených covidom. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý zároveň vyzval spoludiskutujúceho, poslanca a podpredsedu strany Hlas Richarda Rašiho, aby opozícia prejavila v tomto boji väčšiu súčinnosť ako doteraz. „Hádajme sa o bezpečnostných otázkach, ekonomických témach, ale spoločne bojujme proti pandémii,“ zdôraznil Šeliga.

Raši v reakcii apeloval na Šeligu, aby bola koalícia súčinnejšia pri rokovaní o návrhoch opatrení, ktorými chce opozícia pomôcť rodinám v čase pandémie. To, ako bude štát zvládať pandémiu, závisí podľa Rašiho aj od toho, či sa koalícia bude venovať tejto téme alebo sa skôr bude zaoberať vnútornými roztržkami.

Podpredseda Hlasu zároveň vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zverejňovalo dáta, ktoré môžu ľudí presvedčiť o zmysluplnosti očkovania. „Myslím si, že na dennej báze by malo zverejňovať dáta o tom, koľko z tých, čo sú hospitalizovaní, ktorí sú na pľúcnej ventilácii, i tých, ktorí, žiaľ, zomreli, boli zaočkovaní a, naopak, nie. Tieto informácie môžu motivovať ďalších ľudí, aby sa nechali vakcinovať,“ zdôraznil Raši. Šeliga súhlasí, že intenzívnejšie a dôkladnejšie informovanie môže pomôcť zvýšiť zaočkovanosť. (tas­r)

12:46 Niektorí zahraniční študenti sa v Česku nechávajú opätovne očkovať proti koronavírusu, keďže ČR im vakcináciu z ich domovskej krajiny neuznáva, hoci ide o rovnakú očkovaciu látku. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál novinky.cz s odvolaním sa na rektorku Mendelovej univerzity v Brne Danušu Nerudovú.

Ako približuje Nerudová, s ťažkosťami sa potýkajú najmä študenti z afrických krajín, Číny či Gruzínska. Keďže im v Česku odmietajú uznať očkovanie, ktoré absolvovali, musia sa v prípade, že bývajú na internáte – čo je spojené so získaním štipendia – na vlastné náklady pravidelne testovať. Pre mnohých z nich je takýto postup ale finančne náročný.

„Ak sa nebudú každý týždeň testovať, hrozí im vylúčenie z internátu a nám pokuta. Mnoho študentov túto absurdnú situáciu rieši tým, že sa nechajú znova očkovať i v Česku, takže niektorí majú už napríklad štyri dávky od Pfizeru,“ povedala Nerudová.

Podpredsedníčka Českej vakcinologickej spoločnosti Hana Cabrnochová varovala, že nechať si po kompletnom zaočkovaní aplikovať v krátkej dobe ďalšie dve dávky vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech alebo Moderny je neoverené a riskantné. „Ak je to človek, ktorý má oslabenú imunitu, tak mu to zlepšenie imunity neprináša,“ uviedla. Keďže k podaniu štyroch dávok neexistujú nijaké dáta, otázne sú i možné reakcie a nežiaduce účinky, upozornila.

Keďže zdravotníci v očkovacích centrách nemajú mechanizmy, ako získať zo zahraničia potrebné informácie o vakcinácii cudzincov, môže dôjsť k zamlčaniu predošlého očkovania. Podobný problém sa objavil začiatkom leta i v súvislosti s cudzincami očkovanými v USA.

Medzičasom začalo Česko už tieto certifikáty uznávať a dokáže aj overiť ich platnosť, ako je to i v prípade členských štátov EÚ a ďalších spriatelených krajín. Rezort zdravotníctva okrem toho nadviazal spoluprácu s ďalšími 27 mimoeurópskymi štátmi v prípade vakcín schválených v EÚ.

Dohody o uznávaní očkovania uzavrelo ČR napríklad s Brazíliou, Britániou, Ukrajinou, Srbskom, Tureckom, Arménskom či Severným Macedónskom, nie však s africkými krajinami. (novinky.cz, tasr)

12:25 Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín, teda do soboty rána, 917 nových prípadov nákazy koronavírusom a 20 úmrtí. V piatok bolo evidovaných 813 prípadov infekcie. Vyplýva to z údajov poľského ministerstva zdravotníctva.

Hospitalizovaných je aktuálne 1 312 pacientov, čo je nárast oproti 1 258 pacientom z predchádzajúceho dňa. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 147 ľudí, Poľsko má celkovo k dispozícii 628 pľúcnych ventilátorov.

Ministerstvo zdravotníctva tiež hlásilo, že v karanténe sa nachádza 87 812 ľudí. Zatiaľ sa z covidu vyliečilo celkovo 2 660 776 ľudí. V Poľsku podali už celkovo 37 144 805 dávok vakcín proti covidu, pričom úplne je zaočkovaných 19 367 855 oby­vateľov. (gov.pl, pap, tasr)

12:21 V Nemecku odhalili za posledných 24 hodín 7 211 novo nakazených koronavírusom. To je menej ako pred týždňom, kedy ich bolo 8 901. Ďalej sa tiež znížila tzv. sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100-tisíc obyvateľov, a to na 60,6 zo 72 pred týždňom. O deň skôr predstavovala 62,5. Vyplýva to z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

V Nemecku pribudlo 62 úmrtí v súvislosti s covidom, teda približne rovnako ako pred týždňom. Celkom krajina eviduje 93 365 úmrtí. Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, preukázala nákaza u takmer 4,19 milióna ľudí. Z toho viac ako 3,95 milióna ľudí sa z ochorenia uzdravilo.

Za posledných sedem dní bolo v súvislosti s covidom hospitalizovaných 1,58 osoby na 100-tisíc obyvateľov. Doteraz najvyššia hodnota tohto ukazovateľa je z obdobia Vianoc, kedy predstavovala 15,5. (dpa, rki, čtk)

12:07 V Českej republike zaznamenali v piatok 502 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vo štvrtok ich bolo 487 a minulý piatok 438. Reprodukčné číslo R, ukazujúce počet ľudí, ktorých môže jeden nakazený infikovať, je na hodnote 1,013. Pred týždňom bolo na úrovni 1,13.

Celkovo v ČR s koronavírusom zomrelo 30 452 ľudí. V tamojších nemocniciach je s covidom 169 ľudí, z toho 27 vo vážnom stave. (novinky.cz, mzcr.cz)

11:22 V Rakúsku sa od 27. septembra skráti povinná karanténa pre ľudí, ktorí boli v kontakte s osobami nakazenými koronavírusom zo 14 na desať dní. Oznámilo to rakúske ministerstvo zdravotníctva. Ukončenie izolácie bude možné pri negatívnom výsledku PCR testu už po piatich dňoch karantény; dosiaľ sa tak dalo spraviť až na desiaty deň.

Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein tieto zmeny zdôvodnil slovami: „Keďže vhodnými opatreniami, ako napríklad kontrolami vstupu či rúškami dobre chránime každú sféru spoločnosti, bezpečné rámcové podmienky nám aktuálne umožňujú túto rozumnú úpravu.“

Rezort zdravotníctva zmiernil i reštrikcie pre druhotné kontakty infikovaných covidom. Tí budú môcť karanténu prerušiť už na piaty deň namiesto desiateho. Ide o všeobecné prepisy ministerstva pre zdravotnícke úrady, avšak individuálne rozhodnutia o karanténe prijímajú lokálne orgány. (apa, tasr)

11:11 Spomedzi hospitalizovaných osôb s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň nie je na Slovensku vôbec zaočkovaných alebo je len čiastočne zaočkovaných 83,22 percenta osôb. Z 1039 ľudí s pozitívnym PCR testom za piatok bolo 71,69 percenta nezaočkovaných. Antigénové testovanie odhalilo 263 pozitívnych z 22 606 vykonaných Ag. testov, 72,39 percenta osôb nebolo zaočkovaných.

10:58 Ochranné rúška sa zrejme v Nemecku stanú povinnou výbavou osobných i nákladných áut a autobusov. Ako píše v sobotňajšom vydaní denník Rheinische Post, šoféri budú musieť mať v autolekárničkách dve rúška aj po pandémii nového koronavírusu. Tieto informácie potvrdila i hovorkyňa ministerstva dopravy.

Toto pravidlo sa má podľa plánu presadiť pri najbližšej zmene nariadení týkajúcich sa cestnej premávky – predbežne by sa tak malo stať budúci rok. Šoféri, ktorí si predpísané vybavenie autolekárničky nedoplnia rúškami, tak budú čeliť udeleniu pokuty. V súčasnosti je sankcia za neúplné vybavenie lekárničky päť eur.

V Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín 7 211 nových prípadov nákazy covidom a 62 súvisiacich úmrtí, vyplýva zo sobotňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Sedemdňová incidencia nákazy na 100-tisíc obyvateľov už zhruba dva týždne klesá a momentálne je na hodnote 60,6. Kompletne zaočkovaných je v Nemecku podľa údajov ministerstva zdravotníctva takmer 64 percent ľudí. (rki, tasr, rp-online.de)

10:04 Za piatok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 1 039 nových prípadov koronavírusu pri 10 449 vykonaných testoch (pozitivita 9,9 percenta). Pribudli dve úmrtia na covid, počet hospitalizácií stúpol o štyroch na 500. Proti covidu zaočkovali ďalších 3 622 ľudí.

Testovanie / Covid / Čítajte viac Počet hospitalizácií stúpol na 500, pribudli dve úmrtia

7:30 Experti, ktorí radia izraelskej vláde v otázkach epidémie koronavírusu, odporučili znovu zaviesť určité obmedzenia, pretože v krajine opäť stúpa počet nákaz. Podľa odborníkov by sa mala obmedziť účasť na akciách v uzavretých priestoroch na 300 ľudí.

Podľa izraelských médií odborníci poukázali na zvyšujúcu sa úmrtnosť. Od začiatku epidémie v deväťmiliónovom Izraeli zomrelo na kovid 7 611 ľudí, v uplynulom mesiaci umieralo v priemere 23 ľudí denne – od začiatku septembra zomrelo 550 osôb.

Odborníci nesúhlasia s tým, že vláda situáciu posudzuje iba podľa počtu pacientov v ťažkom stave, nie zo širšieho pohľadu počtov nakazených a mŕtvych. Podľa nich by mal byť nielen obmedzený počet ľudí na spoločenských akciách, ale podmienkou pre vydanie kovidového pasu by mala byť tretia dávka vakcíny.

Vo štvrtok popoludní bolo v Izraeli vyše 65-tisíc ľudí nakazených koronavírusom a 1 035 z nich bolo hospitalizovaných. Vo vážnom stave je 703 z nich. Je to oproti minulému týždňu zvýšenie, pretože vtedy bolo vo vážnom stave 645 ľudí. Pozitívnych sa vracia päť percent testov, čo je tiež zvýšenie – v období od marca do júla bola pozitivita dvojpercentná. V Izraeli ešte nie je zaočkovaných 17 percent občanov, tretiu dávku dostalo 3,1 milióna Izraelčanov.

Minulá vláda bývalého premiéra Benjamina Netanjahua v čase epidémie vyhlásila uzáveru trikrát. Súčasný kabinet Naftaliho Benneta sa tomu vyhýba a dôraz kladie na očkovanie a nosenie rúšok. Experti teraz usudzujú, že to na zvládnutie pribúdajúcich nákaz nie je dosť.

Najviac novo nakazených je medzi školákmi, ktorí nie sú očkovaní. Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok rozhodlo, že riaditelia škôl majú zakázať vstup neočkovaným učiteľom a tým, ktorí sa nechcú nechať testovať. Nariadenie začne platiť 3. októbra a počíta s tým, že týmto pedagógom bude zastavená výplata mzdy a nebudú môcť učiť ani diaľkovo.

Iná je situácia v Nórsku. Od sobotňajších 16:00 hod. rušia väčšinu reštrikcií spojených s pandémiou, oznámila končiaca premiérka Erna Solbergová. Koronavírusové obmedzenia v škandinávskej krajine platila 561 dní.

Zrušené bude napríklad doterajšie pravidlo najmenšieho povoleného rozostupu jedného metra či obmedzenie počtu účastníkov spoločenských akcií či iných zhromaždení. Nosenie rúšok bude iba odporúčané. V platnosti zostáva iba nutnosť uchýliť sa do izolácie pre pozitívne testovaných na koronavírus.

Postupne budú zrušené tiež reštrikcie týkajúce sa vstupu do krajiny. Od soboty prestávajú platiť všetky obmedzenia pre ľudí prichádzajúcich z Európskeho hospodárskeho priestoru, schengenského priestoru, Británie a Švajčiarska.

„Teraz nadišiel ten čas. Teraz sa vrátime k normálnemu spôsobu života,“ citovala agentúra DPA Solbergovú, ktorej vláda zrušila časť opatrení už v lete. Úplnú normalizáciu spoločenského života však niekoľkokrát odložila.

V Nórsku klesajú prírastky nakazených aj hospitalizácie pacientov s covidom, napriek tomu sa pandémia podľa premiérky ešte nekončí. Vyzvala všetkých, ktorí tak ešte neurobili, aby sa nechali zaočkovať proti covidu. Podľa zdravotníckeho úradu FHI je v Nórsku úplne zaočkovaných 84 percent dospelej populácie.

Nórsko vyšlo v európskom porovnaní z pandémie relatívne dobre. Krajina s počtom 5,4 milióna obyvateľov zaznamenala takmer 190-tisíc nakazených a 850 úmrtí spojených s covidom.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus