Bohaté štáty sľubujú, že darujú viac vakcín chudobnejším

Šéf WHO odsúdil nespravodlivosť v rozdeľovaní vakcín. USA, Čína či Francúzsko chcú vyčleniť pre chudobné štáty ďalšie očkovacie látky, nad rámec toho, čo už prisľúbili.

26.09.2021 08:45 , aktualizované: 21:46
Portugalsko, očkovanie Foto: ,
Eduarda z Brazílie si pritláča náplasť po očkovaní proti koronavírusu vakcínou Pfizer/BioNTech v očkovacom centre v Lisabone, utorok 21. septembra 2021. Portugalsko sa blíži k svojmu cieľu äplne zaočkovať 85% populácie proti COVID-19 za deväť mesiacov.
debata (84)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:45 Odporcovia povinného očkovania proti novému koronavírusu sa prekvapujúco na prvý pokus dostali do parlamentu v rakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko. V nedeľňajších voľbách do tamojšieho krajinského parlamentu získala strana Menschen-Freiheit-Grundrechte (Ľudia-Sloboda-Základné práva, MFG) 6,2 percenta hlasov, informoval denník Kurier na základe sčítania 90 percent odovzdaných hlasov.

Strana MFG vznikla vo februári tohto roka a pôsobí najmä v Hornom Rakúsku. Jej predseda Joachim Aigner pred voľbami povedal, že MFG nepopiera koronavírusovú pandémiu a nie je ani proti očkovaniu. „Sme odporcovia povinného očkovania,“ zdôraznil Aigner. Strana tiež nechce znevýhodňovanie neočkovaných ľudí. V parlamente sa však mieni venovať aj vzdelávaniu, deťom, mládeži a rodine, "kde je potrebné veľa reformovať“, ako aj zdravotníctvu a sociálnemu sektoru.

20:46 Na budove mrakodrapu Tchaj-pej 101 v hlavnom meste Taiwanu sa v sobotu rozsvietilo poďakovanie Slovensku za dodávku 160 000 dávok vakcín proti koronavírusu. Informovalo o tom v nedeľu večer na sociálnej sieti Facebook ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Dodávka očkovacích látok od spoločnosti AstraZeneca, ktoré tejto ázijskej krajine darovalo Slovensko, dorazila na medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan pri Tchaj-peji v nedeľu. Za tento dar sa na Facebooku Slovensku poďakovala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Štátny tajomník slovenského ministerstva hospodárstva Karol Galek v piatok uviedol, že Slovensko chce týmto darom Taiwanu nielen pomôcť, ale sa aj odvďačiť. Pripomenul totiž, že Taiwan daroval Slovensku počas pandémie nového koronavírusu 700 000 rúšok.

18:49 Za uplynulý týždeň zaznamenali v Rusku 5 682 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Už druhý týždeň pritom v krajine rastie aj počet nových infekcií, informovala v nedeľu agentúra TASS. Za uplynulých sedem dní zaznamenali v Rusku 145.985 prípadov, čo o vyše 10.000 viac ako v týždni medzi 13. – 19. septembrom, keď v krajine zaregistrovali 134.858 prípadov nákazy. Ide zároveň o najväčší týždenný prírastok nových prípadov od augusta tohto roku.

Za posledných 24 hodín v Rusku zaznamenali 22 498 prípadov, čo je najviac od 8. augusta. V dôsledku nárastu počtu nových prípadov evidujú v Rusku v súčasnosti aj vyšší počet aktívnych prípadov, ktorých je tam 612 409, čiže oveľa viac ako pri predchádzajúcich vlnách pandémie.

Rast počtu nakazených sa pritom odrazil najmä na počte úmrtí. Už šesť dní v poradí v Rusku evidujú viac ako 800 úmrtí v súvislosti s koronavírusom za deň. Za posledný týždeň tak v krajine zaregistrovali rekordných 5 682 úmrtí. Predchádzajúce maximum pritom bolo 5618 úmrtí za týždeň, ktoré zaevidovali v polovici augusta, píše TASS.

V Rusku od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 204 000 úmrtí. Agentúra TASS však upozorňuje, že toto číslo nemožno považovať za kompletné, pretože úrady do štatistiky rátajú iba prípady, pri ktorých sa potvrdilo, že bol koronavírus hlavnou príčinou smrti.

Situácia je pritom najhoršia v Moskve, Petrohrade a v Moskovskej oblasti, odkiaľ pochádza až 26 percent tohto týždňových prípadov.

15:46 Pri hlasovaní v parlamentných voľbách v Nemecku je nutné mať kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu nasadený vo volebnej miestnosti respirátor či rúško. Niektoré mestá v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa ale rozhodli vyjsť v ústrety aj tým, ktorí si odmietajú zakrývať nos a ústa. Volebné lístky môžu hádzať do mobilných urien, ktoré komisári vynesú pred volebneé miestnosti, uviedla stanica WDR.

Urny pre ľudí, ktorí „z princípu“ nechcú nosiť rúško či respirátor, pripravili podľa hovorcu mesta napríklad v Kolíne nad Rýnom. V Aachene, Duisburgu či Essene majú pre voličov k dispozícii rúška zadarmo. Ak si nebude chcieť niekto ústa a nos zakryť, chcú napríklad v Aachene či Essene nakrátko hlasovanie prerušiť a nechať odvoliť dotknutú osobu v miestnosti bez ďalších voličov. Následne sa miestnosť musí vyvetrať a vydezinfikovať.

Napríklad v Duisburgu či Münsteri umožnia voliť aj ľuďom bez rúška či respirátora, pokiaľ nebude vo volebných miestnostiach veľké množstvo ľudí.

Ministerstvo vnútra Severného Porýnia-Vestfálska uviedlo, že síce aj vo volebných miestnostiach platia opatrenia proti šíreniu koronavírusu, hlasovanie vo voľbách je ale nutné umožniť všetkým oprávneným voličom. Zdôraznilo však, že existuje výnimka. Ak by nebolo možné, aby človek odmietajúci rúško hlasoval bez toho aby ohrozil zdravie iných, možno ho z volebnej miestnosti vykázať, uviedlo ministerstvo.

Na sociálnych sieťach si opatrenia, ktoré vychádzajú v ústrety odporcom rúšok a respirátorov, vyslúžilo kritiku, poznamenal denník Bild. Podľa niektorých používateľov mohli ľudia, ktorí nechcú dodržiavať pravidlo o zakrývaní nosa a úst, využiť možnosť korešpondenčného hlasovania.

14:14 V tomto týždni zaznamenali v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) 4093 akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť cez 1 166 na 100 000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Oproti minulému týždňu je výskyt ARO vyšší takmer o 60 percent. Najvyššia chorobnosť bola v okrese Banská Bystrica, najnižšia v okrese Veľký Krtíš. Informuje o tom webová stránka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Podľa nej z celkového počtu ARO bolo hlásených 241 chrípke podobných ochorení (CHPO), čo predstavuje chorobnosť skoro 69 prípadov na 100 000 ľudí. Oproti minulému týždňu je výskyt trojnásobne vyšší. Najvyššiu chorobnosť na CHPO hlásili lekári v okrese Poltár, najnižšiu až nulovú v okresoch Banská Štiavnica, Krupina, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

„V 38. kalendárnom týždni bolo v BBSK hlásených 5835 ochorení na COVID-19. Za okres Banská Bystrica je vykázaných 79 ochorení, 73 prípadov diagnostikovaných PCR testom a šesť AG testom. Za okres Brezno 30 ochorení, 22 prípadov diagnostikovaných PCR testom a osem AG testom,“ uvádza web banskobystric­kého RÚVZ.

11:50 Do Taiwanu v nedeľu dorazilo 160 000 dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, ktoré krajine darovalo Slovensko. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen poďakovala Slovensku za tento dar na sociálnej sieti Facebook, informovala taiwanská štátna tlačová agentúra CNA.

Taiwan tieto vakcíny plánuje podať obyvateľom, ktorí už dostali prvú dávku protikoronaví­rusovej vakcíny. Európska únia v polovici júla oznámila, že Slovensko Taiwanu daruje 10 000 dávok vakcín proti koronavírusu. Slovenské ministerstvo hospodárstva však v piatok oznámilo, že zvýši počet darovaných vakcín o ďalších 150 000 dávok. Do Taiwanu tak celkovo zo Slovenska dorazilo 160 000 dávok vakcíny.

Vakcíny na medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan pri Tchaj-peji prišiel privítať riaditeľ taiwanského Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb a predstaviteľka taiwanského ministerstva zahraničných vecí. Slovensko pri odovzdávaní vakcín reprezentovali vedúci Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Tchaj-peji Martin Podstavek a jeho zástupkyňa Michaela Šuláková.

Vakcíny boli po odovzdaní následne prepravené do skladu a budú podrobené inšpekcii. V tlačovom vyhlásení Slovensku za dar, ktorý v Taiwane považujú za prejav priateľstva, poďakovalo okrem taiwanskej prezidentky aj taiwanské ministerstvo zahraničných vecí. Štátny tajomník slovenského ministerstva hospodárstva Karol Galek v piatok uviedol, že Slovensko chce týmto darom Taiwanu nielen pomôcť, ale sa aj odvďačiť. Pripomenul totiž, že Taiwan daroval Slovensku počas pandémie nového koronavírusu 700 000 rúšok.

9:18 Nemecko odhalilo za posledných 24 hodín 7 774 novo nakazených koronavírusom. To je viac ako pred týždňom, kedy ich bolo 7 337. Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá hovorí, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, sa znížila, a to na 61,4 zo 70,5 pred týždňom. O deň skôr predstavovala 60,6. Vyplýva to podľa agentúry DPA z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

S koronavírusom zomrelo 28 ľudí, pred týždňom bolo zaznamenaných 38 mŕtvych. Celkovo krajina eviduje 93 393 úmrtí s koronavírusom. Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, preukázala nákaza u takmer 4,19 milióna ľudí. Z toho viac ako 3,95 milióna ľudí sa z choroby uzdravilo.

9:03 V Chorvátsku sa zhoršuje epidemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. Európske centrum pre prevenciu chorôb (ECDC) preto krajinu, ktorá je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov, zaradilo do červenej zóny a sever krajiny dokonca do bordovej zóny. Nové zaradenie krajiny v rámci ECDC je platné od štvrtka 23. septembra. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Rezort diplomacie ďalej upozorňuje, že chorvátske inštitúcie striktne kontrolujú všetky stanovené podmienky pre vstup do krajiny. Aktuálne podmienky platia minimálne do štvrtka 30. septembra. Po tomto termíne môžu byť ale predĺžené až do odvolania. MZVEZ SR odporúča cestujúcim do Chorvátska, aby sa pred cestou zaregistrovali prostredníctvom online formulára Enter Croatia, aby tak urýchlili kontroly na hraniciach. Veľvyslanectvo SR v Záhrebe upozorňuje, že nie je správcom registračného portálu, v prípade otázok či problémov je potrebné kontaktovať chorvátske ministerstvo vnútra alebo chorvátsku políciu.

8:45 Francúzsko zdvojnásobí počet dávok vakcín proti koronavírusu, ktoré pošle chudobnejším krajinám, na 120 miliónov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to oznámil v sobotu vo videu odvysielanom počas koncertu Svetový občan v Paríži. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

„Je nespravodlivé, že v iných krajinách očkovanie evidentne veľmi zaostáva…“ povedal Macron. „Musíme to urýchliť. Francúzsko sa zaväzuje, že zdvojnásobí počet dávok, ktoré poskytuje. Zvýšime ich zo 60 miliónov na 120 miliónov,“ do­dal.

Spojené štáty už v stredu oznámili, že zdvojnásobia darované dávky vakcín, takže celkovo venujú 1,1 miliardy dávok.

Prezident USA Joe Biden označil pandémiu za „krízu, ktorú musia riešiť všetci do jedného“. A doplnil: „Potrebujeme, aby sa aj iné krajiny s vysokými príjmami pridali podľa svojich možností.“

Európska únia prisľúbila, že venuje 500 miliónov dávok.

A čínsky prezident Si Ťin-pching vo video odkaze odvysielanom v utorok v OSN prisľúbil celkovo dve miliardy dávok do konca tohto roka. Zopakoval tak údaj, už oznámený čínskymi úradmi.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus opakovane odsúdil nespravodlivú, obrovskú nevyváženosť v rozdeľovaní dávok vakcín medzi bohaté a chudobné krajiny.

„Nebudem mlčať, keď si spoločnosti a krajiny, ktoré majú pod kontrolou celosvetové zásoby vakcín, myslia, že chudobným tohto sveta stačia zvyšky,“ povedal Tedros tento mesiac.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus