Šeliga volá po zmenách v inšpekčnej službe, Raši trvá na výmene Mikulca

Minister vnútra Roman Mikulec by mal uskutočniť kroky k stabilizácii pomerov na Úrade inšpekčnej služby. V rámci diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda koaličnej strany Za ľudí Juraj Šeliga. Nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu Richard Raši zopakoval, že trvá na odstúpení šéfa rezortu vnútra.

25.09.2021 15:42
Roman Mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO)
debata (54)

Šeliga zdôraznil, že Mikulec mal do funkcií menovať ľudí, ktorým dôveruje. „V nejakej miere nechal policajnú inšpekciu tak, a teraz to prinieslo výsledok. Toto bola chyba,“ poznamenal.

Očakáva od neho, že v krátkom čase predstaví novelu zákona o Policajnom zbore, aby mohol na základe nej vymenovať policajného prezidenta. „Aby to mal v rukách on, keďže je aj podľa opozície zodpovedný za všetko,“ podotkol v relácii s tým, že polícia potrebuje jasné velenie.

Mikulec je podľa Rašiho zodpovedný za riadenie polície, ktoré sa mu vymklo z rúk. „Možno netreba meniť zákon, ale stačí vymeniť ľudí, ktorí sa budú chovať podľa platných zákonov,“ povedal. Tvrdí, že v médiách zachytil informáciu, že má existovať 150 nahrávok z legálnych odpočúvaní, ktoré majú hovoriť o ovplyvňovaní výpovedí svedkov, o čom mohol vedieť aj Mikulec.

„Ak tu niečo je, bolo by naozaj dobré, aby to bolo zo strany vyšetrovateľa a dozorového prokurátora zverejnené v čo najväčšej miere, lebo sa tu teraz bavíme o domnienkach,“ zdôraznil Šeliga s otázkou, odkiaľ politici vedia o údajnej existencii týchto dokumentov.

NAKA, polícia, vyšetrovanie Čítajte viac Bývalý šéf vyšetrovateľov Šátek: Medzi policajtmi mohol byť legalizant SIS

Podpredseda Hlasu poznamenal, že nejde len o boj medzi koalíciou a opozíciou, ale silné argumenty v tejto súvislosti vzniesol aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Prvotné informácie o zneužívaní vyšetrovaní prišli zo Slovenskej informačnej služby (SIS), kde má Kollár svojho nominanta,“ podotkol.

O práci väzobne stíhaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry podľa Šeligu hovoria ich 20-ročné výsledky. Myslí si, že opozícia pristupuje k interpretácii jednotlivých obvinení selektívne.

„Možno sa títo vyšetrovatelia bili 20 rokov s mafiou, ale pamätáte si, generál Milan Lučanský bol tiež za tým, že zavreli černákovcov do basy, ale potom, keď sa objavili obvinenia, každý ho odsúdil,“ reagoval Raši.

Polícia / Kukláči / NAKA / Čítajte viac Inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA i svojho vlastného dočasného šéfa
54 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #štvorkoalícia #Juraj Šeliga #Roman Mikulec